Dakherstelling

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Dakherstellingen

Dakherstellingen laten uitvoeren?

Een dakherstelling moet met spoed uitgevoerd worden. Elke dag dat je wacht met het herstellen van het dak is een groter risico op schade in huis en hogere herstelkosten. Bovendien verzwakt je dak en kom je voor nog duurdere dakwerken te staan.

Op deze pagina lees je welke dakherstellingen er zijn en regelmatig voorkomen. We leggen uit hoe ze worden uitgevoerd en je vindt handige prijsinformatie. Ook krijg je tips als je zelf je dak wilt herstellen!

Dakherstelling: de belangrijkste informatie op een rij

 • Dakherstellingen moet je zo snel mogelijk laten uitvoeren, om verdere schade in en aan je huis te voorkomen.
 • De kosten van een dakherstelling zijn gemiddeld €130,- tot €420,- per m² op een plat dak, en ongeveer €255,- tot €285,- op een hellend dak.
 • Dakherstellingen die regelmatig voorkomen zijn een scheur in het dakleer, kapotte dakpannen, een verzwakte dakconstructie of een kapotte dakgoot.
 • Een dakherstelling is altijd uniek, daarom verschilt de werkwijze en de prijs per situatie.


Welke soorten dakherstellingen zijn er?

Er zijn meerdere soorten dakherstellingen die je kunt uit laten voeren. Op een plat dak gaat het vaak om het herstellen van de dakbedekking, die door stormschade een scheur heeft opgelopen of een daktrim die kapot is gegaan. Bij schuine daken gaat het meestal om missende of kapotte dakpannen. De dakherstelling bestaat dan uit het plaatsen van nieuwe dakpannen óf het verlijmen van een gebroken dakpan, zodat het weer waterdicht is.

In deze tabel vind je een paar van de meest voorkomende soorten dakherstellingen.

Probleem Dakherstelling
Scheur in het dakleer op een plat dak Herstellen van dakbedekking door middel van een reparatiestrook of reparatiepasta zodat het dak weer waterdicht is
Missende of poreuze dakpannen Poreuze dakpannen vervangen en plaatsen nieuwe dakpannen waar ze missen. Ze worden eventueel vastgezet met beugels om wegwaaien te voorkomen
Gebroken dakpannen Dakpannen verlijmen met speciale dakpanlijm, is ook aan te brengen als de dakpan nog vochtig is
Verzwakte dakconstructie Het verstevigen van de huidige dakconstructie met nieuwe balken
Dakconstructie aangetast door houtrot Dakconstructie volledig vervangen met houten of metalen balken om doorzakken van het dak te voorkomen
Lekkend dakraam of dakkapel Opsporen en vaststellen van de oorzaak. Daarna afhankelijk van de oorzaak de loodslabben vervangen, de aansluitingen verbeteren of opnieuw plaatsen
Kapotte dakgoot Bij kleine schade is herstellen mogelijk met een reparatiestrook of bitumen. Een zinken dakgoot is ook te herstellen door te solderen

dakherstellingen

Wanneer is een dakherstelling nodig?

Een dakherstelling is nodig om waterproblemen in huis te vermijden door schade aan het dak.
Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot lekken en waterschade.

Wacht niet te lang om het dak te herstellen wanneer de dakpannen scheef liggen. Dit kan door een storm of door slechte plaatsing. Gebarsten dakpannen laat je ook best zo snel mogelijk vervangen.

Verder is het nodig om alle onderdelen, zoals de dakgoten en zinken afsluitingen regelmatig te inspecteren en indien nodig te repareren. Een dakdekker kan hier uitstekend bij helpen.

Plat dak herstellen

Materialen voor platte daken gaan doorgaans vrij lang mee. Toch treedt er na verloop van tijd dakschade op door UV-licht of door het dak vaak te belopen.

Gelukkig kan je gemakkelijk kleine schade op een plat dak herstellen. Om een EPDM dak te herstellen bestaat er een speciale reparatiekit. Roofing herstellen, is ook niet moeilijk met waterdichte dakpasta voor bitumen.

Helaas zijn deze herstellingsmethoden enkel geschikt voor kleine herstellingen. Bij grote schade is een gedeeltelijke of complete vervanging van het dak aangeraden.

Herstellen schuin dak

Herstellingen van een schuin dak zijn vaak iets ingewikkelder. Bij traditionele materialen zoals pannen en leien is een plaatselijke vervanging zo goed als onvermijdelijk. Ook bij rieten daken is dit het geval.

Moderne materialen, zoals zink, koper en aluminium zijn een stuk steviger. Het is echter wel moeilijk om die materialen plaatselijk te herstellen.

Denk ook aan eventuele herstellingen aan de dakconstructie, dakgoten of regenpijpen. Verouderde en rotte houtconstructies brengen je veiligheid in gevaar. Problemen met de waterafvoer leiden tot vochtproblemen. Dit kan zowel de dakbedekking, de dakconstructie als de muren en het plafond in huis beschadigen.

Een goede vakman inschakelen voor een dakherstelling?

Hier vind je gratis offertes van ervaren dakwerkers om het dak te laten herstellen.

Kleine dakherstellingen

Wie regelmatig het dak onderhoudt en inspecteert, kan meestal eventuele problemen oplossen met een kleine dakherstelling. Denk, bijvoorbeeld, aan lekkage opsporen en oplossen voor er schade ontstaat aan de dakconstructie.

Bij een storm ontstaan soms kleine problemen in verband met waterdichtheid. De dakbedekking repareren, is de oplossing. Soms moet je hiervoor kapotte dakpannen vervangen. In sommige gevallen zijn ook nieuwe dakgoten nodig. Als je pech hebt moet je een nieuw dak laten plaatsen.

Kleine dakherstellingen zijn relatief snel op te lossen. Bovendien ligt de totaalprijs een stuk lager dan voor grote herstellingswerken.

1. Dakgoot herstellen

Een kleine dakherstelling die regelmatig voorkomt is het herstellen van de dakgoot. Als hier lekkages in komen te zitten dan kun je daar binnen ook last van krijgen. Een dakgoot herstellen kan op verschillende manieren:

 • Een zinken dakgoot kan een dakdekker solderen met een stuk tin. Hij soldeert de naden weer dicht zodat regenwater weer netjes wegloopt.
 • Een andere manier om dakgoten te herstellen is met een reparatiestrook en rubber seal. De vakman brengt het middel aan op de schade en plaatst dan de reparatiestrook. Bovenop wordt nog een laag rubber seal geplaatst zodat het helemaal waterdicht is.
 • Bij een groter gat in de dakgoot brandt de vakman bitumen in de goot om het gat te dichten. Dit stuk dakbedekking wordt week door het branden en sluit zo perfect aan op de dakgoot en dicht alle gaten.

2. Nokvorsten of dakpannen vastzetten

Voor de veiligheid is het verplicht om nokvorsten en dakpannen vast te zetten op het dak. Door stormschade of ouderdom kan het voorkomen dat deze dakpannen niet meer vast zitten. In dat geval kijkt de dakwerker naar het dak en berekent hij welke dakpannen vast moeten zitten voor de veiligheid. Daarna zet hij de dakpannen (of nokvorsten) vast met schroeven of speciale dakpanbeugels op de panlatten.

Grote dakherstellingen

Door slecht onderhoud van het dak ontstaat structurele schade. Vooral bij oudere huizen met oude daken zijn grote herstellingswerken noodzakelijk. Niet alleen is er een veiligheidsprobleem, vaak voldoen oude daken niet aan de energie- en isolatienormen.

Een grote dakherstelling is dus aan de orde. De dakconstructie moet eventueel verstevigd worden voor je een nieuwe dakbedekking kan leggen.

Om tijd te besparen, plaatst men vaak een overzetdak. Daarbij is het niet nodig om oude leien of shingles te verwijderen.

1. Dakconstructie repareren

Een kapotte dakconstructie moet zo snel mogelijk hersteld worden. Op welke manier, dat hangt af van de schade.

 • Verzwakte dakconstructie: bij een verzwakte dakconstructie is de eerste stap het verstevigen van de constructie. Dit gebeurt met houten of metalen balken naast de originele balken. Dit voorkomt inzakken van de dakconstructie en houdt het dak veilig.
 • Dakconstructie aangetast door houtrot of ongedierte: wanneer de constructie te ernstig is aangetast is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk in z’n geheel vervangen wordt voor de veiligheid.

2. Nieuwe dakbedekking plaatsen

Soms is een eenvoudige dakherstelling niet voldoende. Als er regelmatig lekkages zijn of de dakbedekking de uiterlijke levensduur haalt raden we aan om te investeren in een dakrenovatie. De dakwerker vervangt dan het hele dakoppervlak.

Dak herstellen: kostprijs

De kosten van een dakherstelling beginnen bij een plat dak tussen de €130,- tot €420,- per m². Bij een hellend dak gaat het om een prijs van €255,- tot €285,-. Wel hangen de kosten samen met het soort dakherstelling dat de dakwerker uitvoert. Zo kost het vernieuwen van dakgoten gemiddeld €65,- tot €100,- per meter en het herstellen van nokvorsten roind de €50,- tot €100,- per meter.

Kosten dakherstellingen 2024

Dakherstellingen Kosten per m²*
Plat dak €130,- tot €420,-
Hellend dak €255,- tot €285,-
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,-
Dakgoten vernieuwen €65,- tot €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, arbeidskosten en materiaalkosten.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Het verschil in prijs heeft enkele verklaringen. Hellende daken herstellen, kost meer per vierkante meter dan platte daken herstellen omdat het werk iets moeilijker uit te voeren is. Hierdoor vlotten de werken ook iets minder.

Kleine herstellingen kosten meer per vierkante meter dan grote herstellingen. Kleine dakproblemen oplossen heeft echter een veel lagere totaalkost dan een groot probleem herstellen.

Verder worden de prijzen sterk beïnvloedt door de materiaalkeuze, de ervaring van de vakman en eventuele materiaalhuur.

Dak herstellen: doe het zelf

Het doel van dakherstellingen is om waterschade te vermijden. Wanneer je een lek ontdekt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk opgelost krijgen. Zelf een kleine dakherstelling uitvoeren, is waarschijnlijk de snelste oplossing.

Zorg ervoor dat je al het nodige materiaal bij de hand hebt voor je aan de werken begint. Denk hierbij ook aan je veiligheid. Doe eerst het nodige onderzoek om te weten te komen hoe je de dakpannen of leien correct verwijdert. Vaak kan je kapotte dakpannen gewoon zijdelings lostrekken. Bij leien moet je eerst de bevestiging doorbreken.

Om platte daken te herstellen, krijg je wellicht de nodige instructies bij de reparatiekit of dakpasta. Volg deze nauwkeurig om problemen te voorkomen. Kies altijd voor goede kwaliteit.

Hou er rekening mee dat zelf het dak herstellen niet zonder risico’s is. Overweeg ook de mogelijkheid om een vakman in te schakelen. Zo voorkom je ongelukken of slecht uitgevoerde herstellingen.
Kies je er toch voor om de dakherstellingen op schuine daken zelf uit te voeren, hou dan rekening met deze tips:

 • Doe de dakherstellingswerken op een zonnige en droge dag,
 • gebruik schoenen met goede grip,
 • draag een dakharnas,
 • vraag hulp zodat je niet alleen hoeft te werken.

Met behulp van deze tips is er minder kans op ongelukken. Mocht er toch iets gebeuren, dan is er op zijn minst iemand aanwezig om je te helpen.

Voordelen inschakelen dakwerker voor dakherstellingen

Zoals gezegd, is het veiliger om een vakman in te schakelen voor dakherstellingen. Een dakwerker heeft het nodige materiaal om zijn veiligheid te garanderen.

Daarnaast heeft de samenwerking met een specialist nog enkele voordelen. Iemand met ervaring met dakherstellingen weet beter welk materiaal er nodig is. Hij kan ook beter inschatten of een plaatselijke of volledige herstelling nodig is.

Bovendien gaat een dakwerker sneller te werk dan een doe-het-zelver. Tegelijkertijd krijg je ook garantie op een goed resultaat. Lees hiervoor wel goed de garantievoorwaarden in de offerte na.

dakherstellingen kosten

Dak laten herstellen? Gratis offertes vergelijken!

Offertes verschillen van vakman tot vakman. Het is belangrijk om offertes te vergelijken voor je met iemand in zee gaat. Vergelijk de offertes op vlak van arbeidskosten, extra kosten en garantievoorwaarden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om tot 4 prijsvoorstellen te ontvangen. Op die manier bespaar je jezelf heel wat opzoekingswerk. Ook wanneer je de werken liever zelf uitvoert, raden we aan om toch eens een offerteaanvraag te doen. Je hebt niets te verliezen, het is compleet vrijblijvend. Wie weet, misschien laat je je wel overtuigen door een mooi prijsaanbod.

Gratis offertes vergelijken!