Renovatiepremie 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken
 4. /
 5. Renovatiepremie

Is er een renovatiepremie?

Ga jij je woning renoveren? Een renovatie is een flinke investering. Wist je dat je recht hebt op verschillende premies wanneer je gaat renoveren? Dankzij een renovatiepremie in 2024 bespaar je enorm op de totaalprijs. Het is belangrijk om je vooraf goed in te lezen in de voorwaarden, zodat je niet onverwachts de premie misloopt.

Op deze pagina lees je meer informatie over de premies die beschikbaar zijn voor renovatie. Ook vind je meer over de mogelijkheden, voorwaarden en premiebedragen.

Renovatiepremie: de belangrijkste informatie op een rij

 • De Mijn Verbouwpremie is beschikbaar voor renovatie en energiebesparende maatregelen. De hoogte van de premie is afhankelijk van je inkomen.
 • Voor 65-plussers geldt de Vlaamse Aanpassingspremie, die geldt voor technische hulpmiddelen en het toegankelijker maken van de woning. Ook deze premie is inkomensafhankelijk.
 • Vraag je binnen 5 jaar drie premies van de netbeheerder aan? Dan krijg je een extra bonus: de Totaalrenovatiepremie, ook wel BENO-pass genoemd.
 • Tot slot is er nog de Burenpremie, voor een collectief renovatieproject. Deze premie kan worden aangevraagd bij het renoveren van minimaal 10 woningen.
 • Niet alleen via de Vlaamse Overheid, maar ook via de gemeente zijn premies voor renovatie beschikbaar. Informeer hiervoor bij de gemeente.


Welke renovatiepremies zijn er in 2024?

Wie renovatiewerken uitvoert, kan rekenen op meerdere premies. Uiteraard kom je niet altijd voor alle premies in aanmerking, maar je kan toch vaak een flink percentage besparen.

Afhankelijk van het type renovatie dat je uitvoert, maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie, de aanpassingspremie en/of de burenpremie. Daarnaast bestaan er nog verschillende lokale premies en enkele premies van de netbeheerder.

renovatiepremie

Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is een nieuwe premie die in 2022 door de Vlaamse Overheid in het leven werd geroepen. Dankzij deze nieuwe premie is er minder onduidelijkheid over de voorwaarden en de aanvraagprocedure.

Voor de oude renovatiepremie, de overkoepelende renovatiepremie, kan je geen aanvraag meer indienen.

Voor welke renovatiewerken krijg ik een premie?

Heel wat renovatiewerken in en rond de woning komen in aanmerking voor een premie. De Vlaamse Overheid voorziet premies voor verschillende energiebesparende maatregelen, zoals nieuwe ramen en dakisolatie.

Verder vallen ook badkamer- en keukenrenovaties onder deze premie. Bij bijna alle renovatiewerken heb je recht op de Mijn Verbouwpremie. Er zijn slechts enkele uitzonderingen.

Raadpleeg vlaanderen.be voor een volledig overzicht van premies en belastingvoordelen.

Hoe hoog is de premie?

Afhankelijk van je inkomen krijg je een deel van de totaalfactuur voor renovatiewerken terugbetaald. Je moet wel minstens 2.500 euro uitgeven om in aanmerking te komen.

Welke voorwaarden gelden er?

Zowel bewoners als verhuurders kunnen gebruikmaken van Mijn VerbouwPremie als ze aan de voorwaarden voldoen. Als bewoner moet je gedomicilieerd zijn in de woning. Als verhuurder moet je de woning op de aanvraagdatum voor minstens 9 jaar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor.

Verder zijn er voorwaarden op vlak van inkomen, facturen en voorgaande premies. De inkomensvoorwaarden komen hieronder aan bod. De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten minimum €2.500,- bedragen. Als er voor de woning al een renovatiepremie werd goedgekeurd in de laatste 10 jaar kan je slechts onder uitzonderlijke omstandigheden een nieuwe premie ontvangen.

Wil je graag optimaal profiteren van een renovatiepremie?

Schakel dan een vakman in. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een vakman bij jou in de regio!

Vlaamse aanpassingspremie: voor 65-plussers

De Vlaamse aanpassingspremie geldt voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen. De premie bestaat uit twee categorieën: de installatie van technische hulpmiddelen en verbouwingen om de woning toegankelijker te maken.

Per categorie bestaat de premie uit 50% van het totaalbedrag. De premie kan echter niet meer dan €1.250,- per categorie bedragen.

Voorwaarden voor de aanpassingspremie

Naast een minimumleeftijd van 65 jaar gelden er nog enkele voorwaarden op vlak van inkomen, eigendom, facturen en aantal aanvragen. De inkomensvoorwaarden zijn als volgt:

 • Maximum €31.550,– voor een alleenstaande,
 • maximum €44.160,- voor twee personen,
 • €3.540,- extra voor elke bijkomende persoon ten laste.

Daarnaast moet de woning de hoofdverblijfplaats zijn van de aanvrager. Hij mag ook geen ander volledig eigendom bezitten. De facturen moeten minstens €1.200,- bedragen en mogen niet ouder zijn dan twee jaar. Je kan twee aanpassingspremies aanvragen in 10 jaar. De tweede premie moet wel betrekking hebben op de andere categorie.

Een volledig overzicht van de voorwaarden vind je op vlaanderen.be.

Totaalrenovatiepremie: BENO-pass

Als je binnen een periode van vijf jaar drie premies van de netbeheerder aanvraagt, kom je in aanmerking voor een extra bonus. Dit geldt ook als je twee premies combineert met een ventilatiesysteem of andere energiebesparende maatregel. In totaal moet je dus investeren in 3 enegriebesparende maatregelen.

Om in aanmerking te komen moest de woning voor 2005 aangesloten worden op het distributienet en de eindfactuur voor de eerste investering moet in de periode van 1-1-2017 en 31-12-2020 zijn. Vraag jij je eerste premie in 2021 aan? Dan is het niet mogeljk om te totaalrenovatiebonus te combineren met EPC-label premie.

Via de totaalrenovatiebonus krijg je een minimumbonus van €1.250,- voor een woning en 625 euro voor een appartement. De bedragen kunnen oplopen tot, respectievelijk, €4.750 en €2.375.

Gemeentelijke en provinciale renovatiepremies

Naast de overheidspremies en verschillende premies van de netbeheerder zijn er in een aantal gemeentes en provincies nog aparte renovatiepremies.

Raadpleeg premiezoeker om een lokale renovatiepremie in 2024 te vinden. Daarnaast kan je ook zelf contact opnemen met de gemeente om informatie over lokale premies aan te vragen.

Burenpremie: collectief renovatieproject

De burenpremie bestaat sinds 2017. Deze premie geldt voor projecten van minstens 10 woningen.

Een goedgekeurde premie levert minstens €400,- per woning op. Het bedrag gaat echter naar de projectbegeleider en niet naar de individuele deelnemers. Uiteraard zal je wel besparen door kostenverlagingen op de renovatiewerken. De transportkosten zullen ook een stuk lager liggen en wellicht biedt de aannemer een groepskorting.

Om voor de burenpremie in aanmerking te komen moet je de projectbegeleider en het project registeren bij de netbeheerder. Voor meer info over de voorwaarden kan je terecht bij Vlaanderen is duurzaam en Vlaanderen is energie.

Renovatiepremies van de netbeheerder

De netbeheerder biedt verschillende renovatiepremies voor energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie. Hiervoor geldt de premie zowel voor wie de werken laat uitvoeren als voor wie het liever zelf doet.

Verder gelden er premies voor energiebesparende toestellen, zoals warmtepompen, zonneboilers en ventilatiesystemen. Deze moet je echter laten installeren. Ook op water- en rioleringswerken kan je besparen dankzij premies van de netbeheerder.

Ontdek meer over de premies en voorwaarden bij Fluvius.

Informeer je goed bij Fluvius over deze premies. Voor sommige premies mag je zelf de werken uitvoeren, andere gelden enkel als de werken door een specialist worden uitgevoerd.

Het premiebedrag is afhankelijk van wie de werken uitvoert. Voer je de werken zelf uit dan krijg je minder terug dan wanneer je de werken laat uitvoeren. Beschermde afnemers genieten van veel betere tarieven.

Hoe renovatiepremie aanvragen?

De verschillende renovatiepremies hebben een iets andere aanvraagprocedure. Voor specifieke informatie kan je terecht op de websites van de uitgevende instanties. Hier krijg je een kort overzicht met de belangrijkste punten.

De premies van de netbeheerder Fluvius vraag je online aan of met een aanvraagformulier. Vergeet niet om je dossiernummer te vermelden en de informatiebrochure op hun website grondig na te lezen. Verder is het belangrijk om de premies tijdig aan te vragen. De facturen moeten binnen het jaar aangegeven worden.

Het formulier voor de renovatiepremie kan je via de post opsturen of afgeven bij de balie. Foto’s toevoegen aan de aanvraag is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Een maand na de aanvraag krijg je een dossiernummer en een bevestiging van de aanvraag toegestuurd.

Renovatiepremie voor bedrijven: is dat mogelijk?

Ook bedrijven kunnen rekenen op enkele premies en subsidies voor renovatiewerken.
Voor bedrijven en ondernemingen geldt een renovatiepremie in 2024 voornamelijk voor energiebesparende maatregelen

Op Vlaanderen.be vind je informatie over subsidies voor energiebesparende maatregelen in bedrijven. Voor specifieke informatie over premies van de netbeheerder kan je bij Fluvius terecht.

premie voor renovatie

Besparen? Gratis renovatie offertes vergelijken!

Dankzij grondig onderzoek over de renovatiepremies in 2024 kan je flink besparen op de kosten voor renovatiewerken. Verder bespaar je door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Zo vergelijk je eenvoudig tarieven om de voordeligste aannemer te vinden.

Een aannemer inschakelen heeft daarnaast nog enkele andere voordelen. Bepaalde premies kan je, bijvoorbeeld, enkel aanvragen als je de werken laat uitvoeren. Aannemers hebben ook meer kennis over de premies en de voorwaarden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om van al deze voordelen te genieten!

Gratis offertes vergelijken!