Interesse in een groendak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Groendak

Groendak

Van plan om een groendak aan te leggen? Een groendak ziet er niet alleen mooi uit, maar isoleert ook nog uitstekend. Er zijn verschillendem mogelijkheden voor een groendak, alle informatie vind je hier.

We geven je niet alleen informatie over de type groendak, ook vertellen we meer over de kosten, de geschikte onderlaag, subsidie en hoe je kunt besparen.

Groendak: samenvatting

  • Een groendak is geschikt voor platte en licht hellende daken.
  • Kies uit een intensief groendak of extensief groendak.
  • Een groendak kost ongeveer €45,- tot €200,- per vierkante meter, afhankelijk van het type dak. Houd er rekening mee dat je ook een geschikte onderlaag nodig hebt, zoals pvc of EPDM.


groendak

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak met één of meerdere soorten vegetatie. Zowel grassen, vetplanten, kruiden, bloemen als struiken en bomen behoren tot de mogelijkheden. Vaak combineert men zo’n dak met bronnen van groene energie, zoals zonnepanelen. Dit noemt men een energiedak.

Groendaken bestaan in verschillende soorten. De mogelijkheden hangen af van het type vegetatie en het type dak. Uiteraard heeft dit zijn invloed op de prijs en de voordelen. Beide aspecten komen hierna aan bod.

Groendak: voordelen

Een groendak heeft vele voordelen. Zo zorgt de groene dakbedekking voor een betere isolatie van de woning en een langere levensduur van de onderliggende dakbekleding. Een dak met sedum zorgt, bijvoorbeeld, voor een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van de levensduur. Dit komt omdat deze groene laag het dak beschermt tegen UV-licht, temperatuurschommelingen en diverse weersomstandigheden.

Bovendien zijn planten op het dak goed voor het milieu. Ze helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren door fijn stof te absorberen en C02 te verwerken.

Wat kost een groendak?

De prijzen voor een groendak zijn zeer uiteenlopend. Een groendak kost minimum €45,- per vierkante meter. De prijs verdubbelt echter als je ook een wortelbestendige onderlaag moet laten plaatsen.

Verder verschillen de kosten voor groendaken sterk volgens het type vegetatie. Een extensief groendak kost gemiddeld slechts de helft van een intensief groendak. Het verschil tussen beide komt later aan bod.

Type dak Prijs per m²*
Wortelbestendige onderlaag (EPDM) €40,- tot €50,-
Extensief groendak €45,- tot €100,-
Intensief groendak €120,- tot €200,-

*Let op: dit zijn richtprijzen voor een plat dak, incl. btw.

Wil je niet te veel betalen voor je groendak?

Wees slim en vergelijk offertes van verschillende aannemers via onze gratis offerteservice.

Voor welke daken is een groendak geschikt?

Een groendak is geschikt voor verschillende soorten daken. Het kan aangebracht worden op platte daken, maar ook op schuine daken met een helling tot 45°. Vanaf 35° heb je echter wel speciale verankering nodig. Een tuinhuis met groendak behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Een groendak op een plat dak heeft steeds een drainagelaag nodig. Bij een hellend dak is dat niet altijd noodzakelijk. Een groendak op een schuin dak is wel beperkter qua beplanting; een complete daktuin met grotere vegetatie is moeilijk te realiseren.

Soorten groendaken

Er bestaan twee soorten groendaken: extensieve groendaken en intensieve groendaken. Het grote verschil tussen beide is de soort vegetatie. Een extensief groendak is gemakkelijk in onderhoud, terwijl een intensief groendak als het ware een echte tuin is, maar dan op het dak.

Extensief groendak

Een extensief groendak vergt weinig onderhoud. Meestal bestaat zo’n dak uit mossen, kruiden en/of sedum. Deze beplanting is licht, gemakkelijk aan te leggen en gemakkelijk te onderhouden. Daardoor is een extensief dak goedkoper.

Een extensief dak is moeilijk te belopen. Op het dak lopen kan namelijk de grondlagen beschadigen en lekken veroorzaken. Als je lekker wil vertoeven in de daktuin, kies dan voor een intensief groendak.

Intensief groendak

Een intensief groendak is zoals een echte tuin. Planten, struiken en zelfs bomen behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard heb je hiervoor een stevige constructie nodig. Het dak moet namelijk een groot gewicht dragen. Niet alleen weegt de vegetatie meer, je hebt ook veel dikkere grondlagen nodig.

In tegenstelling tot extensieve groendaken, zijn intensieve groendaken niet mogelijk op hellende daken. Een daktuin kan enkel op platte daken of daken met een heel lichte helling. Een intensief groendak kan je uiteraard wel belopen. En dat is ook nodig want er is veel meer onderhoud nodig.

Een goede groendak opbouw is belangrijk om problemen met stevigheid of lekken te voorkomen. Een wortelbestendige onderlaag is een belangrijk deel van die opbouw.

Groendaken kunnen op verschillende types ondergrond aangelegd worden. EPDM en bitumen zijn bestand tegen wortels. Bij de meeste andere ondergronden moet je een wortelwerend doek gebruiken.

Een extensief of intensief groendak?

Een groendak bestaat dus in twee soorten: een extensief of intensief groendak. Soms voegt men er ook een derde soort aan toe: een semi-extensief groendak.

Een extensief bestaat uit onderhoudsarme vegetatie zoals mossen en sedumplantjes. De bodem voor dit groen, of de substraatlaag, is slechts 6 cm dik. Soms zelfs minder.

Een semi-extensief dak bestaat uit vegetatie die net iets meer wortelruimte nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan kruiden, grassen en kleine plantjes. De substraat is hiervoor zo’n 20 cm dik.

Voor een intensief groendak, ten slotte, heb je minstens 25 cm substraat nodig maar vaak is dat zelfs het dubbel. Bomen en struiken hebben namelijk heel wat wortelruimte nodig.

Welke beplanting is geschikt?

Op een intensief groendak plaats je zowat alles wat je in de gewone tuin kan planten. De vegetatie kies je op basis van de gewenste hoogte en onderhoud. Uiteraard moet je er rekening mee houden dat bepaalde vegetatie een dikkere voedingsbodem vereist. Een groendak met planten heeft, bijvoorbeeld, een dikkere grondlaag nodig dan een dak met mossen of kruiden.

Een dak met vetplatjes, zoals een sedumdak, is een populaire keuze voor extensieve daken. Deze beplanting vangt goed water op, isoleert grondig en vergt weinig onderhoud.

Groendaken onderhoud: wat is er nodig?

Een groendak heeft enkele kleine nadelen. Het trekt vaak dieren aan. Vooral vogels. En lekken zijn moeilijk op te sporen. Een goed onderhoud om dit te voorkomen is dus zeer belangrijk.

Voor een goed onderhoud zorg je door een of twee keer per jaar te bemesten en de waterafvoer te reinigen. Onkruid verwijderen doe je best zesmaandelijks. Water geven is eigenlijk niet nodig tenzij het uitzonderlijk lang droog blijft.

Heb je last van vogels die het mos of de plantjes losmaken. Dan los je best het onderliggende probleem op. Dat zijn veelal de lekkere larven of slakken die op het dak leven.

Groendak plaatsen: wat doet de dakwerker?

De methode voor het plaatsen van groendaken, is afhankelijk van het type groendak dat je laat leggen, de onderlaag en de constructie van eht dak.

Op deze pagina lees je alles over het aanleggen van een groendak.

Bespaar op kosten groendak: handige tips!

Een groendak zelf leggen, is een goede manier om te besparen op de kosten. Jammer genoeg is doe-het-zelfwerk niet voor iedereen weggelegd.

Je kan ook besparen door voor goedkopere vegetatie of een goedkopere vakman te kiezen. Die vind je door offertes en prijzen te vergelijken.

Vergeet ook niet dat een groendak een goede investering is. Het verbetert de levensduur van je dak, verhoogt de waarde van de woning en zorgt voor een betere isolatie waardoor je bespaart op energiekosten.

Heb ik recht op een subsidie?

Subsidies voor groendaken hangen af van gemeente tot gemeente.

Een deel van een groendak komt echter steeds in aanmerking voor extra premies. Werken aan de draagstructuur en waterdichte bedekking komen namelijk in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

groendak kosten

Groendak laten plaatsen? Vergelijk altijd gratis offertes!

Om een groendak aan te leggen, heb je heel wat kennis nodig. Bovendien moet je nauwkeurig werken om lekken te voorkomen. De aanleg uitbesteden aan een vakman is dus geen overbodige luxe. Helaas is dit niet zo goedkoop.

Maar er is een remedie om te hoge kosten te voorkomen. Vraag hier gratis offertes aan om prijzen te vergelijken. Zo kies je gemakkelijk voor de beste tarieven en beste voorwaarden.

Gratis offertes vergelijken!