Dakpannen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakpannen

Dakpannen: alle soorten en mogelijkheden op een rij!

Dakpannen bestaan in heel wat soorten, kleuren en vormen, en zijn een essentieel onderdeel van dakwerken. Welke soort nu de beste optie is voor je dak, hoe lang ze meegaan of hoeveel ze ongeveer kosten, kom je hier te weten.

Start gratis offerteaanvraag!

Naast de verschillende voor- en nadelen, geven we ook informatie over de levensduur of wanneer het tijd is voor vervanging. Hoeveel die vervanging exact gaat kosten, kom je te weten via offertes op maat. Vraag hier gratis offertes aan om gemakkelijk prijzen van aannemers te vergelijken.dakpannen

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten dakpannen, onder te verdelen volgens vorm en materiaal. Eerst hebben we het over de voor- en nadelen van verschillende materialen. Daarna komt de vorm van de dakpan aan bod.

De populairste optie is de gewone dakpan. Die wordt zowel met beton als met klei gemaakt. Daarnaast kan je kiezen voor leien of dakpanplaten.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen of sneldakpannen zijn vrij goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze gaan normaal zo’n 30 jaar mee. Deze pannen zijn ook gemakkelijk te plaatsen en complexe dakstructuren bieden geen problemen voor betondakpannen. Met hulpstukken kan je namelijk gemakkelijk complexe vormen afwerken.

Mos vormt dikwijls een probleem, maar dankzij een speciale coating kan dit vermeden worden. Bovendien zorgt deze coating voor een langere levensduur.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen of kleidakpannen zorgen voor een authentiekere look. Ze zijn bovendien leverbaar in verschillende kleuren en zijn ook zeer kleurvast.

Keramische dakpannen vergen een iets grotere investering, maar zijn wel veel duurzamer. Het gaat namelijk om een natuurlijk product: klei. Om de dakpannen te maken, is wel een bakproces nodig.
Dat leidt tot een hogere prijs en een hogere milieubelasting dan bij dakpannen van beton.

Ook hier is bescherming tegen mos en vuil mogelijk. Geglazuurde dakpannen ondervinden hier namelijk weinig last van.

Leien dakpannen

Een leien dakpan is zo mogelijk nog duurzamer dan een keramische. Natuurlijke leien kunnen tot wel 100 jaar dienst doen. Daar staat tegenover dat deze dakbedekking natuurlijk iets duurder is.

Naast de duurzaamheid hebben leien nog enkele voordelen. Het is namelijk een zeer lichte dakbedekking, wat verschillende plaatsingswijzen mogelijk maakt. Zelfs de muur kan met dezelfde leien bekleed worden.

Natuurleien zorgen ook voor een heel authentieke look. Elke lei is namelijk uniek. Zowel de vorm als de kleurpatronen vertonen altijd kleine verschillen.

Dakpanplaten

Dakpanprofielplaten zijn een lichter alternatief voor gewone dakpannen. Bovendien zijn platen veel sneller en gemakkelijker te monteren.

Verder heb je met dakpanplaten veel mogelijkheden qua kleur en afwerking. De platen kunnen gemakkelijk op maat gezaagd worden. Bovendien kan je platen verkrijgen met ingebouwde isolatie. Dat bespaart nog meer werk.

Dakpanplaten hebben jammer genoeg een minder lange levensduur en verliezen sneller hun kleur. Ook zijn er iets meer risico’s op vochtproblemen, zoals condensvorming. Er is namelijk minder ventilatie.

Op zoek naar gepersonaliseerde informatie over dakpannen plaatsen?

Gebruik onze offerteservice om tot vier verschillende offertes op maat te ontvangen.

Betondakpannen of kleidakpannen kiezen?

Betondakpannen zijn iets goedkoper dan kleidakpannen. Dakpannen van gebakken klei geven je huis echter een natuurlijkere uitstraling en gaan iets langer mee. Welke soort dakpannen je dus best kiest, hangt af van je gewenste look en je budget.

Verder zijn er nog enkele specifieke omstandigheden die bepalen welke soort het gunstigst is voor jouw woning. Voor meer informatie en advies op maat neem je best contact op met een dakwerker of aannemer. Klik hier om gratis gepersonaliseerde offertes te ontvangen.

Soorten dakpannen: vorm

Dakpannen worden onderverdeeld in holle en platte. Bij beide vormen bestaan er zowel modellen met sluiting als zonder sluiting. Of je al dan niet een dakpan met sluiting nodig hebt, hangt vooral af van de steilheid van het dak.

Voor dakpannen zonder sluiting heb je een minimale helling van 25° nodig. Bij platte dakpannen beter zelfs nog steiler. Op minder steile daken, met een helling tussen de 22° en 25°, gebruik je dakpannen met een sluiting. Dit zorgt ervoor dat er geen water doorsijpelt. Heeft je dak slechts een helling van 20°? Gebruik dan zeker holle dakpannen met een lichte golving.

Levensduur dakpannen

Dakonderhoud is enorm belangrijk om zo lang mogelijk van het dak te kunnen genieten. Zowel behandelen tegen mos als vuil verwijderen zijn van essentieel belang.

Dakpanplaten gaan het minst lang mee. Mits goed onderhoud doen ze zo’n 20 jaar dienst. Daarna volgen dakpannen van beton met een levensduur van een 30-tal jaar. Kunstleien hebben ongeveer dezelfde levensduur. Keramische dakpannen gaan dan weer tot een halve eeuw mee terwijl natuurleien tot 100 jaar dienst kunnen doen. We zetten nog even alles op een rijtje:

  • Dakpanplaten: 15-20 jaar.
  • Betonnen dakpannen: ongeveer 30 jaar.
  • Kunstleien: 30-35 jaar.
  • Keramische dakpannen: ongeveer 50 jaar.
  • Natuurleien: minimum 100 jaar.

We herhalen dat de levensduur sterk afhankelijk is van een goed onderhoud. Mits de nodige zorg gaat jouw gekozen dakbedekking misschien zelfs langer mee.

Dakpannen plaatsen: wat doet de vakman?

Bij een nieuwbouw installeert de vakman eerst het onderdak en de panlatten. Gaat het om een vervanging, dan begint hij wellicht met een kleine inspectie (en reparatie) van deze onderdelen.

Vervolgens worden de dakpannen gelegd. Om een goed overzicht te behouden, werkt men van onder naar boven toe. Bepaalde dakpannen moeten verankerd worden voor een betere stevigheid. Ten slotte, dekt de vakman de randen af met lood om het dak waterdicht te maken.

Een professional inschakelen om nieuwe dakpannen te plaatsen?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van dakwerkers en uitvoeringsmogelijkheden te vergelijken.

Gratis offertes ontvangen!

Wat kosten dakpannen?

Zoals eerder vermeld is een betonnen dakpan goedkoper dan een keramische en zijn leien duurder dan pannen. Dakpanplaten zijn dan weer een stuk goedkoper per vierkante meter.

De prijs van dakpannen wordt grotendeels bepaald door twee factoren: plaatsingswerk en materiaal. Leien vergen meer werk dan dakpannen of platen. Natuurlijke materialen zijn duurder. Daarom kosten keramische dakpannen zo’n €10,- meer per vierkante meter dan sneldakpannen van beton. Bij leien is het verschil zelfs nog groter. Kunstleien zijn zo’n €40,- per vierkante meter voordeliger dan natuurleien.

Uiteraard hebben duurdere materialen voordelen, zoals authentiekere looks en betere duurzaamheid. Raadpleeg onderstaande tabel voor prijzen van soorten dakpannen.

Soort dakpan Prijs per m²* 2024
Betondakpannen €45,-
Keramische dakpannen (kleidakpannen) €55,-
Kunstleien dakpannen €70,-
Natuurleien dakpannen €110,-
Dakpanplaten €25,- tot €35,- per m² 

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en plaatsing. Vraag gratis offertes aan en bespaar.

Dakpannen vervangen: wanneer is dit nodig?

Bij gebrek aan goed onderhoud verweert een dakpan snel, met kleurverlies en minder bescherming tegen als gevolg. Verder wordt ze na verloop van tijd brozer, met het risico op barsten in de vorstperiode. Om problemen te vermijden is het belangrijk om ieder jaar voor de winter een kleine inspectie uit te voeren. Op de pagina dakpannen vervangen vind je hier meer informatie over.

Ook na een hevige storm is het soms nodig om een deel van het dak te vervangen. Daarom is het aan te raden om wat extra dakpannen te kopen wanneer je een nieuw dak legt.

dakpannen kosten

Dakpannen plaatsen? Bespaar op de kosten!

Zelf doen is dikwijls de goedkoopste manier, maar er zijn veel risico’s mee verbonden. Nieuwe dakpannen leggen is geen eenvoudig werkje en bovendien is het best gevaarlijk voor iemand zonder ervaring. Het is trouwens heel belangrijk om de werken goed uit te voeren. Een fout geplaatste dakpan kan loskomen en vergroot het risico op waterschade.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gelukkig hoeft het niet zo duur te zijn om de werken te laten uitvoeren. Er zijn verschillende manieren om te besparen, zoals offertes vergelijken. Dat kan, bijvoorbeeld, door hier gratis offertes aan te vragen.

Gratis offertes vergelijken!