Kiezen voor een schilddak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Schilddak

Schilddak

Een huis met schilddak is net iets moderner dan andere dakstijlen. Bovendien zijn er dankzij de verschillende opties voor dakbedekking heel wat stijlmogelijkheden. Ook een tuinhuis met schilddak is best stijlvol.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina kom je meer te weten over de mogelijkheden, de dakopbouw en de voordelen van dit daktype. Ben je overtuigd van deze moderne daksoort? Vraag dan gratis offertes aan om prijzen van aannemers te vergelijken.Wat is een schilddak?

Een klassiek schilddak heeft vier schuine zijden die elkaar in de nok ontmoeten. Daarnaast is het mogelijk dat de vier vlakken elkaar in een punt ontmoeten, dan spreekt men van een schilddak. De woning waarop het dak rust bestaat uit gevels met een gelijke hoogte. Er zijn geen topgevels zoals bij daken met twee dakvlakken.

Schilddaken hebben doorgaans 2 driehoekige vlakken aan de korte zijdes en twee trapeziumvormige vlakken aan de lange zijdes. Soms bouwt men ter decoratie een piron aan weerszijden van de nok.
Deze daken hebben echter niet altijd een regelmatige vorm. Soms bestaat het dak uit meerdere dakvlakken, waardoor een schilddak perfect past bij verschillende stijlen, zoals landelijke, klassieke of moderne woningen.

Voordelen van schilddaken

Schilddaken hebben een iets complexere structuur dan driehoekige daken. Dit leidt tot iets hogere kosten maar levert ook vele voordelen op.

  • Schilddaken hebben een goede waterafvoer waardoor vochtproblemen amper voorkomen.
  • Een schilddak is heel aerodynamisch en dus goed beschermd tegen hevige wind.
  • De dakgoot loopt rondom en dit zorgt voor een betere wateropvang.
  • Zonnepanelen kunnen altijd op de voordeligste zijde geplaatst worden.

Schilddak: constructie

Een schilddak constructie heeft geen topgevels. Alle muren van de woning zijn namelijk even hoog.
De dakconstructie bestaat doorgaans uit een nokgording die rust op vier nokspanten. Dit zijn vier balken die vertrekken uit de hoeken van de woning. De nokspanten worden ondersteund door voetgordingen die op de buitenmuren liggen. Een middengording is meestal overbodig.
Zoals gezegd, bestaat de constructie meestal uit vier dakvlakken die elkaar in de nok ontmoeten. Er bestaan echter ook veel onregelmatige vormen, waaronder schilddaken met plat dak. Zo’n daken hebben uiteraard een iets andere en ingewikkeldere dakconstructie.

Schilddak met plat dak

De vlakken van een schilddak ontmoeten elkaar niet altijd in de nok. Steilere schilddaken hebben vaak een plat dak bovenaan. Dit noemt men ook wel eens een afgeknot schilddak.

Dankzij de steilere dakvlakken is er meer ruimte onder het dak. Deze woningen hebben dus eigenlijk een extra bewoonbare verdieping want onder een gewoon schilddak is er weinig zolderruimte.

Dakkapel op schilddak

Dakkapellen en dakramen zijn heel populair bij schilddaken, en eigenlijk ook heel belangrijk. Aangezien een schilddak geen topgevels heeft, zijn er geen gewone ramen.

Dakkapellen zijn dus een heel goede manier om meer licht binnen te laten op de bovenste verdieping. Bovendien creëren ze meer ruimte, wat best wel handig is bij deze daksoort.

De mogelijkheden met dakkapellen verschillen volgens het type dakbedekking. Contacteer een dakwerker voor advies op maat.

Op zoek naar prijzen voor een schilddak met isolatie?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van dakwerkers te vergelijken.

Welke dakbedekking voor schilddaken?

Zolang het dak aan de voorwaarden qua hellingsgraad voldoet, kan je alle soorten dakbedekking voor schuine daken gebruiken op schilddaken.

Dakpannen en leien zijn nog steeds de populairste opties, maar riet neemt stilaan een deel van de markt over. Ook verschillende metalen, zoals zink, aluminium of koper, worden steeds vaker gebruikt.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de prijzen per vierkante meter en de geschatte levensduur van deze verschillende soorten dakbedekking voor schilddaken.

Type dakbedekking Prijs per m²* 2024 Levensduur
Betondakpannen €40,- tot €50,- 30 jaar
Kleidakpannen €50,- tot €60,- 100 jaar
Bitumenleien €30,- tot €40,- 25 jaar
Kunstleien €65,- tot €75,- 30 jaar
Natuurleien €110,- tot €120,- 90 jaar
Aluminium €75,-  50 jaar
Zink €70,- 125 jaar
Riet €90,- 30 tot 40 jaar
Koper €130,- 75 tot 85 jaar

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vul het offerteformulier in.

Prijzen schilddaken

De prijs voor een schilddak ligt iets hoger dan voor een klassiek dak. Omdat er vier dakvlakken zijn, heeft de constructie meer hoeken en is het dakoppervlak iets groter.
Hoewel we voorbeelden kunnen geven van de kostprijs van de dakbedekking, kunnen we geen exacte prijs plakken op de kosten voor een compleet schilddak.

Prijzen voor de bouw van een volledig dak zijn telkens op aanvraag, omdat je rekening moet houden met de totale oppervlakte en de vorm van het dak. Ook eventuele extra’s, zoals dakkapellen, dakvensters en een of meerdere schoorstenen beïnvloeden de prijs.

Schilddak of zadeldak kiezen?

De keuze tussen een zadeldak of schilddak is niet simpel. Beide vormen hebben voor- en nadelen.
Bij een zadeldak is er meer bruikbare ruimte onder het dak. Aan de zijdes van de topgevels heb je namelijk altijd rechte muren. Deze daken zijn ook iets goedkoper, maar wel iets minder stijlvol.
Een schilddak is mooier en aerodynamischer. Het heeft ook een betere waterafvoer waardoor je zelden last hebt van vochtproblemen. Schilddaken zijn wel iets duurder en hebben een minder goede ventilatie.

Lees meer over andere soorten daken.

Huis met schilddak? Gratis offertes vergelijken!

Een schilddak woning heeft een iets complexere constructie dan een gewoon dak. Het is trouwens ook belangrijk dat de muren helemaal waterpas staan. Zo’n dak bouwen is dus geen werk voor de gewone Vlaming met een baksteen in de maag. Dit vergt iets meer ervaring en kennis.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gelukkig hoeft die extra ervaring niet altijd duur te zijn. Door offertes te vergelijken, vind je gegarandeerd voordelige tarieven. Waar wacht je nog op? Vraag nu je gratis offertes voor schilddaken aan!

Gratis offertes vergelijken!