Arhcitect verbouwing

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Architect verbouwing

Architect voor verbouwing nodig?

Klaar voor een verbouwing? Of niet? Of weet je het niet zeker? Want wie weet nu eigenlijk nog wanneer je een architect nodig hebt voor verbouwingen.

Hier krijg je eerst een antwoord op deze vraag en dan krijg je meer duidelijkheid over de prijzen van architecten en hoe ze deze bepalen.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarna krijg je nog enkele tips om een goede architect te selecteren voor je project. Maar eerst dien je natuurlijk geschikte architecten te vinden.

Probeer daarom onze gratis offerte-tool. Dien nu een vrijblijvende aanvraag in om tarieven van architecten uit je buurt te vergelijken.Waarom een architect inschakelen?

Er zijn vele goede redenen om ook bij een verbouwing een architect in te schakelen.

Ten eerste, haal je zo meer uit je verbouwingswerken. Een architect vindt altijd wel een goede manier om net iets extra mogelijk te maken. Ook als je een beperkte ruimte of moeilijke indeling hebt.

Daarnaast is het bij sommige verbouwingen gewoon verplicht om een architect in te schakelen. Doe je dat niet, dan kan je voor grote problemen te staan komen.

Ten slotte, schakel je best een architect in om een goed resultaat te garanderen. Wanneer je aannemer slechte werken uitvoert en je geen architect hebt ingeschakeld, krijg je soms geen of geen volledige schadevergoeding.

Een architect inschakelen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang de beste prijs!

architect verbouwing

Wanneer is een architect verplicht?

Het is verplicht om een architect in te schakelen wanneer de stabiliteit van de woning verandert tijdens de werken. Dat is zo bij bepaalde gevelwerken zoals een onderkapping. Ook als je de oppervlakte van je woning vergroot is een architect nodig.

Wanneer het om eenvoudigere werken gaat, is geen architect nodig. Zelfs bepaalde afbraakwerken kan je zonder architect uitvoeren.

Als je geen vergunning nodig hebt voor de werken, is een architect doorgaans ook niet nodig. Wanneer je wel een vergunning nodig hebt, schakel je best een architect in maar het is niet altijd verplicht. Voor meer zekerheid vraag je best even raad bij je gemeente.

Een architect nodig voor de verbouwing van je woning?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit je buurt te vergelijken.

Kosten architect bij verbouwing?

De gemiddelde kosten voor een bouwtekening en opvolging van de werken door een architect liggen tussen de €500,- en €2.500,-. Dit is echter een heel ruwe schatting want architecten hanteren verschillende methodes om hun prijs te berekenen.

Soms rekenen ze een uurlaan aan of een vast bedrag per vierkante meter. In zo’n geval heb je niet altijd een duidelijk beeld vooraf van de prijs.

Ten slotte, werken architecten bij grotere projecten met een percentage van het totaalbedrag. Ze kunnen dit percentage zelf bepalen maar vaak ligt het rond de 7%.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wat beïnvloedt de prijs?

De kosten voor een architect bij een verbouwing zijn afhankelijk van vele factoren. Denk maar aan het takenpakket, de omvang van de werken, de ervaring en de vereisten van je project. Hieronder geven we over elk onderdeel wat meer uitleg.

Om een exacte prijs te bepalen, dient de architect uiteraard te weten wat hem te doen staat. Een basisproject bestaat enkel uit een bouwtekening en enkele plannen. Daarnaast kan je de architect echter ook inschakelen om de werken op te volgen en om bouwvergunningen aan te vragen.

Ook de omvang van de verbouwing heeft uiteraard zijn invloed op de prijs. Bij grotere werken, zal de tekening meer tijd vereisen, net zoals de opvolging van de werken. De omvang heeft daarnaast een invloed op het type contract. Zoals we al aanhaalden, kiezen architecten bij grotere projecten vaak om een procentuele betaling in plaats van per uur.

De ervaring van de architect heeft natuurlijk ook zijn invloed. Architecten met meerdere jaren ervaring zijn wat duurder. Ze hebben een uitgebreider portfolio en bovendien hebben ze zich in die vele jaren wellicht kunnen specialiseren in een bepaalde stijl waardoor ze een hogere bonus kunnen aanrekenen.

Je specifieke wensen voor de verbouwing, ten slotte, zijn de laatste belangrijke factor. Wanneer je speciale wensen hebt die wat moeilijker te verwezenlijken zijn, zal de prijs uiteraard iets hoger liggen.

Benieuwd naar de exacte prijs? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van architecten!

Enkele prijsvoorbeelden

Stel dat je enkel een tekening voor de verbouwing zoekt en wat advies wil inwinnen, dan kom je er goedkoop vanaf. Dit kan namelijk al voor enkele honderden euros.

Voor wat meer hulp bij je verbouwing, zoals uitgebreide plannen en de aanvraag van vergunningen, zullen de kosten al boven de duizend euro liggen.

Wanneer je de volledige verbouwing uit handen heeft en de architect instaat voor de coördinatie van de werken, reken dan op een budget van tot €50.000,-.


Architect inschakelen voor een verbouwing?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten.
Gratis offertes vergelijken!


Hoe de beste architect kiezen?

Om de geschikte architect te vinden, dien je rekening te houden met verschillende factoren.

De ervaring en werkstijl van de architect zijn belangrijk om het gewenste resultaat te krijgen. Dit kan je achterhalen door het portfolio van de architect te bekijken. Op hun website vind je doorgaans foto’s en omschrijvingen van hun beste werken. Zo krijg je een duidelijk overzicht van hun bouwstijlen en de kwaliteit van hun werken. Op die manier vind je ook gemakkelijk een gespecialiseerde architect, voor de verbouwing van een hoeve, bijvoorbeeld.

Gespecialiseerde architecten kunnen je helpen met specifieke projecten, zoals een verbouwing in landelijk stijl. Architecten met een specialiteit zijn vaak wat duurder. Het is dus belangrijk om vooraf je budget te bepalen en een duidelijke offerte op te vragen.

Voor je een definitieve keuze maakt, raden we ook aan om recensies te zoeken en ervaringen van anderen te vragen. Het is essentieel om te weten of de architect stipt werkt, de beloftes nakomt en zich aan de garanties houdt. Daarnaast kan je controleren of de architect aangesloten is bij keurmerken of andere organisaties die een goede kwaliteit garanderen.

Bespaartips kosten architect verbouwing

De beste manier om te besparen op de kosten voor een architect bij verbouwingen is door tarieven te vergelijken. Door offertes aan te vragen bij verschillende architecten, krijg je een beter overzicht van de mogelijkheden en de kosten.

Verder kan je een deel van het werk zelf uitvoeren. Zo kan je zelf de vergunningen aanvragen en de nodige vaklui zoeken. Je schakelt de architect dan enkel in voor de nodige plannen en ontwerpen.

Ten slotte, combineer je best kleine projecten tot een grote verbouwing. Hoe groter het project, hoe kleiner het percentage van de kosten voor de architect.

architect inschakelen

Goedkope architect voor verbouwing? Vergelijk gratis offertes

Kies voor een verbouwing met een prachtig resultaat en zonder risico. Vraag nu gratis offertes aan een een geschikte architect te vinden.

Dankzij onze offerteservice is het doodeenvoudig om een goede vakman te vinden. Met enkele klikken en een paar basisgegevens, weten wij genoeg om de beste architecten uit jouw buurt te vinden. Zo stellen we gratis enkele offertes op die je vrijblijvend mag vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het lijkt bijna te goed om waar te zijn. Maar dat is het niet. Probeer het zelf maar uit.

Gratis offertes vergelijken!