Houtskeletbouw

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken
 4. /
 5. Houtskeletbouw

Houtskeletbouw: wat is het en wat kost het?

Ben je van plan om te bouwen? Of volledig te verbouwen? Al eens aan een houtskeletbouw gedacht? Deze bouwmethode wint snel aan populariteit en dit is helemaal niet vreemd. Lees verder om te ontdekken waarom.

Eerst leggen we uit wat deze bouwmethode precies inhoudt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarna hebben we het wat meer over de kosten, hoe deze zijn opgebouwd en hoe je misschien wat kan besparen.

Ten slotte, krijg je meer informatie over de constructie van een houtskeletbouw. Uiteraard laat je dit best uitvoeren door een gespecialiseerde bedrijven. Daarom krijg je hier de mogelijkheid om gratis offertes van bedrijven uit de buurt te vergelijken.

houtskeletbouw

Wat is houtskeletbouw?

Een houtskeletbouw is een woningbouwstructuur op basis van hout. De dragende structuur bestaat volledig of grotendeels uit houten stijlen en balken.

De afwerking ertussen kan op allerlei manieren, onder andere, met houten panelen en isolatieplaten.

De fundering van een houten draagconstructie kan ook op verschillende manieren. Sommige bedrijven kiezen voor een traditionele soort fundering, andere kiezen voor een fundering op basis van hout. Tussenverdiepingen en het dak worden doorgaans uit hout opgebouwd.

Deze bouwstructuur is goedkoper, sneller en duurzamer dan een traditionele bouw.

Bekijk hier alle soorten renovatiewerken.

Waar is het geschikt voor?

Houtskeletbouw kent verschillende toepassingsmogelijkheden. Uiteraard is het bekend als een bouwmethode voor woningen. Deze wint bovendien snel aan populariteit en maakt tegenwoordig al minstens 10% van de markt uit.

Houtskeletbouw dient echter niet enkel voor woningen. Ook een bijbouw of garage kan met deze bouwmethode tot stand gebracht worden.

De laatste jaren vinden houten constructies zelfs hun weg naar de markt voor grotere gebouwen zoals appartementen, kantoorruimtes en rusthuizen.

Houtskeletbouw vs. traditionele bouw

Traditionele bouw is nog steeds veruit de populairste bouwmethode. Enerzijds omdat stenen op lange termijn geen last ondervinden van rot en hout wel, en anderzijds omdat velen omwille van traditie meer vertrouwen hebben in traditionele bouw.

Op vele vlakken zijn beide bouwmethodes vrij vergelijkbaar. De kleine verschillen spelen zich af op vlak van akoestiek en milieu.

Een houtskeletbouw zou niet altijd optimaal zijn op vlak van geluidsisolatie. Door de houten vloer hoor je de vloer wel eens kraken en komt er meer geluid van het bovenliggende verdiep.

Met hout is het echter wel gemakkelijker om heel ecologisch te bouwen. De constructie vergt namelijk veel minder water en C02-uitstoot.

Een houtskeletbouw laten bouwen?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven te vergelijken!

Houtskeletbouw: prijs 2024

Woningconstructies met houtskeletbouw kosten gemiddeld tussen de €750,- en €1.750,- per vierkante meter (excl. btw). De prijs per kubieke meter ligt tussen de €250,- en €600,-.

Vraag gratis offertes aan voor een exacte benadering van de prijs voor een houtskeletbouw.

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs?

Zoals je ziet, zit er vrij veel marge op de prijs voor houtskeletbouw. Dit komt omdat de kosten voor deze bouwmethode onderhevig zijn aan verschillende factoren.

 • De tarieven van de vakman.
 • De omvang van het project.
 • De kwaliteit van het isolatiemateriaal.

Is houtskeletbouw goedkoper dan traditionele bouw?

De prijs voor houtskeletbouw en traditionele bouw is vrij gelijkaardig. Doordat de werken voor een houten woningskelet minder lang duren, kan je echter wat besparen op de arbeid. Zo is deze bouwmethode soms tot 20% goedkoper.

Met houtskeletbouw bespaar je achteraf bovendien ook door een betere energieprestatie van de woning. Door de uitstekende isolatiewaardes betaal je minder stookkosten.

Houtskeletbouw: de constructie

Om af te ronden geven we nog wat informatie over het bouwproces.

Zoals elk bouw- of renovatieproject start een houtskeletbouw met een goede voorbereiding en een nauwkeurige planning.

Na afspraak met houtskeletbouw bedrijven begint de uitvoering van de constructie. Vaak kunnen deze bedrijven in hun eigen bouwhallen beginnen aan het skelet om de opbouw ter plaatse zo kort mogelijk te houden.

Eenmaal alle prefab onderdelen klaar zijn volgt de opbouw van de constructie. De fundering wordt gelegd en de houten balken en stijlen worden opgetrokken. Binnen enkele dagen staat het volledige houten skelet er, inclusief gevels, binnenmuren en dak.

Voordelen houtskeletbouw?

Een houten basis voor de woning zorgt voor een gezond en aangenaam leefklimaat en dat is slechts het begin van de vele voordelen van houtskeletbouw.

Daarnaast ben je met houtskeletbouw ook:

 • Een goedkope woning
 • Een flexible woning
 • Een milieuvriendelijke woning
 • Een snelle oplevering
 • Een woning van duurzaam materiaal
 • Een droge bouwmethode
 • Een brandveilige woning
 • Een energiezuinige woning

Goedkoop houtskelet bouwen?

Om een houtskeletbouw woning te bouwen kan de vakman veel sneller werken dan bij een traditionele woningbouw. Dit komt omdat veel van de onderdelen prefab geleverd worden.

Bovendien zijn er minder funderingen nodig voor deze lichtere draagstructuur. Zo is er dus ook minder tijd nodig om de funderingen te gieten.

Goedkoop houtskelet bouwen door vakmannen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

houtskeletbouw voordelen

Flexibel

Houtskeletbouw is flexibel. Je kan het nadien gemakkelijk aanpassen om aan te bouwen of leidingen te veranderen.

Dankzij de grote prefab onderdelen kan je gemakkelijk delen weghalen om onderliggende problemen op te lossen. Bij een bakstenen muur is dit uiteraard veel moeilijker.

Beter voor het milieu

Een houten huis is beter voor het milieu dan een bakstenen huis. Daar zijn verschillende redenen voor.

De voordelen van houtskeletbouw zijn dat hout een herwinbare grondstof is, dat er weinig water verloren gaat bij de bouw en dat er minder co2 uitstoot is bij het bouwproces.

Er is wel een belangrijke voorwaarde: na het houtkappen moeten er nieuwe bomen aangeplant worden. Gelukkig gebruikt men meestal Scandinavisch hout en daar worden er tegenwoordig meer bomen geplant dan gekapt.

Snel bouwen

Aangezien het meerendeel van de opbouw uit prefab onderdelen bestaat gaat de bouw heel snel. De delen worden gemakkelijk in elkaar gestoken, de afwerking gaat snel en de isolatie kan eenvoudig geplaatst worden als die nog niet prefab geleverd is.

Aangezien de woning licht is, zijn er minder funderingen nodig dan bij een traditionele bouw. Daar bespaar je dus ook tijd.

Het grote voordeel van een houtskeletbouw is dat de ruwbouw binnen een week al volledig afgerond kan zijn.

Een vakspecialist inschakelen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen!

Duurzaam

Houten woningen zijn demonteerbaar en het hout is vaak herbruikbaar. En zelfs als het hout niet meteen herbruikt kan worden, kan het nog als brandstof dienen.

Verder is de levensduur van houtskeletbouw minstens 75 jaar. Dit is dus ook een duurzame bouwmethode zolang je voldoende aandacht besteedt aan het onderhoud.

Een houtskeletbouw laten plaatsen door een vakman?

Vraag nu gratis offertes aan om bouwmethodes van aannemers te vergelijken.

Droge bouwmethode

Houtskeletbouw gebeurt op basis van een droge bouwmethode. Dit betekent dat er bijna geen water nodig is. Er is, bijvoorbeeld, geen water nodig voor de aanmaak van gips en cement.

Je moet dus ook niet lang wachten voor de woning uitdroogt. Daarom kan je meteen na de afwerking van de ruwbouw al gaan schilderen.

Bovendien zorgt dit ervoor dat je woning vanaf dag één al optimaal isoleert. Bij traditionele bebouwing kan het wel een jaar duren voor alles is uitgedroogd en de isolatie 100% werkt.

Brandveilig

Het klinkt misschien niet logisch maar houtskeletbouw is heel brandveilig.

Dat komt omdat massief hout traag ontbrandt en lang zijn stevigheid behoudt in geval van een woningbrand.

Bovendien is er brandvertragende isolatie aanwezig. Mocht er een brand uitbreken, heeft de brandweer ruim de tijd om de brand te blussen voor er instortingsgevaar is.

Energiezuinig

Houtskeletbouw is energiezuinig omwille van de hoge isolatiewaarden.

Hout isoleert beter dan metalen of stenen. Bovendien gaat er minder energie verloren bij verwarmen woning omdat hout snel opwarmt.

Daarnaast is houtskeletbouw uiteraard gemakkelijk te combineren met isolatiemateriaal.


Een energiezuinig houtskeletbouw laten realiseren door een vakman?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten.
Gratis offertes vergelijken!


Houtskeletbouw woning nadelen

Natuurlijk kan het niet altijd een perfect sprookje zijn. Helaas zijn er ook enkele nadelen verboden aan houtskeletbouw.

Deze kunnen echter wel gemakkelijk vermeden worden mints voldoende aandacht en wat extra maatregelen.

De voornaamste nadelen of aandachtspunten van houtskeletbouw zijn:

 • Kans op rotten
 • Schimmelproblemen
 • Het word sneller koud

Kans op rotten

Bij een slechte uitvoering van de houtskeletbouw bestaat er kans op houtrot door vocht.

Dit kan na verloop van tijd de stevigheid van de woning aantasten. Dit kan tot zware gevolgen leiden of hoge prijzen om het probleem op te lossen.

Om vochtproblemen met houtskeletbouw te vermijden, kan je preventieve handelingen uitvoeren zoals de muren impregneren en de dampschermen door een vakman laten plaatsen.

Schimmelvorming

Vocht in huis veroorzaakt niet enkel de kans op houtrot maar ook op schimmel.

Schimmels zijn gevaarlijk voor je gezondheid en tasten de houtstructuur aan. Als er een huiszwam of kelderzwam groeit, wordt de houten constructie veel sneller zwak dan bij gewone vochtproblemen.

Om dit te vermijden is het belangrijk om snel te handelen bij het ontdekken van schimmels. Verder kan je preventieve maatregelen uitvoeren zoals voldoende ventilatie installeren.

Snel koud

Hout warmt snel op maar koelt ook snel af.

Zo gaat de warmte sneller verloren in de wintermaanden en kan het heel warm worden in de zomer.

Je kan echter extra isolatie aanbrengen om de problemen in de winter tegen te gaan en extra ventilatie te voorzien voor de zomermaanden.

Akoestiek houtskeletbouw

Bij een houten woning is er soms meer last van geluid dan bij een traditionele bouw. Vooral het kraken van hout tussen de verdiepingen kan soms tot geluidsoverlast leiden.

Uiteraard kunnen die problemen vermeden worden bij een correcte opbouw.

Voor een betere akoestiek kan je ook een dubbele beplating of dubbele wand met spouw laten bouwen. Verder kiest men voor extra vloer- of plafondisolatie om toch een optimale akoestiek te verkrijgen.

houtskelet bouwen

Besparen op houtskeletbouw? Vraag gratis offertes aan!

Overtuigd? Of heb je misschien nog twijfels over de kostprijs. Wees gerust, er zijn verschillende manieren om te besparen op de prijs voor houtskeletbouw.

Kies voor een vakman uit de buurt om te besparen om transportkosten. Selecteer meteen het beste isolatiemateriaal voor de meest duurzame woning en heel lage energiekosten.

Start gratis offerteaanvraag!

De beste manier om te besparen is echter door offertes te vergelijken, vooral bij grote projecten, zoals de bouw van een woning. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van bedrijven uit de buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!