Lessenaarsdak

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Lessenaarsdak

Lessenaarsdak plaatsen

Een lessenaarsdak is strak en stijlvol. Laat je niet ontmoedigen door die saaie herinneringen aan de schoolbanken. Hoewel de naam ervan is afgeleid, is een lessenaarsdak helemaal geen saaie keuze. Integendeel, het heeft zelfs iets verfrissends.

Bovendien hebben lessenaarsdaken verschillende voordelen door de eenvoudige constructie. Eenvoudig staat vaak gelijk aan goedkoop. Dat klopt ook hier. Minder materiaal en minder werk betekenen lagere kosten.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag nu gratis offertes aan om meteen te weten te komen hoe goedkoop een lessenaarsdak nu echt is!lessenaarsdak

Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak is een van de eenvoudigste daktypes. Net zoals een plat dak heeft zo’n dak slechts één dakvlak. Het dakvlak bij een lessenaarsdak bevindt zich echter onder een helling. Daarom lijkt het ook op een half driehoekig dak.

Een lessenaarsdak heeft je huis een moderne, zelfs artistieke uitstraling. Bovendien is het een gemakkelijk te plaatsen dak met verschillende voordelen. Daarom is het ook een populair keuze voor tuinhuisjes en dergelijke.

Voordelen van lessenaarsdaken

Een lessenaarsdak is vaak een goede oplossing als je geen vergunning krijgt voor een plat dak. Uiteraard hoeft het niet altijd tweede keus te zijn. Velen kiezen ook meteen voor een lessenaarsdak omwille van de voordelen:

 • Je hebt slechts één dakgoot nodig.
 • Het geeft je woning een zeer moderne uitstraling.
 • Je hebt heel veel lichtinval langs de lange zijde.
 • Het is gemakkelijk om het dak door te trekken als afdak.

Lessenaarsdak: constructie

Een huis met lessenaarsdak heeft een lage en hoge muur. De twee andere muren zijn schuin. Dit zijn de steunmuren waarin de gordingen voor het dak worden bevestigd. Hierop komen het dakbeschot en de isolatie. Vergeet niet dat dakisolatie sinds 2020 verplicht is.

Er zijn twee soorten lessenaarsdaken: een normaal of verspringend lessenaarsdak. De normale lessenaarsdak constructie heeft slechts één dakvlak. Een verspringend of asymmetrisch lessenaarsdak heeft twee of meerdere dakvlakken. De dakvlakken lopen weliswaar af in dezelfde richting, maar worden onderbroken door een stuk muur. Dat zorgt voor extra lichtinval aan de kant van het dak.

Lessenaarsdak hellingshoek

De dakconstructie van een lessenaarsdak staat onder een hoek van minstens 15 graden. Die hellingsgraad is belangrijk om een goede waterafvoer te verzekeren.

De hellingshoek van het lessenaarsdak is ook belangrijk voor de dakbedekking. De meeste soorten mag je leggen op een dak met een hellingshoek van 15 graden. De populairste opties, keramische dakpannen en natuurleien, vereisen echter een iets steiler dak van minstens 20 graden.

Dakbedekking lessenaarsdak: welke mogelijkheden zijn er?

Een lessenaarsdak is heel eenvoudig, dus zijn er heel wat mogelijkheden qua dakbedekking. Zowel traditionele als moderne materialen behoren tot de mogelijkheden.

 • Betondakpannen
 • Keramische dakpannen
 • Shingles
 • Kunstleien
 • Natuurlijke leien
 • Aluminium
 • Zink
 • Koper
 • Riet
 • Golfplaten

Uiteraard zijn er grote verschillen tussen de verschillende materialen. De uitstraling van riet kan je onmogelijk vergelijken met betondakpannen. En golfplaten gebruik je vooral bij een tuinhuis, poolhouse of carport; niet voor het huis. Verder dien je rekening te houden met de prijs per vierkante meter en de levensduur. Die informatie hebben we netjes samengevat in onderstaande tabel.

Type dakbedekking Prijs per m²* Levensduur
Betondakpannen €22,- tot €40,- 30 jaar
Kleidakpannen €35,- tot €65,- 100 jaar
Bitumenleien €30,- tot €40,- 25 jaar
Kunstleien €65,- tot €75,- 30 jaar
Natuurleien €110,- tot €120,- 90 jaar
Aluminium €75,-  50 jaar
Zink €70,- 125 jaar
Riet €90,- 30 tot 40 jaar
Koper €130,- 75 tot 85 jaar

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vul het offerteformulier in.

Kunstleien en kleidakpannen vereisen een iets steiler dak dan andere materialen. Raadpleeg een dakwerker voor advies op maat.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Lessenaarsdak nadelen, zijn die er?

De relatie tussen een lessenaarsdak en de ruimte op de bovenverdieping is wat dubbel. Hoewel je heel wat ruimte wint aan de lange kant, verlies je een stuk ruimte aan de korte kant. Waar je aan de ene kant ruimere kamers hebt, heb je aan de andere kant lagere kamers.

Bij lessenaarsdaken is het ook belangrijk om goed op te letten met de oriëntatie. De hoge muur werpt namelijk vaak een schaduw over de tuin. Lees ook meer over andere soorten daken.

Op zoek naar een dakdekker om jouw lessenaarsdak te bouwen?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van de beste vaklui te vergelijken.

lessenaarsdak

Huis met lessenaarsdak? Vergelijk gratis offertes!

Kan je zelf een lessenaarsdak bouwen? Zeker. Is dat altijd goedkoper? Dat valt te betwijfelen. Een dak leggen, doe je niet op een dag. Zeker niet als je geen ervaring hebt. Begin dus maar te rekenen hoeveel kostelijke uren of zuurverdiende vakantiedagen je eraan zou verliezen.

Kies dus voor een dakwerker. Bovendien loop je dan geen risico om van het dak te vallen. Ook weet je gewoon zeker dat het dak stevig en waterdicht zal zijn. Door offertes op te zoeken en te vergelijken bespaar je trouwens gemakkelijk op de kosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geen zin of tijd om te zoeken? Geen probleem. Via onze offerteservice krijg je snel verschillende offertes voor lessenaarsdaken. Klik hier om nu je gratis offertes aan te vragen.

Gratis offertes vergelijken!