Groendak opbouw

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Groendak opbouw

Alles over opbouw groendak!

Heb je vragen over de opbouw van een groendak? Wil je weten hoe zo’n groendak precies in elkaar zit? Dat is logisch want er komt veel bij kijken.

Welke laag komt eerst, hoe dik moet de bodem worden, kan het op alle daken? Er zijn veel twijfels rond groendaken. Na het lezen van deze pagina zal je echter een veel duidelijker beeld hebben.

Start gratis offerteaanvraag!

Heb je nadien toch nog vragen? Spreek dan een vakman aan. Via onze gratis offertedienst kan je vrijblijvend verschillende offertes aanvragen om zo de geschikte vakman voor je groendak te vinden.



groendak opbouw

Hoe is een groendak opgebouwd?

Een groendak bestaat uit verschillende lagen. De onderste laag van een groendak is een wortelvaste laag. Deze laag dient goed te overlappen om de dakbedekking te beschermen. De wortellaag komt namelijk rechtstreeks op het dak te liggen.

Daarbovenop komt een drainagemat. Deze bestaat normaal uit twee lagen: noppenfolie en geotextiel. De noppenfolie zorgt voor een goede afwatering richting de afvoer terwijl het textiel dient als filter. Zo komt er geen vuil in de dakgoten terecht.

De derde laag is de substraat. Dit is als het ware de bodem voor je beplanting. Deze laag bestaat uit verschillende grondstoffen zoals groencompost, lavagesteente en tuinturf. Een ideale bodem voor dakvegetatie.

De laatste laag is uiteraard de vegetatie zelf of de daktuin. De drie basistypes voor een sedumdak zijn sedumscheuten, sedumpluggen of sedummatten. Voor daktuinen met meer vegetatie zijn er natuurlijk veel meer specifieke mogelijkheden. Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Soorten groendaken

Er bestaan twee soorten groendaken: intensieve groendaken en extensieve groendaken.

Een extensief groendak bestaat voornamelijk uit kruiden, mossen en vetplantjes. Het vergt dus weinig onderhoud. Intensieve groendaken worden ook wel daktuinen genoemd omdat ze lijken op een echte tuin. Je kan er grassen, kruiden, planten, struiken en zelfs bomen planten.

Hieronder volgt wat meer uitleg over de opbouw van deze twee soorten groendaken.

Extensief groendak opbouw

Een extensief groendak is dus niet erg dik en vergt weinig onderhoud. De opbouw werd bovenaan uitgelegd maar hier gaan we wat dieper in op de vegetatie opbouw.

Een groendak met sedumstekjes is de goedkoopste mogelijkheid. Hierbij worden afgeknipte takjes uitgestrooid over het dak. Het duurt echter twee of drie jaar voor ze zich wortelen, uitzetten en het hele dak bedekken.

Sedumpluggen zijn kleine stekjes met wortels. Ze moeten geplant worden, maar bieden wel iets meer zekerheid aangezien een stevige wind ze niet doet wegwaaien. Het duurt ook even voor het hele dak bedekt is.

Sedummatten, ten slotte, bedekken meteen het hele dak. Deze mosplantjes worden in matten gekweekt en zo op het dak uitgerold.

Deze vegetatie kan uiteraard verder aangevuld worden met andere kruiden en vetplantjes.

Intensief groendak opbouw

Een intensief groendak is eigenlijk een daktuin omdat het zoals een echte tuin kan bestaan uit verschillende planten, bomen en ook wandelpaadjes. De substraat bestaat doorgaans uit meer organische materialen zodat de beplanting meer voeding vindt.

Het vergt natuurlijk veel meer onderhoud om voldoende water te voorzien en onkruid te vermijden.

De opbouw van een intensief dak is veel dikker. De planten hebben een dikkere bodem nodig en dus is zo’n groendak veel zwaarder.

Vele dakconstructies kunnen het gewicht van een intensief dak niet aan. Een semi-intensief dak is dan misschien de oplossing. De opbouw van zo’n dak lijkt meer op die van een extensief dak maar dan met een dikkere bodem. Bespreek de mogelijkheden met een vakman voor het gewenste resultaat.

Benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van een intensief groendak? Ontvang gratis offertes!

Opbouw hellend groendak

De opbouw van een groendak op een hellend dak is dezelfde bij lichte hellingen. Bij hellingen tot 35° à 40° kan er op een andere manier een extensief groendak opgebouwd worden. Bij grotere helingen zijn groendaken onmogelijk.

De gemakkelijkste oplossingen voor een hellend dak is het gebruik van sedumcassettes. Dit zijn als het ware alles-in-één blokken om een groendak op te bouwen. Je hebt wel een stevige dakrand nodig.

Een groendak laten aanleggen door een erkende vakman?

Vind hier de geschikte vakman door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

Welke dikte hebben groendaken?

Het belangrijkste verschil bij groendaken is de dikte van de substraat. Bij een sedumdak ligt dat rond de 6 cm. Een dikkere laag, tot 10 cm, is ook mogelijk. Een dikkere substraat bevat meer vocht waardoor er meer soorten beplanting mogelijk zijn. Er zal echter ook sneller onkruid groeien.

Een normaal intensief dak is normaal zo’n 25 cm dik. Dit is voldoende voor de meeste lage planten en struiken. Als je ook grotere struiken of bomen wil, dan heb je en dikkere substraat nodig.

Het grootste deel van een groendak bestaat dus uit de substraat. Andere lagen zoals de drainagelaag hebben een dikte van 8 tot 40 mm. Gemiddeld kiest men voor een drainagelaag van 20 mm.

Lees ook meer over het aanleggen van een groendak.

groendak opbouw kosten

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Een groendak opbouwen is geen eenvoudige klus en je doet er goed aan om een vakman aan te spreken. Met professionele begeleiding maak je de juiste keuze en verzeker je je van een stevige opbouw van het groendak.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

De beste manier om een goede vakman te vinden voor deze klus is door offertes te vergelijken. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven en voorwaarden van aannemers uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!