Dakreiniging

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakreiniging

Vakkundige dakreiniging nodig?

Het dak reinigen, is belangrijk om structurele schade aan het dak te vermijden. De benodigde methode hangt echter af van het soort dakbedekking. De dakpannen reinigen, een plat dak reinigen of een rieten dak schoonmaken, vereisen namelijk verschillende technieken.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina krijg je een overzicht van de verschillende aandachtspunten. Ook krijg je een idee van de prijzen voor dakreiniging. Wil je liever meteen exacte prijzen van een dakreiniging en coating, vraag dan gratis offertes aan om de prijzen van verschillende dakwerkers te vergelijken.dakreiniging

Wanneer is een dakreiniging nodig?

Een dakreiniging is dringend nodig wanneer het dak heel vuil of bemost is. Mossen, algen en ander groen op het dak leiden tot dakschade.

Om risico’s te vermijden, reinig je het dak best zo’n twee keer per jaar. Vooral voor de winter is het belangrijk om mossen te verwijderen. Bij vorst zetten natte begroeiingen uit waardoor er barsten ontstaan in de dakbekleding.

Ook na de winter raden we een dakreiniging aan om bladeren en dergelijke te verwijderen. Tegelijkertijd inspecteer je het dak op eventuele schade door stormweer en vriestemperaturen.

Waarom het dak reinigen?

Een schoon dak heeft vele voordelen, of beter gezegd, een vuil dak heeft vele nadelen. Denk maar aan vochtproblemen, slecht uitzicht en verstoppingen.

Een groen en vuil dak ziet er niet goed uit. Om esthetische redenen is het dus belangrijk om regelmatig het dak te reinigen. Wie zelden het dak reinigt, zal bovendien de groene schijn van het dak niet meer wegkrijgen.

Mossen en algen leiden tot vochtproblemen. Ze maken het dak poreus en bij vriestemperaturen zetten ze uit waardoor de dakbedekking kan verschuiven of barsten. Verwijder halfjaarlijks het groen van het dak om dit te voorkomen.

Ten slotte is het belangrijk om tijdig bladeren en mossen uit de dakgoten te verwijderen om daar verstoppingen te voorkomen.

Dakreiniging: prijs per m²

Het dak laten reinigen is geen zo’n dure klus. Voor een gewone schoonmaakbeurt betaal je zo’n €5,- à €15,- per vierkante meter. De prijs is vooral afhankelijk van hoe vuil het dak is. Ontmossen is iets duurder, de dakgoten schoonmaken iets goedkoper.

Verder zijn er verschillende nabehandelingen om het dak te beschermen en reinigingen in de toekomst te vergemakkelijken. Coaten kost zo €25,- à €40,- per vierkante meter. Impregneren is goedkoper. Dat kost gemiddeld €5,- à €10,- per vierkante meter.

In onderstaande tabel krijg je een overzichtelijke opsomming van de kosten voor dakreiniging.

Werkzaamheden Prijs per m²* 2024
Dakreiniging €5,- en €15,-
Ontmossen €10,- en €15,-
Coaten €25,- en €40,-
Impregneren €5,- en €10,
Dakgoten schoonmaken €5,- tot €7,- per lopende meter

*Let op: dit zijn richtprijzen. Vraag gratis offertes aan om te besparen!

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een dakreiniging?

Bij een dakreiniging worden prijzen op verschillende manieren beïnvloed. De belangrijkste factor is de mate van vervuiling. Ernstige vervuiling verwijderen, kost meer tijd en is dus duurder.

Verder zijn de kosten van een dakreiniging onderhevig aan nog enkele kleinere factoren. We denken, bijvoorbeeld, aan de oppervlakte en de bereikbaarheid van het dak. Ook het type dakbedekking heeft zijn invloed. Bij leien is meer voorzichtigheid vereist dan bij dakpannen. Dat is dus iets duurder.

Uiteraard zijn ook de tarieven van de dakwerker van belang. Een onderhoud en dakreiniging kosten meer waar er meer vraag naar is. Daarnaast spelen ook de voorrijkosten en ervaring van de vakman een rol.

Besparen op de kosten voor een dakreiniging?

Vraag gratis offertes aan om prijzen voor het reinigen van het dak te vergelijken.

Waaruit bestaat een dakreiniging?

Het is heel belangrijk om een grondige analyse van de dakbedekking uit te voeren voor de vakman begint met de dakreiniging. Op basis van het type dakbedekking, de staat van het materiaal en de mate van vervuiling bepaalt hij welke methode nodig is om het dak te reinigen.

De voornaamste methodes zijn met de tuinslang, met de hogedrukreiniger, met chemicaliën of met stoom. Het spreekt voor zich dat wie regelmatig reinigt dit met de tuinslang kan doen, terwijl ontmossen een drastischere methode vereist.

Na de reiniging brengt de vakman eventueel een beschermlaag aan. Dit kan met coating of een product om te impregneren.

Plat dak reinigen

Ook bij platte daken is het belangrijk om bladeren en mossen te verwijderen. Vuil kan het dak namelijk poreus maken. Aangezien water niet zo snel afvloeit op platte daken, leiden poreuze daken al gauw tot vochtproblemen in huis.

Na een grondige reiniging zie je bovendien beter de staat van het dak. Zo kan je eventuele blaasjes of scheurtjes opsporen en die tijdig laten herstellen voor je grotere problemen hebt.

Schuin dak reinigen

De meeste hellende daken reinigt men met de hogedrukreiniger en warm water. Dit zorgt ervoor dat hardnekkig vuil gemakkelijker loskomt en weggespoeld wordt. Het is wel belangrijk om te weten hoeveel druk het dak aankan. De ene dakbedekking kan meer verdragen dan de andere.

Bij schuine daken begint de vakman bovenaan en werkt daarna naar beneden toe. Hij spuit ook steeds naar onder. Deze twee maatregelen zijn belangrijk om te vermijden dat er water onder de dakbeleding terecht komt.

Om het mos gemakkelijk te kunnen verwijderen, gebruikt men vaak een roterende kop. Daarnaast bestaan er verschillende biologische of chemische producten die helpen om het vuil van het dak los te weken.

Dakpannen reinigen

Zoals gezegd, mag je dakpannen schoonmaken met de hogedrukreiniger. Dakpannen kunnen tegen een stootje, dus mag je best hoge druk gebruiken. Zo komt het vuil ook gemakkelijker los. Wanneer dit niet zo gemakkelijk gaat, voegt de vakman een speciaal reinigingsproduct toe aan het water.

Ook dakleien mag je met de hogedrukreiniger schoonmaken, maar ze kunnen niet zoveel druk aan.

Hou er rekening mee dat betondakpannen poreuzer zijn dan kleidakpannen en dus regelmatiger een reinigingsbeurt nodig hebben.

Rieten dak reinigen

Een rieten dak reinigen is net iets ingewikkelder dan een ander soort dak schoonmaken. Omdat riet een natuurlijk product is en het groen zich langs alle kanten hecht, heeft het niet veel nut om riet met water te kuisen.

Een rieten dak dien je dus te reinigen zonder water. In eerste instantie verwijdert men de mossen met de hand. Algen worden verwijderd met een algendodend product. Bij zeer vuile daken scheert men de toplaag af om het dak er weer als nieuw te laten uitzien.

Dakgoten schoonmaken

De dakgoten hebben misschien wel vaker dan het dak een reiniging nodig. Ze vangen namelijk het vuil op van het dak en ook in de goten zelf groeien er vaak mossen of algen. Dit vuil zorgt voor extra gewicht waardoor de dakgoten kapot gaan of voegen en bakstenen loskomen uit de muur.

Door te veel vuil geraken de regenpijpen en goten verstopt. Dit leidt vaak tot vochtproblemen in de bovenste lagen van de muur.

Om problemen met de hemelwaterafvoer te vermijden, is het dus belangrijk om tijdig de dakgoten te kuisen en zo verstoppingen te voorkomen. Bij een ontmossing van het dak is dit trouwens inbegrepen omdat het vuil dan in de dakgoot terechtkomt.

Een dakwerker inschakelen voor het reinigen van het dak?

Vraag gratis offertes aan om de voordeligste tarieven te vinden.

Dakreiniging: nabehandeling

Het is verstandig om na een dakreiniging het dak wat extra bescherming te geven. Daarvoor bestaan twee methodes: coaten en impregneren.

Het dak impregneren is de goedkoopste methode. De specialist spuit na de reiniging een transparant beschermmiddel op het dak. Dit product zorgt ervoor dat het dak beter beschermt blijft tegen weersomstandigheden. Bovendien zullen mossen en algen het veel moeilijker hebben om zich te hechten aan het dak.

Coaten is een stuk duurder maar met een goede kleurcoating laat je het dak er weer als nieuw uitzien. Deze beschermlaag zorgt er natuurlijk ook voor dat groen minder kans maakt om zich te hechten.

Zelf dak reinigen?

Een kleine reiniging van het dak kan je gemakkelijk zelf doen. Breng een reinigingsmiddel aan en laat het een tijdje inwerken. Daarna is het eenvoudiger om het vuil en mos weg te spuiten met de hogedrukreiniger. Vergeet niet om bovenaan te starten en naar onder toe te werken. Spuit altijd in neerwaartste richting.

Hoewel de stappen om een reiniging uit te voeren niet moeilijk zijn, moet je met enkele belangrijke details rekening houden. Verschillende soorten dakbedekking vereisen een ander type reinigingsmiddel. Ook mag je niet altijd evenveel druk gebruiken.

Lees ook meer over andere dakwerken.

dakreiniging kosten

Dak laten reinigen? Gratis offertes vergelijken!

Hoewel het niet moeilijk is om zelf het dak te reinigen, doe je er toch goed aan om het dak te laten reinigen. Zo veroorzaak je geen schade door verkeerde middelen te gebruiken.

Bovendien is het niet zo duur om iemand in te schakelen. Daarnaast heeft een vakman het nodige materiaal om zijn veiligheid te garanderen en risico’s op vallen te vermijden.

Benieuwd hoeveel een professionele dakreiniging precies kost?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om het te ontdekken. Dit aanbod is bovendien geheel vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken!