Golfplaten dak

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Golfplaten dak

Golfplaten dak laten plaatsen?

Zoek je een goedkoop dak voor je carport, veranda, tuinhuis of zelfs je woning? Met golfplaten dakbedekking kan je tegenwoordig een mooi resultaat verkrijgen voor een heel voordelige prijs.

Lees verder om de voordelen van een golfplaten dak te ontdekken. Daarnaast vertellen we hoe je zelf een golfplaten dak kan maken maar we hebben het ook over de prijs van golfplaten dakbedekking.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je graag een vakman inschakelen, bespaar dan op de kosten door hier gratis offertes aan te vragen bij vaklui uit je buurt.

Waarom golfplaten leggen?

Een dak maken van golfplaten gaat heel snel. Daarom is het ook een goedkope optie voor een dak op je tuinhuis of carport.

Tegenwoordig bieden golfplaten ook heel goede bescherming. Zo zijn ze waterdicht en goed beschermd tegen uv-straling. Daardoor gaan ze langer meer en blijven ze je bijgebouwen lang beschermen.

Een ander voordeel van golfplaten is dat ze beschikbaar zijn in allerlei kleuren en uitvoeringen. Hieronder bespreken we de verschillende soorten golfplaten.

golfplaten dak

Soorten golfplaten

Golfplaten worden voortdurend verder ontwikkeld. De huidige modellen zijn veel steviger en duurzamer dat wat je je herinnert van enkele jaren terug. Bovendien zijn er verschillende kleuren, materialen en afwerking mogelijk.

De voornaamste materialen zijn vezelcement golfplaten, kunststof platen, metalen platen en bitumen platen.

De golfplaten van vezelcement bestaan uit portlandcement en kunststof vezels. Deze soort is zeer sterk, beschermd perfect tegen vocht en condens, en bovendien heb je veel minder last van geluidshinder dan je zou verwachten van een dak met golfplaten.

Kunststof golfplaten zijn goedkoper. Het zijn doorgaans transparante golfplaten. Dit maakt ze ideaal om licht door te laten, in bijvoorbeeld, de garage of veranda. Een ander voordeel van deze soort is hun flexibiliteit.

Metalen golfplaten zijn sterk en hebben een lange levensduur. Ze hebben echter het nadeel dat ze sterk opwarmen en afkoelen waardoor je extra voorzorgsmaatregelen moet treffen tegen condensvorming.

Bitumen golfplaten, ten slotte, zijn erg flexibel en kunnen eenvoudig op maat gezaagd worden. Je kan er ook makkelijk een bestaand dak mee renoveren. Golfplaten laten plaatsen door een vakman? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Wat kosten golfplaten?

De prijs voor golfplaten is uiteraard sterk afhankelijk van het materiaal. Daarnaast dien je rekening te houden met enkele andere factoren. Denk aan de ervaring van de vakman, de oppervlakte van je dak en het aantal bijkomende werken.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde kosten om golfplaten te laten leggen door een dakwerker. Ter informatie, hebben we er ook de minimum levensduur bij vermeld.

Prijs golfplaten 2024

Soort golfplaat

Prijs per m²*

Levensduur

Vezelcement platen

€ 40 – 50

30-40 jaar

Kunststof dakplaten (pvc/polycarbonaat/acrylaat)

€ 30 – 50

20-30 jaar

Metalen dakplaten

€ 40 – 60

30-50 jaar

Bitumen golfplaten

€ 35 – 45

30-40 jaar

* Opgelet: Dit zijn gemiddelde tarieven inclusief btw en montage. Voor exacte tarieven voor jouw dak, vraag je hier gratis offertes aan!

Golfplaten dak maken

Wil je zelf aan de slag om een golfplaten dak te leggen, dan heb je deze materialen nodig:

  • Golfplaten
  • Golfplaatnagels of schroeven
  • Nokstukken

Voor je begint met het leggen van de golfplaten, dient de dakconstructie in orde te zijn. Hiervoor dien je dus eerste het bestaande dak aan te passen of de nieuwe constructie te bouwen.

Afhankelijk van het type golfplaat heb je een minimum hellingshoek van 7 tot 10 graden nodig.

Daarna ga je berekenen hoeveel platen je nodig hebt. Hou rekening met voldoende overlap. De platen moeten minstens één golf overlappen en ook in de lengte voorzie je best 15 cm.

Voor het leggen van de platen begin je onderaan in een hoek. Leg de eerste plaat en voorzie wat overlap. Daarna leg je de tweede plaat erboven. Bevestig nu de eerste schroeven in de tweede en de voorlaatste golf. Als alles recht lijkt, ga je verder met de andere bevestigingen. In de breedte, bevestig je de platen op het hoogste punt van de golven en in de lengte ter hoogte van elke balk.

Daarna werk je alle platen verder af. Werk van links naar rechts of omgekeerd om te voorkomen dat je niet op de platen hoeft te leunen.

Voor je de nokstukken aanbrengt, dien je de eerste rij platen aan de overkant te bevestigen.

Uiteindelijk werk je de zijkanten af met windveren om ervoor te zorgen dat de platen niet te veel wind vangen. Toch de hulp van een vakman inschakelen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Aandachtspunten

Vergeet niet om de nagels of schroeven af te dekken met nopjes. Zo voorkom je dat er water in het dak terechtkomt via deze gaatjes.

Hou er rekening mee dat golfplaten niet gemaakt zijn om over te wandelen of zelfs op te leunen. Zorg er dus voor dat je tijdens de werken nooit op de golfplaten dient te staan om verder te werken.

De laatste platen zal je waarschijnlijk op maat dienen te zagen. Zorg ervoor dat je golfplaat minstens drie golven breed is voor voldoende stevigheid. Heb je minder plaats, kies dan voor een grotere overlap.

Golfplaten dakbedekking laten leggen voor een lagere prijs?

Vraag nu gratis offertes aan om vrijblijvend prijzen van dakwerkers uit je buurt te vergelijken.

Golfplaten dak isoleren

Golfplaten zijn uiteraard niet de beste keuze voor isolatie en doorgaans zijn ze vrij luid bij regenweer.

Je kan dit probleem gedeeltelijk verhelpen door voor geïsoleerde golfplaten te kiezen. Deze zogenaamde sandwichpanelen bevatten een isolatielaag langs binnen bestaande uit PIR of PUR.

Bij temperatuurschommelingen leiden deze echter soms tot problemen. Daarom is het aan te raden om een extra laag glaswol te bevestigen aan de onderkant.

Golfplaten dak vervangen

Heb je oude golfplaten op je dak die je eerst moet verwijderen voor je een nieuw dak met golfplaten wil maken?

Zoek dan eerst uit of je golfplaten asbest bevatten. Asbest is namelijk een giftige stof die je gezondheid kan beschadigen wanneer deze vrijkomt in de omgeving.

Daarom is het zelfs verboden om zelf je dak met asbest af te breken. Schakel een erkende vakman in om de werken deskundig uit te laten voeren. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

golfplaten dak vakman

Goedkoop golfplaten dak plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Zoek je een goede manier om te besparen op de kosten voor golfplaten? Offertes vergelijken kan je soms mooie voordelen opleveren.

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend meerdere tarieven te vergelijken. Bovendien is dit een stuk eenvoudiger.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je hoeft slechts eenmaal je gegevens door te geven om in contact te komen met meerdere ervaren dakwerkers uit je buurt.

Gratis offertes vergelijken!