Gevel schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Gevel schilderen

Gevel laten schilderen?

Van plan om de gevel te schilderen? Dan zoek je waarschijnlijk tarieven van schilders en advies over verf- en kleurkeuze. Op deze pagina vind je al deze informatie. Bovendien krijg je een flinke dosis tips en handige weetjes. Wist je, bijvoorbeeld, dat je om de gevel te schilderen soms een vergunning nodig hebt? Lees snel verder om nog meer te weten te komen.

Start gratis offerteaanvraag!

Ben je vooral op zoek naar de kosten van een schilder? Vraag dan gratis offertes aan. Stuur een gedetailleerde prijsaanvraag en ontvang tot 4 offertes van ervaren schilders.gevel schilderen

Waarom de gevel verven?

De gevel schilderen is een gemakkelijke manier om je woning een nieuwe look te geven. Bovendien zijn er nog tal van voordelen verbonden aan het schilderen van de gevel. We sommen ze even op:

 • Een laagje verf beschermt de gevel beter tegen diverse weersomstandigheden.
 • De gevel schilderen gaat snel en is vaak goedkoper dan andere gevelbekleding.
 • Verf zorgt voor een betere bescherming tegen vochtproblemen.
 • De gevel verven kan zowel bij renovatie als bij nieuwbouw.
 • Schilderen kan bovenop andere gevelbekleding zoals hout of crepi.

Wat kost een gevel schilderen?

De prijs voor een schilder wordt per uur of per vierkante meter berekent. Voor grote oppervlaktes, zoals de gevel, is dit doorgaans per vierkante meter. De exacte prijs om de gevel te schilderen, hangt af van verschillende factoren. De ervaring van de schilder en de kwaliteit van de verf beïnvloeden de prijs, maar we geven toch enkele gemiddelde prijzen.

De gevel schilderen heeft een prijs per m2 van zo’n €20,- tot €40,-. Een kleine gevel van zo’n 40 m2 schilderen kost dus bijna altijd minstens €800,-. Voor een iets grotere gevel van 50 m2 betaal je meestal tussen de €1.000,- €2.000,-. Raadpleeg onderstaande tabel voor gemiddelde prijzen om de gevel te laten schilderen door een professionele schilder.

Gevel schilderen kosten 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Schilder €35,- tot €40,- per m²
€40,- tot €50,- per uur
Gevel schilderen €20,- tot €40,- per m²**

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per vierkante meter. Exacte prijzen weten? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend offertes aan van schilders uit de regio.
**Voor één laag primer en twee lagen afwerking.

Besparen op de kosten om de gevel te schilderen?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van professionele schilders te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!

Buitengevel schilder: stappenplan

De gevel schilderen, verloopt in drie stappen: voorbereiden, primer aanbrengen en afwerken. De voorbereiding begint met het reinigen van de gevel. Dat kan met een neutraal schoonmaakmiddel als de gevel niet te vuil is. Bij hardnekkig vuil zijn de hogedrukreiniger en bleekwater betere opties. In het ergste geval, kies je voor een professionele reiniging. Als deel van de voorbereiding laat je ook oude voegen herstellen en oude verf van de gevel verwijderen.

Tenzij de huidige verf nog in goede staat is, brengt de schilder eerst een laag primer aan. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Nadien werkt de schilder de gevel af met een, twee of drie lagen verf. Het aantal lagen hangt af van de kwaliteit van de verf en de staat van de oude schilderwerken.

Welke verf is geschikt voor het schilderen van gevels?

Afhankelijk van de gevel kan je kiezen voor verschillende types verf. Je hebt verschillende stijlkeuzes, zolang je maar kiest voor een vochtbestendige verf die tegen een duwtje kan. Een populaire keuze is, bijvoorbeeld, acrylverf.

Verder kan je kiezen voor dampopen verf of kalkpleister. Welke behandeling het meest geschikt is voor je gevel hangt dus af van de ondergrond en jouw smaak. Elk type verf heeft zijn voor- en nadelen. Vraag raad aan je schilder voor verf- en kleuradvies op maat.

Dampopen verf

Een dampopen verf is de beste oplossing voor een gevel die na-geïsoleerd is. Wanneer je na vochtproblemen de muren na-isoleert, blijft de gevel over als enige ontsnappingsroute voor het vocht. Als je daar dan een dampremmende verf opzet, kan het vocht geen kant meer op. En dat kan alleen maar tot problemen leiden, zoals afbladerende verf. Met dampopen verf voorkom je dit probleem dus, want daarmee blijft de muur ademen.

Kalkpleister

De gevel behandelen met kalkpleister is een goed ecologisch alternatief voor gewone schilderwerken. Kalkpleister geeft net dat tikkeltje extra bescherming aan de gevel en is zeer populair bij renovatie omdat het gemakkelijk schade verbergt. Met hydraulische kalk voorkom je trouwens vochtproblemen. Het is namelijk waterbestendig en dampdoorlatend. Bovendien is het ook mogelijk om een kleurtje aan te brengen. Kalkpleister kan gemengd worden met kleurpigmenten of kan nadien beschilderd worden.

Welke kleur moet ik kiezen?

Om de gevel te schilderen, gebruikt men meestal lichte kleuren, zoals lichtgrijs of beige. Met deze keuze ziet je huis er groter uit. Wil je de gevel schilderen in twee kleuren? Gebruik dan het donkerste kleur onderaan.

Vermijd witte gevels. Vooral aan de zuidkant van de woning zorgt dit voor een verblindend effect. Hou ook wat rekening met de kleuren van de buren, zeker bij rijwoningen. Daarnaast raden we aan om de dakgoot en regenpijpen in hetzelfde kleur te schilderen. Zo vallen deze minder op.

Wil je advies op maat om de buitengevel te schilderen? Vraag raad aan een professionele schilder. Je vindt er gemakkelijk een door hier gratis offertes aan te vragen.

Een vakman inschakelen om de gevel te schilderen

Vraag hier snel gratis offertes aan om prijzen van schilders te vergelijken.

Gevel schilderen: vergunning nodig?

De gevel schilderen of kaleien kan zonder vergunning. Bepaalde andere gevelwerken vereisen een bouwvergunning, sinds kort onderdeel van de omgevingsvergunning. Wanneer het straatbeeld verandert door kleine structurele ingrepen, vraag je wel een vergunning aan. Om zijgevels en achtergevels te schilderen heb je dus logischerwijs ook geen vergunning nodig.

Of het project dat je wil uitvoeren vergunningsplichtig of vergunningsvrij is, kan je nagaan bij de Vlaamse Overheid. Ook bij het omgevingsloket vind je meer informatie over de omgevingsvergunning. Indien nodig, kan je in het omgevingsloket meteen de vergunning aanvragen.

Gevel verven of kaleien?

De buitengevel schilderen of kaleien biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Maar wat is nu het verschil tussen beide? Schilderen geniet de voorkeur bij nieuwbouw en kaleien is interessanter bij renovatie. Hoewel kalkpleister op zich goedkoper is dan kwalitatieve verf, is kaleien een duurdere methode. Dit komt omdat deze techniek veel arbeidsintensiever is.

Tip: Controleer of er andere buitenschilderwerken gelijk meegenomen kunnen worden. Dit bespaard flink in de kosten van een schilder. Denk bijvoorbeeld aan het gehele huis schilderen, ramen schilderen, buitenmuren schilderen, garagepoort schilderen of je tuinhuis schilderen.

Beide producten beschermen tegen weersomstandigheden en zorgen er dus voor dat je gevel er langer goed uit ziet. Wil je genieten van de voordelen van beide producten? Gebruik een kaleimix. Dat is een soort kalei-imitatie die gemakkelijker aan te brengen is.

Gevel zelf schilderen: verstandig of niet?

Twijfel je tussen de gevel zelf schilderen of laten schilderen? Voor de buitengevel is een professionele vakman vaak de betere optie. We leggen uit waarom:

 • Een ervaren schilder werkt sneller en nauwkeuriger.
 • Een professionele vakman heeft steigers en speciaal materiaal.
 • De schilder helpt je met kleur- en verfadvies.
 • Wanneer je de gevel laat schilderen, geniet je van garantie op de schilderwerken.
 • Je hebt nadien geen last van schouder-, nek- of rugklachten.

Gevel schilderen tips!

Of je nu zelf gaat schilderen of de buitengevel laat schilderen, het is belangrijk om rekening te houden met deze tips:

 • Controleer de staat van de verf voor je aan de buitenschilderwerken begint.
 • Pas de juiste voorbereiding toe naargelang de staat van de verf en ondergrond.
 • Voer schilderwerken aan de gevel uit bij goede weersomstandigheden: niet te warm, niet te koud en geen sterke wind.
 • Doe inspiratie op bij de buren zodat je niet uit de toon valt.
 • Vergelijk offertes op vlak van prijs en werkwijze.

gevel schilderen kosten

Gevel laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

De gevel vernieuwen is geen gemakkelijke klus. Of je nu kiest voor verf of kalkpleister, het is steeds aangeraden om een schilder in te schakelen. Het resultaat zal mooier zijn en je krijgt er bovendien vaak garantie op.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier alvast gratis offertes aan om een idee te hebben van de kosten om de buitengevel te schilderen. Door de offertes te vergelijken op vlak van kosten, voorwaarden en stappenplan van de werken vind je zonder twijfel een goede schilder. Hou er rekening mee dat sommige schilders extra kosten aanrekenen. Wat het goedkoopst lijkt, is dat vaak niet.

Gratis offertes vergelijken!