Ramen schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Ramen Schilderen

Ramen schilderen: info en prijzen 2024

Benieuwd wanneer het tijd is om de ramen te herschilderen? Wil je weten wat de ramen schilderen zal kosten? Het verschil tussen ramen verven buiten of aan de binnenkant? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer vind je op deze pagina.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarnaast hebben we het over gemiddelde prijzen en de voordelen van een schilder, zoals advies op maat. Wil je meteen weten hoeveel het je zal kosten? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende schilders. Dit is volledig vrijblijvend en gaat supersnel; je hebt dus niets te verliezen.ramen schilderen

Wanneer de ramen verven?

Het is belangrijk om de ramen te schilderen wanneer de verf schade vertoond. Wanneer er barsten in de verf komen, er blaasjes ontstaan of de verf verpoedert, loop je risico op vochtproblemen en houtrot. Een goede laag verf beschermt namelijk het materiaal van de ramen en voorkomt tevens vochtproblemen in huis.

Schilderwerken buitenhuis zijn vaker nodig dan binnenshuis. De ramen krijgen buiten namelijk meer te verduren door veranderende temperaturen, zon, regen en wind. Hoe vaak dit precies nodig is, hangt af van de kwaliteit van de verf en het materiaal van het raam waarop je schildert.

Ramen schilderen: prijs 2024

De ramen schilderen, is een precisiewerkje. De schilder rekent dus vaak een prijs per uur aan. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een prijs per eenheid krijgt of een prijs per meter.

In onderstaande tabel krijg je een idee van de eenheidsprijzen om een raam te schilderen. In deze prijs zit al het werk inbegrepen: opschuren, voorlaag en eindlagen. Deze prijzen gelden voor ramen met drie dikteranden tot 10 cm breed.

Omschrijving Gemiddelde prijs* Bijzonderheden
Raam – binnen €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 10 cm breed
Raam – buiten €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 10 cm breed

*Dit zijn richtprijzen incl. arbeidskosten, materiaalkosten (verf etc.) en de btw. Wil je weten wat de exacte prijs is? Vraag gratis offertes aan!

Raam verven: welke factoren beïnvloeden de prijs?

Hoeveel je exact betaalt om een raam te schilderen, hangt af van verschillende factoren. Gelukkig kan je over enkele zelf beslissen en helpt je zo om mee de prijs te bepalen.

  • Ervaring schilder: een beginnende schilder is goedkoper dan iemand met jarenlange ervaring.
  • Type raam: voor aluminium, pvc en hout gebruik je verschillende primers en verschillende verven. Deze hebben uiteraard prijsverschillen.
  • Kwaliteit verf: verfsoorten van betere kwaliteit geven meer dekking maar kosten meer per liter.
  • Aantal ramen: als je meerdere ramen laat schilderen, krijg je soms hoeveelheidskorting.
  • Extra kosten: denk aan voorrijkosten, herstellingen en materiaalhuur voor hoogtewerken.

De beste manier om een goedkope schilder te vinden?

Door grondig offertes te vergelijken kan je flink besparen op de kosten.

Hoe de ramen schilderen?

De ramen verven buiten verloopt in verschillende stappen. Bij oude ramen kijk je eerst na of de verf en het materiaal nog in goede staat zijn. Is dat het geval, dan is een laagje nieuwe verf na wat licht schuurwerk voldoende. Is de verf aan vervanging toe of schilder je de ramen voor het eerst, dan komt er wat meer werk bij kijken. Hieronder volgt een kort overzicht van de werkzaamheden per type raam. Zowel pvc, hout en aluminium komen aan bod. Je krijgt ook wat extra info over de verf.Houten ramen schilderen

Houten ramen schilderen om houtrot of vochtproblemen te voorkomen, doe je ongeveer om de 5 jaar. Doe je dit tijdig, dan is dit een snelle en goedkope klus. Wacht je te lang, dan komt er veel voorbereidend werk bij kijken: reinigen, schuren, houtrot repareren, plamuren en ontstoffen.

Kies buiten voor een dampopen houtverf om houten ramen te schilderen buiten. Op deze manier kan het vocht uit het hout ontsnappen. Om dezelfde reden is het belangrijk om eerst nieuwe ramen te schilderen aan de binnenkant en daarna pas aan de buitenkant.

Ramen verven of beitsen?

Een houten raam hoef je niet altijd te schilderen. Je kan er ook voor kiezen om de ramen te beitsen. Zo blijft de houtstructuur zichtbaar. Met een transparante beits bescherm je de ramen zonder het uitzicht van het hout te veranderen. Met een semi-transparante beits verander je het kleur terwijl je toch de houtstructuur behoudt. Dekkende verf verandert de kleur en verbergt de houtstructuur.

Kies voor een dekkende verf voor betere bescherming tegen weersomstandigheden. Beits heeft wel een beter ademend vermogen en is dus de betere keuze bij vochtig hout.

Pvc-ramen schilderen

Het is meestal niet noodzakelijk om pvc-ramen te schilderen. Pas na heel lange tijd begint de verf wat te verkleuren. Als je echter de kleur wil veranderen, dan zal je de pvc-ramen eerder moeten schilderen.

De belangrijkste aandachtspunten bij pvc-ramen zijn de primer en de afdichting. Op bepaalde afdichtingen, zoals siliconenkit kan moeilijk geschilderd worden. Je verwijdert deze dus beter voor de schilderwerken om ze daarna te vernieuwen. Qua primer is het belangrijk om er een te kiezen voor gladde oppervlakken.

Aluminium ramen verven

Aluminium ramen schilderen, is niet altijd nodig. In tegenstelling tot hout nemen ze geen water op en de metaallook van aluminium is vrij populair. Zet je ze toch liever in een kleur, dan is ook hier de keuze van de primer zeer belangrijk. Kies een primer voor gladde oppervlakken, bij voorkeur een primer voor non-ferrometalen.

Het is belangrijk om verf van goede kwaliteit te kopen. Bij goedkope verf loop je het risico dat deze niet goed zal hechten op het gladde oppervlak.

Een vakman inschakelen om de ramen te schilderen?

Vraag hier gratis offertes aan om een betaalbare schilder uit de buurt te vinden.

Welke verf kiezen voor het schilderen van een raam?

Bij de verfkeuze om ramen te schilderen, hou je rekening met twee belangrijk factoren: schilder je binnen of buiten, en uit welk materiaal bestaan de raamkozijnen?

Om ramen te schilderen aan de buitenkant kies je voor een lakverf met bescherming tegen uv-stralen. Zo voorkom je verkleuring. Daarnaast is het belangrijk om bij houten ramen een dampopen verf te gebruiken. Op die manier kan het vocht ontsnappen uit het hout. Zorg er ook voor dat je een waterafstotende verf kiest om doorslaand vocht te voorkomen.

Houten ramen verven aan de binnenkant doe je beter met een dampdichte verf. Zo komt er geen water in huis en kan het vocht enkel via de buitenkant ontsnappen.

Voor aluminium of pvc-ramen gebruik je speciale verf en een speciale primer voor gladde oppervlakken.

Waarom een schilder inschakelen?

Vind je het moeilijk om de juiste verf te kiezen of weet je niet helemaal zeker welk kleur goed zal passen bij de buitenmuur of het interieur? Schakel dan de hulp in van een professionele schilder.

Naast advies op maat, krijg je ook vaak garantie op de schilderwerken. Bovendien zullen de werken sneller en mooier uitgevoerd worden door iemand met jarenlange ervaring.

Je bespaart daarnaast ook op de aankoop van materiaal zoals schilderborstels. En je bespaart jezelf een hoop lastige karweitjes. Of hou je toevallig van schuren, houtrot repareren en borstels kuisen?

Raam schilderen: handige bespaartips!

Lijkt het je iets te duur om de ramen te laten schilderen? Hou dan rekening met deze tips om te besparen op de kosten.

 • Kies voor een schilder uit de regio om te besparen op de voorrijkosten.
 • Combineer het schilderen van de ramen met andere schilderwerken om een hoeveelheidskorting te verkrijgen.
 • Laat de ramen schilderen in de winter. Een winterschilder geeft soms tot 30% korting.
 • Bij het vernieuwen van de ramen in een oudere woning maak je aanspraak op een lager btw-tarief als je de werken laat uitvoeren. Lees er op financien.belgium.be meer over.

ramen schilderen kosten

Ramen laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Heb je nog niet genoeg van de bespaartips?

We hebben er nog één!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan. Door offertes van verschillende schilders te vergelijken op vlak van tarieven, extra kosten en garantievoorwaarden heb je een veel beter idee van de totaalprijs. Door grondig te vergelijken, kan je dus flink besparen om de kosten om ramen te verven.

Gratis offertes vergelijken!