Renovatiewerken laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Houtskeletbouw

Ben je van plan om te bouwen? Of volledig te verbouwen? Al eens aan een houtskeletbouw gedacht? Deze bouwmethode wint snel aan populariteit en dit is helemaal niet vreemd. Lees verder om te ontdekken waarom.

Eerst leggen we uit wat deze bouwmethode precies inhoudt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarna hebben we het wat meer over de kosten, hoe deze zijn opgebouwd en hoe je misschien wat kan besparen.

Ten slotte, krijg je meer informatie over de constructie van een houtskeletbouw. Uiteraard laat je dit best uitvoeren door een gespecialiseerde bedrijven. Daarom krijg je hier de mogelijkheid om gratis offertes van bedrijven uit de buurt te vergelijken.

houtskeletbouw

Wat is houtskeletbouw?

Een houtskeletbouw is een woningbouwstructuur op basis van hout. De dragende structuur bestaat volledig of grotendeels uit houten stijlen en balken.

De afwerking ertussen kan op allerlei manieren, onder andere, met houten panelen en isolatieplaten.

De fundering van een houten draagconstructie kan ook op verschillende manieren. Sommige bedrijven kiezen voor een traditionele soort fundering, andere kiezen voor een fundering op basis van hout. Tussenverdiepingen en het dak worden doorgaans uit hout opgebouwd.

Deze bouwstructuur is goedkoper, sneller en duurzamer dan een traditionele bouw.

Bekijk hier alle soorten renovatiewerken.

Wat zijn de voordelen?

Op vlak van bouwmogelijkheden valt deze bouwmethode best te vergelijken met andere bouwsoorten. Het heeft echter wel enkele andere voor- en nadelen.

Waarom kiezen voor houtskeletbouw?

  • Door de minder zware structuur zijn er minder funderingen nodig.
  • Houtskeletbouw is heel duurzaam en heeft uitstekende isolatiewaarden.
  • Het is iets goedkoper dan een traditionele bouwmethode.
  • Een houten skelet kan veel sneller gebouwd worden. In minder dan een half jaar kan het hele project al opgeleverd worden.
  • Er wordt weinig water gebruikt tijdens de opbouw waardoor het meteen droog is. Zo is er meteen een goede luchtvochtigheid en kan er snel verder afgewerkt worden.
  • Bij houtskeletbouw is het relatief gemakkelijk om later aanpassingen uit te voeren aan de woonindeling.

Zijn er nadelen?

Er zijn enkele kleine nadelen verbonden aan houtskeletbouw. De meningen zijn echter sterk verdeeld. We geven een kort overzicht van eventuele problemen maar uiteindelijk hangen deze vermeende nadelen sterk af van de uitvoering.

Traditioneel leek brandveiligheid een groot probleem maar nu is dat niet meer zo. Het duurt lang voor houten balken volledig opbranden en hun vorm verliezen. Bovendien worden de meeste materialen tegenwoordig voorbehandeld tegen brand.

In een woning met houtskeletbouw zijn er meer temperatuurschommelingen. De warmte wordt minder opgeslagen in de muren en komt dus ’s avonds en ’s nachts niet vrij. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de winter meer moet verwarmen, maar tijdens de zomer blijft het binnenshuis lekker fris.

De nadelen zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de uitvoering. Een slechte constructie kan leiden tot problemen zoals houtrot, schimmel en zelfs ongedierte. Schakel een ervaren vakman in via onze gratis offertedienst om deze problemen te vermijden.

Waar is het geschikt voor?

Houtskeletbouw kent verschillende toepassingsmogelijkheden. Uiteraard is het bekend als een bouwmethode voor woningen. Deze wint bovendien snel aan populariteit en maakt tegenwoordig al minstens 10% van de markt uit.

Houtskeletbouw dient echter niet enkel voor woningen. Ook een bijbouw of garage kan met deze bouwmethode tot stand gebracht worden.

De laatste jaren vinden houten constructies zelfs hun weg naar de markt voor grotere gebouwen zoals appartementen, kantoorruimtes en rusthuizen.

Houtskeletbouw vs. traditionele bouw

Traditionele bouw is nog steeds veruit de populairste bouwmethode. Enerzijds omdat stenen op lange termijn geen last ondervinden van rot en hout wel, en anderzijds omdat velen omwille van traditie meer vertrouwen hebben in traditionele bouw.

Op vele vlakken zijn beide bouwmethodes vrij vergelijkbaar. De kleine verschillen spelen zich af op vlak van akoestiek en milieu.

Een houtskeletbouw zou niet altijd optimaal zijn op vlak van geluidsisolatie. Door de houten vloer hoor je de vloer wel eens kraken en komt er meer geluid van het bovenliggende verdiep.

Met hout is het echter wel gemakkelijker om heel ecologisch te bouwen. De constructie vergt namelijk veel minder water en C02-uitstoot.

Een houtskeletbouw laten bouwen?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven te vergelijken!

Houtskeletbouw: prijs 2023

Woningconstructies met houtskeletbouw kosten gemiddeld tussen de €750,- en €1.750,- per vierkante meter (excl. btw). De prijs per kubieke meter ligt tussen de €250,- en €600,-.

Vraag gratis offertes aan voor een exacte benadering van de prijs voor een houtskeletbouw.

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs?

Zoals je ziet, zit er vrij veel marge op de prijs voor houtskeletbouw. Dit komt omdat de kosten voor deze bouwmethode onderhevig zijn aan verschillende factoren.

  • De tarieven van de vakman.
  • De omvang van het project.
  • De kwaliteit van het isolatiemateriaal.

Is houtskeletbouw goedkoper dan traditionele bouw?

De prijs voor houtskeletbouw en traditionele bouw is vrij gelijkaardig. Doordat de werken voor een houten woningskelet minder lang duren, kan je echter wat besparen op de arbeid. Zo is deze bouwmethode soms tot 20% goedkoper.

Met houtskeletbouw bespaar je achteraf bovendien ook door een betere energieprestatie van de woning. Door de uitstekende isolatiewaardes betaal je minder stookkosten.

Houtskeletbouw: de constructie

Om af te ronden geven we nog wat informatie over het bouwproces.

Zoals elk bouw- of renovatieproject start een houtskeletbouw met een goede voorbereiding en een nauwkeurige planning.

Na afspraak met houtskeletbouw bedrijven begint de uitvoering van de constructie. Vaak kunnen deze bedrijven in hun eigen bouwhallen beginnen aan het skelet om de opbouw ter plaatse zo kort mogelijk te houden.

Eenmaal alle prefab onderdelen klaar zijn volgt de opbouw van de constructie. De fundering wordt gelegd en de houten balken en stijlen worden opgetrokken. Binnen enkele dagen staat het volledige houten skelet er, inclusief gevels, binnenmuren en dak.

houtskelet bouwen

Besparen op houtskeletbouw? Vraag gratis offertes aan!

Overtuigd? Of heb je misschien nog twijfels over de kostprijs. Wees gerust, er zijn verschillende manieren om te besparen op de prijs voor houtskeletbouw.

Kies voor een vakman uit de buurt om te besparen om transportkosten. Selecteer meteen het beste isolatiemateriaal voor de meest duurzame woning en heel lage energiekosten.

Start gratis offerteaanvraag!

De beste manier om te besparen is echter door offertes te vergelijken, vooral bij grote projecten, zoals de bouw van een woning. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van bedrijven uit de buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!