Dakkapel

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Dakkapellen

Dakkapel laten plaatsen?

Een nieuwe dakkapel: prefab of maatwerk? Welk materiaal? Welk model? Welk type dak? Er zijn tal van mogelijkheden. Op deze uitgebreide informatiepagina over dakkapellen krijg je heel wat informatie om je te helpen bij deze keuzes.

Start gratis offerteaanvraag!

Verder krijg je verschillende prijsvoorbeelden voor dakkapellen. Geniet ook van de mogelijkheid om vrijblijvend offertes aan te vragen via onze gratis offerteservice.dakkapellen

Wat kost een dakkapel?

De prijs voor een dakkapel is grotendeels afhankelijk van twee factoren: het materiaal en de uitvoering. Kunststof is het goedkoopst, daarna volgt hout en tenslotte polyester.

Verder is er een prijsverschil tussen prefab een maatwerk. Prefab is uiteraard goedkoper omdat er minder werkuren bij komen kijken. Het verschil ligt gemiddeld rond de 30%. Een op maat gemaakte, houten dakkapel kost zo’n €4.000,-, terwijl een prefab model gemiddeld slechts €3.000,- kost. In onderstaande tabel vind je enkele voorbeelden van de kostprijs voor verschillende soorten dakkapellen.

Kosten dakkapel 2024

Materiaal Prefab Maatwerk
Kunststof Vanaf €3.000,- Vanaf €4.000,-
Hout Vanaf €3.500,- Vanaf €4.500,-
Polyester Vanaf €4.250,- Niet van toepassing

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. plaatsing. Vraag gratis offertes aan voor een exacte prijsopgave.

Prijsvoorbeelden dakkapellen

Natuurlijk hangen prijzen voor een dakkapel ook af van de grootte. De basisprijs voor een kleine dakkapel ligt rond de €2.750,-. Voor een bijkomende meter betaal je minder dan €1.000 extra. Daarna is elke bijkomende meter iets goedkoper. In onderstaande tabel krijg je verdere prijsvoorbeelden op basis van de afmetingen. Verder treden er prijsverschillen op volgens het aantal kozijnen en het type draairaam.

Materiaal Afmetingen Gemiddelde prijs* 2024 Omschrijving
Kunststof (trespa) 1 meter €2.750 Enkel kozijn + draairaam
2 meter €3.500,- Enkel kozijn + draairaam
4 meter €4.800,- Dubbel kozijn + 3x draairaam
Hout (meranti) 1 meter €3.300,- Enkel kozijn + draairaam
2 meter €4.200,- Enkel kozijn + draairaam
4 meter €5.800,- Dubbel kozijn + 3x draairaam

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen voor prefab, incl. btw en plaatsing. Besparen? Vergelijk gratis offertes.

Welke keuzes zijn van invloed op de prijs?

We hadden het al kort over de verschillende factoren die de kostprijs beïnvloeden. Hier sommen we ze nog eens op met wat extra uitleg.

 • Afmeting: grotere dakkapellen zijn uiteraard duurder dan een kleine. Bij grotere dakkapellen betaal je echter relatief minder per meter.
 • Materiaal: pvc is het goedkoopst. Hout is iets duurder en polyester is het duurste.
 • Ramen: een grote dakkapel kan één groot raam hebben of twee kleinere. Een groot doorlopend raam is goedkoper.
 • Type dak: zowel je soort dak als de soort dakkapel die je kiest beïnvloeden de arbeidskosten.
 • Uitvoering: een prefab dakkapel is een stuk goedkoper dan een op maat gemaakte.

Bespaar op de kosten voor een dakkapel

Vraag nu gratis offertes aan om gemakkelijk plaatsings- enuitvoeringskosten te vergelijken.

Waarom een dakkapel plaatsen?

Door een schuin dak verlies je veel ruimte. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen. Met een dakkapel creëer je extra ruimte in de bovenste kamer. Zo wordt de slaapkamer iets groter of misschien maak je wel een volledig nieuwe kamer op zolder.

Bovendien bestaan dakkapellen voor een groot deel uit glas. Zo zorg je voor meer licht en een aangenamere sfeer in de kamer.

Dankzij de betere lichtinval en grotere bewoonbare ruimte stijgt je woning bovendien in waarde. Dakkapellen zijn dus een goede investering.

Lees ook meer over andere dakwerken.

Soorten dakkapellen

Dakkapellen zijn beschikbaar in twee soorten uitvoeringen: prefab en op maat gemaakt. Beide soorten hebben verschillende eigenschappen. We sommen ze even op.

 • Prefab: een snelle en goedkope manier om de woning uit te breiden met een dakkapel. Een dakkapel in 1 dag installeren is met een prefab model geen probleem. Hoewel je moet kiezen uit bestaande modellen heb je keuze uit heel wat materialen en kleuren.
 • Traditioneel: een op maat gemaakte dakkapel biedt meer flexibiliteit om ook de vorm en de afwerking te bepalen. Voor de extra persoonlijke inbreng betaal je wel zo’n 30% meer.

Dakkapel kiezen: modellen

Zowel bij prefab als bij traditionele dakkapellen kan je kiezen uit verschillende modellen. Zoals gezegd zijn er qua materiaal, afmetingen en kleur verschillende mogelijkheden. Daarnaast bestaan er verschillende soorten daken.

Een dakkapel met plat dak is een handige optie voor grotere dakkapellen met brede ramen. Verder zie je vaak dakkapellen met een schuin dak om de stijl van het gewone dak door te trekken. Ook bij een huis met een puntdak of een rieten dak kies je misschien beter voor een dakkapel met puntdak of dakkapel met rieten dak, respectievelijk.

Dakkapellen: materialen

Bij de keuze van een dakkapel is het materiaal vrij belangrijk. Zowel esthetisch als praktisch zijn er grote verschillen. Denk maar aan onderhoud, isolatiewaarde en dakkapel kosten.

Dakkapellen zijn beschikbaar in meerdere materialen, zoals hout, verschillende soorten kunststof en zink. Hieronder sommen we deze materialen op met hun voor- en nadelen. Dakkapel prijzen kwamen eerder al aan bod.

Dakkapel hout

Een houten dakkapel wordt het vaakst gebruikt omdat het de goedkoopste optie is. Zowel voor prefab als voor maatwerk is dit materiaal gepast. Doorgaans kiest men voor hardhout omwille van zijn duurzaamheid en sterkte. Hout is bovendien ook gemakkelijk te bewerken.

Er is wel een nadeel. Hout vergt veel meer onderhoud dan andere materialen. Je moet toch om de vijf jaar eens schilderen en regelmatig controleren op houtrot of andere schade. Gelukkig is houtschade vrij eenvoudig te herstellen.

Kunststof dakkapel

Pvc is iets duurder dan hout. Voor de meerprijs krijg je wel enkele voordelen: er is weinig onderhoud nodig en het is kleurvast. Pvc is wel iets moeilijker te bewerken en het is niet zo eenvoudig om van kleur te veranderen.

Een andere kunststof die gebruikt wordt voor dakkapellen is polyester. In tegenstelling tot pvc dakkapellen hebben polyester dakkapellen geen houten framewerk. Polyester modellen worden namelijk in één stuk gemaakt. Daardoor is het volledig naadloos met als gevolg een betere isolatie en zeer weinig kans op lekkage.

Het grootste nadeel van kunststof is dat je eventuele schade niet gemakkelijk kan herstellen.

Dakkapel zink

Zink is een modernere optie voor een dakkapel. Dit materiaal kiest men vooral voor zijn unieke uitstraling en uitstekende duurzaamheid. Bovendien zorgt zink, in combinatie met een kunststof frame voor een zeer optimale isolatie.

Zink is wel iets duurde dan de andere materialen, maar zink is ook 100% recycleerbaar. Goed voor het milieu en ook goed voor je portefeuille als je het een nieuw leven kan geven.

Een ervaren dakdekker inschakelen voor de plaatsing van een dakkapel?

Dat is eenvoudig en goedkoop voor wie gebruikt maakt van onze uitstekende offerteservice.

Dakkapel isoleren: waarom is dit belangrijk?

Een dakkapel is vaak de plaats die het meeste warmteverlies veroorzaakt in huis. De dakkapel isoleren, is belangrijk om dit te voorkomen en zo te besparen op de energiefactuur.

De zijkanten kunnen gemakkelijk vanbinnen geïsoleerd worden. Het dak kan je ook aan de binnenkant isoleren, maar dat zorgt vaak voor problemen met condensatie. Je wacht dus beter tot je de dakbekleding van de dakkapel vervangt om dan dakisolatie aan te brengen aan de buitenkant.

Hoeveel isolatie je moet plaatsen en hoe noodzakelijk het is, hangt natuurlijk af van het type dakkapel. Zoals gezegd zorgen zink en polyester op zich al voor betere isolatie dan hout.

Dakkapel vergunning: heb ik die nodig?

Wie een dakkapel wil bouwen, moet meestal een omgevingsvergunning aanvragen. Slechts als de dakkapel aan verschillende voorwaarden qua afmeting voldoet en niet aan de voorkant gebouwd wordt, kan het vergunningsvrij. Toch geldt er steeds een meldingsplicht.

Een architect is niet nodig als er met de verbouwingen geen constructieproblemen opgelost worden en als de stabiliteit van de woning niet wijzigt. Verder mag de dakuitbouw niet groter zijn dan één vierde van het dakoppervlak. Dat is bij een dakkapel echter zelden het geval.

Bezoek het omgevingsloket voor meer informatie over vergunningen. Vraag ook na bij je gemeente aan welke voorschriften je je moet houden.

Bespaar op de kosten van een dakkapel!

Benieuwd hoe je kan besparen op de bouwkosten van een dakkapel? Lees onderstaande tips!

 • Hou je aan de maximale afmetingen en andere voorwaarden om te besparen op de kosten voor een architect en vergunning.
 • Kies bij grote dakkapellen voor een groot raam in plaats van twee kleinere ramen.
 • Vergelijk prijzen en offertes voor een dakkapel via onze offerteservice.

Een dakkapel is trouwens een interessante investering. Combineer de werken met isolatiewerken voor een dubbele waardeverhoging van de woning. Bovendien zal je ook besparen op energiekosten.

Dakkapel offertes vergelijken: waarop moet ik letten?

Voor je gebruik maakt van onze offerteservice of ergens anders op zoek gaat naar offertes, geven we je graag enkele tips.

De goedkoopste offerte is niet altijd de beste. Lees altijd goed alle details na. Let erop of alle werken en materialen inbegrepen zijn. Soms komen er extra kosten bij kijken.

Lees ook telkens de voorwaarden na. Zowel de algemene voorwaarden als de garantievoorwaarden zijn belangrijk. Je wil later niet voor verassingen staan.

Ten slotte, is het interessant om na te gaan of de vakman ook andere specialisaties heeft. Misschien bespaar je wel op de kosten door verschillende bouw- en renovatiewerken te combineren.

Alternatieven voor dakkapellen

Heb je het niet zo voor dakkapellen, maar wil je wel genieten van de voordelen? Misschien is een van onderstaande alternatieven wel iets voor jou.

Wil je vooral meer ruimte?
Kies dan voor een dakopbouw. Met een extra verdiep erbij heb je meteen een aantal nieuwe kamers. Ook met een nokverhoging zorg je voor meer leefruimte. Dankzij een gedeeltelijke verhoging van het dak, aan een zijde of beide zijdes van de nok, krijg je er een of twee kamers bij.

Wil je vooral meer licht?
Dan is een dakraam de perfecte oplossing. Met een combinatie van meerdere dakramen, ook wel daglichtsysteem genoemd, krijg je zelfs meer extra zonlicht dan met een dakkapel.

dakkapellen kosten

Dakkapel laten plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Heb je nog concrete vragen over de bouw van een dakkapel? Wil je weten hoeveel het exact gaat kosten? Twijfel je of je nu een vergunning nodig hebt of niet?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Een ervaren aannemer kan je verder informeren. Gebruik daarom onze offerteservice om tot 4 offertes te ontvangen. Zonder verplichtingen. Zonder kosten.

Gratis offertes vergelijken!