Mansardedak laten plaatsen?

Gratis & vrijblijvend

Mansardedak

Een mansardedak is een van de verschillende dakstijlen die je vaak ziet in West-Europa. Deze van oorsprong Franse stijl vond al snel zijn weg naar, onder andere, Belgische en Nederlandse daken. Vooral bij monumentale gebouwen is het een vaak gebruikte stijl. Een mansardedak straalt namelijk klasse uit.

Start gratis offerteaanvraag!

Mansardedaken dienen echter niet alleen voor grote gebouwen. Ook jouw woning kan er prachtig uitzien met zo’n dak. Lees deze pagina om wat meer te weten te komen over mansardedaken en spreek af met een dakwerker om de mogelijkheden te bekijken. Een geschikte vakman vind je snel en gemakkelijk door hier gratis offertes aan te vragen.mansardedak

Wat is een mansardedak?

Een mansardedak is een klassieke dakstijl die veel klasse uitstraalt. Deze daksoort is bekend onder vele namen, onder andere, mansartdak, gebroken dak, gebroken kap of Franse kap.

De naam mansardedak verwijst naar de Fransman François Mansart. Deze architect gebruikte uitvoerig deze daken in barokstijl. Om dezelfde reden noemt met het dus ook Franse kap.

De andere benaming, gebroken kap, verwijst naar de vorm van het dak. Het dakvlak is namelijk geknikt. Het onderste deel van het dak is hierbij steiler dan het bovenste deel.

Mansardedak: voordelen

Een mansardedak straalt iets meer klasse uit dan andere dakstijlen. De vorm zorgt bovendien ook voor extra ruimte. Door de steilere vlakken is er ruimte onder het dak. Dit vertaalt zich vooral in een groter oppervlak waar je rechtop kan staan.

Het andere grote voordeel van een gebroken kap is dat zo’n dak gemakkelijk te combineren is met dakkapellen. Er is namelijk niet veel materiaal nodig om een verticaal venster aan te bouwen aangezien het dakvlak al vrij recht is. Met dakkapellen krijg je extra licht binnen om optimaal te genieten van de extra ruimte. Bovendien zorgen de dakkapellen voor een extra charmante uitstraling.

Mansardedak: constructie

Een mansardedak heeft, zoals gezegd, geknikte dakvlakken. Standaard zijn dit er twee. Soms bouwt men echter mansardedaken met vier geknikte dakvlakken. Bij deze constructie zie je ook soms een klein plat dak bovenaan.

Onder het dak zit een complexe constructie. Door zijn unieke vorm zijn deze daken iets minder stevig dan en traditioneel driehoekig dak. Daarom zijn extra balken nodig ter versteviging. Dit zorgt er dan ook voor dat de zolderruimte op verschillende plaatsen onderbroken wordt door spanten, gordingen en soms zelfs steunpilaren.

De constructie van een mansardedak is vrij complex en vergt veel kennis. Voorkom problemen met de dakstructuur door het dak te laten bouwen door een ervaren dakwerker.

Mansardedak met wolfseind: wat is dat?

De vorm van een mansardedak met een wolfskap zit ergens tussen een gebroken kap met twee dakvlakken en een gebroken kap met vier vlakken. Zo’n dak heeft namelijk twee gebroken dakvlakken en een kort, schuin vlakje aan weerskanten van de nok.

Mansardedak isoleren

Zoals bij de meeste daken zijn er drie manieren om te isoleren: langs binnen, langs buiten en zolderisolatie.

Langs buiten isoleren, zorgt ervoor dat je geen ruimte verliest en dat de charmante stijl met zichtbare balken behouden blijft. Het is echter niet mogelijk om zo te isoleren zonder de dakbekleding te verwijderen. Dit is dan ook de duurste methode.

Isolatie aan de binnenkant is gemakkelijker te plaatsen en iets goedkoper. Je verliest echter wel wat ruimte. Langs binnen isoleren, kan ook door de zoldervloer te isoleren. Dit is echter niet zo interessant bij mansardedaken omdat de zolderruimte hier vaak als woonruimte dienst doet.

Lees meer over dakisolatie.

Afwerking binnenzijde

De binnenkant van een mansarde ziet er vrij rustiek uit door de vele houten balken die het dak ondersteunen. Hoewel dit voor een hele gezellige sfeer zorgt, heeft het ook zijn nadelen. De vele hoeken en gaten maken het aantrekkelijk voor ongedierte en zijn vrij lastig schoon te houden.

Om deze problemen te voorkomen, gebruikt men vaak lambrisering voor de binnenafwerking. Zo verberg je gemakkelijk de vele hoeken en ziet de ruimte er veel verzorgder uit.

Welke dakbedekking voor mansardedaken?

Op een mansardedak kan je zowat alle soorten dakbedekking plaatsen. In stadscentra zijn vooral verschillende soorten dakpannen vrij populair, maar ook leien zijn een interessante optie. Op het platte land zorg je met rode keramische dakpannen of riet voor een mooie landelijke uitstraling.

Mansardedak: prijs

Een mansardedak is door zijn complexe structuur iets duurder dan andere daken. Er komt namelijk meer werk en extra materiaal bij kijken. Voor exacte prijzen over de kosten om een mansardedak te bouwen, dien je offertes aan te vragen.

We kunnen je wel wat op weg zetten door te vertellen waarop de prijs gebaseerd is. De oppervlakte is uiteraard een belangrijke factor. Ook de bereikbaarheid van het dak is van belang. De huur van stellingen weegt natuurlijk door op de prijs. Verder is het type dakafdekking een belangrijke factor. In onderstaande tabel een voorbeeld van enkele gemiddelde prijzen.

Type dakbedekking Prijs per m²* 2024 Levensduur
Betondakpannen €22,- tot €40,- 30 jaar
Kleidakpannen €35,- tot €65,- 100 jaar
Bitumenleien €30,- tot €40,- 25 jaar
Kunstleien €65,- tot €75,- 30 jaar
Natuurleien €110,- tot €120,- 90 jaar
Aluminium €75,-  50 jaar
Zink €70,- 125 jaar
Riet €90,- 30 tot 40 jaar
Koper €130,- 75 tot 85 jaar

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vul het offerteformulier in.

Prijzen voor de bouw van een mansardedak vergelijken?

Vraag nu je gratis offertes aan om er meteen aan te beginnen.

Mansardedak laten plaatsen

Zoals we al aanhaalden, is een mansardedak iets minder stevig dan eenvoudigere daktypes. Daarom vereist zo’n dak een zwaardere en complexere constructie. Om de bouw van het dak tot een goed einde te brengen, schakel je dus best de hulp in van een specialist.

Bovendien kan die je helpen met advies over dakkapellen en de dakbedekking. Bij sommige woningen en in bepaalde gemeenten heb je soms vergunningen nodig.

Lees ook meer over andere soorten daken.

mansardedak kosten

Huis met mansardedak? Bespaar op de kosten!

Een mansardedak laten bouwen, is niet zo goedkoop. Daarom is het belangrijk om grondig prijzen te vergelijken. Elke cent die je kan besparen is van belang.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Om prijzen te vergelijken, heb je uiteraard offertes nodig. Die kan je gemakkelijk verkrijgen door hier gratis offertes aan te vragen. Zo hoef je zelf weinig moeite te doen om te beginnen met de prijsvergelijking. Maar wees gerust. Ons aanbod is volledig vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken!