Dakwerken prijzen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Dakwerken prijzen

Dakwerken prijzen 2024

De prijzen van dakwerken liggen tussen de €35,- tot €50,- per uur. De prijs per vierkante meter hangt samen met de dakwerken die je laat uitvoeren: een renovatie kost gemiddeld €30,- tot €110,- per m² en voor dakonderhoud betaal je rond de €15,- tot €20,- per m².

Benieuwd naar alle prijzen voor dakwerken?

Op deze pagina vind je prijsinformatie voor verschillende soorten dakwerken, zoals reparaties, onderhoud, dakbedekking en meer! Ook lees je welke factoren de kostprijs beïnvloeden en geven we je handige bespaartips!

Dakwerken prijzen: de belangrijkste informatie op een rij

 • De prijzen van dakwerken liggen rond de €35,- tot €50,- per uur. De prijs per vierkante meter hangt af van het soort dakwerken dat je laat uitvoeren.
 • Voor nieuwe dakbedekking lopen de prijzen uiteen van €30,- tot €80,- per m² bij een plat dak, en tussen de €22,- tot €120,- per m² bij een hellend dak.
 • Voor dakreparaties betaal je gemiddeld €150,- tot €350,- per m², afhankelijk van het type dak en het materiaal.
 • Dakonderhoud kost eenmalig rond de €70,- tot €90,-. Kies je voor een onderhoudscontract dan betaal je ongeveer €80,- tot €140,- per jaar.
 • Dakisolatie? Hiermee bespaar je op de energiekosten! De investering begint vanaf €20,- tot €110,- per m².
 • Je kan besparen door zelf mee te helpen of een kwantumkorting te regelen. Ook kom je mogelijk in aanmerking voor een premie!


Wat zijn de prijzen voor dakwerken?

De prijzen voor dakwerken verschillen volgens de werkzaamheden. Dakwerken zoals dakrenovatie of reparatie worden doorgaans per vierkante meter berekend. Een dakrenovatie kost ongeveer €30,- tot €110,- per m² en een dakreparatie €80,- tot €150,- per m².

De prijs van andere werken zoals een dakkapel plaatsen of de dakbedekking vernieuwen, hangt af van het gebruikte materiaal. De gemiddelde oppervlakte van een woning in België ligt rond de 125 m². Een plat dak van die oppervlakte vernieuwen kost dus gemiddeld tussen de €3.750,- en €10.000,-.

Dakonderhoud, ten slotte, kan per vierkante meter aangerekend worden, maar hiervoor gebruikt men ook vaak een onderhoudsabonnement. Eenmalig dakonderhoud kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m².

Dakwerken prijs 2024

Dakwerken Gemiddelde prijzen* Omschrijving
Dakrenovatie €30,- tot €110,- Per m² 
Repareren dak €80,- tot €150,- Per m² 
Onderhouden dak €15,- tot €20,- Per m² 
Plaatsen dakkapel Vanaf €3.000,- Prefab tot traditioneel
Dakbedekking plat dak €30,- tot €80,- Per m² (Afhankelijk van materiaal) 
Dakbedekking hellend dak €20,- tot €120,- Per m²  (Afhankelijk van materiaal)
Aanbrengen dakisolatie €50,- tot €120,- Per m² (Afhankelijk van isolatiemethode)

*Dit zijn gemiddelde richtprijzen die kunnen verschillen per vakman.

offerte dakwerken

Welke factoren beïnvloeden de prijs voor dakwerken?

De prijzen voor dakwerken worden bepaald door verschillende factoren. De prijs wordt voornamelijk bepaald door the type dakwerken. Onderhoud is bijvoorbeeld goedkoper dan renovatie.

Verder verschilt de prijs volgens het type dak. De prijzen voor dakwerken op een plat dak zijn iets lager dan voor een hellend dak. Daarnaast hangt de totale kost af van het benodigde materiaal, de mate van het onderhoud en de eventuele ernst van de schade.

Gelukkig zijn er manieren die de prijs voor dakwerken positief kunnen beïnvloeden. Sommige werken komen in aanmerking voor het btw-tarief van 6%. Er zijn ook vele premies voor dakwerken. Ook de ervaring en prijszetting van de dakwerker beïnvloeden de prijzen voor dakwerken.

Hieronder lees je welke factoren de prijs beïnvloeden en vind je meer prijsinformatie.1. Welke exacte werkzaamheden laat je uitvoeren?

De grootste en belangrijkste bepaler van de prijs van je dakwerken, is welke dakwerken je laat uitvoeren. Je betaalt natuurlijk een compleet andere prijs wanneer je dakonderhoud laat uitvoeren dan wanneer je kiest voor een complete dakrenovatie inclusief nieuwe dakconstructie.

Hier heb je zelf natuurlijk weinig invloed op: wanneer jij een dakreparatie nodig hebt, is onderhoud niet voldoende. Wel kun je bij de werkzaamheden die je uit laat voeren rekening houden met het gebruik qua materiaal om goedkoper uit te zijn!

2. Dakwerken prijs per uur

Benieuwd hoeveel je ongeveer betaalt voor een dakwerker per uur? Het uurloon voor een dakwerker ligt gemiddeld tussen de €35,- tot €50,-. Welke prijs je betaalt voor dakwerken per uur hangt af van verschillende factoren. De dakwerker brengt natuurlijk zijn ervaring in rekening, maar ook het type dakwerken. Verder verschilt de prijs voor een dakwerker per uur ook volgens het dakwerkersbedrijf en de regio.

Natuurlijk betaal je niet altijd per uur. Soms betaal je dakwerken per vierkante meter. Meestal is dit zo bij het plaatsen of vervangen van de dakbedekking.


Dakwerken prijzen per uur

€35,- tot €50,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€35,- tot €40,- per uur

Zelfstandig dakdekker
Eenvoudige dakwerken

Maximale kosten
€40,- tot €50,- per uur

Groot dakdekkersbedrijf
Complexe dakwerken

Start gratis offerteaanvraag!

3. Wel of geen nieuwe dakbedekking nodig?

Er zijn heel wat opties voor dakbedekking. Voor platte daken kies je bijvoorbeeld uit EPDM, bitumen of PVC. Dat kost gemiddeld €50,- per m². De levensduur schommelt tussen 20 en 40 jaar. Voor zo’n €60,– leg je er echter een groendak bovenop en dan gaat je dak veel langer mee.

Bij hellende daken zijn de kosten voor dakbedekking veel meer uiteenlopend. Bitumenleien en betonnen dakpannen kosten niet meer dan €40,- per m². Aan het andere uiterste vinden we natuurleien. Die kosten tussen de €110,- en €120,- per m² .

Daarnaast zijn er nog enkele tussenopties voor nieuwe dakbedekking. Materialen zoals kunstleien, zink of riet kosten zo’n €70,- per m².

Kosten nieuwe dakbedekking 2024

Dakbedekkingstype  Prijs per m²* Gemiddelde levensduur
Plat dak
EPDM €40,- tot €60,- 40 jaar
Bitumen €30,- tot €80,- 30 jaar
Groendak €40,- tot €80,- 65 jaar
PVC €50,- tot €60,- 20 jaar
Schuin dak
Betonnen dakpannen €22,- tot €40,- 30 jaar
Kleidakpannen €35,- tot €65,- 100 jaar
Bitumenleien €30,- tot €40,- 25 jaar
Kunstleien €65,- tot €75,- 30 jaar
Zink €70,- 125 jaar
Riet €70,- tot €95,- 35 jaar
Natuurleien €110,- tot €120,- 90 jaar

4. Zijn er reparaties nodig?

Wanneer je dak schade heeft opgelopen na een storm is een dakreparatie onvermijdelijk. De prijs voor dakreparaties per m² ligt tussen €150,- per m² en €350,- per m². Dit lijkt vrij duur, maar vaak moet je slechts een klein deel van het dak repareren.

Prijzen voor dakreparaties

Dakwerken Gemiddelde kosten*
Plat dak: zwakke gedeeltes vervangen €250,- tot €300,- per m²
Hellend dak: dakpannen vervangen €150,- tot €350,- per m²
Hellend dak: nokvorsten vervangen €50,- tot €100,- per meter
Dakgoten vervangen €50,- tot €100,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl.

dakbedekking

5. Wel of geen onderhoud nodig?

Voor een dak ouder dan 10 jaar wordt aangeraden om jaarlijks een onderhoud te plannen. Met een onderhoudsabonnement kan dat voor zo’n €80,- tot €140,- per jaar. Een eenmalige onderhoudsbeurt kost gemiddeld €70,- tot €90,-. Dit is inclusief een dakinspectie, dakreiniging en eventuele dakreparaties.

Prijzen voor dakonderhoud 2024

Werkzaamheden Prijs* 2024
Dakonderhoud €70,- tot €90,-
Onderhoudscontract €80,- en €140,-
Dakreiniging €5,- tot €15,- per m²
Ontmossen €10,- tot €15,- per m²
Coaten €25,- tot €40,- per m²
Impregneren €5,- tot €10,- per m²
Dakgoten schoonmaken €5,- tot €7,- per lopende meter

*Let op: dit zijn richtprijzen.

6. Wel of geen dakisolatie plaatsen?

De kosten voor dakisolatie lopen uiteen van €20,- tot €110,- per m², afhankelijk van de gekozen methode. Het plaatsen van dakisolatie betekent een grotere investering, maar er zit ook een groot voordeel aan: je bespaart hiermee jaarlijks op energiekosten, waardoor je de investering na verloop van tijd weer terugverdient. Bovendien kom je met dakisolatie in aanmerking voor een mooie premie, waardoor je ook een deel van de gemaakte kosten weer terugkrijgt. Als je dakwerken laat uitvoeren is het altijd slim om ook te kijken of dakisolatie een optie is.

Kosten dakisolatie 2024

Type dak Montagemethode Prijs per m²*
Schuin dak Langs binnen €20,- tot €50,-
Langs buiten €40,- tot €60,-
Plat dak Langs binnen €30,- tot €40,-
Langs buiten €70,- tot €110,-
Zoldervloerisolatie €25,- tot €40,-

*Let op: deze prijzen zijn incl. btw, maar zonder kosten voor afwerking.

7. Wat kost een nieuw dak?

De prijs van een nieuw dak hangt af van verschillende factoren. De prijs hangt af van de oppervlakte van je dak. Zoals je hierboven kon lezen heeft het type dakbedekking een sterke invloed op de prijs voor dakwerken per m². Daarnaast kan de dakwerker ook verschillende tarieven aanrekenen voor een plat of hellend dak.

Andere dakwerken beïnvloeden verder de prijs. Maak je van de gelegenheid gebruik om dakisolatie te plaatsen? Wil je een asbest dakbeschot vervangen door douglashout of vurenhout? Dit verhoogt uiteraard de prijs van je dakwerken.

Prijs nieuw dak 2024

Dakwerken Prijs per m²*
Plat dak €30,- tot €80,-
Hellend dak €20,- tot €120,-
Dakisolatie aanbrengen €50,- tot €120,-
Dakbeschot vernieuwen €90,- tot €150,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen voor dakwerken.

Besparen op de prijzen van dakwerken: handige tips!

Wil jij binnenkort dakwerken uitvoeren zonder daarvoor te veel te betalen? Hieronder geven we je 5 handige tips om te besparen op de kosten!

1. Btw op dakwerken

Benieuwd hoeveel btw je betaalt voor dakwerken? We leggen het hier kort uit, maar meer info vind je op de website van de FOD Financiën.

Niet alle woningen komen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%. Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar.
 • Je woning wordt enkel of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.

Hoewel het niet duidelijk vermeld wordt op de website, geldt het verlaagde btw-tarief om je dak te vernieuwen. Ook andere klussen, zoals de schoorsteen onderhouden, komen in aanmerking.

2. Dakwerken: recht op premie?

Naast een voordeliger btw-tarief kan je ook genieten van verschillende premies voor dakwerken. Voor heel wat dakwerken krijg je een deel terugbetaald via de Mijn VerbouwPremie. Je moet natuurlijk wel aan de voorwaarden voor de Mijn VerbouwPremie voldoen.

Bij Premiezoeker kan je terecht voor alle premies in Vlaanderen. Het is vrij eenvoudig. Je geeft aan in welke gemeente je woont. Daarna vink je het soort werken aan. Ten slotte duid je aan of je ,bijvoorbeeld, huurder of eigenaar bent.

3. Zelf meehelpen

Er zijn altijd werkzaamheden waarbij je zelf kan meehelpen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van de oude dakbedekking of schoonmaken van de ondergrond. Vraag een dakdekker welke werkzaamheden je alvast kunt uitvoeren zodat je niet in de weg loopt: zo bespaar je op de arbeidskosten.

4. Kwantumkorting regelen

Woon je in een 2-onder-1-kap woning of rijtjeshuis? Vraag je buren of zij ook dakwerken willen uitvoeren. Door samen de hulp van een dakdekker in te schakelen ben je goedkoper uit. Hoe groter het project, des te lager de prijs per vierkante meter die je betaalt.

5. Dakwerken combineren

Geen buren met wie je de werkzaamheden kunt delen, maar wel graag een kwantumkorting regelen? In dat geval is het slim om meerdere werkzaamheden met elkaar te combineren. Laat een nieuw dak plaatsen in combinatie met dakisolatie of ga voor dakonderhoud inclusief een uitgebreide dakinspectie. Door meerdere werkzaamheden te combineren krijg je nog steeds een mooie kwantumkorting en ben je goedkoper uit.

Gratis dakwerken offertes vergelijken!

Je kreeg al 5 tips om te besparen op de kosten van je dakwerken. Deze waren vooral gericht op het materiaal of de totaalprijs. Ten slotte krijg je nog deze aanbieding van ons. Vraag gratis offertes aan bij verschillende dakwerkers en bespaar tot wel 40% op de totaalkosten!

Start gratis offerteaanvraag!

Dakwerkers uit de regio sturen je vervolgens hun beste aanbod. Daarin vind je onder andere de prijs, hun planning en voorwaarden. Door offertes te vergelijken, kies je voor de optie die het beste bij je past. Dat kan de goedkoopste zijn, of de meest ervaren dakwerker. Jij beslist!

Gratis offertes vergelijken!