Gevel kaleien

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Gevel kaleien

Gevel kaleien: info en prijzen 2024

Van plan om de gevel te kaleien? Lees verder voor meer informatie over de voor- en nadelen van kaleipleister. Verder krijg je op deze pagina kleuradvies en tips voor de afwerking.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarnaast krijg je richtlijnen over de kostprijs om de gevel te laten kaleien. Uiteraard wordt die beïnvloedt door verschillende omstandigheden. Dus is het gemakkelijker om exacte prijzen te bekomen via concrete offertes. Daarom bieden we ook de mogelijkheid om hier gratis offertes aan te vragen.gavel kaleien

Waarom de gevel kaleien?

Een gekaleide buitengevel is de ideale oplossing om oude muren te camoufleren. De kaleipleister geeft namelijk een mooie dekkingslaag waardoor onregelmatigheden in de muur niet meer opvallen. Bovendien creëer je er een prachtige landelijke look mee. Of is een strakke muur met witte kaleipleister meer iets voor jou?

Daarnaast is de gevel kaleien een goede manier om de muur te beschermen. Kaleipleister is dampopen waardoor water van binnenin kan verdampen en er tegelijkertijd weinig water doordringt. Kaleipleister droogt bovendien snel na een regenbui. Het kaleien van de gevel is dus een ideale manier om je buitenmuur te beschermen tegen regen en wind. U kunt er ook voor kiezen uw buitenmuur te schilderen.

Gevel kaleien: prijs

De gemiddelde prijs per m2 om een gevel te kaleien ligt tussen de €25,- tot €40,-. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van de buitenmuren, het uurloon van de vakman en eventuele huur van extra materiaal. Het is goed deze prijzen altijd te vergelijken tussen verschillende aanbieders van kalei- en buitenschilderwerken.

Om een buitengevel van 50 vierkante meter te laten kaleien door een vakman betaal je dus gemiddeld zo’n €1.250,- tot €2.000,-. Voor een groter werk, inclusief zijgevels, van zo’n 120 vierkante meter, liggen de kosten tussen de €3.000,- en €4.800,-. De maximumprijs is echter eerder uitzonderlijk omdat je bij grotere werken een hoeveelheidskorting kan bekomen op de prijs om de gevel te kaleien.

Kaleien van gevel: wat doet de vakman?

Gevels kaleien is een arbeidsintensieve klus. Ten eerste moet de gevel gereinigd worden en moeten eventuele loszittende delen, zoals losse voegen, verwijderd worden.

Eenmaal de gevel klaar is, moet de kalei gemaakt worden. De vakman brengt de kalei daarna aan in dunne lagen op een licht vochtige muur. Hij doet dit kruisgewijs met een blokborstel om het gekende kalei-effect te bekomen. Tussen de verschillende lagen is het ook beter om de volgende laag aan te brengen voor de kalei helemaal droog is.

Een vakman inschakelen om de gevel te kaleien?

Vraag hier gratis offertes om prijzen op maat te krijgen voor jouw project.

Welke kalei gevelverf?

Een kaleipleister is dampopen. Dit zorgt ervoor dat vocht gemakkelijk kan verdampen uit de muren. Hierdoor biedt kalei een goede bescherming tegen doorslaand vocht en zelfs opstijgend vocht vindt via kalei een uitweg.

Verder bestaan er kalei-imitaties. Dat zijn producten met de kwaliteit van verf maar die zorgen voor een kalei-effect op de gevel. Deze verf is echter minder geschikt voor vochtige gevels.

Afwerking kaleien gevels

Een buitengevel met kaleipleister heeft een typisch effect met strepen. Dit effect bekom je door de kalei aan te brengen met een blokborstel.

Wie niet zo houdt van de structuur van kalei maar wel van de andere voordelen kan de gevel afwerken met een laag silikaatverf. Zo krijg je een gladder effect. Vind hier meer informatie over je gevel schilderen.

Op natte kaleipleister zie je vaak een wolkerig effect. Dit komt doordat de kalei niet op gelijke manier verdampt.

Gevel kaleien: kleuren

Kalei is van nature beige of grijs. Dit zijn rustgevende kleuren met een landelijke stijl. Bovendien zijn deze kleuren gemakkelijk te combineren met andere kleuren.

Wie liever een ander kleurtje ziet, kan kleurpoeder toevoegen aan de kalei-bereiding. Vaak kiest men voor pastelkleuren. Deze kleuren geven wat meer kleur en behouden tegelijkertijd het rustgevende, landelijke effect van kalei. Let er wel op dat de kleur kan variëren door de zuigkracht van de ondergrond en door vochtopname.

Gevel kaleien nadelen, zijn die er?

Er zijn enkele risico’s met betrekking tot de hechting. Stenen die veel zout bevatten, hebben minder goede hechting. Het is echter moeilijk om met het blote oog het zoutgehalte te bepalen. Je moet dus eigenlijk al een gespecialiseerde analyse doen om dit te bepalen. Kalei aanbrengen bovenop oude verf en loszittende elementen is een ander risico voor de hechting.

Een ander nadeel is het kleurbehoud. Kalei kan soms snel verkleuren of doffer lijken.

Ten slotte is kaleien een zeer tijdrovende klus voor wie het zelf wil doen. Denk maar aan de voorbereiding, de kalei maken en verschillende lagen aanbrengen met een borstel.

Besparen op de kosten om de gevels te kaleien?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Gevel kaleien zelf doen: verstandig of niet?

Zoals gezegd, is de gevel kaleien een zeer lastige en tijdrovende klus. Hierdoor kunnen de kosten dus oplopen, maar dit wil ook zeggen dat je er zelf veel tijd moet voor uittrekken. Zowel zelf doen of laten doen, heeft dus zijn voor- en nadelen.

De optimale levensduur van kalei is 10 jaar. Hiervoor moet je echter rekening houden met vele details, zoals de correcte vochtigheidsgraad, een goede verftechniek en de correcte dikte van de lagen. Na het nodige opzoekwerk kan je dit waarschijnlijk gerust zelf doen, maar waarom al die moeite doen als je met een vakman veel sneller een prachtig resultaat kan bekomen.

Gevel verven of kaleien?

Kalei heeft verschillende voordelen ten opzichte van verf. Zo heb je geen primer nodig. Daarnaast biedt kalei gedeeltelijk bescherming tegen opstijgend vocht. Omdat kalei dampopen is, kan het water namelijk gemakkelijk verdampen. Ten slotte, helpt kalei beter dan verf om oneffenheden in de muur te verbergen. Ideaal bij renovaties dus.

Ook verf heeft echter zijn voordelen. Schilderen is namelijk sneller en gemakkelijker dan kaleien.

De prijzen voor beide zijn moeilijk te vergelijken en hangen af van de omstandigheden. Kwaliteitsverf kost doorgaans meer dan kalei, maar het kaleien van gevels is een duurdere methode.

gevel kaleien kosten

Gevel laten kaleien? Gratis offertes vergelijken!

Kalei aanbrengen op de gevel is een tijdrovende klus. Bovendien is het ver van eenvoudig. Dit zorgt er natuurlijk voor dat het niet zo goedkoop is. Voor een goed resultaat is het echter sterk aan te raden om de gevel te laten kaleien door iemand met ervaring.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gelukkig zijn er manieren om te besparen op de kosten. De belangrijkste is offertes vergelijken. Via onze offerteservice kan je die bovendien gemakkelijk aanvragen. Door uurtarieven, voorwaarden en zo verder te vergelijken, bespaar je tot 40% op de kosten.

Gratis offertes vergelijken!