Rieten dak

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Rieten dak

Rieten dak: opties en kosten 2024

Rieten daken zijn weer helemaal in de mode. Nu de langdurende problemen met de brandveiligheid zijn opgelost, is riet een echt stijlsymbool geworden. Waar rietdekken vroeger heel gewoontjes was, straalt het nu echte klasse uit.

Zit je met vragen over de prijzen? Wat kost een nieuw rieten dak? Wat kost een rieten dak vervangen? Wat is de prijs voor een onderhoud? Geen probleem!

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan en krijg meteen antwoord op je vragen. We gaan zo snel mogelijk aan het werk om tot vier offertes op te sturen. Ondertussen lees je rustig verder om alles te weten te komen over rieten daken.Waarom rieten dakbedekking?

Rieten daken zijn terug van weggeweest. De hoge brandbaarheid van riet overschaduwde lang zijn voordelen. Gelukkig is dit probleem opgelost waardoor je nu volop kan genieten van de voordelen:

 • Riet is een duurzame en heel milieuvriendelijke dakbedekking.
 • Dakriet heeft een goede natuurlijke isolatiewaarde.
 • Met een rieten dak heb je geen last van condens aan de binnenzijde van het dak.
 • Het schept een natuurlijk leefklimaat en gezellige woonsfeer.

Wat kost een rieten dak per m²?

Rieten daken kosten net iets meer dan een traditioneel pannendak. Een rieten dak leggen, duurt namelijk iets langer en er is meer expertise vereist. Het onderhoud is ook iets duurder. Dit prijsverschil is echter niet zo relevant wanneer je er de vele voordelen en charmante uitstraling bij betrekt.

De prijzen hangen af van verschillende factoren: de soort nokafwerking, een open of gesloten rieten dak, de kwaliteit van het riet en eventuele obstakels. Onder obstakels verstaan we het aantal ramen, eventuele schoorstenen en dakkapellen.

Een rieten dak kost gemiddeld €70,- tot €100,- per vierkante meter. Daar komen nog enkele extra kosten bovenop waardoor de totaalprijs net iets hoger ligt. Zie onderstaande tabel voor prijsschattingen.

Dakoppervlakte Gemiddelde kosten nieuwbouw*
100 m² €10.000,- tot €12.500,-
200 m² €20.000,- tot €25.000,-
300 m² €28.000,- tot €36.000,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw en nokvorsten, maar excl. eventuele isolatie. Vraag gratis offertes aan om te besparen!

Soorten rieten daken

Er bestaan twee soorten rieten daken. Een open of traditioneel rietdak en een gesloten dak of schroefdak.

Vroeger werd vooral de open constructie veel toegepast, vandaar de naam traditioneel rieten dak. Omwille van problemen met de brandveiligheid kiest men tegenwoordig vaker voor een schroefdak. Hieronder komen de voor- en nadelen van beide soorten rietdaken aan bod.

Traditionele open constructie

Voordelen Nadelen
Lichte constructie Lage isolatiewaarde
Riet blijft zichtbaar aan binnenzijde (uitstraling) Kan tochten
Goede ventilatie Stof aan onderzijde dak
Traditionele bouw Brandgevaarlijk (hogere verzekeringspremie)

Een rietdak met een open constructie is heel gezellig. Je ziet namelijk nog het riet aan de binnenkant. Deze constructie zorgt bovendien voor een goede ventilatie van de ruimte.

Door deze ventilatie kan het echter flink tochten waardoor de isolatiewaarden niet zo goed zijn als bij een gesloten dak. Daarnaast leidt dit tot verhoogde risico’s bij een eventuele brand.

Dit type dakconstructie wordt dus niet vaak meer gebruikt vanwege het brandgevaar en de verminderde isolatiewaarde.

Wie toch een traditioneel rietdak wil, moet extra maatregelen nemen tegen brand. Dit kan, bijvoorbeeld, met een brandwerende coating.

Gesloten schroefdak

Voordelen Nadelen
Uitstekende isolatiewaarde Duurder dan traditionele bouw
Brandveilig (lagere verzekeringspremie) Iets kortere levensduur
Geen stof of tocht 
Grote overspanningen mogelijk

Een rieten schroefdak is iets duurder dan een traditioneel dak. Er komen namelijk meer materiaal en extra werkuren bij kijken. Ook de levensduur is iets korter. Deze kleine nadelen zijn echter niet zo belangrijk in vergelijking met de vele voordelen.

Een schroefdak is misschien iets minder gezellig, maar je zal veel minder last hebben van vuil en stof in huis. Een gesloten rietdak heeft een betere isolatiewaarde en is veel brandveiliger. Je verdient de investering dus terug door besparingen op de energiefacturen en verzekeringspremies. En dan hebben we het nog niet over een beter veiligheidsgevoel.

Meer informatie over de kostprijs van een rieten dak?

Vraag gratis offertes bij rietdekkersbedrijven voor exacte tarieven om een rieten dak te leggen.

Rieten dak leggen

Riet leggen is een specialistenwerk. Het riet correct leggen en vastmaken, is heel belangrijk om lekken of schimmels in het dak te voorkomen. Laat een rieten dak leggen door een rietdekker.

Het riet moet aan bepaalde vereisten voldoen. Vertrouw in de vakman om goed materiaal te selecteren. Zowel qua lengte, leeftijd als herkomst zijn er bepaalde voorwaarden of factoren om rekening mee te houden.

De vakman legt de rietbundels netjes naast elkaar met de pluimen naar boven. De bundels worden vastgemaakt met gegalvaniseerd ijzerdraad of vastgeschroefd. Na het mooi uitkammen worden uitstekende stengels weggesneden. De vakman werkt eventueel af met een brandwerende of algendodende coating. Het rieten dak impregneren werkt bovendien ook waterafstotend.

Nokafwerking

Het rieten dak wordt aan de bovenkant afgewerkt met rietvorst. Vaak gebruikt men hiervoor halfronde nokpannen. Deze populaire afwerking is gemakkelijk te herkennen dankzij de typische blauwe of rode kleur en verhoogde voegen.

Wie liever een heel traditionele look wil, kan het dak laten afwerken met gras, heide of hout. Deze materialen worden in België echter niet vaak meer gebruikt.

Tegenwoordig gebruikt men ook vaker een koperen nokvorst. Dit is iets duurder maar vergt minder onderhoud. Na verloop van tijd treed er wel verkleuring op.

Helingshoek rieten dak

Een rieten dakbedekking vereist een grote hellingsgraad. Voor een optimale levensduur heb je een hellingshoek van 45 graden nodig. Bij kleinere dakoppervlakken, zoals een dakkapel, mag dit wat minder zijn, maar niet minder dan 30 graden.

De steile hellingsgraad is belangrijk om een snelle waterafvoer te verzekeren. Water dat blijft staan, veroorzaakt rietrot. Hoe sneller het dak droogt en water afvoert, hoe beter. Steile rietdaken hebben in het algemeen een langere levensduur.

Rieten dak isoleren

Een rieten dak heeft in principe een vrij goede isolatiewaarde. Vooral gesloten rietdaken bieden een goede natuurlijke isolatie. De geluidsisolatie van een rieten dak is vaak ook beter dan die van andere soorten daken. Om aan de huidige strenge isolatievoorwaarden van de regering te voldoen, moet je echter vaak extra isolatie aanbrengen. Lees onderstaande instructies voor tips:

Hoe een rieten dak isoleren?

 • Bestaand rieten dak isoleren: de isolatie dient op een kleine afstand van het riet geplaatst te worden zodat de rietdekker nog voldoende werkruimte heeft bij eventuele herstellingen. Het is ook belangrijk om een dampremmer aan te brengen aan de binnenkant.
 • Traditioneel rieten dak isoleren: gemakkelijk van binnen te isoleren door isolatie aan te brengen tussen de kepers.
 • Rieten schroefdak isoleren: het isolatiemateriaal wordt aangebracht tegen de platen van het gesloten dak. Dampwerende folie is nodig om condensatie te vermijden. Voor een rieten kap bestaan er echter speciale isolatiefolies waarin de dampremmer inbegrepen is.

Lees meer over dakisolatie.

Een specialist inschakelen voor het rietendak?

Vraag hier gratis offertes aan om de prijzen van rietdekkers te vergelijken.

Onderhoud rieten dak

Een rieten dak is heel mooi maar kan er snel vuil en onverzorgd uitzien zonder onderhoud. Slecht of geen onderhoud is ook nefast voor de levensduur van het rietdak. Regelmatig algen en mossen verwijderen is een must.

Algen zorgen ervoor dat het water langer op het dak blijft staan. Zoals je al weet, doet water het riet rotten. Daarom is het belangrijk om regelmatig de algen te bestrijden. Nog beter is algen voorkomen door tweejaarlijks algenremmer op het dak te spuiten.

Ook mossen zorgen voor problemen. Ze maken het dak zwaarder en trekken vogels of ongedierte aan. Daarom is het belangrijk om mossen van het dak te verwijderen. Dit kan je gelukkig vaak met de hand doen.

In erge gevallen zit er niets anders op dan de toplaag van het riet af te scheren. Dit noemt men ook wel het rieten dak kammen. Na zo’n behandeling ziet het dak er weer als nieuw uit. Dit doe je echter beter niet zelf.

Kosten onderhouden rietendak

De kosten om een rieten dak te onderhouden liggen ongeveer op €10,- per vierkante meter per onderhoudsbeurt. Deze prijs kan echter behoorlijk variëren.

Wie een onderhoudscontract afspreekt met een rietdekkersbedrijf zal wellicht wat minder betalen.

Een goed onderhoud is belangrijk om een lange levensduur van een rieten dak te garanderen. Aarzel niet om het dak te laten reinigen door een dakwerker. Een nieuw dak is veel duurder dan een klein onderhoud.

Heb je echter schade aan het dak of last van hevige mosvorming, dan zal de prijs waarschijnlijk iets hoger liggen.

Rieten dak vervangen: wanneer is dit nodig?

Een slecht onderhouden dak gaat niet lang mee. Je zal zelf wel merken wanneer het dak niet meer te herstellen is een vervanging nodig heeft.

Een rieten dak gaat echter lang mee als het goed onderhouden wordt. Natuurlijk kan ook het best verzorgde rietdak aan zijn einde komen door een storm of door beschadiging door dieren.

Na verloop van tijd wordt het dak steeds dunner. Wanneer de gaarden zichtbaar worden, is de rietlaag niet dik genoeg meer. Soms kan dit opgelost worden door nieuw riet tussen de bestaande rietbundels te steken. Kan je de levensduur niet verlengen, dan is een volledige vervanging nodig.

Rieten dak levensduur

Een rieten dak gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Bij een goed onderhoud en andere gunstige factoren kan het echter best 50 jaar of langer meegaan. Aan de andere kant, zijn er rieten kappen die geen 15 jaar dienst doen.

Zoals gezegd, gaan droge daken langer mee. Daarom is het belangrijk dat de daken een steile hellingshoek hebben en ze niet overschaduwd worden door bomen.

Ook het soort rietdak is van belang. Gesloten daken zijn iets sneller aan vervanging toe dan open dakconstructies.

Kunstrieten dak: wat is dat?

Een kunstrieten dak is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van een natuurlijk rieten dak. Nu het uitzicht van patentriet erg verbeterd is, wordt het steeds vaker gebruikt. Kunstriet heeft bovendien enkele interessante voordelen:

 • Het kan gebruikt worden op minder steile daken.
 • Je hebt weinig of geen last van algen en mossen.
 • Het materiaal is zo goed als onbrandbaar.
 • Het heeft een hogere isolatiewaarde.

Hoewel de kwaliteit heel wat verbeterd is, heeft het natuurlijk nog steeds niet dezelfde warme, natuurlijke uitstraling.

Rieten dak laten leggen? Bespaar op de kosten!

Wil je nog meer te weten komen over de verschillen tussen de soorten rietdaken en het verschil tussen natuurlijk riet of kunstriet? Raadpleeg een professionele rietdekker. Die kan bovendien het dak nazien om de beste methode te bepalen. Daarnaast krijg je ook meteen een idee van de kostprijs voor een rieten dak.

Hoe vind je een goede vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Simpel! Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven van de betere rietdekkersbedrijven te vinden.

Gratis offertes vergelijken!