Dakgoten reinigen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakgoten reinigen

Dakgoten laten reinigen?

De dakgoten reinigen, is een vervelend taakje dat je toch één of meerdere keren per jaar moet uitvoeren. Het hoeft echter niet altijd zo lastig te zijn. Lees onze handleiding om vlotter te werk te gaan of bekijk de prijzen voor het reinigen van dakgoten.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je de dakgoten laten schoonmaken, vraag dan gratis offertes aan om de prijzen van verschillende bedrijven te vergelijken.dakgoten reinigen

Waarom de goten schoonmaken?

Vuil in de dakgoten leidt tot allerlei problemen. Daarom is het belangrijk om de dakgoten regelmatig te reinigen.

Een verstopping in de dakgoot of regenpijp zorgt ervoor dat het water niet meer weg kan. Dit leidt tot vochtproblemen in de muren. Het kan ook schimmel veroorzaken op de buitenmuur.

Bij verstoppingen stapelen vuil en water zich op waardoor de dakgoten veel gaan wegen. Door dit gewicht worden voegen en bakstenen soms losgetrokken uit de muur. Dit is vooral zo bij oudere huizen. Ook de dakgoten zelf gaan kapot door dit extra gewicht. Ze kunnen scheuren of de beugels kunnen afbreken.

Door regelmatig de dakgoten te kuisen, voorkom je dus hoge kosten voor herstellingen aan de muur of de dakgoten.

Verstopte dakgoot herkennen

Verstopte dakgoten zijn gemakkelijk te herkennen. Met een kleine inspectie ontdek je al snel of er problemen zijn.

Om problemen op te sporen, hoef je niet eens het dak op. Verstopte dakgoten herken je door overstromingen en vochtplekken op de muur. Scheuren en lekken merk je ook snel op door plassen onder de dakgoot of water aan de onderkant van de dakgoot.

Mossen en ander groen wijzen vaak op problemen. Wanneer je dit ontdekt, doe je er goed aan om de dakgoot te reinigen en de goten eens van dichterbij te bekijken.

Dakgoten reinigen: prijzen

Een reiniging van de dakgoten kost ongeveer €5,- per lopende meter. Dit is echter de basisprijs. Je moet rekening houden met enkele andere factoren om tot de totaalprijs te komen.

De bereikbaarheid van de dakgoten kan de prijs voor een schoonmaakbeurt doen oplopen. Bij hoge dakgoten zal je, bijvoorbeeld, stellingen moeten huren.

Verder zijn extra werken zoals herstellingswerken of bladvangers plaatsen niet inbegrepen. Hoewel je hiervoor meer betaalt, is het geen slecht idee om deze werken te combineren. Dat is sowieso goedkoper dan de werken op verschillende momenten uitvoeren.

Bespaartips voor het reinigen van dakgoten?

Lees zeker verder en probeer onze gratis offerteservice om prijzen te vergelijken.

Reinigen dakgoten: werkwijze

Om zelf de dakgoten te reinigen, moet je goed voorbereid zijn. Koop of huur het nodige materiaal om goed en veilig te kunnen werken. Een veiligheidsharnas, stellingen en hogedrukreiniger of tuinslang komen zeker van pas.

Voor je de dakgoten kuist, begin je beter met een grondige dakreiniging. Als het dak vuil blijft, liggen de goten binnen de kortste keren ook weer vol vuil.

Als het dak weer net is, verwijder je eerst bladeren, takken, mossen en andere groot vuil uit de dakgoot. Schep daarna het kleiner vuil op. Vervolgens raden we aan om de regenput af te sluiten om verstopping te voorkopen. Daarna spoel je de dakgoten uit met de tuinslang.

Wanneer je al het grof vuil opgekuist hebt, moet je enkel nog algen en ander plakkend vuil verwijderen. Dit doe je door voorzichtig te schrobben. Zorg ervoor dat je de dakgoot zelf niet beschadigt want dit leidt tot corrosie.

Als je vogelnesten vindt, mag je die niet zomaar verwijderen. Raadpleeg een ervaren dakwerker om te weten wat er moet gebeuren. Zorg er daarna voor dat vogels geen nest meer kunnen bouwen in je dakgoot.

Vergeet ten slotte, de regenpijpen niet. Met ijzerdraad kan je vuil naar boven trekken of naar onder duwen.

Hoe vaak een dakgoot schoonmaken?

De dakgoten hebben minimum één maal per jaar een schoonmaakbeurt nodig. Twee of meerdere keren is eigenlijk beter. Vooral in bosrijke omgevingen of als je zelf veel bomen in de tuin hebt, doe je er goed aan om regelmatig het vuil uit de dakgoten te verwijderen.

De belangrijkste periode om de goten te kuisen, is in het najaar. Door bladeren te verwijderen, voorkom je verstoppingen en barsten of scheuren bij vriesweer.

Ook in het voorjaar is het belangrijk om de goten schoon te houden. Zo zijn ze minder aantrekkelijk voor vogels en ongedierte.

Dakgoot bladvrij houden: handige tips!

De beste manier om de dakgoten schoon te houden, is natuurlijk door ze regelmatig te kuisen. Er bestaan echter ook gemakkelijkere manieren. Met een bladvanger, bijvoorbeeld.

Er bestaan verschillende soorten bladvangers. Sommige lijken op vangnetjes en voorkomen dat bladeren of ander vuil in de regenpijp terecht komen. Andere zijn een soort gaas die de gehele dakgoot afdekken. Zo komt er geen groot vuil in de goten terecht en kunnen er ook geen dieren in.

Dakgoot laten reinigen: voordelen van een vakman

Dakgoten reinigen, is niet moeilijk. Toch zijn er enkele risico’s. Je loopt zelf risico om te vallen en je zou de dakgoot kunnen beschadigen met een schuurborstel.

Wie een dakwerker inschakelt, vermijdt deze risico’s. Bovendien is het niet eens zo’n dure klus. Er bestaan zelfs onderhoudscontracten voor. Met zo’n contract komt de vakman jaarlijks of tweejaarlijks langs voor een grondig onderhoud van de dakgoten.

dakgoten reinigen kosten

Dakgoten laten reinigen? Gratis offertes vergelijken!

Hoewel de goten reinigen niet zo duur is, raden we toch aan om niet zomaar de eerste offerte te aanvaarden. Door offertes te vergelijken, bespaar je gegarandeerd op de kosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gebruik onze gratis offerteservice om meteen verschillende prijsvoorstellen te ontvangen. Je zal ontdekken dat dakgoten reinigen vrij goedkoop is en dus een goede investering is. Dakgoten herstellen of vochtproblemen in de muur oplossen, is dat namelijk niet.

Gratis offertes vergelijken!