Dakisolatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Dakisolatie

Dakisolatie: voordelen, mogelijkheden en besparing!

Is het dak isoleren verplicht? Welke dakisolatie voor een plat dak? Hoeveel kost dakisolatie voor een schuin dak? Alle antwoorden vind je op deze overzichtspagina over isolatiematerialen en -technieken voor dakwerken.

Start gratis offerteaanvraag!

We gaan ook wat dieper in op het prijsaspect. Je krijgt uitleg over de kosten en uitleg over de prijsbepaling. We hebben het daarnaast even over de premies. Bovendien kan je hier gratis offertes aanvragen om prijzen te vergelijken.dakisolatie

Waarom het dak isoleren?

Het dak isoleren, levert vele voordelen op. Dankzij een goed geïsoleerd dak gaat er veel minder warmte verloren in de winter, terwijl er ’s zomers minder warmte binnen komt. Dit gaat gepaard met een flinke besparing op de energiefactuur, wat dan weer de volgende extra voordelen oplevert:

 • Door de betere energieprestatie stijgt de waarde van je woning.
 • Doordat je minder moet stoken, vervuil je minder en help je het milieu.
 • Door de besparing op energiekosten verdien je de totaalprijs van de isolatie gegarandeerd terug.

Bovendien zorgt dakisolatie voor een betere wooncultuur waardoor je nu ook de zolder als leefruimte kan gebruiken.

Wat kost dakisolatie?

De prijs voor dakisolatie is afhankelijk van enkele factoren. We denken, bijvoorbeeld, aan de totale oppervlakte van het dak, het soort dakconstructie, het type isolatiemateriaal en zelfs de toegankelijkheid van het dak.

De toegankelijkheid en het soort dakconstructie kunnen het aantal benodigde arbeidsuren beïnvloeden. Ook het type isolatiemateriaal is hier gedeeltelijk van afhankelijk. Het isolatiemateriaal verschilt trouwens ook volgens het type dakisolatie: langs binnen of langs buiten.

De goedkoopste dakisolatie plaats je al vanaf €20,- per vierkante meter. De prijs voor isolatie op een plat dak kan echter oplopen tot €110,-. Een overzicht in onderstaande tabel:

Kosten dakisolatie 2024

Type dak Montagemethode Prijs per m²*
Schuin dak Langs binnen €20,- tot €50,-
Langs buiten €40,- tot €60,-
Plat dak Langs binnen €30,- tot €40,-
Langs buiten €70,- tot €110,-
Zoldervloerisolatie €25,- tot €40,-

*Let op: deze prijzen zijn incl. btw, maar zonder kosten voor afwerking. Vergelijk gratis offertes om te besparen op de kosten.

Hoe bespaar je op de kosten voor dakisolatie?

Vraag hier gratis offertes aan, vergelijk het aanbod en kies voor de voordeligste vakman.

Dakisolatie aanbrengen: werkwijze

Dakisolatie plaatsen kan op verschillende manieren. Zowel bij schuine als bij platte daken kan de isolatie, in theorie, langs binnen en langs buiten aangebracht worden. Wie een zolder heeft, kan ook voor zolderisolatie opteren.

De verschillende methodes hebben hun voor- en nadelen. Ze zijn ook niet altijd en overal toepasbaar. Hieronder krijg je meer details over de soorten dakisolatie en de mogelijkheden bij verschillende daksoorten.

Dakisolatie plaatsen langs binnen

Dakisolatie langs binnen plaatsen, gaat sneller en is een stuk minder ingrijpend dan langs buiten. Dit is echter alleen mogelijk als er een onderdak aanwezig is. Zo niet, dan is het dak niet helemaal beschermd tegen regen en wind, en zal er later schimmel ontstaan in de isolatie.

Om de binnenkant de isoleren, dient men een rooster aan te brengen. Dat maakt het gemakkelijker om de panelen of ander isolatiemateriaal te installeren. Sommige isolatiepanelen zijn reeds van een afwerklaag voorzien. Bij ander materiaal moet je nog een dampscherm aan de warme zijde monteren en afwerken met gyproc of andere decoratiepanelen.

Dakisolatie buitenkant

Met dakisolatie aan de buitenkant bespaar je ruimte in huis. Deze werken zijn wel veel ingrijpender. Het is namelijk nodig om de dakbedekking te vervangen. Daardoor duren deze isolatiewerken vaak enkele weken, terwijl andere isolatiemethodes slechts een tot drie dagen in beslag nemen.

Dit extra werk leidt natuurlijk tot hogere prijzen. De aannemer moet veel meer arbeidsuren in rekening brengen. Bovendien moet je ook nog de kosten voor de vervanging van de dakbedekking betalen.

Een dakwerker inschakelen voor isolatiewerken?

Bekom de beste tarieven en voorwaarden door hier gratis offertes aan te vragen.

Dakisolatie plat dak

Er zijn drie isolatietechnieken voor platte daken. Men spreekt van een koud dak, warm dak of omgekeerd dak naargelang de plaats van de isolatie.

In een koud dak zit de isolatie aan de binnenkant. Bij een warm dak plaatst men de isolatie aan de buitenkant onder de dakbedekking. Een omgekeerd dak, ten slotte, is een dak met isolatie bovenop de dakbedekking. Hierbij is wel extra ballast, zoals grind, nodig om de isolatie op zijn plaats te houden.

Een goed materiaal voor de isolatie van platte daken is PIR platen. Deze platen zijn goed beloopbaar zonder schade te veroorzaken.

Dakisolatie schuin dak

Ook een schuin dak kan je langs binnen en langs buiten isoleren. Doorgaans worden er verschillende materialen gebruikt volgens de isolatietechniek.

Dakisolatie plaatsen aan de binnenkant van een dak doe je best met minerale wol of schuimisolatie. Op die manier worden alle boorden goed dichtgemaakt. Platen behoren ook tot de mogelijkheden, maar daarbij is er een hoger risico op warmteverlies tussen de platen en de draagstructuur.

Voor dakisolatie aan de buitenkant van een schuin dak. zijn platen de betere keuze. Platen zijn namelijk veel steviger en kunnen beter om met het gewicht van de dakbedekking.

Meer informatie over het isoleren van een hellend dak.

Dakisolatienorm 2020: wat houdt dit in?

Vanaf 1 januari 2020 is dakisolatie verplicht. De Vlaamse regering stelt dat de nieuwe minimumnorm voor dakisolatie een R-waarde van 0,75 m²K/W is. Daarvoor is een isolatiedikte van minimum 10 tot 12 centimeter aanbevolen.

Woningen die niet meer aan de eisen voldoen krijgen tussen de 9 en 15 strafpunten. Als gevolg daarvan kunnen die woningen ongeschikt verklaard worden. Dat betekent, onder andere, dat je de woning niet meer mag verhuren.

Wil je weten wat dit precies betekent, hoe het zit met isolatienormen voor appartementen of hoe je kan berekenen of je woning aan de vereisten voldoet, raadpleeg dan deze pagina.

Isoleren dak: welke materialen zijn geschikt?

Er zijn bestaan verschillende soorten materialen om het dak te isoleren. De meest voorkomende zijn minerale wol en dakisolatieplaten. Een overzicht van enkele specifieke materialen met wat informatie:

 • Glaswol: een behoorlijk milieuvriendelijk product op basis van glasresten. Beschikbaar als plaat en als rol. Gemakkelijk op maat te snijden.
 • Rotswol: te vergelijken met glaswol maar dan op basis van gesteente.
 • Natuurlijke isolatie:wie zeer milieubewust is, kan isoleren met schapenwol of hennepwol. Deze producten zijn wel iets kostelijker.
 • PUR-platen:traditionele isolatieplaten. Pur kan ook gespoten worden als isolatieschuim.
 • PIR-platen: de verbeterde versie van PUR. PIR heeft een betere isolatiewaarde en is nog brandveiliger. PIR bestaat enkel in platen.
 • Cellulose vlokken: versnipperd krantenpapier dat een wattenstructuur krijgt en behandeld wordt tegen brand en schimmel.

Wollen isolatie sluit beter aan tegen de dakstructuur. Platen hebben echter een betere isolatiewaarde en zijn minder dik. De verschillende materialen hebben ook andere akoestische eigenschappen.


Zoldervloerisolatie of dakisolatie?

De zoldervloerisolatie gaat veel goedkoper en sneller dan het dak isoleren. Het grootste nadeel is uiteraard dat je de zolderruimte niet als leefruimte kan gebruiken. Verder heeft dit alleen maar voordelen. Met een volledige zolderisolatie voldoe je ook de dakisolatienormen. Bovendien heb je nog minder stookkosten dan met dakisolatie. Je moet namelijk minder ruimte warm houden.

Premies voor dakisolatie?

Wie dakisolatie plaatst of andere dakwerken laat uitvoeren, kan genieten van verschillende premies. Omdat energiezuinige woningen vele voordelen hebben, zijn er verschillende partijen die dakisolatie aanmoedigen.

Ten eerste, zijn er verschillende premies van de netbeheerder Fluvius. Ten tweede, komen bepaalde woningen in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Ten slotte, bestaan er verschillende provinciale of gemeentelijke premies.

De Vlaamse Overheid geeft je alle nodig informatie over premies voor dakisolatie. Je vind er ook informatie over de isolatienormen en je kan er berekenen hoeveel je bespaart dankzij je investering.

Lees meer over premies voor dakisolatie.

dakisolatie kosten

Dak laten isoleren? Bespaar op de kosten!

Het dak isoleren is een slimme investering. Sinds 2020 is dakisolatie zelfs verplicht. De Vlaamse Overheid zet in op energiezuinige woningen. Allen samen voor het klimaat. Daarom biedt ze ook verschillende premies.

Maar wat als dakisolatie ondanks de premies nog steeds buiten je budget ligt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dan kan het helpen om offertes te vergelijken. De eerste offerte die je ontvangt, is zelden de beste. Vraag daarom hier gratis offertes aan. We sturen er vier op en jij kiest er de beste uit.

Gratis offertes vergelijken!