Erker

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Erker: wat is het en wat kost het?

Wil je meer ruimte in huis, maar heb je geen supergroot budget of niet veel ruimte?

Een erker is de ideale oplossing om voor extra licht en ruimte te zorgen op de benedenverdieping.

Ontdek hier alle voordelen van een huis met een erker en wat het moet kosten. Ook de werkwijze om een aanbouw te plaatsen komt aan bod.

Start gratis offerteaanvraag!

Verder krijg je een voorbeeld van verschillende mogelijkheden zodat je inspiratie kan opdoen. Toch is het altijd beter om een aannemer aan te spreken en advies op maat te vragen.

Vind een goede aannemer uit je buurt door hier gratis offertes aan te vragen.Wat is een erker?

Een erker is een kleine tot middelgrote aanbouw van je woning. Meestal verwezenlijkt men dit aan de voorgevel ter hoogte van de woonkamer, maar je kan perfect een andere ruimte uitbouwen. Je kan het natuurlijk ook langs de zij- of achterkant doen.

Men laat vaak een erker bouwen omdat het voor meer ruimte in huis zorgt. Daarnaast kiest men hier voor omdat het de gevel iets extra geeft.

erker

Waarom een erker bouwen?

Een erker maakt je woning groter en dat heeft vele voordelen:

  • Er komt meer daglicht binnen in huis
  • De gevelonderbreking zorgt voor een mooier uitzicht
  • Je krijgt meer ruimte in je woonkamer of de ruimte waar je de erker plaatst
  • De waarde van je woning verhoogt

Opgelet: Een erker is wel een grote investering. En tijdens de werken is de gevel tijdelijk open. Je bouwt dus best een erker tijdens de warmere zomermaanden.

Erker prijzen

De prijs om een erker te plaatsen hangt voornamelijk af van de oppervlakte van de aanbouw. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van verschillende prijzen volgens de diepte en de breedte van de erker.

Breedte van de erker Diepte van de erker Gemiddelde kosten inclusief plaatsing*
3 meter 1 meter €3.900,- tot €4.300,-
3 meter 1.5 meter €5.000,- tot €6.300,-
4 meter 1 meter €5.000,- tot €5.600,-
4 meter 1.5 meter €7.900,- tot €8.400,-
5 meter 1 meter €6.800,- tot €7.000,-
5 meter 1.5 meter €9.000,- tot €10.500,-

*Let op: dit zijn slechts de gemiddelde kosten voor een erker. Vraag hier gratis offertes aan om prijzen op maat te ontvangen.

Hou er rekening mee dat er nog eens €500,- tot €800,- bijkomt als je extra funderingen moet laten plaatsen. Ook de afwerking langs de binnenkant kan voor extra kosten zorgen.

Prijsopbouw

Het grootste deel van de kosten gaat naar de arbeid, vooral als het om een op maat gemaakte aanbouw gaat. Gemiddeld bedragen de arbeidskosten 60% van het totale plaatje.

Zo’n 38% van het totaalbedrag gaat naar de materiaalkosten en de overige 2% zijn voor de voorrijkosten.

Deze bedragen kunnen uiteraard verschillen volgens de keuzes die je maakt. Aan de voorkant heb je een vergunning nodig, dus kost het meer.

Ook de volgende keuzes zijn van invloed:

  • Kies je voor hoogrendementsglas of dubbel glas?
  • Wil je extra zonwering plaatsen?
  • Doe je een deel van het werk zelf?

Een voordelige aannemer vinden voor een erker?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit je buurt te ontdekken.

Soorten erkers

Er bestaan verschillende soorten erkers. De soort die je kiest heeft een belangrijke invloed op het uitzicht van je woning maar ook op de prijs.

Dit zijn de voornaamste soorten:

  • Een glazen erker bestaat voornamelijk uit glas en laat extra veel zonlicht binnen.
  • Een moderne erker is strakker dan een traditionele erker en combineert perfect met een woonkamer in moderne stijl.
  • Een zwevende erker bevindt zich niet op het gelijkvloers maar op een verdiep. Natuurlijk is dit wat moeilijker te realiseren dus kost het wat meer.

Voorbeelden van erkers

Woorden zijn natuurlijk niet altijd genoeg om de mogelijkheden te beschrijven. Hier zijn enkele voorbeelden om je inspiratie te geven voor je je eigen erker gaat bouwen en inrichten.

erker plaatsen
een erker

moderne erker

erker prijzen


Erker aanbouwen

Om een erker te bouwen dien je eerste een vergunning aan te vragen, tenzij je op zij of langs achter wil aanbouwen.

Daarna laat je en bouwtekening opstellen en vraag je offertes aan. Zo krijg je een beter idee van het resultaat en weet je hoe lang je woning open zal zijn.

Voor de bouw van je erker begint, moet je misschien extra funderingen plaatsen. Overleg goed met je aannemer en/of architect om later problemen te vermijden.

Tijdens de bouwfase begint men langs buiten zodat je woning niet te lang open is. Wanneer de buitenkant afgesloten is, kan men rustig verderwerken aan de afwerking van de erker.

Je erker vervangen

Heb je al een erker, maar is deze aan vervanging toe?

In de meeste gevallen is dit een gemakkelijker project omdat je reeds funderingen hebt. Wanneer de oude erker voorzicht wordt afgebroken en je niet van plan bent om een grotere erker te plaatsen, heb je geen nieuwe of extra funderingen nodig.

Dit maakt het goedkoper. Bovendien kan je voor een kant-en-klaarmodel kiezen om nog meer te besparen op je nieuwe erker.

Vergunning voor erker

Wanneer je de erker aan de voorgevel wil aanbouwen, heb je vaak een vergunning nodig. Je kan deze vergunning aanvragen bij je gemeente.

Een vergunning is nodig omdat een aanbouw aan de gevel het straatbeeld verandert.

Daarnaast dien je de bouwplannen raad te plegen om ervoor te zorgen dat de woning niet te dicht van de grens van je kavel komt.

erker prijzen

Goedkope Erker? Vergelijk gratis offertes

Heb je nog vragen over erkers omdat je een speciaal dak of huis hebt? Of zoek je professioneel advies voor je uitbouw? Raadpleeg dan een aannemer.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dien hier een gratis offerte-aanvraag in om meerdere offertes van aannemers uit je buurt te ontvangen. Zo kan je verschillende mogelijkheden en tarieven vergelijken.

Probeer het vrijblijvend uit.

Gratis offertes vergelijken!