Dakconstructie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakconstructie

Dakconstructie: alles wat je moet weten!

Zoek je informatie over de opbouw van een dakconstructie? Wil je weten hoe dakconstructies in elkaar zitten en welke materialen gebruikt worden? Of ben je specifiek op zoek naar informatie over een dakconstructie voor een dakkapel?

Dit en nog veel meer over dakconstructies ontdek je op deze pagina.

We beginnen met de prijzen. Daarna komen verschillende soorten constructies en materialen aan bod. Ten slotte, hebben we het over enkele technische details zoals aanpassingen, verstevigingen en een vergunning voor werken aan de dakconstructie.

Start gratis offerteaanvraag!

Zoek je iemand om werken aan de dakconstructie te laten uitvoeren, maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Met een enkele aanvraag krijg je tot vier gratis offertes toegestuurd.Dakwerker gezocht?

Vind eenvoudig en snel een dakwerker uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een dakwerker en bespaar direct op de kosten.

Wat kost een nieuwe dakconstructie?

De prijs voor werken aan de dakconstructie hangt af van wat er precies aangepast of gerenoveerd moet worden.

Nieuwe spanten of nieuwe gordingen plaatsen, kost respectievelijk €2.000,- en €1.800,- per kubieke meter.

Bij een overzetdak betaal je echter een prijs per vierkante meter. Die bedraagt tussen de €50,- en €60,-.

De kosten voor grotere projecten, zoals een nieuwe dakconstructie of compleet nieuw dak, zijn moeilijker in te schatten. Als je een prijsvergelijking wil voor deze werken kan je hier gratis offertes aanvragen.

Dakconstructie: prijzen 2024

Werkzaamheden Richtprijzen*
Nieuwe spanten €2.000,- per m³
Vernieuwen gordingen €1.800,- per m³
Overzetdak €50,- tot €60,- per m² 
Nieuwe dakconstructie Prijs op aanvraag
Compleet nieuw dak Prijs op aanvraag

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per bedrijf verschillen. Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!

dakconstructie

Besparen op de kosten om de dakconstructie te vernieuwen?

Vraag gratis offertes aan om tarieven van dakwerkers uit de buurt te vergelijken.

Soorten dakconstructies

Het belangrijkste verschil bij de soorten dakconstructies is wellicht het onderscheid tussen een plat dak en een hellend dak. Er zijn verschillen op vlak van de dakbedekking, de soort isolatie en uiteraard de constructie.

Hieronder gaan we wat dieper in op verschillende soorten dakconstructies en de beschikbare materialen.

  • spantendak
  • gordingendak
  • houten dakconstructie
  • stalen dakconstructie

1. Spantendak

Een spantendak is een lichte dakconstructie. Het wordt ook wel een sporendak genoemd.

Zo’n dak wordt niet vastgemaakt in de topgevels. De spanten, of houten balken, lopen namelijk van gevel tot gevel. Spantendaken zijn vaak prefab modellen waardoor ze heel snel geplaatst worden.

De grootste voordelen

Spantendaken kunnen grote ruimtes overspannen zonder steunmuren. Dit maakt ze uiterst geschikt voor woningen met open ruimtes.

De plaatsingswijze zorgt er bovendien voor dat dit soort dakconstructie niet doorzakt. Verder zijn er ook verschillende vormen mogelijk.

Aangezien een groot deel van een spantendak uit prefab onderdelen bestaat is een heel snelle plaatsing mogelijk. Soms zelfs in één dag.

Ten slotte, zijn deze dakconstructies ook heel eenvoudig te isoleren.

Opbouw van een spantendak

Een spantendak bestaat uit verticale balken die van gevel tot gevel lopen. Ze worden op en afstand van 30 tot 60 cm van elkaar geplaatst. De exacte afstand hangt wat af volgens lokale gewoontes. In tegenstelling tot een gordendak heeft deze dakconstructie geen dikke horizontale balken.

De spanten vormen een driehoeksconstructie voor de stevigheid. Soms plaatst men ook extra horizontale verbindingen voor extra ondersteuning. Bovenop deze constructie komt het onderdak met daarboven eventueel de tengellatten en pannenlatten.

Spantendak isoleren

Een dakconstructie met spanten kan eenvoudig geïsoleerd worden. Aangezien er doorgaans geen horizontale balken tussen de spanten zitten, is daar veel ruimte.

Deze tussenruimte kan eenvoudig gevuld worden met een dikke laag isolatiemateriaal van zo’n 18 tot 22 cm . Vaak gebruikt men isolatiematten zoals minerale wol, maar ook isolatieplaten, gespoten isolatie of geblazen isolatie behoren tot de mogelijkheden.

2. Gordingendak

Een gordingendak, of kepersdak, is de traditionele manier om een dakconstructie te bouwen. Bij een woning met twee topgevels worden dikke balken, of gordingen, in de muur bevestigd. Op deze stevige horizontale balken komen dunnere verticale latjes: de kepers.

In tegenstelling tot een spantendak, zijn er voor deze constructie wel zijmuren nodig en kunnen de onderdelen niet prefab geleverd worden.

Voordelen van gordingen

In België kennen we een lange traditie van gordingendaken. Dakwerkers plaatsen al generatieslang zo’n dakconstructies. Dit zorgt ervoor dat de bouw steeds eenvoudig en zonder problemen verloopt.

Met gordingendaken zijn er bovendien tal van mogelijkheden. Alle soorten dakbedekking zijn mogelijk. Bovendien kan je ook kiezen voor een open dak tot boven.

Opbouw van een gordingendak

Bij de dakconstructie van een gordingendak lopen er horizontale balken van zijmuur tot zijmuur. De afstand tussen de gordingen bedraagt ongeveer anderhalve meter maar deze is altijd afhankelijk van de helling en houtsoort.

Bovenop deze horizontale balken komen de verticale kepers. Daarboven komt dan het onderdak.

In tegenstelling tot een spantendak kunnen er geen grote ruimtes overspannen worden. Om meer dan 4 m te overspannen zijn extra draagconstructies nodig.

Gordingendak isoleren

Tussen de kepers isoleren is niet zo eenvoudig. Daarom kiest men meestal voor een isolatielaag bovenop het onderdak.

In principe is het wel mogelijk om isolatie tussen de dakconstructie te plaatsen. In dat geval plaatst men een dunne laag tussen kepers en tweede laag tussen gordingen.

Een laatste mogelijkheid is het dak isoleren aan de buitenkant, maar dat is enkel zinvol bij renovatiewerken. Een dak dat langs buiten geïsoleerd is, heet een sarkingdak.

3. Onderdak

Een onderdak zorgt voor extra bescherming van de woning. Het zorgt ervoor dat stof en vocht niet in de woning doordingen. Daarnaast houdt het koude lucht ook beter buiten en warme lucht binnen.

Een onderdak zit altijd langs buiten bij moderne woningen. Het komt bovenop de spanten of gordingen. Bij oudere woningen is er soms geen onderdak aanwezig. Als je in dat geval een onderdak wil zonder de dakbedekking te vernieuwen, kan je het ook langs binnen laten plaatsen.

Een onderdak kan uit verschillende materialen bestaan zolang deze waterdicht, brandwerend, luchtdicht en dampdoorlatend zijn.

Welk materiaal?

Een dakconstructie kan zowel van hout als van staal gemaakt worden.

Met stalen constructies kan je grotere overspanningen maken maar je hebt er stevigere steunmuren voor nodig. Zo’n constructie is namelijk zwaarder en het heeft minder steunpunten.

De keuze voor hout of staal hangt steeds af van het project. Zoek een ervaren vakman via onze gratis offertedienst om na te vragen welk materiaal het meest geschikt is voor jouw dakconstructie.

In sommige gevallen gebruikt men ook cement om de steunbalken te maken. Het voordeel hiervan is dat er precies maatwerk mogelijk is.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Houten dakconstructie

Houten dakconstructies zijn heel flexibel. Ze kunnen in verschillende vormen en op verschillende manieren opgebouwd worden. Normaal is dit een spanten- of gordingendak. Met hout is het ook gemakkelijker om bepaalde dakelementen, zoals de schoorsteen, te omzeilen.

Hout is de beste optie voor oudere woningen omdat het gewicht van houtconstructie over de gehele muur verdeeld wordt. Zo ondervindt het dak geen last van eventuele zwakke plekken.

Een dakconstructie in hout is veel goedkoper en lichter dan een stalen constructie.

Verschillende houtsoorten

Voor de dakconstructie kunnen verschillende soorten hout gebruikt worden. De voornaamste soorten zijn Epicea, Roodnoorse Den en Oregon.

Epicea is een Belgische houtsoort. Onder andere omwille van de herkomst van dit hout is het vrij goedkoop. De balken zijn lang maar kunnen wel wat vervormen omdat ze soms niet 100% droog geleverd worden.

Oregon of Douglas is een duurdere houtsoort. Dit hout is echter heel erg sterk en ook in grote lengtes verkrijgbaar.

Roodnoorse Den, tenslotte, is ook een goedkopere houtsoort. Het hout is minder sterk en de balken zijn maximaal tot 6 m lang.

Meer specifieke informatie nodig over een houten dakconstructie?

Vraag gratis offertes aan om een geïnformeerde dakwerker uit de buurt te vinden.

Dakconstructie van staal

Een stalen dakconstructie is heel erg geschikt voor grote overspanningen. Houten constructies gaan namelijk doorwegen bij grotere lengtes en soms zijn de houten balken gewoon niet lang genoeg.

Bij stalen constructies leunt het gewicht van de dakconstructie op slechts 6 tot 8 steunpunten. Dit betekent dat er heel stevige draagmuren nodig zijn zonder zwakke plekken.

Stalen constructies zijn duurder dan houten maar ze gaan langer mee.

Dakopbouw van een plat dak

Platte daken zijn heel interessant voor de aanleg van een dakterras, bijvoorbeeld. Het dak loopt namelijk waterpas met de vloer waardoor je er gemakkelijk op kan wandelen.

Dakconstructies voor een plat dak worden op drie manieren opgebouwd: een koud dak, een warm dak en een omgekeerd dak. De naam heeft betrekking op de plaats van de dakisolatie.

Een koud dak werd traditioneel het vaakst gebruikt maar nu wordt deze techniek waar mogelijk vermeden. Bij deze opbouw zit de isolatie aan de binnenkant van de draagstructuur. Hierdoor ontstaan er regelmatig condensatieproblemen.

Bij een warm dak zit de isolatie aan de buitenkant van de constructie. Deze methode wordt zo goed als altijd gebruikt bij nieuwbouw en volledige renovaties omdat hier geen problemen aan verbonden zijn.

Een omgekeerd dak, ten slotte, is meestal de interessantste isolatiemethode bij een kleine renovatie van het dak. Bij deze methode blijft de dakconstructie onaangeroerd en plaatst men de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking.

Je dakconstructie laten vervangen door een dakspecialist?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste dakdekker uit je buurt te vinden.

Opbouw van een hellend dak

Een hellend dak is nog steeds de meest voorkomende dakconstructie. De basis van deze constructie bestaat uit dikke houten of stalen balken. De constructie bestaat ofwel uit spanten ofwel uit gordingen en kepers. Spanten worden in de lange gevels verankerd terwijl gordingen worden ingemetseld in de topgevels.

Ter ondersteuning van deze dakconstructies brengt men aan de binnenkant knieschotten en muurplaten aan. De muurplaten liggen doorgaans vlak op de muur en zorgen ervoor dat de diagonale balken niet afschuiven. Een knieschot is een verticale verbinding tussen de spanten en de zoldervloer. Het draagt een deel van het gewicht en zorgt voor een kleine bergruimte in de scherpe hoek van het dak.

Wist je dat dakisolatie tegenwoordig verplicht is? Woningen moeten namelijk aan een bepaalde isolatienorm voldoen die je moeilijk kan behalen zonder isolatie. Wie niet aan de normen voldoet, kan onmogelijk de woning verkopen of verhuren.

Langs buiten wordt de dakconstructie van een hellend dak verder opgebouwd met panlatten en dakpannen of een andere soort dakbedekking. Afhankelijk van het type dakconstructie brengt men isolatie aan tussen de balken of er bovenop.

Wanneer dakconstructie aanpassen?

Wanneer je meer ruimte of licht in huis wil, kan je de dakconstructie laten aanpassen.

Als je meer licht in huis wil, laat dan een dakraam of lichtkoepel plaatsen. Met een dakopbouw krijg je meer ruimte in huis en met een dakkapel verkrijg je zowel meer ruimte als meer licht.
Andere interessante aanpassingen van de dakconstructie zijn het veranderen van de hellingsgraad en de aanleg van een groendak.

Bestaande dakconstructie versterken of vervangen?

Het kan nodig zijn om de dakconstructie aan te passen bij hevige schade of doorliggende balken. Dit kan ontstaan door houtwormen, vocht of een hevige storm.
Voor eigen veiligheid laat je de dakconstructie best zo snel mogelijk verstevigen. Meestal is een versterking voldoende maar er is niet altijd een goed zicht op de staat van het bestaande hout.

Soms is het niet mogelijk om de bestaande constructie te verstevigen. In dat geval is een vervanging de enige oplossing.
Schakel een vakman in om de dakconstructie te versterken of te vervangen. Vaklui hebben namelijk gespecialiseerd materiaal om de kwaliteit van de hout te analyseren.

Dakconstructie aanpassen: vergunning nodig?

Voor grotere dakwerken, zoals een ruime uitbreiding van het dak en andere werken die de stabiliteit van de woning kunnen aanpassen, heb je een vergunning en architect nodig.

In de meeste gevallen gaat het echter om kleinere dakwerken en is een melding voldoende.

Bij andere projecten is zelfs geen melding nodig. Denk maar aan een dakreiniging of het plaatsen van isolatie aan de binnenkant van de dakconstructie.

Hou er rekening mee dat dit de Vlaamse regels zijn. Op gemeentelijk niveau zijn er soms strengere voorwaarden. Voor meer details kan je bij het omgevingsloket terecht.

dakconstructie kosten

Besparen op je dakconstructie? Vergelijk gratis offertes!

Een dakconstructie aanpassen, verstevigen of vervangen, zijn grote projecten. Het is niet voor iedereen weggelegd. Bovendien is het ook niet zonder risico. Je werkt op hoogte en een fout in de constructie kan grote problemen veroorzaken.

Daarom raden we aan om een specialist in te schakelen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om gemakkelijk een geschikte vakman te vinden. Door meerdere offertes te vergelijken, vind je bovendien vaak betere tarieven.

Gratis offertes vergelijken!