Pvc dakbedekking

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Pvc dakbedekking

Pvc dakbedekking laten plaatsen?

Het is tijd voor een nieuwe dakbedekking en je dacht aan pvc. Mensen met een plat dak praten wel eens vaker over de vele voordelen van pvc, maar je weet eigenlijk niet precies wat die zijn. Dan ben je hier op de juiste plek.

Op deze pagina krijg je een handig overzicht van de voor- en ook nadelen van pvc daken. Daarnaast hebben we het over de prijs en de opbouw van zo’n dak.

Start gratis offerteaanvraag!

Ook exacte prijzen kan je hier trouwens verkrijgen via onze gratis offerteservice. Vul snel de korte offerteaanvraag in om vrijblijvend meerdere offertes te ontvangen.

Is pvc uiteindelijk niet jouw ding, bekijk dan even de alternatieven onderaan de pagina.Dakwerker gezocht?

Vind eenvoudig en snel een dakwerker uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een dakwerker en bespaar direct op de kosten.

Wat is pvc dakbedekking?

Pvc staat voor poly vinyl chloride. Het is een soort kunststoffen dakbedekking met vele positieve eigenschappen en een voordelige prijs. Er twee toepassingen: dakplaten en folie.

Dakplaten worden vooral gebruikt op platte daken of daken met een lichte helling. Folie dient eerder voor platte daken. Het is een zeer licht materiaal met goede weerstand tegen chemische middelen en zure regen. Het is stevig en tegelijk soepel zodat het weinig last ondervind van temperatuurschommelingen.

Pvc dakbedekking: levensduur

Een pvc dak gaat tussen de 15 en 40 jaar mee. Er zijn bepaalde kwaliteitsverschillen tussen de verschillende merken die de duurzaamheid beïnvloeden.

Verder hangt de levensduur van pvc af van de dikte van de folie of platen en het onderhoud.

Investeren in een iets duurder materiaal dat dubbel zo lang meegaat, is uiteraard altijd voordeliger op de lange termijn, mits je voor een goed onderhoud van het dak zorgt.

Voordelen van een pvc dak

Een pvc dak is heel goedkoop en dus vrij populair.

Kies voor een wit pvc dak om de woonkwaliteit in huis te verbeteren. Een wit dak neemt weinig warmte op en weerkaatst meer uv-licht. Zo wordt het in de zomer minder snel warm in huis en bespaar je bovendien op ventilatiekosten.

De prijs is echter niet het enige voordeel. Dit zijn de andere voordelen van pvc dakbedekking:

  • Het is licht en belast de dakconstructie dus niet.
  • Het is een sterk en waterdicht materiaal.
  • Deze dakbedekking is onderhoudsvriendelijk.
  • Pvc is duurzaam en volledig recycleerbaar.
  • Het materiaal wordt behandeld tegen uv-straling.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn helaas ook enkele kleine nadelen verbonden aan pvc dakbekleding. Naar gelang het dak ouder wordt, neemt de soepelheid af. Oudere daken zijn dus iets vatbaarder voor schade door weer en wind.

Een pvc dak plaatsen is tijdrovend en niet zo gemakkelijk. Je laat het beter doen door een expert.

Ten slotte, is pvc niet zo goed bestand tegen bitumen of polystyreen. Daarom moet je steeds een tussenlaag plaatsen als je pvc bovenop een oud dak van een van deze materialen wil plaatsen.

Een pvc dakbedekking laten leggen door een expert?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Pvc dakbedekking: prijs

De gemiddelde prijs voor een pvc dak ligt tussen de €50,- tot €60,- per vierkante meter. Dat is relatief goedkoop voor dakbedekking maar andere soorten daken gaan soms langer mee.

Exacte prijzen voor pvc dakbedekking hangen af van verschillende factoren zoals het bestaande dak, de kwaliteit en de tarieven van de vakman.

De oppervlakte van je dak, de bereikbaarheid en de moeilijkheidsgraad van de werken zijn wellicht de belangrijkste factoren. Hoe groter het dak, hoe hoger de totaalprijs, maar hoe lager misschien de prijs per vierkante meter.

Ook het materiaal van het bestaande dak is van invloed. Als er een tussenlaag nodig is of als het bestaande dak weg moet, zal de prijs uiteraard wat hoger liggen.

Tarieven van vaklui of aannemers zijn de laatste grote factor. Deze kosten kan je best te weten komen door hier gratis offertes aan te vragen. Zo kan je ook meteen prijzen vergelijken en de goedkoopste vakman uitkiezen.

Voor welke daken is pvc geschikt?

Pvc wordt vooral gebruikt op platte daken maar ook voor lichthellende daken wordt het soms gebruikt.

Deze soort dakdekking komt vooral voor als folie. De folie wordt in banen op het dak gelegd. Dit gebeurt voornamelijk op platte daken. Daarnaast bestaan er ook pvc golfplaten. Deze kunnen zowel voor platte als voor hellende daken gebruikt worden.

Doordat de platen veel geluid veroorzaken bij regen, is het minder interessant voor de woning. Het wordt dan ook vooral gebruikt voor carports, garages of veranda’s.

Opbouw van een pvc dak

De opbouw van een pvc dak is een vrij ingewikkeld proces. Zonder kennis en ervaring begin je er beter niet aan. Ter informatie geven we een plan van de dakopbouw mee zodat je een idee hebt van de structuur van pvc daken maar je laat de werken beter uitvoeren door een vakman.

1. Drager

De onderste laag van pvc dakbedekking is de drager. Dit is een structuur van houten of betonnen balken waarop het dakbeschot en de rest van het pvc dak rust.

2. Dakbeschot

Het dakbeschot komt bovenop de drager. Dit onderdeel bestaat uit stevige OSB-platen die gemaakt zijn van samengeperste houtschilfers.

3. Isolatie (met dampscherm)

Bovenop de genoemde platen komt een dampscherm tegen condensatie. Dit is vaak een polyethyleenlaag die moet voorkomen dat de isolatie kapotgaat door waterdamp.

De isolatie zelf bestaat meestal uit PUR-isolatiepanelen. Deze worden vastgemaakt aan de onderliggende OSB-platen.

4. Pvc folie

Ten laatste wordt de folie in banen uitgerold en op maat gesneden. Met behulp van verhitting worden de banen vastgemaakt. Ook de naden worden met hittestralen gelast. In de hoeken gebruikt men kimfixatie voor meer stevigheid.

Ten slotte worden de restjes in de hoeken afgesneden en wordt de dakrand bevestigd om het geheel af te werken.

Hoe besparen op de kosten voor een pvc dak?

Vraag gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven te vergelijken en de beste prijs te vinden.

Pvc dakbedekking herstellen: is dat mogelijk?

In sommige gevallen is een pvc dak repareren eenvoudig, in andere is het niet mogelijk. Het hangt vooral af van hoeveel schade er is en hoe oud het dak is.

Kleine schade kan meestal hersteld worden met een reparatiekit of door het dak soepel te maken met hete lucht. Hoewel het eenvoudig lijkt, schakel je beter een vakman in. Zo niet, loop je het risico om de schade erger te maken.

Oudere daken zijn moeilijker te herstellen omdat pvc na verloop van tijd minder soepel wordt. Als het dak niet meer zo flexibel is, doe je er misschien beter aan om een nieuw pvc dak te leggen.

Welke alternatieven zijn er?

Als je een kunststoffen dak wil, maar liever geen pvc legt, dan zijn er nog enkele alternatieven: TPO en EPDM.

EPDM is vergelijkbaar met pvc maar het is iets soepeler. Het is een synthetisch rubber dat vrij goedkoop geproduceerd kan worden.

TPO combineert de beste eigenschappen van pvc en EPDM. Het is soepel zoals EPDM maar heeft dezelfde stevige naden als pvc. Bovendien heb je er geen tussenlaag voor nodig om het op een bestaand bitumen dak te plaatsen.

Besparen op pvc dakbedekking? Gratis offertes vergelijken!

Er zijn veel dakwerkers die pvc daken plaatsen, dus zijn er ook veel uiteenlopende tarieven. Zelden zal je meteen de voordeligste dakdekker vinden. Laat je dus niet misleiden door de eerste offerte die je krijgt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het is beter om meerdere offertes te vergelijken en zo de beste vakman te vinden. Vraag hier gratis offertes aan om meteen tarieven en voorwaarden te vergelijken. Zo vind je de beste vakman voor jouw nieuw pvc dak.

Gratis offertes vergelijken!