Prijs dakrenovatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Prijs dakrenovatie

Dakrenovatie kosten op een rij!

Heb je schade aan het dak en is een dakrenovatie de beste oplossing? Ontdek hier de gemiddelde prijzen voor dakrenovatie.

We bespreken de verschillende aspecten van een renovatie en hoe die de prijs beïnvloeden. Voor wie het dak wil laten renoveren, hebben we ook enkele bespaartips in petto.

Prijzen dakrenovatie: alle info in het kort

 • Een dakrenovatie van een schuin dak kost gemiddeld €3.000,- en de €4.300,- en die van een plat dak ongeveer €1.800,- tot €2.000,-.
 • De prijzen zijn voornamelijk afhankelijk van het materiaal, de staat van het dak, de werkzaamheden, het type dak en de dakbedekking. Een plat dak is is vaak gemakkelijker bereikbaar en de dakbedekking is goedkoper, hierdoor zijn de kosten lager.
 • Laat bij een dakrenvoatie direct je dak isoleren, zodat je bespaart op je energiekosten.
 • Bespaartips: combineer meerdere dakwerken, kies een dakwerker uit je regio, doe zelf ook wat klusjes en vergelijk gratis offertes.
 • Je betaalt het verlaagde btw-tarief wanneer je woning ouder is dan 10 jaar en je een dakwerker gaat inschakelen.

Wat zijn de kosten voor dakrenovatie?

De gemiddelde kosten voor een dakrenovatie zijn sterk afhankelijk van het soort dak. Voor een schuin dak liggen de gemiddelde prijzen tussen de €3.000,- en de €4.300,-. Dakrenovaties aan een plat dak kosten zo’n €1.800,- à €2.000,-.

Daarnaast zijn er nog vele andere factoren met een invloed op de prijs voor dakrenovatie. Hieronder gaan verder in op deze verschillende factoren.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gemiddelde prijs dakrenovatie

Hier zetten we nog even de verschillende prijzen per vierkante meter op een rij voor verschillende soorten dakrenovatie.

De kosten om een plat dak te laten renoveren liggen tussen de €75,- en €100,- per vierkante meter. Voor een hellend dak betaal je €75,- à €130,- per vierkante meter.

Het dakbeschot vernieuwen kost €85,- tot €150,- per vierkante meter en dakisolatie plaatsen heeft een prijs van €40,- tot €60,- per m2.

Dakrenovatie Prijs per m²
Kosten plat dak € 75,- tot € 100,- per m²
Kosten hellend dak € 75,- tot € 130,- per m²
Kosten dakbeschot vernieuwen € 85,- tot € 150,- per m²
Kosten dakisolatie € 40,- tot € 60,- per m²

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde tarieven (inclusief btw en arbeid). Vergelijk gratis offertes om exacte prijzen te verkrijgen.

Hou daarnaast ook rekening met de materiaalkosten voor werken aan de dakconstructie en andere benodigde materialen voor herstellingswerken.

Prijsopbouw

De grootste kost bij een dakrenovatie is het materiaal. De dakbedekking en andere materialen maken zo’n 55% uit van de totale kost.

Een ander groot deel gaat naar de arbeid, dat is zo’n 35%.

Ten slotte, gaat ongeveer 10% van de gemiddelde prijs voor dakrenovatie naar transportkosten: zo’n 5% voor afvoer en nog eens 5% voor de voorrijkosten.

De prijsopbouw van een dakrenovatie

prijs dakrenovatie

Welke prijsfactoren spelen een rol bij dak renoveren?

Bij de eerder besproken tarieven dien je er altijd rekening mee te houden dat het slechts om gemiddelde kosten voor dakrenovatie gaat. Uiteindelijk zullen de prijzen altijd wat afwijken. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren met een invloed op de totaalkost.

 • Plat of hellend dak
 • Het type dak
 • Het dakmateriaal
 • De arbeidskosten
 • Extra opties
 • Het dak isoleren

Plat of schuin dak?

De tarieven liggen doorgaans lager voor dakrenovatie van een plat dak.

Dat komt om er minder werk bij komt kijken dan bij een hellend dak.

De oppervlakte is kleiner, de werken zijn gemakkelijker en bovendien is het niet zo gevaarlijk. Er is namelijk minder slipgevaar.

Besparen op prijs voor dakrenovatie?

Vind de goedkoopste vakman uit de buurt door nu gratis offertes aan te vragen.

Type dak

Ook het type dak heeft een invloed op de prijs per m2 voor dakrenovatie.

Bepaalde daktypes hebben onregelmatige vormen en andere moeilijkheden. Een mansardedak renoveren is, bijvoorbeeld, een stuk moeilijker dan een traditioneel hellend dak vernieuwen.

Materiaalkosten dakrenovatie

Uiteraard is ook de soort dakbekleding een belangrijke factor.

Zoals gezegd, hebben de materiaalkosten de grootse invloed op de totale prijs voor dakrenovatie.

Materiaal voor een plat dak kost gemiddeld tussen de €45,- en de €80,- per vierkante meter.

De kosten voor nieuwe dakbedekking voor een schuin dak zijn veel uiteenlopender. Gemiddeld zal je echter rond de €85,- per vierkante meter betalen.

Ontdek de prijzen voor de voornaamste extra opties in onderstaande tabel.

Materiaalkosten Gemiddelde prijs per m²*
Kosten Bitumen € 45,-
Kosten EPDM € 65,-
Kosten PVC € 80,-
Kosten Riet € 85,-
Kosten nieuwe dakpannen € 85,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde tarieven (inclusief btw en arbeid). Vraag gratis offertes aan om exacte prijzen te verkrijgen.


Arbeidskosten dak renoveren

De tweede belangrijkste factor, de arbeidskosten, zijn van veel meer parameters afhankelijk dan je zou denken.

De tarieven van vaklui kunnen verschillen op basis van hun ervaring, hun locatie of hoe druk ze het hebben.

Daarnaast is er ook een verschil tussen een bedrijf of een zelfstandige. Bedrijven hebben soms beter materiaal en hoeveelheidsvoordelen maar zelfstandigen hebben dan weer minder administratieve kosten.

prijs dakrenovatie kosten

Extra opties

Terwijl je een dakrenovatie uitvoert, kan je meteen enkele extra werken laten uitvoeren. Door deze werken te combineren zal de kost een stuk lager liggen. Je krijgt misschien een hoeveelheidskorting en de vakman kan sneller werken door de werken te combineren.

Ontdek de prijzen voor de voornaamste extra opties in onderstaande tabel.

Extra optie Gemiddelde prijs*
Dakraam Vanaf €500,-
Dakkapel Vanaf €3.000,-
Zonnepanelen €560,- per stuk
Dakreiniging €10 per m2

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde tarieven (inclusief btw en arbeid). Vergelijk gratis offertes om exacte prijzen te verkrijgen.


Een betaalbare dakrenovatie laten uitvoeren?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend prijzen te vergelijken.
Gratis offertes vergelijken


Waarom een dakrenovatie?

Er zijn verschillende redenen om een dakrenovatie uit te voeren. Soms is het noodzakelijk omdat het dak verouderd of beschadigd is. Het dak laten renoveren, doet men echter ook omwille van praktische, financiële of esthetische redenen.

Schade aan het dak herstellen, is belangrijk om problemen met vocht en schimmels te voorkomen. Daarnaast heeft het verschillende voordelen, zoals een waardeverhoging van het huis. Bovendien kan je de renovatie combineren met andere werken zoals een nokverhoging of de plaatsing van een dakkapel. Je kan ook isolatie plaatsen om aan de nieuwe isolatienormen te voldoen.

Na een dakrenovatie ben je weer helemaal beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden in ons land. Met de hevige stormen die sinds kort ons land bereiken, is dit geen overbodige luxe. Je dak zal er bovendien ook weer veel mooier uitzien na een grondige renovatie.

Voordelen dak renoveren

Zoals we al kort aanhaalden, levert een dakrenovatie verschillende voordelen op. Naast een betere bescherming kan je nadien ook genieten van:

 • een waardeverhoging van je woning,
 • een betere energieprestatie en dus lagere energiekosten,
 • een optimaal wooncomfort,
 • eventuele extra woonruimte op zolder of op het bovenste verdiep.

Hierna hebben we het over de prijs. Houd er echter steeds rekening mee dat een dakrenovatie een toekomstinvestering is. Dankzij de isolatie, waardeverhoging en extra ruimte verdien je je investering sowieso terug.

Dakrenovatie plat dak

De meeste platte daken hebben een dakbedekking van bitumen of EPDM. Hoewel beide materialen in goede omstandigheden tot een halfeeuw dienst doen, is een renovatie van het plat dak op een gegeven moment onvermijdelijk.

Door roofing vaak te bewandelen en door blootstelling aan UV-licht treedt er schade op. Kleine schade laat je gemakkelijk herstellen. Er bestaan namelijk waterdichte dakpasta’s om bitumen te herstellen. Bij grote schade moet je het dak wel laten vernieuwen om schade in huis te voorkomen.

Ook kleine scheurtjes in EPDM daken laat je gemakkelijk herstellen met een speciale reparatiekit. Bij grotere schade moet je hier echter ook het dak vervangen.

Dakrenovatie schuin dak

Schuine daken bestaan in vele vormen en soorten met elk hun specifieke renovatietechnieken. Een rieten dak moet je regelmatig nazien en eventueel laten renoveren. Andere dakmaterialen, zoals koper en zink, gaan heel lang mee en vergen zelden een grondige dakrenovatie.

De meest voorkomende renovatie van een schuin dak is de dakpannen vervangen. Hoewel keramische dakpannen ook een lange levensduur hebben is het door structurele werken vaak onvermijdelijk om de dakbedekking te vervangen. Dakpannen kan je vervangen door nieuwe pannen of door leien, riet of zelfs een overzetdak.

De renovatie van een schuin dak is duurder dan een plat dak renoveren omdat het dakoppervlak groter is en omdat de bereikbaarheid beperkter is. Je kan wel besparen op de totaalkost voor dakrenovaties op schuine daken door de werken te combineren. Maak van de gelegenheid gebruik om het dak te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een dakkapel te bouwen.

Dak laten renoveren: welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn een vijftal populaire mogelijkheden om het dak te laten renoveren. Welke methode voor jou van toepassing is, hangt voornamelijk af van de aanwezige schade en de daksoort.

De eerste en goedkoopste keuze is het dak reinigen. Door nadien het dak te impregneren of coaten, ben je weer beter beschermt tegen waterschade.

Wanneer er bij een inspectie schade aangetroffen wordt, ga je eerst na of je de schade kan laten herstellen. Een plaatselijke vervanging van de dakbedekking is de volgende mogelijkheid.

Bij zware schade of grote structurele werken zijn er maar twee opties: een volledig nieuw dak of een overzet dak.

Alle renovatiewerken zijn gemakkelijk te combineren met extra dakwerken, zoals een schoorsteenrenovatie, zonnepanelen installeren of het dak isoleren.Reinigen en impregneren dak

Het is belangrijk om regelmatig het dak te reinigen. Zo voorkom je schade door algen en mossen. Dit leidt namelijk tot waterschade en schimmel.

Na de schoonmaakbeurt laat je het dak best coaten of impregneren. Dit maakt het dak vuil- en waterafstotend. Het impregneermiddel zorgt er bovendien voor dat mos en algen zich niet meer gemakkelijk kunnen hechten. Zo komt het groen niet terug. Mocht het toch terugkomen, dan is het wel gemakkelijker te verwijderen.

Vervangen en plaatsen nieuwe dakbedekking

Vervang de dakbedekking wanneer ze nabij het einde van haar levensduur is, maar de dakconstructie nog in goede staat is. Wacht hiermee niet te lang. Na vele jaren dienst ontstaan er scheuren en barsten in vrijwel alle daktypes. Hierdoor zijn daken niet meer waterdicht. Zo ontstaat er schimmel in huis en kan er houtrot optreden in de dakconstructie. Als je het zo ver laat komen, is een vervanging van de dakbedekking niet meer voldoende. Je zal het hele dak moeten vernieuwen.

Overzetdak plaatsen

Een overzetdak is een snelle manier om het dak te renoveren. Een lichtmetalen dak bovenop het hellend dak plaatsen, gaat veel sneller dan de dakbekleding vervangen.

Een dak met leien of dakshingles hoef je niet eens af te breken. Het dak kan er meteen bovenop geplaatst worden. Dakpannen moet je wel eerst verwijderen.

In vele gevallen legt men wel een onderdakfolie tussen het oude dak en het nieuwe overzetdak. Dit voorkomt condensproblemen.

Dakisolatie aanbrengen

Waarom dakisolatie? Omdat het sinds begin 2020 verplicht is.

En dit is heel logisch. Er zijn vele voordelen verbonden aan extra isolatie. Je bespaart namelijk flink op stookkosten. Zo help je ook het milieu en creëer je een aangenamer wooncomfort.

Het dak isoleren, kan langs binnen en langs buiten. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Voor beide mogelijkheden zijn er ook verschillende materialen. Binnenshuis gebruikt men iets vaker minerale wol of schuimisolatie. Langs buiten genieten isolatieplaten de voorkeur.

Schoorsteen renoveren

Een beschadigde of verstopte schoorsteen is gevaarlijk. Het kan leiden tot een woningbrand of rookterugslag met een vergiftiging door koolstofmonoxide als gevolg. Het is dus belangrijk om regelmatig te schoorsteen te inspecteren en een schoorsteenrenovatie te laten uitvoeren indien nodig.

Verder kan je de voegen en bakstenen laten herstellen of vervangen om de uitstraling van je dak te vernieuwen. De schoorsteen impregneren of bepleisteren helpt om waterschade te voorkomen.

Volledig nieuw dak

Alles vernieuwen, is meestal niet noodzakelijk. Toch zijn er enkele gevallen waarbij dit onvermijdelijk is. Dit is, onder andere, zo wanneer de dakconstructie ernstig beschadigt is of niet stevig genoeg is voor de nieuwe dakbedekking.

Bij een volledige nieuw dak verandert de dakconstructie, het dakbeschot en de dakafwerking. Het voordeel hiervan is dat je van de werken kan profiteren om het dak te vergroten of om een dakkapel te bouwen.

Bespaartips

Vind je de kosten voor dakrenovatie wat te hoog, denk dan na over hoe je kan besparen.

We haalden eerder al aan dat het voordelig is om werken te combineren. Daarnaast kan je in de toekomst besparen door te investeren in dakisolatie. Voor het isoleren van je dak kan je bovendien ook rekenen op enkele interessante premies.

Andere opties om te besparen op de kosten voor dakisolatie zijn:

 • Combineer verschillende dakwerken. Vooral isolatie aanbrengen is een goede investering.
 • Kies voor een dakwerker uit de buurt. Dakrenovaties duren vaak meerdere dagen waardoor er een flinke portie van het budget naar voorrijkosten gaat.
 • Help waar je kan. Door zelf dakpannen aan te geven of zelf het afval af te voeren bespaar je op de kosten.
 • Gebruik onze gratis offerteservice. Door verschillende offertes voor dakrenovaties te vergelijken, krijg je een beter idee van de prijs en bespaar je soms tot wel 40% op de totaalprijs.

Hoe hoog is de btw op een dakrenovatie?

Het standaardtarief in België is 21%. Onder bepaalde voorwaarden kan je bij dakrenovaties echter genieten van een verlaagd tarief van slechts 6%. Je komt in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief als je woning aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar.
 • Je woning wordt enkel of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.

Voor materiaal dat je zelf aankoopt, betaal je trouwens altijd de volle pot.

Dakrenovatie premie

Voor een dakrenovatie is het soms mogelijk om een premie te krijgen om te besparen op de prijs. Hier lees je meer informatie over de premie dakrenovatie in 2024.

prijs dakrenovatie vakman

Besparen op een dakrenovatie? Vergelijk gratis offertes

Vind de beste prijs voor een dakrenovatie door prijzen van vaklui te vergelijken.

Vraag hier gratis offertes aan om meerdere vaklui uit de buurt te ontdekken. Door vrijblijvend hun offertes te vergelijken, vind je eenvoudig betere tarieven.

Start gratis offerteaanvraag!

Dien nu je gratis aanvraag in en vergelijk vakmannen bij jou in de regio! Wist je dat je tot wel 40% kan besparen op de kosten?

Gratis offertes vergelijken!