Totaalrenovatiebonus

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken
 4. /
 5. Totaalrenovatiebonus

Is er een totaalrenovatiebonus?

Ga je energiebesparende renovaties uitvoeren? Wist je dat Fluvius premies toekent voor verschillende maatregelen? Bovenop deze premies kent de netbeheerder zelfs een extra premie toe: de totaalrenovatiebonus.

Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over deze totaalrenovatiebonus: de voorwaarden voor 2024, de bedragen en de procedure.

Start gratis offerteaanvraag!

De afzonderlijke premies gelden enkel als je een specialist inschakelt. Ga daarom nu snel op zoek naar een geschikte vakman voor energiebesparende maatregelen. Vraag hier gratis offertes aan en begin meteen met het vergelijken van prijzen.

Wat is de totaalrenovatiebonus?

De totaalrenovatiebonus is een premie voor wie minstens drie premies voor energiebesparende maatregelen aanvraagt bij de netbeheerder Fluvius. De totaalrenovatiebonus geldt voor wie deze premies aanvraagt binnen een periode van maximum vijf jaar. Hoe meer premies je aanvraagt, hoe hoger ook de waarde van de totaalbonus.

Welke voorwaarden gelden er?

De eerste voorwaarden kwamen net aan bod: je moet minstens drie premies aanvragen in een periode van maximum vijf jaar.

Daarnaast gelden ook de volgende voorwaarden:

 • De totaalrenovatiebonus geldt enkel voor woningen die voor 2006 op het Vlaamse elektriciteitsnet werden aangesloten.
 • De eindfactuur van de vroegste investering moet na 1 januari 2017 dateren.
 • Je moet aan alle afzonderlijke voorwaarden van de premies voldoen.
 • Je dient ook aan enkele bijkomende voorwaarden in verband met isolatie en beglazing te voldoen.
 • Vanaf vijf investeringen of premies dien je ook een energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Gevelisolatie: langs buiten, langs binnen of in de spouw.
 • Kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond.
 • Nieuwe isolerende beglazing
 • Installatie van een zonneboiler
 • Installatie van een warmtepomp
Daarnaast komt ook de installatie van een ventilatiesysteem in aanmerking, hoewel je hier geen aparte premie voor kan aanvragen.

Bedragen totaalrenovatiebonus

Het bedrag van de totaalrenovatiebonus in 2024 hangt af van het aantal investeringen en de soort woning. Beschermde klanten krijgen bovendien 50% extra.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de premiebedragen. Voor drie investeringen in je woning krijg je, bijvoorbeeld, het minimum van €1.250,-. Voor elke bijkomende investering krijg je daar nog eens €500,- of €1.000,- bovenop. Bij een appartement is dat de helft.

Bonus Bonus beschermde klant
Na uitvoering van: Woning Appartement Woning Appartement
3e investering €1.250,- €625,- €1.875,- €937,50,-
4e investering €500,- €250,- €750,- €375,-
5e investering €1.000,- €500,- €1.500,- €750,-
6e investering €1.000,- €500,- €1.500,- €750,-
7e investering €1.000,- €500,- €1.500,- €750,-

Beschermde klant: wat is dat?

Een beschermde klant van de netbeheerder krijgt 50% bonus op alle bedragen. Een beschermde afnemer heeft daarnaast recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas.

Er bestaan verschillende categorieën van personen die genieten van een sociaal tarief, zoals ontvangers van een leefloon en bejaarden. Een volledige lijst kan je raadplegen op www.vlaanderen.be.

Goedkoop renoveren met premies van Fluvius?

Vind hier goedkope vaklui om optimaal van de premie te kunnen genieten.

Aanvragen totaalrenovatiebonus: hoe doe je dat?

De aanvraag van een BENO-pass totaalrenovatiebonus verloopt volledig automatisch. Elke aanvraag voor een BENOvatiemaatregel wordt automatisch opgeslagen in je online dossier. Wanneer de netbeheerder Fluvius vaststelt dat je drie of meerdere investeringen hebt uitgevoerd voor een woning of appartement, nemen ze zelf contact met je op.

Opgelet: de BENO-pass is gekoppeld aan de wooneenheid, niet de eigenaar. Als je na twee investeringen verhuist, gaan deze twee investeringen voor jou verloren. De volgende eigenaar hoeft echter slechts één extra investering te doen om daarna een totaalrenovatiebonus te ontvangen.

Wanneer krijg ik de bonus uitbetaald?

Als je aan alle voorwaarden voldoet voor de individuele premies en de bijkomende eisen, krijg je vanaf de derde investering een premie uitbetaald. De premie wordt in schijven uitbetaald. Bij elke bijkomende investering krijg je het extra bedrag toegestuurd.

Handige links:

Renoveren? Bespaar op de kosten!

Als je gaat renoveren, zijn de premies van Fluvius een zeer welgekomen bonus. Met elke afzonderlijke premie en de totaalpremie bespaar je snel enkele duizenden euro’s op energiebesparende maatregelen.

Start gratis offerteaanvraag!

Voor de meeste afzonderlijke premies moet je echter een vakman inschakelen. Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte vakman te vinden voor je energiebesparende renovatiewerken. Zo bespaar je nog extra op de kosten.

Gratis offertes vergelijken!