Chapewerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Chapewerken

Chapewerken: soorten en prijzen 2024

Ben je toe aan de chapewerken van je nieuwbouw? Of ga je de vloer vernieuwen en moet de chapelaag wat opgewaardeerd worden? Lees dan verder om alle details over chapewerken te ontdekken.

Ten eerste, kom je te weten wat chapewerken juist zijn en waarvoor ze dienen.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarna hebben we het even over de kosten. Voor exacte prijzen kan je hier trouwens gratis offertes aanvragen.

Ten slotte, hebben we het over de toepassingen en hoe chape leggen in zijn werk gaat.chapewerken

Wat zijn chapewerken?

Chapewerken betekent het leggen van chape voor de vloer. Een andere naam voor chape is een dekvloer of ondervloer. Het is een vlakke vloerplaat die dient als basis voor de vloerbekleding.

De chapelaag wordt bovenop een harde ondergrond gelegd. Naast de basis voor de vloerbekleding dient chape ook om vloerisolatie, vloerverwarming en leidingen af te dekken.

Er bestaan verschillende soorten chape. Traditionele chape wordt gemaakt op basis van cement, zand en water. Later komen er ook enkele speciale soorten chape aan bod. Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes! Lees ook meer over andere kleine renovatiewerken en totaalrenovaties.

Wat kosten chapewerken?

De prijs voor chapewerken valt heel goed mee. Traditionele chape kost zo’n €10,- à €15,- per vierkante meter. Anhydrietchape kost ongeveer evenveel.

Isolatiechape en sneldrogende chape zijn wel iets duurder. De prijs hiervan hangt af van de hoeveelheid sneldroger die erin verwerkt wordt.

De kostprijs is verder afhankelijk van het aantal vierkante meter en de dikte van de chape. Verder zijn ook de tarieven van de chapper van belang. Deze hangen onder andere af van zijn ervaring, hoeveel werk hij heeft en hoe ver hij zich moet verplaatsen.

Ten slotte, is er ook een prijsverschil tussen chape leggen op het gelijkvloers of op een andere verdieping. Lees ook meer over andere kosten van renovatiewerken.

Kosten chapewerken 2024

Soort chape Prijs per m²*
Isolatiechape €15,- tot €25,-
Anhydrietchape €10,- tot €15,-
Sneldrogende chape Afhankelijk van droogtijd – gem. +50%
Traditionele chape €10,- tot €15,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Besparen op de kosten voor een professionele chapper?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen voor chapewerken te vergelijken.

Soorten chape

Zoals gezegd, bestaan er verschillende soorten chape. Naast traditionele chape heb je ook keuze uit anhydrietchape, sneldrogende chape, isolatiechape en schuimbeton.

Hieronder komen de verschillende soorten aan bod met wat extra uitleg over de eigenschappen en de voordelen van elke chapesoort.Traditionele chape

De basiselementen van traditionele chape zijn cement, zand en water. Daarom wordt het ook wel cementgebonden chape genoemd.

Deze soort chape heeft een vrij lange droogtijd. Het kan tot vier weken of zelfs langer duren voor de chapelaag helemaal droog is. De exacte droogtijd hangt onder andere af van de dikte van de laag, de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte.

Anhydrietchape

Anhydrietchape is een soort vloeichape waarbij het cement door anhydriet vervangen wordt. Het vormt een dunne maar sterke basis. Daarom wordt het vooral gebruikt bij grote projecten. Ook bij renovaties, wanneer de vloerhoogte niet te veel mag veranderen, is dit zeer handig.

Aangezien anhydriet stevig is, heb je genoeg aan een dun laagje. Bij grote projecten is dit dus veel voordeliger. Bovendien is het materiaal zelf-nivellerend waardoor het ook snel en gemakkelijk gegoten kan worden.

Ook in combinatie met vloerverwarming is deze chape heel handig. het materiaal werkt namelijk prima als warmtegeleider.

Sneldrogende chape

Sneldrogende chape heeft dezelfde basis als traditionele chape maar er worden sneldrogers aan toegevoegd. Afhankelijk van de hoeveelheid en het type sneldrogers kan de droogtijd tot meer dan de helft gereduceerd worden.

Dankzij deze droogversnellers neemt ook de druksterkte van de chapelaag toe aangezien er heel weinig aanmaakwater aanwezig is in het mengsel.

Sneldroogchape is dus zeer interessant voor projecten met wat tijdsdruk, maar het kost wel iets meer dan gewone chape.

Isolatiechape

Isolatiechapes bevatten naast de traditionele materialen ook isolatiemateriaal zoals PUR of polystyreenkorrels. Daardoor weegt deze chape minder dan traditionele chape. Het zorgt ook voor een betere akoestische isolatie en daarom is het vooral interessant om te gebruiken tussen twee verdiepingen.

Hoewel zo’n chapelaag zorgt voor wat extra isolatie is dat nog niet voldoende voor een heel efficiënte vloerisolatie. Om de vloer goed te isoleren, dien je nog extra isolatieplaten te plaatsen.

Schuimbeton

Schuimbeton lijkt goed op chape, maar aan het traditionele mengsel van water, zand en cement wordt nog schuim toegevoegd. Dit zorgt voor betere isolatiewaardes.

Tijdens het uitharden worden kleine luchtbelletjes gevormd. Deze zorgen voor deze goede isolatiewaardes. Daarnaast zorgt dit ervoor dat zo’n schuimbetonlaag vrij licht is.

Schuimbeton word vooral gebruikt om holle ruimtes, zoals een kruipruimte op te vullen. Het is ook prima als ondergrond voor vloerisolatie of om leidingen in te verwerken onder de chapelaag.

Op zoek naar de beste prijzen voor chapewerken?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Chapewerken: toepassingen

Chapewerken vormen de basis voor verschillende oppervlakken in en rond het huis. Aangezien ze niet zichtbaar zijn, weten vele mensen er weinig over.

Toch heeft iedereen chape nodig voor een mooie, stevige woning. Chape vormt de basis voor de vloer en dient om oneffenheden weg te werken. Daarnaast kunnen er ook hellingen mee gecreëerd worden of kunnen ze net genivelleerd worden.

Een overzicht:

  • Afwerking: chape dient meestal als vloerbodem. De ruwbouw wordt afgewerkt met een laag chape zodat de vloer mooi waterpas gelegd kan worden.
  • Uitvulling: bij renovaties is chape interessant om oneffenheden weg te werken. Ook leidingen, vloerverwarming en dergelijke kunnen met chape uitgevuld worden.
  • Hellingschape: dit type chape is iets zwaarder en wordt in een helling aangebracht om voor afwatering te zorgen. Het dient vooral voor daken, terrassen, opritten en andere oppervlaktes waar een kleine helling nodig is.

Chape leggen: werkwijze

Om zelf chape te leggen heb je gelukkig niet zoveel nodig. Met een schop, betonmolen, waterpas, enkele latten en een truweel kan je al beginnen. Op zich is het ook niet zo moeilijk, zo lang je genoeg oog hebt voor detail en precisiewerk.

Zoals bij alle werken begin je met een grondige voorbereiding. De voorbereiding voor chapewerken begint met het opmeten van de oppervlakte om te bepalen hoeveel chape je moet aanmaken. Daarna controleer je of alle leidingen goed toegedekt en lekvrij zijn. Vervolgens dien je alles zo goed mogelijk af te stoffen.

Stap twee is het aanmaken van de chape. De traditionele verhouding is 1/4 cement met 3/4 zand. Als dit goed gemengd is voeg je er water aan toe. De hoeveelheid water hangt af van het type zand. Als je droog zand hebt gebruikt, heb je iets meer water nodig.

Eenmaal de chape aangemaakt is, kan je deze beginnen te verdelen. Maak eerst de bodem wat vochtig maar niet volledig nat. Dit zal voor een betere hechting zorgen. Daarna giet of schep je de chape netjes uit over de bodem. Begin in de uiterste hoek van de ruimte en ga stap voor stap richting de uitgang. Gebruik de latten en truweel om de chape mooi waterpas te trekken.

Nu heb je vooral geduld nodig. Eenmaal de chape gelegd is kan je er niet meer overheen lopen. Wacht nu enkele weken tot de chape volledig is uitgedroogd. Pas wanneer de chapelaag voldoende is uitgehard kan je de vloerbekleding leggen.

Een chapper inschakelen voor een prachtige egale vloerbodem?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit je buurt te ontdekken.

Waarom een chapper inschakelen?

Zoals je uit bovenstaand stappenplan kan afleiden is chape leggen niet zo ingewikkeld. De kunst zit echter in de details. Daarom is het verstandiger om een vakman in te schakelen.

Er zijn heel precieze verhoudingen nodig om de perfecte chape te mengen. Vooral de hoeveelheid water is belangrijk. Als je bovendien isolatie- of sneldroogchape wil, dan moet je nog beter de verhoudingen kennen.

Verder is het niet zo eenvoudig om de chapelaag mooi waterpas te leggen. Omgaan met de latten om de chape vlak te trekken en gelijk te verdelen, vergt wat ervaring.

Natuurlijk kan je als doe-het-zelver een chapelaag leggen die er op het eerste zicht prima uitziet. Er kunnen echter kleine foutjes optreden waardoor je later grote problemen krijgt met de vloer. Denk bijvoorbeeld aan verzakkingen of opstijgend vocht.

chapewerken kosten

Besparen op chapewerken? Vergelijk gratis offertes!

Neem geen risico’s met je chapewerken en schakel een ervaren chapper in. Door deze kleine extra investering ontwijk je grote risico’s.

Een vakman is trouwens niet zo heel duur als je de prijs verdeeld over de vele jaren dat chape dienst doet. Bovendien kan je besparen op de kosten door offertes te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!