Dakpannen leggen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakpannen leggen

Dakpannen laten leggen?

Dakpannen zijn nog steeds de populairste dakbedekking in Vlaanderen. Maar dakpannen leggen, hoe werkt dat precies?

Op deze pagina leer je dakpannen zelf leggen. Maar we vergelijken ook het verschil met dakpannen laten leggen door dakwerkers en verklaren de prijs om de werken uit te besteden.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je meteen de prijs om dakpannen te laten leggen, vraag dan nu gratis offertes aan om vrijblijvend de tarieven van dakdekkers uit je buurt te vergelijken.

Welke dakpannen kiezen?

Er bestaan twee soorten dakpannen: betondakpannen en kleidakpannen. De tweede soort wordt ook wel een keramische dakpan genoemd.

De grote verschillen tussen beide zijn de levensduur en prijs. Keramische dakpannen gaan langer mee maar zijn ook een stuk duurder.

Andere verschillen zijn dat kleidakpannen een authentiekere uitstraling hebben en dat hun kleur langer behouden blijft.

Beide soorten zijn echter beschikbaar in holle en vlakke uitvoering. Ook qua kleur heb je met beide verschillende mogelijkheden.

dakpannen leggen

Kosten dakpannen leggen

De kosten zijn in eerste instantie afhankelijk van het type dakpannen. Kleidakpannen zijn duurder omwille van het materiaal en het productieproces. Bij betondakpannen liggen de arbeidskosten trouwens lager omdat het leggen ervan sneller gaat. Niet voor niets noemt men ze ook wel sneldakpannen.

Andere factoren die de totale prijs beïnvloeden zijn de oppervlakte van het dak, de vorm van het dak, het aantal onderbrekingen zoals dakramen en de tarieven van de vakman.

Dit zijn de gemiddelde kosten om dakpannen te laten leggen in België in 2024. Ter vergelijking krijg je ook de prijzen voor dakpanplaten en leien.

Kosten dakpannen leggen 2024

Soort dakpan

Prijs per m²*

Betondakpannen

€45,-

Keramische dakpannen (kleidakpannen)

€55,-

Kunstleien

€70,-

Natuurleien

€110,-

Dakpanplaten

€25,- tot €35,-

Let op: *Dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan om exacte prijzen te vergelijken.

Zelf dakpannen leggen

Wil je zelf dakpannen leggen, dan zullen de kosten natuurlijk wat lager liggen. Maar dakwerken zelf uitvoeren is niet zonder risico. Je dient je goed te beschermen. Ook de werken moet je zeer nauwkeurig uitvoeren om vochtproblemen en dergelijke te voorkomen. Het werk laten doen door een ervaren vakman? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!

Ben je ervan overtuigd om dakpannen te leggen, volg dan deze instructies. We gaan ervan uit dat je een nieuw dakpannen dak legt of dat je een volledige renovatie uitvoert.

Voorbereiding

Voor je begint, dien je alle regels en maatregelen van de gemeente te raadplegen. Indien nodig vraag je vergunningen aan of dien je een melding in.

Je moet ook het nodige materiaal aankopen. Zorg voor goede isolatie en koop voldoende dakpannen. Je koopt er beter wat te veel zodat je bij eventuele schade in de toekomst dakpannen van dezelfde serie kan gebruiken voor reparaties. De tengellatten moeten minsten 1,5 cm dik zijn.

Ten slotte, zorg je voor de nodige bescherming en werkgemak. Zoek een pannenlift om het werk te vergemakkelijken en minder manoeuvres te moeten doen. Verder heb je antislip werkschoenen nodig en valbescherming.

Onderdak aanbrengen

Wanneer je dakisolatie geplaatst is, breng je het onderdak aan. Dit zorgt ervoor dat er geen water in de isolatielaag terechtkomt. Een goede plaatsing is dus essentieel om vocht- en schimmelproblemen te vermijden.

Voor een goede plaatsing dienen de banen voldoende te overlappen en werk je de randen netjes af. Het werk laten verrichten door een vakman? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Panlatten plaatsen

Bovenop het onderdak bevestig je de tengellatten en de panlatten.

De verticale tengellatten gaan eerst. Je bevestigt ze door het onderdak op de onderliggende kepers. Daarna plaats je de horizontale panlatten op de tengellatten.

Voor de afstand tussen de panlatten dien je de afmetingen van je dakpannen te kennen. Verder hou je rekening met de soort pannen en de helling van het dak. Deze factoren bepalen hoeveel overlap er nodig is.

Dakpannen laten leggen door een ervaren dakwerker?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste prijzen uit je buurt te ontdekken.

Dakpannen leggen

Wanneer de isolatie, het onderdak en de lattenstructuur in orde zijn, kan je de pannen leggen.

Je werkt hiervoor van onder naar boven en eventueel in waaiervorm. Zo behoud je mooi het overzicht. Zorg er ook voor dat je ruimte vrijlaat om nadien naar beneden te kunnen klimmen.

De onderste dakpannen dien je te verankeren voor extra stevigheid. ook de nokpannen schroef je best vast. Ook andere dakpannen kan je eventueel verankeren. Vergeet niet om de dakpannen te nagelen of schroeven met roestvrij staal.

Aan de randen, rond de schoorsteen en rond dakvensters werk je af met daklood om voor een goede dichting te zorgen.

Opbouw dak met dakpannen

Ter verduidelijking overlopen we nogmaals de opbouw van een pannendak.

Langs binnen heb je de dakconstructie. Daartussen of erboven plaats je de isolatielaag. Langs de binnenkant zit een dampscherm en langs de buitenkant het onderdak om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht.

Bovenop het onderdak komen de tengellaten met daarboven de panlatten. De dakpannen zelf leg je op de panlatten.

Zelf leggen of uitbesteden?

Nu je weet hoe dakpannen leggen in zijn werk gaan, komen we weer terug bij de hamvraag: zelf dakpannen leggen of een dakwerker inschakelen.

De grootste troef van doe-het-zelf werk is natuurlijk de lagere kost. Maar wat je zelf doet, kan je niet doen tegen een lager btw-tarief en wat je laat doen wel.

Daarnaast mis je ook garantie en betaal je extra kosten voor materiaalhuur. Wat een mooie besparing lijkt, is dat in de toekomst helaas niet altijd.

Ons advies is om steeds eerst offertes aan te vragen, daarna kan je nog beslissen of je het liever zelf doet. Maar je zal tenminste weten wat het prijsverschil is. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Dakpannen vervangen of hergebruiken

Dakpannen leggen gebeurt uiteraard niet altijd op een nieuw dak. Ook bij renovaties om andere dakwerken dien je nadien vaak nieuwe dakpannen te leggen.

Of is het beter om de oude dakpannen opnieuw te leggen?

Het hangt ervan af hoe oud de dakpannen zijn en of ze nog in goede staat zijn. Dakpannen afhalen om ze nadien op nieuw te gebruiken, heeft een extra kost omdat het langer duurt. Doe dit dus enkel als je zeker weet dat de dakpannen nog vele jaren kunnen meegaan.

zelf dakpannen leggen

Goedkoop dakpannen leggen? Vergelijk gratis offertes

Heb je geen zo’n vertrouwen in jezelf om de dakpannen recht te leggen, wil je misschien hulp met een tekening of zoek je gewoon de prijzen, vraag dan hier gratis offertes aan.

Je mag de offertes vrijblijvend vergelijken. Je bent dus helemaal tot niets verplicht als de prijs je niet overtuigd. Maar als je de prijs wel in orde vindt, heb je heel wat tijd bespaart dankzij onze service.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wil je snel gratis offertes ontvangen?

Gratis offertes vergelijken!