Btw dakwerken 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Btw dakwerken

Welke btw op dakwerken?

Je bent uiteraard benieuwd naar de voorwaarden in verband met het verlaagde btw-tarief voor renovatiewerken. Slechts 6% btw betalen in plaats van 21% kan namelijk een groot verschil betekenen. Het goede nieuws is dat dakwerken in aanmerking komen voor een lager btw-tarief, op deze pagina lees je hier meer over.

Btw dakwerken: korte samenvatting

 • Op veel dakwerken kan je profiteren van een verlaagd btw-tarief: 6%. Dit is voornamelijk voor het verbeteren van de kwaliteit van het dak. Een dakreiniging op zichzelf valt hier dus niet onder, maar kan wel meetellen als het na een reparatie wordt uitgevoerd en onderdeel is van dezelfde factuur.
 • Om van het verlaagde btw-tarief te profiteren dient je woning ouder te zijn dan 10 jaar en moet de woning worden gebruikt als privéwoning door de aanvrager.
 • Ook moet je een vakman inschakelen, in dit geval een dakdekker. Het verlaagde btw-tarief is alleen geldig op een factuur van een andere partij.

dakwerken btw

Verlaagd btw-tarief voor dakwerken

Voor vele verbouwingswerken betaal je slechts 6% btw op de arbeids- en materiaalkosten. Dat is ook zo voor dakwerken. Op deze manier steunt de overheid mensen die hun woning renoveren in plaats van een nieuwbouw te kopen. Hiervoor moet je voldoen aan enkele voorwaarden, hieronder leggen we uit welke.

Voorwaarden verlaagd btw dakwerken

Niet iedereen komt echter zomaar in aanmerking voor het verlaagde tarief. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden hebben te maken met de gebruiker en de facturen. Hieronder sommen we deze voorwaarden op.

Gebruiker

Om te genieten van een lager btw op dakwerken, dien je aan deze twee basisvoorwaarden te voldoen:

 • Je woning dient ouder te zijn dan 10 jaar.
 • De woning moet als privéwoning worden gebruikt.

Factuur

Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet kan je dakwerken laten uitvoeren aan een verlaagd btw-tarief.

Dit tarief geldt echter alleen voor dakwerken en materiaalkosten die aan de eindgebruiker gefactureerd worden.

De eindgebruiker is de eigenaar, vruchtgebruiker of huurder van de woning.

Voor meer informatie kan je hier terecht.

Welke dakwerken?

Het verlaagde tarief geldt in het algemeen voor alle soorten dakwerken die de kwaliteit van het dak verbeteren. Er zijn wel enkele uitzonderingen.

Zo geldt het verlaagde tarief niet voor reiniging van het dak. Het tarief is dan wel weer geldig vooronderhoudswerken zoals de schoorsteen vegen. Gaat de dakreiniging echter vooraf aan andere dakwerken, dan kom je wel in aanmerking voor het verlaagde tarief.

btw dakwerken

Goedkope dakwerken? Vergelijk gratis offertes

Schakel een dakwerker in om te genieten van een verlaagd btw-tarief voor dakwerken. Zo bespaar je minstens 15% op de dakwerken. Bespaar nog meer door de tarieven van vaklui te vergelijken. Vraag nu gratis offertes aan om de prijzen van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen over btw op dakwerken

Hieronder vind je nog antwoord op enkele veelgestelde vragen over het btw-tarief op dakwerken.

Welk btw-tarief geldt voor huurders?

Aangezien huurders de eindgebruikers zijn van een woning geldt het tarief van 6% zolang ze aan alle voorwaarden voldoen.

Wat als ik mijn woning gedeeltelijk gebruik voor mijn bijberoep?

Als je de woning gedeeltelijk gebruikt voor je bijberoep wordt het wat moeilijker. Zolang het grootste deel van de woning nog dienst doet als privéwoning, maak je nog steeds aanspraak op het verlaagde btw-tarief voor dakwerken.

Laat je, bijvoorbeeld, het hele dak vernieuwen dan betaal je slechts 6% btw op de dakwerken.

Wanneer je echter werken uitvoert die enkel betrekking hebben op het werkgedeelte van je woning, betaal je wel de volle 21%.

Hoeveel btw betaal ik op de bouwmaterialen?

Ook bij bouwmaterialen zijn er enkele belangrijke details.

 • Wanneer je zelf de werken uitvoert betaal je altijd 21% btw op de materialen.
 • Wanneer je de werken laat uitvoeren, betaal je slechts 6% btw op voorwaarde dat je de materialen laat aanvoeren door de aannemer of vakman.
 • Voor wat je zelf aankoopt, geldt een btw-tarief van 21% zelfs als je de werken niet zelf uitvoert.