Buitendeur schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Buitendeur schilderen

Buitendeur laten schilderen?

Voordeur schilderen, zijdeur schilderen of achterdeur schilderen? Hier vind je de nodige tips en tricks om de buitendeuren van een nieuw laagje verf te voorzien. Daarnaast krijg je een handig overzicht van de kosten om een buitendeur te schilderen. Doe je het liever niet zelf, dan vind je hier ook de prijzen van specialisten in buitenschilderwerken.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag gewoon meteen gratis offertes aan. Zonder verplichting!buitendeur schilderen

Buitendeur laten verven: wat zijn de voordelen?

De buitendeur verven, heeft twee belangrijke functies: beter beschermen en de uitstraling vernieuwen.

Uv-stralen tasten de verf aan waardoor die na verloop van tijd begint te verkleuren of vergrijzen. Door tijdig een nieuw laagje verf aan te brengen, voorkom je dit probleem. Bovendien is het ook aan te raden om de buitendeuren te schilderen wanneer je de rest van het huis schildert aan de buitenkant.

Naast zonlicht, zijn ook regen, wind en zelfs uitlaatgassen schadelijk voor de verf. Wie de buitendeur niet op tijd schildert, krijgt wellicht te maken met vochtproblemen, zoals houtrot of schimmels.

Wat kost het schilderen van buitendeuren?

Een buitendeur verven, bestaat uit verschillende stappen. Als je dit allemaal laat uitvoeren door een vakman betaal je gemiddeld rond de €40,- per vierkante meter. De grootste kosten zijn natuurlijk voor de verflagen; namelijk zo’n €10,- € à €15,- per m2.

Iets minder dan de helft van de totale prijs bij schilderwerken betaal je voor het voorbereidende werk. Zowel schuren, plamuren als reinigen en ontvetten, kost tussen de €4,- en de €6,- per m2. Op deze kosten om de buitendeur te schilderen, bespaar je echter gemakkelijk door zelf een handje toe te steken.

Kosten buitendeur schilderen 2024

Werkzaamheden Prijs per m² 
Schuren €4, tot €6,-
Plamuren €4, tot €6,-
Reinigen en ontvetten €4, tot €6,-
Grondlaag (acrylverf) €10,- tot €15,-
Eindlaag (acrylverf) €10,- tot €15,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw, arbeidskosten en materiaal. Voor de exacte kosten kun je altijd gratis offertes aanvragen.

Voordeur schilderen: kosten

De prijs om de voordeur te schilderen, is vaak iets hoger dan de prijs voor andere buitendeuren. Een voordeur heeft namelijk vaak een iets ingewikkelder patroon of is misschien net iets groter. Terwijl een schilderbeurt voor een gewone buitendeur gemiddeld zo’n €70,- à €75,- kost, betaal je voor een voordeur net iets meer.

Verder kan de prijs voor een voordeur iets oplopen door de verfkeuze. Uiteraard wil je een prachtig resultaat en daarvoor kies je soms beter een verf van topkwaliteit, die helaas iets meer kost per liter.

Deze keuzes beïnvloeden de totaalprijs

Zoals gezegd, beïnvloedt de verfkeuze de totaalprijs. Kwaliteitsvolle verf is een stuk duurder, maar duurdere verf zorgt voor een duurzamer resultaat. Zie het als een investering. Je zal langer kunnen genieten van een mooie buitendeur. Daarnaast wordt de prijs beïnvloedt door de volgende factoren:

  • Ervaring schilder: beginnende schilders zijn vaak goedkoper.
  • Hoeveelheid werk: wie meer buitendeuren laat verven, krijgt misschien betere tarieven.
  • Staat van de deur: hoe meer herstelwerk er is hoe meer je zal moeten betalen.
  • Afmetingen: grotere deuren schilderen, kost natuurlijk iets meer dan kleinere.
  • Patronen: deuren met ingewikkelde patronen of veel vlakken zijn moeilijker te schilderen. Ook dit weegt door in de prijs.

Besparen op de kosten om een buitendeur te schilderen?

Vraag hier gratis offertes aan bij verschillende schilders om tarieven te vergelijken.

Wanneer een buitendeur verven?

Om snel klaar te zijn met de werken en om de buitendeuren optimaal te beschermen, moet je om de 5 jaar schilderen. Soms moet je er echter eerder bij zijn of met heel goede verf kan je misschien iets langer wachten. Om zeker te zijn, is het belangrijk om regelmatig de verf te inspecteren. Wanneer de verf begint af te bladderen of te verpoederen, is het tijd voor een verfbeurt. Ook wanneer de verf scheurtjes of blaasjes vertoont, moet je de buitendeur opnieuw verven.

Buitendeuren schilderen: welke stappen?

Allereerst is het belangrijk om de deuren goed schoon, vetvrij en droog te maken. Daarna kan je ze beter inspecteren op eventuele schade of houtrot. De volgende stap is, logischerwijs, deze schade herstellen. Vervolgens moeten de buitendeuren opgeschuurd worden.

Was de verf nog in goede staat, dan volstaat één eindlaagje om de buitendeur weer enkele jaren te beschermen. Zo niet, dan moet je de voorgaande verf zo goed mogelijk verwijderen en een nieuwe laag primer aanbrengen. Ook wie voor het eerst schildert, moet primer aanbrengen. Dat zorgt voor betere hechting en bescherming. Daarna werk je af met één of meerdere eindlagen.

Houten buitendeur schilderen

Houten buitendeuren schilderen, kan ook met beits in plaats van verf. Beits trekt in het hout en beschermt de buitendeur als het ware van binnenuit. Met verf leg je een beschermlaag op het hout waardoor er nadien geen water meer in het hout kan dringen.

Hout heeft sneller een opfrisbeurt nodig dan andere materialen. Als je er niet op tijd bij bent, krijg je vochtproblemen in huis of houtrot in de buitendeur. Controleer dus regelmatig of de verf nog in goede staat is en werk indien nodig tijdig de verf bij.

Kunststof buitendeur verven

Een kunststof buitendeur heeft niet altijd een schilderbeurt nodig, maar kan wel degelijk geschilderd worden. Hierbij zijn er wel twee belangrijke details.

Ten eerste, moet de deur grondig ontvet worden. Een primer of verf zal namelijk niet goed hechten aan een vettig oppervlak.

Ten tweede, moet je de juiste primer kiezen. Een primer is belangrijk voor een goede hechting van de verf. Door het gladde oppervlak van pvc is een goede hechting soms moeilijk te verkrijgen, kies dus zeker voor een primer voor kunststof.

Een vakman uit de buurt inschakelen om buitendeuren te schilderen?

Via onze offerteservice ontvang je tot 4 gratis offertes van verschillende professionele schilders.

Verfsoorten voor buitendeuren

Voor de buitendeuren gebruik je best een waterafstotende verf. Zo voorkom je dat er water binnendringt in het hout of in huis. Een verf met zijdeglans is een goede keuze.

Zoals gezegd, is een primer belangrijk voor een goed resultaat. Een geschikte primer zorgt namelijk voor een goede hechting van de verf. Let wel dat hout en kunststof een ander type primer vereisen.

Daarnaast is de kleur van de primer belangrijk. Kies een grijze primer in combinatie met donkere verf en een witte primer in combinatie met lichtere verf.

Buitendeur schilderen: tips!

Om de buitendeuren te verven, moet je voldoende aandacht besteden aan de droogtijd. Verf die te snel of te traag droogt, geeft geen mooi resultaat. Schilder daarom niet in de vlakke zon of bij veel wind.

Op een winderige dag zal er bovendien veel stof in de verf waaien. Als je de deuren platlegt om te schilderen, zal er meer stof in de verf terechtkomen.

Bovendien verandert de lichtinval door de deur plat te leggen. Waarschijnlijk krijg je dan een ander resultaat wanneer je de deur rechtzet. Ten slotte, is het een goed idee om wat extra aandacht te besteden aan de verf op ooghoogte. Dat stuk valt namelijk het meest op.

buitendeur schilderen kosten

Buitendeur laten schilderen? Bespaar op de kosten!

Nu heb je alle informatie om de buitendeur te schilderen, maar eigenlijk is het helemaal niet duur om dat te laten doen. Bovendien krijg je van de vakman gegarandeerd advies op maat. Misschien wil je de houten buitendeur verven in kleur of weet je niet precies welke verf jouw dure hardhout het beste tot zijn recht brengt. In dat geval staat de vakman voor je klaar. \

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om te weten hoeveel de opknapbeurt van je voordeur zal kosten. Bovendien is ons aanbod volledig vrijblijvend, mocht je het later toch liever zelf doen.

Gratis offertes vergelijken!