Isolatiewerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken
 4. /
 5. Isolatiewerken

Isolatiewerken: alle informatie op een rij!

Isolatiewerken worden steeds populairder en dat is zeker geen wonder.

Een goed geïsoleerde woning is namelijk een grote bonus. Zowel inwoners als verkopers of verhuurders baten bij een goede isolatie.

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder om de voordelen van isolatiewerken te ontdekken en om alle mogelijkheden te vergelijken.

Wie ook prijzen wil vergelijken, kan hier gratis offertes aanvragen. Dit is trouwens de beste manier om te besparen op isolatiewerken.

isolatiewerken vakman

Waarom isolatiewerken uitvoeren?

De woning isoleren heeft tal van voordelen maar eigenlijk zijn bepaalde isolatiemaatregelen ook verplicht. Wie niet aan de isolatienormen voldoet, kan zijn woning niet meer verkopen of verhuren.

Maar ook als je gewoon zelf in je woning blijft, is isolatie heel belangrijk. Een goede isolatie van de woning zorgt voor een aangenamer leefklimaat en minder energieverlies. Door het dak en de muren te isoleren, kan je gemakkelijk enkele honderden euro’s besparen op de energiefactuur. Om deze reden is het ook belangrijk om andere renovatiewerken te doen.

Verder heeft isolatie nog enkele andere voordelen. Bepaalde materialen dempen ook het buurtgeluid of werken brandvertragend. Zo zorgen ze voor nog meer wooncomfort en een betere veiligheid.

Wat is de isolatiewerken prijs?

Er zijn verschillende soorten isolatie en voor elke soort bestaan er verschillende methodes.

Dakisolatie installeren is wellicht de belangrijkste soort isolatiewerken omdat via het dak de meeste warmte ontsnapt. Het is dus altijd een goede investering. Reken op een gemiddelde prijs van €40,- tot €60,- per vierkante meter om het dak te isoleren.

De muur isoleren kan op verschillende manieren: langs binnen, langs buiten of in de spouw. Afhankelijk van de gekozen methode ligt de prijs tussen de €15,- en €130,- per vierkante meter.

Verder kan je ook de vloer isoleren. Deze vorm van isolatiewerken kost ongeveer €30,- per vierkante meter.

Geluidsisolatie, ten slotte, heeft een gemiddelde prijs van tussen de €30,- en €55,- per vierkante meter.

Isolatie kosten 2024

Soort isolatie Gemiddelde prijs per m²*
Gevelisolatie €15,- tot €130,-
Vloerisolatie €30,-
Dakisolatie €40,- tot €60,-
Geluidsisolatie €30,- tot €55,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per vakman verschil. Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Besparen op de prijs van isolatiewerken?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven voor isolatiewerken te vinden.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De belangrijkste prijsfactor bij isolatiewerken is het gekozen materiaal. Bij de verschillende soorten isolatiewerken zijn meerdere materiaalsoorten mogelijk met verschillende prijzen. Verder bestaan er verschillende kwaliteiten die ook van belang zijn voor de prijs.

Naast het soort materiaal is ook de dikte ervan belangrijk. Dikkere materialen kosten uiteraard meer, maar ze zorgen voor een beter rendement.

Ten slotte, zijn er nog enkele factoren die afhangen van de vakman. Denk bijvoorbeeld aan de arbeidskosten, de afvoerkosten en de transportkosten.

De tarieven van vaklui hangen ook af van meerdere factoren zoals hun ervaring, hun administratiekosten en het aantal werknemers. De beste manier om deze tarieven te ontdekken is door hier gratis offertes aan te vragen.

Soorten isolatiewerken

Je kan je woning op verschillende manieren isoleren. Kies voor isolerend glas om warmteverlies via de ramen te vermijden en plaats isolatiemateriaal in het dak, onder de vloer en tegen de gevels.

Dit zijn de voornaamste isolatiewerken:

 • Dakisolatie: isolatiewerken die warmteverlies via het dak of de zolder beperken.
 • Spouwmuurisolatie: een isolatietechniek waarbij het materiaal tussen de binnen- en buitenmuur komt.
 • Gevelisolatie: een techniek waarbij isolatieplaten tegen de binnen- of buitenmuur geplaatst worden.
 • Vloerisolatie: isolatiewerken om warmteverlies via de vloer te vermijden.
 • Kruipruimte isoleren: een andere methode om warmteverlies via de vloer te beperken.
 • Geluidsisolatie: een isolatietechniek met als doel vooral geluidsoverlast te voorkomen.

Dakisolatie

Het dak laten isoleren is de belangrijke isolatiemethode. Via het dak gaat namelijk de meeste warmte verloren. Bovendien is dakisolatie sinds 2020 verplicht in België.

Isolatiewerken aan het dak kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden.

Bij platte daken kies je voor:

 • Een koud dak: isolatie langs binnen.
 • Een warm dak: isolatie tussen het onderdak en de dakbekleding.
 • Een omgekeerd dak: isolatie bovenop de dakbekleding.

Bij hellende daken kies je voor:

 • Isolatie langs binnen tussen de balken.
 • Isolatie bovenop het onderdak en onder de dakbedekking.
 • Zoldervloerisolatie als de zolder niet gebruikt wordt.

Spouwmuurisolatie

Bij deze isolatiewerken wordt de ruimte tussen de gevels en de binnenmuren geïsoleerd. Deze kan opgevuld worden met verschillende soorten materialen om zo warmteverlies te beperken.

Het is de interessantste manier om de muren te isoleren. Deze methode is namelijk vrij goedkoop en snel. Bovendien heeft het heel goede isolatiewaarden en gaat er geen ruimte verloren binnenshuis. De gevel en de binnenmuur blijven bovendien ook onaangetast.

Gevelisolatie

Wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is, zijn er nog twee andere isolatiemethodes voor de muren. De gevels kunnen namelijk langs binnen en langs buiten geïsoleerd worden.

Meestal kiest men voor isolatiewerken langs buiten maar soms is dit niet mogelijk. Als de woning, bijvoorbeeld, op de rand van de bebouwbare kavel staat, moet je een andere oplossing zoeken.

Buitengevelisolatie

Isolatiewerken aan de buitenkant zijn interessanter dan aan de binnenkant omdat je binnenshuis geen ruimte verliest.

Het nadeel is echter dat je buiten wel wat plaats verliest en dat je nadien de gevel opnieuw moet afwerken.

Binnenmuurisolatie

Isolatiewerken in huis zijn meestal de laatste keuze. Je verliest woonruimte en je dient ook de binnenmuren opnieuw af te werken met een voorzetwand.

Binnenmuurisolatie heeft echter toch enkele voordelen. Zo kan je ook gemakkelijk nieuwe kabels en dergelijke verwerken in de valse wand en de gevel blijft onaangeroerd.

isolatiewerk

Het voordeel van isolatiewerken? Bespaar op je energiefactuur.

Je kan bovendien ook besparen op de plaatsingskosten door hier gratis offertes aan te vragen.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is handig om warmteverlies via de vloer te beperken. Na de isolatiewerken heb je een beter rendement van je vloerverwarming en wordt het ook veel aangenamer om op blote voeten te lopen in huis.

Ook op hogere verdiepen is vloerisolatie interessant om de warmte in de ruimte te houden en geluidsoverlast in de onderliggende ruimte te vermijden.

Het gekozen materiaal is afhankelijk van waar je isoleert. Voor het grondniveau heb je keuze uit allerlei soorten isolatiematerialen. Voor andere verdiepen kies je best voor isolatieplaten.

Kruipruimte isolatie

Via de ruimte onder de vloer gaat veel warmte verloren. Bovendien is het vaak een vochtige ruimte en dus een broeihaard voor schimmels. Met isolatiewerken kan je beide problemen vermijden. Bovendien zal ook het woonklimaat verbeteren door deze ruimte te isoleren.

Je kan de kruipruimte opvullen met isolatiechips of -parels maar ook met traditionele materialen zoals minerale wol.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie is belangrijk voor wie langs een drukke weg of in het centrum van de stad woont. Door zowel de muren als het dak te isoleren, beperk je een groot deel van de geluidsoverlast.

In appartementen is vooral vloerisolatie belangrijk om het geluid te dempen voor de onderburen.

Naast geluidsisolatie bestaat er ook akoestische isolatie. Deze methode heeft als doel de geluidskwaliteit te verbeteren. Dit wordt vooral gebruikt in grotere ruimtes, maar ook voor een homecinema of voor muziekliefhebber zijn dit interessante isolatiewerken.

Isolatiewerken: tips

We sluiten af met drie tips voor isolatiewerken.

Combineer meerdere soorten isolatiewerken voor een optimaal rendement. Het heeft bovendien weinig nut om de muren te isoleren als er nog veel warmte ontsnapt via het dak. Door meerdere isolatiewerken te combineren, kan je trouwens vaak betere tarieven vinden.

Kies voor dikker isolatiemateriaal om van een beter rendement te genieten.

Vraag premies aan om de kosten te beperken. Zowel de Mijn VerbouwPremie als premies van de netbeheerder zijn van toepassing voor isolatiewerken.

Besparen op isolatiewerken? Vergelijk gratis offertes!

Wil je isolatiewerken laten uitvoeren voor de laagste prijs?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om snel meerdere prijsvoorstellen te ontvangen. Door tarieven en verschillende mogelijkheden van enkele aannemers te vergelijken, vind je haast altijd betere prijzen voor isolatiewerken.

Gratis offertes vergelijken!