Buitenmuur schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Buitenmuur schilderen

Buitenmuur schilderen: info en prijzen 2024

De buitenmuren schilderen is een relatief goedkope manier om het uitzicht van je woning te vernieuwen. Lees verder om meer te leren over de andere voordelen van een schilderbeurt voor de buitenmuren. Daarnaast krijg je tips over hoe je te werk moet gaan, welke verf je nodig hebt of hoeveel het ongeveer kost om de buitenmuur te laten schilderen.

Start gratis offerteaanvraag!

Heb je liever advies op maat of zoek je exacte prijzen, vraag dan hier gratis offertes aan bij verschillende schilders. Zo kan je gemakkelijk uitvoering, garantievoorwaarden en tarieven vergelijken.buitenmuur schilderen

Voordelen van het schilderen van buitenmuren

Wanneer de buitenmuur wat verouderd lijkt, verliest je huis uitstraling. Bovendien loopt je huis dan meer risico op schade. Met een laagje verf vermijd je dit risico en ziet je huis er weer als nieuw uit. Dit zijn de andere voordelen van een huis schilderen en een schilderbeurt voor de buitenmuur:

  • De buitenmuur schilderen kan zowel bij renovatie als bij nieuwbouw.
  • Verf beschermt de buitenmuur beter tegen regen en wind.
  • De buitenmuur schilderen, gaat snel en kost meestal minder dan andere gevelbekleding.
  • Verf zorgt voor een goede bescherming tegen vochtproblemen.
  • Je kan gemakkelijk een laag verf aanbrengen bovenop andere muurbekleding zoals hout of crepi.

Buitenmuur verven: kosten

De buitenmuur laten schilderen door een ervaren vakman is een goede manier om een degelijk resultaat te verzekeren. Uiteraard heeft dit zijn kostenplaatje. Omdat het om grote oppervlaktes gaat, rekent de schilder meestal een tarief per vierkante meter aan. Reken op €35,- tot €40,- per m² om de buitenmuur te verven. Krijg je toch een offerte met een uurtarief, dan ligt de prijs waarschijnlijk tussen de €40,- tot €50,- per uur.

Als je ervoor kiest om zelf de muur te schilderen, dan kan het goedkoper. Iets meer dan de helft van de kosten gaat namelijk naar het loon van de schilder. De gemiddelde tarieven kan je nog eens nagaan in deze tabel.

Kosten buitenmuur schilderen 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Schilder €35,- tot €40,- per m²
€40,- tot €50,- per uur
Buitenmuren schilderen €20,- tot €40,- per m²**

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, arbeidskosten en materiaalkosten. Besparen? Vraag gratis offertes aan.
**Voor één laag primer en twee lagen afwerking.

Stappenplan buitenmuur verven

De buitenmuur verven, begint met een goede voorbereiding. Maak de muur grondig schoon. Voor hardnekkig vuil en/of schimmels gebruik je bleekwater en de hogedrukreiniger. Als het daarmee niet lukt, kies dan voor een professionele reiniging. Na de reiniging heb je een beter overzicht van wat je moet herstellen en van waar de oude verf verwijderd moet worden. Tot slot nog even opschuren en je bent klaar om te schilderen.

Breng eerst een gepaste primer aan. Kijk na op de verfpot of de primer dient voor de ondergrond van jouw buitenmuur. Na een eventuele tweede laag primer volgen de eindlagen. Kijk ook hier na of je de juiste verf hebt. Een tweetal eindlagen is meestal voldoende. Vergeet niet om lichtjes op te schuren en te ontstoffen na elke laag primer en na de eerste verflaag.

Het voordeel van een vakman inschakelen om buitenmuren te verven?

Garantie op een mooi resultaat. Vraag snel gratis offertes aan voor advies op maat.

Gepleisterde buitenmuur schilderen

Om een gepleisterde buitenmuur te verven moet je extra opletten bij de reiniging. Gebruik geen zure producten, want deze kunnen de kalk aantasten. Bij minerale pleister vermijd je ook best de hogedrukreiniger om schade te voorkomen.

Voor de schilderwerken heb je een speciale ademende primer nodig die geschikt is voor gevelpleister. Deze zal zorgen voor een betere aanhechting van de verf, vooral bij poreuze muurpleisters. Tot slot, raden we aan bij het gevel schilderen om langharige verfrollers te gebruiken om de verf beter te kunnen spreiden.

Buitenmuur verven tegen vocht?

Als je last hebt van vochtproblemen door doorslaand vocht, moet je de buitenmuren waterdicht maken. Er zijn drie manieren om dit te doen: met impregneermiddel, met waterdichte gevelbekleding of met vochtwerende verf. Daarnaast is het belangrijk om de voegen tijdig te herstellen.

De buitenmuren verven tegen vocht werkt vooral preventief. Het is ook geen garantie dat je geen vochtproblemen zal hebben in huis. Dankzij de waterafstotende verf zal er geen vocht meer binnendringen via de buitenmuur maar je kan nog steeds last hebben van opstijgend vocht.

Buitenmuur verven: welke verf is geschikt?

Een dampopen acrylverf is meestal de beste keuze voor de buitenmuur. Deze verf is waterafstotend en dampdoorlatend tegelijk. Zo komt er geen regenwater in de muur maar kan het vocht uit de spouwmuur wel verdampen.

Voor een meer authentieke look is kalkpleister een goede optie. Dit natuurlijk materiaal biedt ook bescherming tegen diverse weersomstandigheden. Bovendien is een muur of gevel kaleien zeer geschikt om bij renovaties kleine defecten te verbergen.

Ben je niet overtuigd van deze verftypes, vraag dan verfadvies op maat bij een professionele schilder.

Buitenmuur schilderen: tips!

Probeer om niet uit de toon te vallen. Het is belangrijk om de kleuren en de verfstijl goed af te wegen. Doe inspiratie op bij de buren, maar zorg er ook voor dat de kleur past bij het kleur van de kozijnen, bijvoorbeeld. Voor de achtermuur houd je uiteraard rekening met de kleuren uit de tuin, zoals de kleuren van het tuinhuis of de schutting.

Verder is het belangrijk om de buitenmuur te schilderen bij goede weersomstandigheden. Vermijd heel warme en winderige dagen om een te korte droogtijd te voorkomen. Op heel koude dagen verf je ook beter niet, of gebruik je gepaste winterverf.

Heb ik een vergunning nodig?

Om buitenmuren te schilderen heb je geen bouwvergunning nodig. Voor sommige andere werken aan de buitenmuur heb je wel een vergunning nodig. Dat is, bijvoorbeeld, het geval wanneer het straatbeeld verandert door renovatiewerken, zoals het plaatsen van voorzetrolluiken. Om zijmuren en achtermuren te verven heb je geen vergunning nodig.

Heb je nog twijfels over de bouwvergunning? Ga na bij de Vlaamse Overheid of je er een nodig hebt. Ook bij het omgevingsloket vind je meer informatie over de omgevingsvergunning en welke werken vergunningsvrij zijn. Indien nodig, kan je daar meteen een vergunning aanvragen.

Buitenmuur schilderen of kaleien?

Zowel schilderen als kaleien beschermt de buitenmuren tegen verschillende weersomstandigheden. Toch worden deze methodes niet op dezelfde manier gebruikt. Bij nieuwbouw is het beter om te schilderen en bij renovatie is kaleien interessanter. Kalkpleister is goedkoper dan kwalitatieve verf, maar kaleien is arbeidsintensiever. Bij een eerste behandeling is verf dus voordeliger en bij een vernieuwing is kalkpleister goedkoper.

Met verf heb je iets meer mogelijkheden qua kleur en kalkpleister heeft een zeer unieke stijl. Met verf is het moeilijk om dezelfde landelijk stijl te verkrijgen, terwijl je met kalkpleister moeilijk een moderne look geeft aan je woning. Tegenwoordig bestaan er wel kalei-imitaties die het beste van beide combineren.

Zelf buitenmuur schilderen: verstandig of niet?

Hoewel zelf de buitenmuur schilderen goedkoper is, heeft de buitenmuur laten schilderen door een vakman vele andere voordelen. Zo gaat een ervaren schilder sneller en nauwkeuriger te werk dan de meeste doe-het-zelvers. Je hoeft je zelf ook geen zorgen te maken over de juiste verf- en materiaalkeuze want de schilder weet goed waarmee hij bezig is. Bovendien krijg je vaak garantie op de buitenschilderwerken.

Het grootste voordeel van een schilder inhuren is wellicht dat je zelf de lastige werkjes niet hoeft te doen. Niet zelf schuren, noch onvetten en ook niet zelf de borstels reinigen.

buitenmuur schilderen kosten

Buitenmuur laten verven? Gratis offertes vergelijken!

Twijfel je nog tussen zelf de buitenmuur schilderen of een schilder inschakelen. Gebruik dan onze gratis offerteservice om eenvoudiger prijzen te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

In enkele eenvoudige stappen vraag je een offerte aan om de buitenmuur te schilderen. Daarna krijg je tot vier offertes toegestuurd die je kan vergelijken op vlak van prijs. Dit aanbod is volledig vrijblijvend. Vind je geen interessante offerte, dan kan je nog steeds zelf schilderen. Niets te verliezen dus. Klik hier om te beginnen met de offerteaanvraag.

Gratis offertes vergelijken!