Koperen dak

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Koperen dak

Koperen dak laten plaatsen?

Droom je al jaren van een koperen dak? Of heb je een dak met koper dakbedekking en is er wat werk aan? Hier vind je alle informatie over de elegantste dakbedekking.

Eerst krijg je een overzicht van de voornaamste eigenschappen en voordelen. Daarna bespreken we de kosten en enkele plaatsingsmethodes. Tot slot krijg je informatie over het onderhoud en eventuele reparaties.

Start gratis offerteaanvraag!

Zoek je een vakman voor meer informatie of professionele hulp? Ontdek nu de beste tarieven uit je buurt door hier gratis offertes aan te vragen.

Eigenschappen koper

Koper is een prachtig materiaal voor metalen dakbedekking. Het komt vooral voor bij monumenten en oudere gebouwen. Maar ook bij nieuwere woning kan koper zorgen voor een unieke finishing touch.

Koper gaat, net zoals andere metalen dakbedekking, vele jaren mee; vaak zelfs langer dan een eeuw. Dit metaal gaat na verloop van tijd ook oxideren. Door dit chemische proces krijgt de typische koper kleur een groene schijn en na verloop van tijd wordt het hele dak zelfs groen door een patina laag.

Deze kleurverandering kan enkele tientallen jaren duren. Met bepaalde productieprocessen kan deze kleurverandering echter versneld of vertraagd worden.

koperen dak

Voordelen en nadelen koperen dak

De typische uitstraling van een koperen dak is voor velen en echt voordeel. Het geeft je dak een uniek karakter en straalt echte klasse uit.

Andere voordelen zijn de sterke vochtwerende bestandheid en andere karakteristieken die koper een lange levensduur geven.

Verder is koper erg flexibel waardoor je er ook complexe dakvormen mee kan bekleden of unieke ontwerpen mee kan maken.

Ten slotte, zijn koperen heel erg onderhoudsvriendelijk waardoor je weinig tijd en geld moet uitbesteden aan reiniging en herstellingswerken. Koperen dak laten plaatsen door een vakman? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Koperen dakbedekking: prijzen 2024

Koper dakbedekking is veruit een van de duurste keuzes, maar misschien ook wel de elegantste. Het is niet alleen duurder dan andere metalen, maar het is ook duurden dan andere luxe dakmaterialen zoals natuurleien of riet.

In onderstaande tabel krijg je de prijzen voor koperen dakbedekking in vergelijking met aluminium en zink.

Soort metalen dakbedekking

Gemiddelde levensduur

Prijs per m2

Aluminium

50 jaar

€75,-

Koper

80 jaar

€120,-

Zink

100 jaar

€80,-

*Opgelet: Dit zijn gemiddelde prijzen voor metalen daken in jouw buurt. Vraag hier gratis offertes aan voor tarieven op maat.

Koperen dak plaatsen

Koperen dakbedekking plaatsen doe je beter niet zonder goede kennis van zaken. Je werkt namelijk met een duur materiaal dus kan je je geen fouten veroorloven. Daarnaast is er bij metalen dakbekleding net iets meer risico op foute plaatsing dan bij andere materialen.

Zoals altijd dien je ervoor te zorgen dat alles waterdicht is. Maar daarnaast dien je ook rekening te houden met het uitzetten en krimpen van het materiaal. En bovendien is er een goede ventilatie nodig onder de koperen dakbedekking om ervoor te zorgen dat er geen vochtophoping is die kan leiden tot metaalroest of vochtproblemen in het onderdak. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Op zoek naar de laagste prijzen voor een koperen dak?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste tarieven voor een nieuw koper dak te vinden.

Systemen

Om voldoende ventilatie te voorzien onder de koperen dakbedekking en voor voldoende ruimte te zorgen zodat het materiaal kan werken, heeft men door de jaren heen verschillende systemen ontwikkeld. Bij elk systeem is de bevestiging of de vorm van het koper anders.

Dit zijn de drie meest voorkomende methodes voor koperen daken:

  • Felsen: bij deze methode gebruikt men grotere metalen platen met een omgevouwen rand. Deze platen worden met klangen aan het dakbeschot verankerd. Dit zorgt ervoor dat er geen schroeven of soldeernaden nodig zijn.
  • Roeven: bij dit systeem hebben de koperen platen rechtopstaande randen. Tussen de deze rechtopstaande delen bevindt zich een houten balk en langs boven worden de platen aaneengezet met een metalen lat.
  • Losanges: dit systeem is anders omdat er gen grote platen maar kleine metalen leien worden gebruikt. Dit maakt het mogelijk om ook complexere daken van koperen dakbedekking te voorzien.

Koperen plat dak

Speel je met het idee om een plat dak van koper te voorzien, dan moeten we je wellicht teleurstellen. Daken hebben minimum een helling van 3 graden nodig voor koperen dakbedekking. Meer is zelfs beter.

Wat wel kan is een kleine dakrand of de dakgoot.

Koperen dak schoonmaken

Koperen daken vergen erg weinig onderhoud. Het is ook helemaal niet nodig om te schilderen dus zo bespaar je veel tijd en kosten.

Een jaarlijkse of tweejaarlijkse reiniging is doorgaans voldoende om een lange levensduur te garanderen.

Na vele jaren verliezen de koperen dakpanelen wel wat van hun glans. Dan kan je ervoor kiezen om een iets grondigere schoonmaak uit te voeren. Of je kan een specialist inschakelen om je koperen dak opnieuw te doen glanzen. Schakel een specialist in door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen!

Koperen dak repareren

Koperen daken zijn helaas wel wat vatbaar voor schade door hevige hagel of de inslag van harde objecten.

Wanneer bepaalde stukken aan elkaar gesoldeerd zijn is het erg moeilijk om het koperen dak te herstellen. Bij daken met een klik- of schuifsysteem gaat het makkelijker maar je moet wel de gehele plaat vervangen.

Koperen dak leggen

Goedkoop koper dak? Vergelijk gratis offertes

Wil je graag koperen dakbedekking? Schakel een expert in voor een prachtig resultaat met minder risico’s.

Vind nu de goedkoopste vaklui uit je buurt door hier gratis offertes aan te vragen. Dankzij onze handige service bespaar je zo makkelijk tijd en geld.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Probeer het snel uit en geniet binnen de kortste keren van een prachtig koperen dak.

Gratis offertes vergelijken!