Schoorsteen vegen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Schoorsteen vegen

Schoorsteen laten vegen?

Heb je vragen over het belang en de wetgeving omtrent het vegen van je schoorsteen?

Hier duiden we de regelgeving en de belangrijkste aandachtspunten. Als je de schoorsteen zelf kan en mag vegen, leggen we ook uit hoe dat werkt.

Start gratis offerteaanvraag!

Moet je een technicus inschakelen, dan raden we aan om hier gratis offertes aan te vragen. Zo ontdek je de beste tarieven zonder verplichtingen.

Waarom de schoorsteen vegen

De schoorsteen regelmatig vegen is belangrijk voor je veiligheid. Een goede reiniging maakt het risico op schoorsteenbrand en CO-vergiftiging veel kleiner.

Daarnaast zorgt een propere schoorsteen ervoor dat er minder fijnstof, roet en andere vervuilende stoffen in de omgeving terecht komen. Dat is ook beter voor je gezondheid en die van je omwonenden.

Tot slot, werkt een kachel beter als de schoorsteen proper is. Dit betekent dat je minder brandstof nodig zal hebben. De kosten liggen dus ook lager.

Wanneer je een centraal stooktoestel type B hebt, is het verplicht om je schoorsteen jaarlijks of tweejaarlijks te laten reinigen. Je leest er hier meer over.

Hoe vaak de schoorsteen vegen?

De schoorsteen vegen is verplicht wanneer die deel uitmaakt van de centrale verwarmingsinstallatie. In het geval van stookolie of vaste brandstof dien je elk jaar te reinigen. Wanner de cv op gas werkt, moet je om de twee jaar reinigen.

Met andere kachels of verwarmingsinstallaties is het niet verplicht om je schoorsteen te laten reinigen, maar voor je eigen veiligheid en het milieu zorg je toch best voor een jaarlijkse of tweejaarlijkse reiniging.

schoorsteen-vegen

Zelf doen of laten doen?

Het is in principe mogelijk om zelf je schoorsteen te reinigen maar wanneer je verplicht bent om de schoorsteen te reinigen, heb je een attest nodig van een vakman.

Het is dus noodzakelijk om jaarlijks of tweejaarlijks een technicus of schoorsteenveger in te schakelen om je schoorsteen te vegen.

De vakman zal je een attest bezorgen na de reiniging dat je goed moet bijhouden om aan te tonen dat je de schoorsteen hebt laten reinigen. Dit is van belang voor de verzekeringsmaatschappij in geval van brand maar ook als je de woning wil verhuren.

Werkwijze

Ben je niet verplicht om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen dan kan je het misschien zelf doen.
Hier leggen we uit dat werkt, maar toch raden we aan om een bevoegde technicus in te schakelen.

Er zijn twee mogelijkheden: met een reinigingsblok en met een schoorsteenveegset.

Een reinigingsblok bestaat uit bepaalde materialen die het roet uit je schoorsteen losmaken. Je plaatst deze blok in de haard en ontbrand het. Het nut van deze reiniging is echter niet bewezen. Daarom gebruikt men dit middel eerder om een echte reiniging te vergemakkelijken.

Voor de tweede methode zijn er twee opties: de schoorsteen vegen van onder naar boven en van boven naar beneden.

Om de schoorsteen van bovenaf te reinigen, gebruik je een touw met een kogel en borstel. Je laat het touw voorzichtig in de schoorsteen zakken en beweegt de borstel op en neer om het roet en de andere stoffen los te vegen.

De schoorsteen vegen langs onder kan met behulp van een flexibele borstel met verlengstukken. Ook hiervoor werk je beetje bij beetje tot al het roet los is.

Aandachtspunten

Bij het vegen van de schoorsteen komen veel roet en giftige stoffen vrij. Plak de haard altijd af zodat er zo weinig mogelijk gevaarlijk afval in huis terecht komt. Wanneer je van langs onder werkt, kan je de opening afplakken met twee overlappende stukken papier of doek. De borstel kan je hiertussen aanbrengen.

Let ook op met het type borstel. Om een schoorsteen met rvs-kanaal te vegen heb je een zachter type borstel nodig dan om een kanaal van bakstenen te reinigen.

Tot slot zijn de richtlijnen omtrent het aantal schoonmaakbeurten sterk afhankelijk van de omstandigheden. Als je heel regelmatig stookt met hout, bijvoorbeeld, is het aan te raden om tweemaal per jaar te vegen.

Besparen op de kosten om de schoorsteen te laten vegen?

Vraag nu gratis offertes aan om een goedkope schoorsteenveger te vinden.

Kosten reiniging

Het lijkt je misschien veel moeite en veel werk om ieder jaar de schoorsteen te vegen. Gelukkig valt de prijs om dit te laten doen goed mee.

Een schoonmaakbeurt van de schoorsteen kost gemiddeld slechts €60,- tot €80,-.

Daarnaast bieden bepaalde bedrijven zelfs abonnementen aan waarbij je maandelijks een klein bedrag betaalt.

schoorsteen-veger

Goedkope schoorsteenveger gezocht? Vergelijk gratis offertes

Door gratis offertes aan te vragen om de schoorsteen te vegen kan je veel besparen.

Ten eerste, moet je de moeite niet doen om zelf schoorsteenvegers te zoeken en hen te contacteren. Je bespaart makkelijk enkele uren tijd door hier in vijf minuten een aanvraag in te dienen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bovendien is het zo ook mogelijk om te besparen op de kosten. Je kan namelijk vrijblijvend de tarieven vergelijken en kiezen voor de goedkoopste schoorsteenveger uit je buurt.

Gratis offertes vergelijken!