Vloer schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Vloer schilderen

Vloer schilderen: alle info op een rij!

Ben je je vloer beu? Een lange, rommelige en dure vloerrenovatie is niet de enige oplossing. Alle soorten vloeren kunnen geschilderd worden. En dat is veel goedkoper en sneller dan een renovatie.

Lees verder om meer te leren over hoe je te werk moet gaan, welke verf je nodig zal hebben en welke kleuren je kan gebruiken. Daarnaast leggen we uit waarom je de vloer beter kan laten schilderen door een professionele schilder.

Start gratis offerteaanvraag!

Benieuwd hoeveel dat dan moet kosten? Vraag hier meteen gratis offertes aan om prijzen te vergelijken. Dit aanbod is bovendien geheel vrijblijvend.vloer schilderen

Vloer verven: dit zijn de voordelen

Vloeren schilderen lijkt niet zo voor de hand liggend als het plafond of de muren schilderen. Toch kunnen enkele lagen vloerverf een heel positieve invloed hebben op je wooncomfort. Een laag verf doet de vloer er meteen veel frisser uitzien. Bovendien is een lichtere of donkerdere vloer misschien net wat je interieur mist. We zetten even de voordelen van de vloer verven op een rijtje:

  • Stijl: De vloer schilderen, is veel goedkoper en sneller dan de vloer vernieuwen.
  • Bescherming: Verf beschermt de vloer tegen krassen.
  • Onderhoud: Met een laag glanzende verf is het veel gemakkelijker om de vloer schoon te maken.
  • Veiligheid: Voeg een antislip product toe aan de verf om gladde vloeren veiliger te maken.

Wat kost het verven van een vloer?

Helaas is het moeilijk om gemiddelde prijzen te geven om de vloer te laten verven. De prijs hangt namelijk af van een aantal belangrijke factoren.

Ten eerste: het tarief van de schilder. Dit kan verschillen volgens zijn ervaring en hoeveel extra werk hij aanrekent. Daarnaast is er een verschil tussen winter- en zomertarief. En ten slotte, verschillen de voorrijkosten.

Ten tweede: de vloer. Hoeveel voorbereidingswerk is er nodig? Welke type vloer heb je? Wat is de oppervlakte van de vloer? Heeft de ruimte veel hoeken?

Zoals je ziet, is het dus bijzonder moeilijk om gemiddelde prijzen te geven. We kunnen je wel helpen door gratis offertes aan te bieden. Stuur een gedetailleerde omschrijving van de werken door en je krijgt vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd.

Besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de vloer.

Vloer verven: geschikt voor alle vloeren?

Met de correcte verf kan elk type vloer geschilderd worden. Bij elke vloersoort is het echter wel belangrijk om die zeer grondig schoon te maken. Stof leidt namelijk tot een slordig resultaat en vet zal voor problemen zorgen bij de aanhechting. Je gaat best na bij een ervaren schilder om te weten met welk product je best reinigt.

Ook de productkeuze is zeer belangrijk. Of je nu een stenen, houten of betonnen vloer hebt, er is een ander soort primer en vloerverf voor. Lees verder voor gepast advies voor elk vloertype.Betonvloer schilderen

Na een goede schoonmaakbeurt is het belangrijk om de betonvloer op te schuren. De vloer mag namelijk niet te ruw zijn maar ook niet te glad. Is de betonvloer poreus, gebruik dan een goede primer voor een betere hechting.

Je kan de betonvloer schilderen met verschillende soorten betonverf. Kies voor een 1-componentverf op basis van alkyd of acryl voor een normale belasting. Betonvloeren die zwaarder belast worden, behandel je beter met een 2-componentenverf op basis van polyurethaan hars of epoxy.

Lichte kleuren passen het best voor dit type vloeren, maar ook een transparante verf is vrij populair om de betonlook te behouden.

Houten vloer schilderen

Een houten vloer schilderen, is belangrijk voor een langere levensduur. Zowel een eiken vloer, parket als laminaat zijn gebaat met een laagje lak of olie. De voorbereiding is wel iets verschillend. Terwijl je bij parket best een schuurmachine kan gebruiken, moet je bij laminaat het heel voorzichtig schuren. Als je de toplaag van het laminaat beschadigt, kan je het namelijk niet meer overschilderen.

Voor alle houten vloeren is het interessant om een vloerverf met verharder te gebruiken.

Pvc vloer schilderen

Een vinylvloer of pvc-vloer is zeer duurzaam en gebruiksvriendelijk. Het nadeel is echter dat kunststof vloeren gevoelig zijn voor vet. En vet is nu net geen goede vriend van verf. Daarom is het belangrijk om de pvc-vloer te behandelen met een geschikt product om te ontvetten.

Bij pvc is het essentieel om een verf voor kunststof te kopen. Vele geloven dat je pvc niet kan verven, maar tegenwoordig bestaan er wel geschikte producten. Een vloerverf voor pvc kan bovendien ook gebruikt worden voor andere vloeren met een toplaag van kunststof, zoals linoleum.

Vloertegels schilderen

Zowel keramische tegels als tegels uit natuursteen kan je schilderen. Zoals steeds is het belangrijk om eerst grondig te reinigen. Daarna breng je een primer aan naargelang het type vloer: ruwe natuursteen of gladde keramische tegels.

Ook om vloertegels te schilderen heb je keuze uit 1-component verf en 2-componentenverf. 1-component verf is is meestal voldoende, tenzij de vloer heel vaak belopen worden. Bij een natuursteen tegel met een uitgesproken reliëf is 2-componentenverf aangeraden voor een betere hechting.

Stenen vloer schilderen

Plavuizen of stenen tegels zijn populair in de keuken of badkamer. Het nadeel is dat deze na schilderwerken in huis misschien niet meer in het interieur passen. Gelukkig kan je ook een stenen vloer schilderen.

Met de juiste producten en een goede voorbereiding geef je de plavuizen een nieuwe look zodat ze weer in het interieur passen. Gebruik steeds een gepaste primer en minstens twee lagen vloerverf voor een duurzaam resultaat.

Garagevloer schilderen

Een garagevloer wordt veel meer belast dan een andere vloer in huis. Daarom heb je een speciale verf nodig die bestand is tegen olie, benzine en rubber. Vaak gebruikt men hiervoor een 2-componentenverf op basis van epoxy. Deze verf is doorgaans transparant of grijs, maar kan ook met kleuren gemengd worden.

Bij twee-componentenverf moet je snel te werk gaan. Wacht je te lang, dan wordt de verf hard en onbruikbaar. Schilder steeds twee lagen en wacht nadien enkele dagen voor je de vloer intensief gaat gebruiken.

Keldervloer verven

De vloer schilderen in de kelder heeft vooral een praktische functie. Met een kwaliteitsverf bescherm je de vloer namelijk beter tegen vochtproblemen en nare gevolgen, zoals betonrot. Kies voor een waterdichte, dampopen verf om schimmels geen kans te geven. Bovendien is het gemakkelijker om een geschilderde keldervloer schoon te maken dan een onbewerkte vloer.

Tip: Hou rekening met een langere droogtijd omdat de temperatuur in de kelder vaak wat lager ligt. Schilder niet als het te koud is.

Benieuwd naar de kosten? Vraag gratis offertes aan!

Keukenvloer verven

Schilder de keukenvloer voor een gemakkelijker onderhoud en meer veiligheid. Dankzij een krasvaste en waterdichte verf wordt de keukenvloer schoonmaken veel gemakkelijker. Bovendien ondervindt een goede verf helemaal geen last van van gemorste etensresten of water.

Natuurlijk zal de verf wel wat afzien door een regelmatig gebruik van de keuken. Daarom is het een goed idee om de schilderwerken af te werken met een beschermende coating. Bovendien kan je er een antislip product aan toevoegen voor een veiligere keuken.

Benieuwd hoe je kan besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de vloer.

Vloeren verven: welke verf?

Om een vloer binnenshuis te schilderen, kies je best voor een watergedragen verf. Die verf bevat namelijk minder schadelijke stoffen dan een solventgedragen verf.

Verder heb je de keuze uit 1-component verf en 2-componentenverf. Voor dagelijks gebruik is een 1-component verf voldoende. Wanneer de vloer extra belast zal worden, bijvoorbeeld in de garage, is een 2-componentenverf interessanter. Deze samenstelling bevat verf en verharder.

Een primer of grondlaag aanbrengen is belangrijk voor een betere hechting van de verf. Vooral bij zeer gladde materialen, zoals keramische tegels, en poreuze materialen, zoals kurk.

Vloer schilderen tips

Nu we het al over de verfkeuze gehad hebben, geven we nog enkele tips in verband met kleurkeuze en de kosten om de vloer te verven.

Bij de kleurkeuze is het vooral belangrijk om rekening te houden met de rest van de ruimte. Vermijd heel sterke contrasten met de meubels en de muren. Daarnaast denk je best even na over welk gevoel je wil creëren. Lichte, natuurlijke kleuren geven de kamer een ruimtelijk gevoel. Kies voor donkere tinten voor een gezelligere sfeer.

Besparen op de kosten om de vloer te schilderen, doe je door zoveel mogelijk schilderwerken te combineren. Zo kan je lagere tarieven verkrijgen. Helpen met de voorbereiding of zelf materiaal kopen, is ook een goede manier om de kosten wat te drukken.

Waarom een schilder inschakelen?

Een vloer wordt veel intensiever gebruikt dan een muur of meubel. Bijgevolg is uitstekende kwaliteit essentieel bij dit soort schilderwerken. Zowel een uitgebreide kennis van materiaal en verf als voldoende ervaring zijn belangrijk voor een goed resultaat. Daarom raden we steeds aan om een schilder in te schakelen om de vloer te schilderen.

Daarnaast heeft een vakman nog enkele voordelen. Hij kan je helpen met kleuradvies en om de geschikte verf te kiezen. Bovendien krijg je vaak garantie op de werken.

vloer schilderen kosten

Vloer laten verven? Bespaar op de kosten!

Uiteraard wil je de vloer niet laten schilderen door de eerste de beste. Daarom is het belangrijk om offertes te vergelijken. Bovendien krijg je dan een beter idee van de prijzen en uitvoeringsmogelijkheden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Offertes vergelijken hoeft trouwens niet eens zo lang te duren. Klik hier om tot vier gratis offertes van ervaren schilders te ontvangen. Door die grondig te vergelijken op vlak van tarieven, extra kosten en garantievoorwaarden zal je zonder twijfel besparen op de totaalprijs om de vloer te schilderen.

Gratis offertes vergelijken!

Meer informatie over:
Muur schilderen
Plafond schilderen
Trap schilderen kosten
Binnendeur schilderen
Keuken schilderen