Dakwerker gezocht voor dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Premie dakwerken 2023

Wist je dat je recht hebt op een premie wanneer je dakwerken laat uitvoeren? Zo bespaar je op de kosten, waardoor bijvoorbeeld een dakrenovatie een stuk betaalbaarder wordt voor iedereen. Voor het plaatsen van dakisolatie heb je ook recht op een premie. Bekijk vooraf goed aan welke voorwaarden je moet voldoen. Het zou zonde zijn dat je een premie niet misloopt en daardoor honderden euro’s meer moet betalen.

Op deze pagina lees je welke premies er voor dakwerken beschikbaar zijn, zoals de Mijn Verbouwpremie. Wist je dat je ook recht hebt op het verlaagde btw-tarief op sommige dakwerken? Ook daar vind je op deze pagina informatie over.

Premie dakwerken: de belangrijkste informatie op een rij

 • De meeste subsidies voor dakwerken zijn beschikbaar voor dakrenovatie en het plaatsen van dakisolatie.
 • Door een premie aan te vragen, bespaar je op de kosten voor dakwerken. Zorg ervoor dat je je goed inleest in de voorwaarden, om te voorkomen dat je de subsidie misloopt.
 • Voor het renoveren en isoleren van je dak kun je gebruik maken van de Mijn Verbouwpremie.
 • Ben je zelf erg handig? Voor het plaatsen van dakisolatie is de Isolatiepremie van Fluvius beschikbaar.
 • Voor het isoleren van je dak kun je ook gebruik maken van de Totaalrenovatiebonus en de Huur- en isolatiepremie.
 • Naast de nationale premies zijn er ook lokale subsidies beschikbaar. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden.
 • Tot slot profiteer je van het verlaagde btw-tarief op dakwerken: je betaalt slecht 6% btw in plaats van 21%. Let ook hier op de voorwaarden, zo moet je woning minimaal 10 jaar oud zijn en moet je zelf in de woning wonen.

premie dakwerken

Beschikbare premies voor dakwerken in 2023

Wanneer je dakwerken in 2023 laat uitvoeren, zijn er verschillende subsidies beschikbaar. De meest bekende premie is de Mijn Verbouwpremie, welke je kunt aanvragen voor een dakrenovatie en het plaatsen van dakisolatie.

De premie bedraagt 20% tot 50% van de totaalprijs. Voor dakisolatie zijn er meer subsidies beschikbaar: zo is er de Isolatiepremie Fluvius, de Totaalrenovatiebonus en de Huur- en isolatiepremie dak. In de onderstaande tabel vind je een kort overzicht van de beschikbare subsidies.

Soort premie Type dakwerken Hoogte premie 2023
Mijn VerbouwPremie Dakisolatie, volledige of gedeeltelijke vernieuwing van het dak (dakrenovatie) 20% tot 50%, met een maximum van €5.750,-
Isolatiepremie Fluvius – Doe het zelf Dakisolatie €6,- tot €12,- per m²
Totaalrenovatiebonus Dakisolatie €625,- tot €4.750,-
Huur- en isolatiepremie Isolatie van slecht geïsoleerde huurwoningen €20,- per m² en €200,- per dossier
Korting btw-tarief Dakisolatie en dakrenovaties Van 21% naar 6%
Lokale premies Afhankelijk van de gemeente Verschilt per premie: kijk voor meer informatie op premiezoeker.be.

1. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is een premie van de Vlaamse Overheid voor een brede waaier aan renovatiewerken in en rond de woning. Werken aan het dak horen daar ook bij. Tot voor kort heette dit de Overkoepelende Renovatiepremie.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de Mijn Verbouwpremie of lees verder.

Welke dakwerken komen in aanmerking?

De Mijn Verbouwpremie geldt voor de volgende dakwerken:

 • Dakrenovatie
 • Het plaatsen van dak- en zoldervloerisolatie
 • Asbest verwijderen
 • Het plaatsen van een onderdak bij hellende daken
 • Het plaatsen van waterdichte dakbedekking, zoals bitumen en dakpannen
 • Het vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen

Kort gezegd: de Mijn Verbouwpremie is voor dakrenovatie en isolatie.

Wat is het premiebedrag?

Het premiebedrag bedraagt 20% tot 50% van de goedgekeurde facturen, die minimaal €1.000,- exclusief btw moet zijn. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van je inkomen. In totaal mag je 2 aanvragen indienen binnen de 10 jaar en kan je tot €10.000,- terugkrijgen. Het is wel belangrijk dat de factuur niet ouder dan 2 jaar is.

Voorwaarden

Om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen, moet je een dakwerker inschakelen. Ook moet de woning minimaal 15 jaar oud zijn om in aanmerking te komen. Raadpleeg voor meer voorwaarden de website.

Aanvraagprocedure

De aanvraagprocedure kan pas starten vanaf je over de facturen beschikt.

Op de website vind je het aanvraagformulier en een overzicht van alle benodigde documenten, zoals attesten, vergunningen en plannen. Foto’s zijn niet verplicht maar kunnen wel helpen ter verduidelijking. Alle verzamelde documenten stuur je op naar WonenVlaanderen.be. Binnen de maand krijg je een dossiernummer. Na maximaal 8 maanden volgt een voorlopige beslissing met een berekening van het premiebedrag. Als je met alles akkoord gaat, krijg je binnen het jaar na de aanvraag de premie uitbetaald.

De facturen mogen maximaal twee jaar oud zijn. Wacht dus ook niet te lang voor je begint met de aanvraag voor dakwerken.

premie voor dakwerken

2. Premie netbeheerder

Via netbeheerder Fluvius kun je een premie aanvragen voor dak- of zoldervloerisolatie. Voorheen was deze premie beschikbaar voor iedereen, maar vanaf juli 2022 geldt het voor doe-het-zelf. Je moet de isolatie zelf plaatsen en het isolatiemateriaal zelf aanschaffen. Je krijgt een kleine bijdrage per vierkante meter om het dak of de zoldervloer te laten isoleren.

Hieronder bespreken we de voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedure.

Raadpleeg Vlaanderen.be voor meer informatie over deze premie.

Welke dakwerken komen in aanmerking?

De premie van de netbeheerder is verkrijgbaar voor dakisolatie en zoldervloerisolatie. Daarbij geldt wel dat de ruimte boven de isolatie niet verwarmd mag worden.

Wat is het premiebedrag?

Het premiebedrag wordt berekend over de totaalprijs van het isolatiemateriaal. Je moet de isolatie zelf plaatsen en aanschaffen om in aanmerking te komen. De premie bedraagt tussen de €6,- en €12,- per vierkante meter.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de premie is het dus belangrijk dat je de werken zelf uitvoert. De premie geldt voor facturen van 1 juli 2022 tot en met 30 april 2023 en mogen op het moment van aanvragen maximaal 2 jaar oud zijn. Het isolatiemateriaal moet een totale Rd-waarde hebben van minimaal 4,5m² K/W.

Premie netbeheerder aanvragen

De gemakkelijkste manier om deze premie voor dakwerken aan te vragen is via het online aanvraagformulier van Fluvius. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je binnen de zes maanden de uitbetaling.

Wil je een dakwerker inschakelen?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

3. Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is beschikbaar wanneer je investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen. Wanneer je bijvoorbeeld het dak isoleert, zonnepanelen of een zonneboiler plaatst is deze premie dus voor jou beschikbaar.

Woon je in een eengezinswoning? Dan heb je bij 3 investeringen recht op een premie van €1.250,- wat oploopt naar €4.750,- bij 7 investeringen.

Op deze website vind je alles wat je moet weten over deze bonus.

4. Huur- en isolatiepremie

Voor slecht geïsoleerde huurwoningen bestaat er nog een extra premie. De huur-en isolatiepremie van de Vlaamse Overheid en Fluvius werden in het leven geroepen om huurders een handje te helpen.

Als huurder hoef je helemaal niets te betalen en ook als verhuurder komt het voordelig uit. De isolatiewerken gebeuren namelijk in samenwerking met een projectpromotor. Deze regelt het volledige project en schiet ook het premiebedrag voor. Als verhuurder betaal je enkel de restfactuur.

Voor meer informatie over de voorwaarden kan je terecht op de website van de huur- en isolatiepremie.

5. Verlaagd btw-tarief

Naast de verschillende premies voor dakwerken, bespaar je ook door lagere btw-tarieven. Voor werken aan het dak betaal je slechts 6% btw op arbeids- en materiaalkosten, op voorwaarde dat je de werken laat uitvoeren door een erkende dakwerker. Daarnaast moet je woning ouder zijn dan 10 jaar en moet de woning uitsluitend als privéwoning gebruikt worden.

Voor meer informatie over het verlaagde btw-tarief voor dakwerken kan je terecht bij op Vlaanderen.be.

6. Lokale premies

Naast deze premies op Vlaams en nationaal niveau, bestaan er ook honderden gemeentelijke en provinciale premies. Enkele daarvan gelden zeker ook voor dakrenovaties en isolatiewerken.

Raadpleeg Premiezoeker om lokale premies te ontdekken voor dakwerken.

premies dakwerken

Besparen op dakwerken? Gratis offertes vergelijken!

Schakel een vakman in om alle dakwerken piekfijn te laten uitvoeren. Dat is ook de enige manier om optimaal van alle premies te kunnen genieten. Want zonder vakman komt je niet in aanmerking voor de meeste subsidies voor dakwerken. Door offertes te vergelijken kan je bovendien zelf voor een kleine extra besparing zorgen. Offertes vergelijken is namelijk de beste manier om goedkopere tarieven te vinden.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en geheel vrijblijvend offertes van dakwerkers bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken!