Dakgoten

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Dakgoten

Dakgoten: info, mogelijkeheden en prijzen 2024

Nieuwe dakgoten kiezen of een dakgoot vervangen, lijken eenvoudige klusjes. Ze zijn echter niet zo voor de hand liggend, want er komt heel wat bij kijken. Er bestaan verschillende soorten materialen, waarvan we er hier vier bespreken. Daarnaast zijn er vier vormen en daarbinnen heel wat modellen van dakgoten.

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder voor meer informatie om het juiste model te kiezen. Ook krijg je advies over onderhoud, herstellingen en het nut van een vakman. Maar eerst krijg je informatie over de prijs. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om exacte prijzen van vaklui te vergelijken. Of scroll naar beneden als je enkel op zoek bent naar richtprijzen.dakgoten

Wat kosten dakgoten?

Een volledige vervanging van de dakgoten kost gemiddeld zo’n €2.000,-. Uiteraard kan het een stuk goedkoper of duurder zijn. De prijs hangt namelijk af van verschillende factoren:

 • De vorm,
 • een ingewerkte of hangende dakgoot,
 • montagekosten,
 • toegankelijkheid.

Verder is het materiaal van groot belang. In onderstaande tabel vind je richtlijnen voor de prijs per meter van verschillende soorten dakgoten.

Kosten dakgoten 2024

Type materiaal Prijs per meter*
Pvc €25,- tot €35,-
Zink €30,- tot €55,-
Koper €40,- tot €45,-
Aluminium €30,- tot €55,-

*Dit zijn richtprijzen incl. btw, maar excl. montage. Exacte kosten weten? Vraag gratis offertes aan!

Wil je besparen op de kosten om dakgoten te monteren?

Vraag dan nu gratis offertes aan om montagekosten van verschillende aannemers te vergelijken.

Dakgoten materialen: welke zijn er?

Dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals kunststof, zink, koper, roestvrij staal en aluminium. Ze bestaan ook in verschillende vormen, namelijk mastgoten, bakgoten, kilgoten en zakgoten.

Het materiaal en de vorm worden gedeeltelijk bepaald door de hoeveelheid hemelwater die de dakgoten moeten verwerken. Dit berekent men op basis van de helling en de oppervlakte van het dak, en de verwachte neerslag voor de zone. Deze berekening bepaalt ook hoe breed de dakgoot moet zijn.Pvc dakgoten

Dakgoten van pvc zijn vrij populair, in het bijzonder voor bijbebouwingen. Dit komt omdat ze goedkoop zijn en het niet moeilijk is om ze te monteren.

Helaas heeft pvc enkele nadelen. Het materiaal is, bijvoorbeeld, gevoelig voor temperatuurschommelingen. Daarnaast is het moeilijk om een pvc dakgoot te herstellen. Bij schade moet je meteen een heel stuk vervangen. Onder andere hierdoor is pvc niet zo duurzaam als de andere soorten dakgoten.

Aluminium dakgoten

Ook aluminium is een goede keuze voor het huis. In tegenstelling tot zink, zijn er geen naden bij aluminium dakgoten. Bovendien ondervindt dit materiaal geen last van corrosie.

Door de verschillende voordelen is het basismateriaal iets duurder dan zink. Gelukkig win je dit verschil terug door de snellere montage, waardoor de totaalkost voor aluminium dakgoten en zinken dakgoten vergelijkbaar is.

Zinken dakgoten

Zinken dakgoten kosten een stuk meer dan pvc dakgoten, maar ze zijn stevig , duurzaam en gemakkelijk te herstellen. Het is dus een betere toekomstinvestering, waardoor zink populairder is voor dakgoten rond het huis.

Ook zink heeft helaas enkele nadelen. Zo is zink gevoelig voor zure regen. Verder zijn de naden vaak een zwakke plek waar lekken ontstaan. Gelukkig kan dit eenvoudig hersteld worden. Ten slotte, ondervinden zinken dakgoten soms schade door corrosie. Dit komt door een combinatie van verschillende materialen. Zorg dus ook voor een zinken regenpijp. En wie in een rijhuis woont, spreekt beter af met zijn buren om hetzelfde materiaal te gebruiken.

Koperen dakgoten

Een koperen dakgoot is heel duurzaam. Koper heeft zonder twijfel de langste levensduur van alle opgesomde materialen. Na verloop van tijd krijgt koper zelfs een groene schijn die voor extra charme en bescherming zorgt.

Net als zinken dakgoten worden koperen dakgoten gesoldeerd. Hierdoor zijn er ook wat zwakke plekken. Dit kan, in geval van lekkage, echter vrij eenvoudig hersteld worden.

Koper is een stuk duurder dan de andere materialen, toch kiest men vaak voor deze soort dakgoot omwille van zijn uitstraling en onderhoudsvriendelijkheid.

Haal voordeel uit onze uitstekende offerteservice.

Vraag nu gratis offertes aan en bespaar zo gemakkelijk tot 40% op de kosten.

Soorten dakgoten: welke vorm?

Zoals gezegd, bestaan er een viertal soorten dakgoten. De keuze voor de vorm is in de eerste plaats functioneel, maar ook op esthetisch vlak zijn er enkele mogelijkheden. Bij elke vorm krijg je wat uitleg over de voor- en nadelen, en de toepassingswijze.


Direct naar:


Mastgoot

Een mastgoot, ook wel hanggoot genoemd, bevestigt men met beugels los tegen de muur. Door deze montagemethode zijn hanggoten vrij goedkoop. Dit zorgt er ook voor dat je ze gemakkelijk kan monteren of vervangen.

Deze soort dakgoot bestaat in verschillende vormen, namelijk geprofileerd, halfrond of vierkant. Je kan je laten leiden door het esthetische aspect bij de keuze, maar hou er ook rekening mee dat een halfronde dakgoot water beter afvoert dan een vierkante.

Bakgoot

Een bakgoot zit ingewerkt in de kroonlijst van het dak. Daardoor is de montage iets moeilijker en kostelijker. Het resultaat is echter veel netter. Bovendien kunnen bakgoten aan de onderkant bekleed worden met planken of een ander materiaal. Zo maak je ze bijna compleet onzichtbaar.

De bakgoot wordt vaak verward met de vierkante mastgoot omwille van zijn rechthoekige vorm.

Kilgoot

Een kilgoot is een speciale soort die je enkel ziet tussen twee schuine dakvlakken. Deze dakgoot loopt van boven tot beneden en mondt uit in een lagergelegen dakgoot. Dit soort dakgoot is bijzonder interessant om lekken te voorkomen waar twee dakvlakken zich snijden.

De kosten voor kilgoten liggen iets hoger omdat de montage vrij complex is. Natuurlijk hangt de exacte kost ook af van het gebruikte materiaal. Naast de traditionele materialen, gebruikt men hiervoor ook rubber.

Zakgoot

Zakgoten worden tegenwoordig niet zo vaak meer gebruikt. Vroeger werden ze vaak gebruikt tussen twee hellende vlakken. Dit zie je soms nog in oude schuren en industriële gebouwen.

Vaak zijn zakgoten heel breed omdat ze water van twee kanten moeten opvangen. Door het grote volume water onstaan er echter sneller problemen en daarom wordt deze soort dakgoot niet vaak meer gebruikt.

Dakgoten plaatsen: wat doet de vakman?

Het belangrijkste werk zit wellicht in de voorbereiding. De vakman moet namelijk goed de hoeveelheid hemelwaterafvoer berekenen. Dit is van belang om de juiste dakgoot en de benodigde breedte te bepalen.

Daarna meet hij de hoogte van de dakgoot of beugels op zodat het water er niet buiten valt. Hierbij houdt hij rekening met een kleine hellingsgraad om het water te doen aflopen richting de regenpijpen.

Vervolgens begint het manuele werk met de montage van de draagstructuur, zoals beugels. Na de plaatsing van de dakgoten, monteert hij de stukken aan elkaar (in elkaar schuiven of solderen) en bevestigt hij de regenpijpen.

Als je extra bescherming wil, werkt hij, ten slotte, de dakgoten af met dakgootroosters en bolroosters. Dit voorkomt dat bladeren en ander vuil in de regenpijp terechtkomen.

Dakgoten laten plaatsen door een ervaren vakman?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen van dakspecialisten te vergelijken.

Onderhoud dakgoten

De dakgoten goed onderhouden, is belangrijk voor een lange levensduur. De dakgoten reinigen om de zes maanden is een goed begin. Tegelijkertijd voer je best een kleine inspectie uit. Zo kan je tijdig lekken dichten of een reparatie laten uitvoeren.

Heb je veel bomen in de buurt? Dan zal je waarschijnlijk drie tot vier keer per jaar de bladeren moeten verwijderen om verstopping te voorkomen.

Vind je de dakgoten reinigen heel lastig of heb je geen tijd?

Dan zijn er twee oplossingen:
Monteer een dakgootrooster om bladeren en vuil op te vangen en het werk te vereenvoudigen.
Zoek een vakman via onze offerteservice om het dak te laten reinigen.

Reparatie dakgoten: wanneer is dit nodig?

Lekken in de dakgoot ontstaan vaak op zwakke plekken, zoals de naden. Verder kunnen weersomstandigheden de verschillende soorten dakgoten beschadigen, al is vooral pvc hiervoor gevoelig.

Lekkage leidt tot waterschade in huis of schimmel op de muren. Een reparatie van de dakgoot laat je dus best niet te lang wachten. Gelukkig is een probleem met kleine lekken meestal snel op te lossen.

Enkel wanneer de pvc dakgoten beschadigd zijn of wanneer de andere soorten dakgoten zwaar beschadigd zijn, moet je ze vervangen.

Waarom dakgoten laten plaatsen?

Een dakgoot monteren is niet moeilijk. Een gepaste dakgoot kiezen en ze correct monteren is dat wel. Je moet namelijk rekening houden met de hellingsgraad van het dak, de totale oppervlakte van het dak en de neerslag in het gebied. Dit is echter niet de enige belangrijke berekening.

Ook de correcte afstand tussen de beugels en de correct hoogte berekenen, is van groot belang voor een goede waterafvoer. Ten slotte, mag je je niet vergissen in het aantal regenpijpen. Te veel kan natuurlijk geen kwaad, maar te weinig regenpijpen monteren, leidt tot problemen.

Lees meer over het plaatsen van dakgoten.

dakgoten kosten

Bespaar op de kosten!

Bespaar jezelf heel wat zorgen en berekeningen. Laat het werk over aan een specialist.
Door rekening te houden met onderstaande tips hoeft dit niet eens zo duur te zijn.

 • Kies voor een vakman uit de buurt om minder voorrijkosten te betalen.
 • Combineer de vervanging van dakgoten met andere dakwerken om te genieten van een hoeveelheidskorting.
 • Vraag gratis offertes aan via bouwadviseur.com om de voordeligste offerte voor nieuwe dakgoten te vinden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gratis offertes vergelijken!