Zinken dak
Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
Zinken dakbedekking laten plaatsen?
Op deze pagina kom je alles te weten over zinken dakbedekking. We hebben het over de vele voordelen van zink maar ook over de belangrijkste aandachtspunten en eventuele risico’s.
Verder vertellen we wat de plaatsing van een zinken dak moet kosten en wat die prijs beïnvloedt. Exacte prijzen kunnen we echter nooit geven. Daarvoor moet je offertes aanvragen. We kunnen je daarbij echter wel helpen! Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen voor een zinken dakbedekking.
Inhoud van deze pagina:
Waarom een zinken dak?
Zinken daken bestaan meestal uit dakplaten, maar er bestaan ook zinken leien. Vanaf een hellingshoek van drie graden kan je zink gebruiken op gelijk welke daksoort.
Zink is een flexibel materiaal dat je gemakkelijk kan manipuleren. Zinken leien zijn dus zeer geschikt voor complexe dakstijlen.
Dit metaal heeft een lange levensduur en is bovendien gemakkelijk te onderhouden. Wanneer het dak toch ooit aan vervanging toe is, dan kan je dit natuurlijk materiaal gemakkelijk recycleren.
Wat kost een zinken dak?
Een zinken dak heeft een prijs per m² van zo’n 70 euro. Dit is iets meer dan de gemiddelde prijs voor dakbedekking, maar de levensduur van zink compenseert deze investering.
De prijs voor een zinken dak kan natuurlijk ook iets minder of iets meer zijn. De exacte prijs per vierkante meter hangt af van een handvol factoren:
- De oppervlakte van het dak,
- de moeilijkheidsgraad van de dakwerken,
- het soort dak,
- de tarieven van de aannemer.
Constructie dak met zinken dakbedekking
Een zinken dak kan op twee manieren opgebouwd worden: met dakpanelen of met zinken leien.
Dakpanelen zijn vrij gemakkelijk te plaatsen. Ze worden bevestigd op een doorlopende ondergrond. Dit is vaak een houten paneel of plaatisolatie. Vroeger was er ventilatieruimte nodig onder de dakbedekking om de vorming van een beschermende patina mogelijk te maken; nu produceert men zinken panelen met een beschermlaag aan de onderkant.
Voor complexe dakvormen kan je zinken leien gebruiken. Deze metalen leien zijn doorgaans iets groter dan natuurleien maar wegen minder.
Zinken dak isoleren
Zinken daken worden meestal geïsoleerd met isolatiepanelen of met PUR. De isolatie is echter iets moeilijker aan te brengen dan bij andere soorten dakbedekking.
Tegenwoordig laat men geen grote ventilatieruimte meer tussen het isolatiemateriaal en het zinken dak. Dit zorgt ervoor dat het dak veel dunner is, maar het kan condensatieproblemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat de opbouw van een warm dak dampdicht is.
Zink is, jammergenoeg, een materiaal dat wel eens geluidsoverlast veroorzaakt. Onder een zinken plaat hoor je elke druppel. Akoestisch isoleren is dus ook zeer belangrijk.
Zinken daken bieden je woning een levenslange moderne uitstraling.
Vraag snel offertes aan om prijzen voor het dak van je dromen te vergelijken.
Akoestische isolatie
Regendruppels die op metalen platen vallen, zijn goed hoorbaar, vooral onder het dak. Thermische isolatie helpt een beetje om dit te verminderen, maar eigenlijk moet je ook akoestische isolatie aanbrengen om de geluiden volledig te dempen.
Met akoestische isolatie in het dak heb je geen last meer van inslaande regen. Via de zinken dakgoten kan je echter nog steeds geluidshinder ervaren. Daarom laat je beter de muren ook isoleren met akoestisch isolatiemateriaal.
Hoe laat gaat een zinken dak mee?
Een zinken dak gaat langer mee dan een mensenleven. Door oxidatie ontstaat er een laag patina op het zink. Deze laag geeft het materiaal een matte schijn, maar zorgt ook voor extra bescherming tegen weersomstandigheden.
De levensduur van zink zou 125 jaar zijn. In Parijs zijn er echter vele gebouwen met zinken daken die deze termijn overtroffen hebben en er nog steeds piekfijn uitzien.
Zink wordt omwille van zijn duurzaamheid ook soms gebruikt voor gevels. In dat geval wacht men niet op het oxidatieproces om patina te vormen. Men gebruikt meteen gepatineerd zink dat tijdens de productie een beschermlaag krijgt.
Aandachtspunten zinken dak opbouw
Zinken daken zijn moeilijker om te isoleren. Terwijl je met zinken dakbedekking heel goed beschermd bent tegen regenwater, heb je meer risico op condensatieproblemen. Voldoende bescherming van de isolatieplaten en het dak is dus een belangrijk aandachtspunt.
Zink is bovendien gevoelig voor deuken bij hevige hagelbuien. Het is ook niet geluidswerend, wat storend kan zijn bij regenweer.
Uitzetnaden of staande naad
Staande naden en uitzetnaden beschermen het dak tegen vervorming. Ze geven het dak extra ruimte waardoor het zink gemakkelijk kan uitzetten of krimpen door temperatuurverschillen. Welke soort bescherming je kiest, hangt voornamelijk af van je esthetische voorkeur.
Bij een staande naad worden de panelen in de naad vastgemaakt met schuifklangen. Deze zorgen er tegelijkertijd voor dat het dak bewegingsruimte heeft en niet wegwaait door stormweer.
Bij een systeem met uitzetnaden bevindt er zich wat beweegruimte tussen de panelen.
Zinken dak zelf plaatsen: verstandig?
Een zinken dak is tegelijkertijd een van de gemakkelijkste en moeilijkste daken om zelf te plaatsen. Dit klikt natuurlijk wat tegendraads, maar de uitleg is vrij simpel.
Dakpanelen zijn op zich heel snel en gemakkelijk te plaatsen. Houten platen leggen voor het onderdak is ook iets eenvoudiger dan pannenlatten timmeren.
De risico’s zitten echter in de details. De hechting van twee panelen met een staande naad of uitzetnaad is een precisiewerkje. De kleinste fout hierbij kan leiden tot lekken. Bovendien is de aansluiting van de dakgoten iets moeilijker. Ook mag het zink niet in contact komen met andere metalen om corrosie te vermijden.
Je kan dus zelf een zinken dak plaatsen, maar je dient rekening te houden met de risico’s.
Besparen op zinken dakbedekking? Vergelijk gratis offertes!
Een zinken dakbedekking laten plaatsen is verstandiger dan het zelf doen. Door slim om te gaan met de prijsfactoren hoeft het trouwens niet zo duur te zijn.
Kies voor een aannemer uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten, help zelf waar je kan om te besparen op de arbeidskosten en vergelijk offertes om de goedkoopste tarieven te vinden.
Start nu je gratis offerteaanvraag!
Offertes vinden, duurt trouwens niet eens zo lang duren. Via onze gratis offerteservice vraag je gemakkelijk meerdere offertes tegelijk aan.