Zadeldak

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Zadeldak

Zadeldak plaatsen: alle info op een rij!

Een zadeldak is het eenvoudigste schuine dak. Maar wat is het precies en waarom kiezen zo veel mensen voor een zadeldak? Dat er met zo’n dak heel veel mogelijkheden zijn, zit er waarschijnlijk wel voor iets tussen. Lees verder om al deze mogelijkheden te ontdekken en leer meer over de voordelen van een zadeldak.

Start gratis offerteaanvraag!

Ook dakisolatie en dakbedekking komen aan bod. Uiteraard zijn we ook de prijs niet vergeten, ook als is het moeilijk om hier exacte informatie over te geven. Je vraagt dus beter gratis offertes aan om hierover goede informatie te vinden.



Wat is een zadeldak?

Een zadeldak bestaat uit twee rechthoekige hellende vlakken. De dakvlakken snijden elkaar in de nok. Daardoor lijkt dit dak op een omgekeerde V. Voor de dakschilden is een minimale helling van 15 graden vereist. Wanneer de dakvlakken een verschillende lengte hebben, spreekt men van een asymmetrisch dak.

Omwille van zijn eenvoudige vorm is dit dak gemakkelijk te bouwen. Dit zorgt ervoor dat een zadeldak een vrije goedkope constructie is. Ook op vlak van dakbedekking en isolatiemateriaal heb je bij zadeldaken weinig kosten. Daarom is een zadeldak huis heel populair in België.

Voordelen van zadeldaken

Dat een zadeldak zo populair is, ligt eigenlijk niet alleen aan de eenvoud en lage kosten. Er zijn nog enkele voordelen:

  • De eenvoudige opbouw zorgt voor een goede waterafvoer.
  • Een zadeldak is windbestendig.
  • Er is voldoende leefruimte onder het dak.
  • Er zijn veel mogelijkheden op vlak van dakbedekking en isolatie.

Hoeveel kost een zadeldak?

Een zadeldak is, zoals gezegd, een relatief goedkoop dak. De eenvoud van zo’n dak zorgt ervoor dat de opbouw snel en gemakkelijk is. De kosten voor een zadeldak per m2 liggen dus lager dan bij de meeste andere dakvormen.

Exacte prijzen hangen af van vrij veel factoren. Vooral de soort dakbedekking heeft een grote invloed op de totaalkost. Deze keuze is dan weer van belang voor de afwerking van de dakconstructie en het aantal arbeidsuren. Om een exacte kostprijs voor een zadeldak te verkrijgen, moet je dus offertes aanvragen.

Dakconstructie zadeldak

Een zadeldak constructie is vrij simpel en kan op twee manieren gerealiseerd worden. Beide bestaan uit een houten constructie waarvoor doorgaans Oregon, Roodnoorse Den of Epicia wordt gebruikt.

Hoewel de opbouw van een zadeldak vrij eenvoudig is, doe je er goed aan om een vakman in te schakelen. Het dak moet vele jaren dienst doen en een kleine fout kan al gauw tot grote problemen leiden.

Ook op vlak van ruimtelijke organisatie kan je op twee manieren een zadeldak bouwen. Bij een dwarskap bevinden de dakschilden zich aan de zijkant van de woning. Aan de straatkant zie je een van de topgevels. Bij een langskap is dit net omgekeerd.

Spantendak

Een spantendak is een prefab dakconstructie. Voor dit soort dak gebruikt men een lichtere houtsoort. De houten elementen worden ter plekke in elkaar gezet met behulp van metalen verbindingstukken.

Zo’n dak heeft verschillende voordelen. Er is geen ondersteuning nodig, het kan snel geplaatst worden en er zijn grote overspanningen mogelijk. Het nadeel van dit dak is dat het niet weggelegd is voor doe-het-zelvers.

Gordingendak

Een gordingendak bouwt men volledig ter plaatse. Hiervoor wordt zwaarder en vaak duurder hout gebruikt. De basis van zo’n dak zijn de muurplaten, gordingen en kepers. De muurplaten liggen op de langere muren. Hierop worden de kepers bevestigd. Dit zijn balken die lopen van de muurplaat tot in de nok. De kepers rusten ook op de gordingen. Dit zijn stevigere balken die horizontaal lopen en ingemetseld worden in de topgevels.

Een vakman inschakelen voor de bouw van een zadeldak?

Vergelijk tarieven van dakwerkers door hier gratis offertes aan te vragen.

Welke dakbedekking is geschikt?

Door zijn eenvoudige structuur zijn er veel mogelijkheden qua dakbedekking. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de hellingsgraad van het dak. Een zadeldak heeft een minimale helling van 15 graden, waardoor de meeste soorten dakbekleding sowieso in aanmerking komen.

Zoals je in onderstaande tabel kan zien, zijn er echter bepaalde materialen, zoals keramische dakpannen en dakleien, die en steilere hellingshoek vereisen.

Type dakbedekking Minimale hellingsgraad
Dakpannen 20 graden
Betonpannen 15 graden
Natuurleien 20 graden
Kunstleien 15 graden
Dakplaten 10 graden
Metalen bedekking 5 graden

Zadeldak isoleren: verstandige keuze!

Sinds 2020 zijn er verstrengde normen op vlak van dakisolatie. Wie niet meer aan de vereisten voldoet kan hiervoor gestraft worden. Zo komt een woning met onvoldoendeisolatie niet meer in aanmerking om te verhuren.

Een zadeldak isoleren, is dus verplicht. Denk er echter niet aan als een verplichte kost, maar zie het als een interessante investering. Dakisolatie zorgt namelijk voor een aangenamere woonsfeer en het vergroot de bewoonbare ruimte in huis. Bovendien zal je flink besparen op de energiefacturen.

Zadeldak isoleren: langs buiten of langs binnen isoleren

Er bestaan verschillende methodes om te isoleren. Bij een nieuwbouw of dakrenovatie is het interessant om langs buiten te isoleren. Hiervoor legt men isolatieplaten bovenop de dakconstructie. De afwerking van het dak komt bovenop het isolatiemateriaal.

Een bestaand dak isoleren, is gemakkelijker aan de binnenkant. Je verliest echter wel wat ruimte binnenshuis. Vergeet niet om een dampscherm aan te brengen. Je kant eventueel ook de zoldervloer isoleren.

Zadeldak nadelen: zijn die er?

Een zadeldak heeft op zich niet veel nadelen, maar er zijn toch enkele belangrijke aandachtspunten in vergelijking met platte daken.

Bijbouwen is, bijvoorbeeld, wat moeilijk en vergt grote investeringen. Ook haal je minder voordeel uit de installatie van zonnepanelen of zonneboilers. Je kan namelijk de hellingshoek en oriëntatie van de fotovoltaïsche panelen niet vrij bepalen.

Lees ook meer over andere soorten daken.

Verschil zadeldak en dwarskap

Een dwarskap staat loodrecht op de weg. Dit verandert vooral het uitzicht van de woning van aan de straatkant. Vaak zijn woningen met een dwarskap minder breed maar veel dieper. Je ziet zo’n daken dus vaker bij rijhuizen en in stadscentra.

Een woning met zadeldak is dan weer veel breder aan de straatzijde. Je ziet zo’n daken vaker bij alleenstaande huizen in woonwijken. In duurdere wijken met riante villa’s zie je ook vaak een combinatie van beide.

Zadeldak bouwen? Bespaar op de kosten!

De Vlaming, met zijn baksteen in de maag, bouwt natuurlijk graag zelf zijn huis en dak. Maar is dat altijd verstandig? Er komt namelijk heel wat zwaar werk kijken bij een gordingendak en de kleinste fout leidt tot grote problemen. Een spantendak kan je zelfs niet helemaal zelf maken omdat het grotendeels prefab is.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het is dus beter om de dakwerken te laten uitvoeren. Dit kost, helaas, ietsje meer. Gelukkig zijn er manieren om te besparen. Vraag gratis offertes aan bij Bouwadviseur en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met verschillende dakdekkers. Door grondig hun tarieven te vergelijken vind je gegarandeerd een voordelige prijs.

Gratis offertes vergelijken!