Totaalrenovatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Totaalrenovatie

Totaalrenovatie laten uitvoeren?

Een totaalrenovatie van je huis is wellicht de beste manier om je huidige woonsituatie naar een nieuwe hoogte te tillen. Het gaat sneller dan aparte renovatieprojecten en is stukken goedkoper dan een nieuwbouw.

Start gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes te vergelijken en premies, zoals de totaalrenovatiebonus, aan te vragen, wordt dit project zelfs nog goedkoper! Lees verder om alle details te ontdekken of vraag hier meteen gratis offertes aan.totaalrenovatie

Wat is een totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie is een renovatie van de volledige woning.

Neem je bestaande woning onder handen om iets volledig nieuws te creëren. Een totaalrenovatie voelt aan als een complete vernieuwing, maar het is stukken goedkoper dan een nieuw huis kopen. Bovendien blijf je in dezelfde buurt wonen, waar je met alles en iedereen vertrouwd bent.

Welke verbouwingswerken?

Bij een totaalrenovatie kan je echt alles onder handen nemen. Vooral de meest functionele ruimtes worden natuurlijk opgelapt. De keuken komt sowieso aan bod. Ook een totaalrenovatie van de badkamer kan niet ontbreken.

Verder bestaat een totaalrenovatie meestal uit een vernieuwing van de vloer, een nieuw laagje verf of nieuw behangpapier en een nieuw plafond. De start van een totaalrenovatie is vaak afbraakwerk.

Na afloop is de woning niet meer te herkennen want alle ruimtes zijn netjes vernieuwd.

Totaalrenovatie woning: waarom hiervoor kiezen?

België is vrij dichtbebouwd. Er is steeds minder bouwgrond beschikbaar. Totaalrenovaties worden dus belangrijker dan nieuwbouw.

Bovendien hebben totaalrenovaties enkele voordelen. Een bestaande woning verbouwen is goedkoper dan een nieuwbouw kopen. Het prijsverschil bedraagt zo’n 20 tot 25%. Daarbovenop kan je vaak genieten van verschillende renovatiepremies!

In vergelijking met aparte renovatieprojecten is een totaalrenovatie ook veel voordeliger. Je kan een hoeveelheidskorting verkrijgen en de werken zullen in hun geheel natuurlijk minder tijd in beslag nemen.

Verder verloopt een renovatie van een woning veel sneller dan een nieuwbouw. Je hebt daarnaast ook een beter inzicht van de mogelijkheden. Je ziet de ruimtes voor je en kan zo creatief te werk gaan en grondig plannen. Bij nieuwbouw heb je natuurlijk wel meer ruimte voor creativiteit maar het is veel moeilijker om je het eindresultaat in te beelden.

Wat kost een totaalrenovatie?

De totaalprijs voor een volledige renovatie is steeds op aanvraag. Om je toch een idee te geven van de kosten, krijg je een overzicht van de verschillende soorten renovatiewerken in onderstaande tabel.

Hou er rekening mee dat de prijs sterk afhankelijk is van de graad van de werken en de staat van de woning. Een volledige vernieuwing is uiteraard duurder dan enkele opknapwerkjes. Als je bij oudere woningen ook de elektriciteit en waterleidingen moet vernieuwen, zal het wat meer kosten.

Ook de tarieven van de vakman wegen door op de prijs, vooral bij grote projecten. Bij grotere projecten kan je echter wel over een korting onderhandelen.

Renovatiewerken Gemiddelde prijs* 2024
Badkamer €2500,- tot €7000,-
Keuken €300,- tot €3000,-
Gevel €10,- tot €60,- per m²
Pleisterwerken €5,- tot €75,- per m²
Gyprocwerken €25,- tot €35,- per m² (Voorzetwand)

€50,- tot €75,- per m² (Plafond)

Schilderwerken €15,- tot €40,- per m² 
Metselwerken €50,- tot 120,- per m² 

*Let op: dit zijn gemiddelde kostprijzen incl. materiaal, arbeid en btw. Besparen? Vraag dan altijd gratis offertes aan!

Hoe hoog is de btw?

De btw voor een totaalrenovatie bedraagt doorgaans 6%. Dat is natuurlijk veel goedkoper dan het btw-percentage van 21% voor een nieuwbouw.

Je hebt echter niet altijd recht op het lagere btw-percentage. Bepaalde renovatiewerken komen niet in aanmerking. Ook moet je woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je vindt er op Financiën Belgium meer over.

De grens tussen een totaalrenovatie en een verdoken nieuwbouw is wat vaag. Als je de werken aangeeft als renovatie maar de fiscus oordeelt dat het om een verdoken nieuwbouw gaat, hou je er wellicht een financiële kater aan over. Je zal het btw-verschil en een boete moeten betalen. Je laat je dus beter informeren door een aannemer voor je aan een totaalrenovatie begint.

Ten slotte, betaal je ook 21% voor een verdoken nieuwbouw. Dit houdt in dat je bijna de volledige woning afbreekt en heropbouwt.

Zo verloopt een renovatie

Een geslaagd renovatieproject begint met een goede voorbereiding. Ga zelf eens na wat de pijnpunten van je woning zijn. Maak een overzicht van wat je zeker wil veranderen en stel een budget op.

Daarna zoek je een of meerdere aannemers om je wensen en de kosten te bespreken. Vraag hier gratis offertes aan om geschikte aannemers te vinden. Door offertes te vergelijken, bespaar je op de kosten.

Als je de geschikte totaalaannemer gevonden hebt, laat je een ontwerp maken en stel je een plan op. Hierbij bespreek je de materiaalkeuze, gewenste veranderingen, projectkosten en de volgorde van de werken. Hou er rekening mee dat de werken waarschijnlijk een beetje langer zullen duren en wat duurder zullen zijn dat gepland. Er komen altijd wat ongeplande problemen boven water.

Eenmaal alle afspraken gemaakt zijn en de contracten zijn opgesteld, beginnen de echte werken. De totaalaannemer neemt vanaf hier over om alles in goede banen te leiden. Hij zorgt ervoor dat de werken zich goed opvolgen en alles tot in de perfectie wordt uitgevoerd.

Een aannemer voor een totaalrenovatie van de woning gezocht?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om aannemers te vergelijken.

Zelf doen of hulp inschakelen?

Niets is onmogelijk. Zelf een totaalrenovatie uitvoeren ook niet. Toch is het meestal niet de beste keuze. Er komt namelijk heel veel bij kijken: geschikte vaklui vinden, prijzen onderhandelen, de werken coördineren … Daarom is het beter om een totaalaannemer in te schakelen.

Na een eenmalige onderhandeling met de totaalaannemer kan je verder rustig de resultaten afwachten. De aannemer of projectleider zoekt zelf de geschikte onderaannemers en stuurt ze tijdig aan om alles in goede banen te leiden.

Als je toch liever zelf wat meer betrokkenheid wil, kan je altijd zelf een handje toesteken tijdens de werken. Zo gaan de werken wellicht wat vlotter vooruit.

Hoe lang duurt een totaalrenovatie?

Het is niet eenvoudig om een exacte duur te plaatsen op een totaalrenovatie. Tussen de eerste afspraak met de aannemer en de laatste finishing touch zit er toch snel een jaar.

Hoewel dit lang lijkt, is het interessanter dan verschillende renovatieprojecten. Na een jaartje op je tanden bijten, is de woning volledig klaar en ben je daarna jarenlang op je gemak. Als de werken stap voor stap uitvoert, leef je eigenlijk voortdurend in een woning die ‘under construction’ is.

Uiteraard kunnen de werken ook vlotter gaan. Het hangt ervan af hoeveel kamers je vernieuwd en in welke maat. Ook de staat van de elektriciteit, waterleidingen en isolatie wegen door op de werken. Ga je ook de gevel en tuin renoveren, dan kan het ook wat langer duren.

Totaalrenovatie premie: is dat mogelijk?

Een ander groot voordeel van totaalrenovaties ten opzichte van een nieuwbouw zijn de premies. Voor algemene renovatiewerken kan je rekenen op wat financiële steun door middel van de Mijn VerbouwPremie. Vaak bestaan er ook lokale premies. Lees op vlaanderen.be meer over deze mogelijkheden.

Laat je tijdens de totaalrenovatie ook energiebesparende werken uitvoeren? Dan kan je rekenen op extra premies van de netbeheerder. Het meerendeel van deze premies gelden echter enkel als de werken door een vakman worden uitgevoerd. Bij combinatie van verschillende maatregelen kan je zelfs een totaalrenovatiebonus aanvragen.

totaalrenovatie kosten

Totaalrenovatie laten uitvoeren? Vergelijk gratis offertes!

Omdat er zo veel komt kijken bij een totaalrenovatie laat je dit project best uitvoeren door een totaalaannemer. Uiteraard lijkt dit duurder dan zelf het project leiden. Toch is dit niet altijd zo. Door jaren ervaring kan de aannemer betere prijzen onderhandelen, duurzamer materiaal verkiezen en de beste vaklui selecteren. Daarnaast ben je ook meer op je gemak als je weet dat je woning steeds in goede handen is.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Om de beste totaalaannemer uit je buurt te vinden, dien je offertes te vergelijken. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om er meteen aan te beginnen! Je hebt niets te verliezen.

Gratis offertes vergelijken!