Ontmossen leien dak asbest

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Ontmossen leien dak asbest

Ontmossen leien dak asbest: voorschriften en alternatieven

Je mag een leien dak met asbest niet ontmossen. Wanneer je weet dat je asbestleien hebt en hier mos op groeit, is het belangrijk om je dak zo snel mogelijk te vervangen. Mosgroei op een leien dak met asbest duidt namelijk op schade, en hierdoor komen asbestvezels vrij.

Op deze pagina leggen we uit wat de regels en voorschriften zijn met betrekking tot het ontmossen van een asbest leien dak. Ook lees je wat het beste alternatief is en hoe je de asbestleien herkent!

Ontmossen leien dak met asbest: de belangrijkste informatie op een rij

 • Je mag een leien dak met asbest nooit ontmossen, omdat dit een gezondheidsrisico is voor jou en de omgeving.
 • Bij mosgroei op een asbest leien dak is het belangrijk om de leien zo snel mogelijk te vervangen.
 • De gevaren van het ontmossen van een leien dak met asbest zijn het losraken van de asbestvezels. Hierdoor kunnen ernstige gezondheidsrisico’s ontstaan, zoals kanker in de eierstokken, longen, buikvlies of strottenhoofd.
 • Het vervangen van een leien dak met asbest moet zorgvuldig gedaan worden door experts en kun je niet zelf zomaar doen.

ontmossen leien dak asbest

Hoe kun je asbestleien herkennen?

Een leien dak met asbest ontmossen of reinigen is niet zonder gevaren. Daarom is het belangrijk om te weten of je dak asbest bevat.

Hoe kun je een leien dak met asbest herkennen?

Dit zijn de beste manieren om een asbest dak met leien te herkennen:

 • Kunst of natuurleien: in natuurleien zit zelf geen asbest. In kunstleien kan dit wel voorkomen.
 • Productiejaar: Als je voor kunstleien hebt gekozen voor 1990 is de kans heel groot dat ze asbest bevatten. Wanneer je leien dakbekleding hebt geplaatst tussen 1990 en 1998 is de kans al wat kleiner.
 • Textuur: bij gebroken of kapotte leien kun je kijken hoe de structuur van binnen is. Het is vaak een gewafelde structuur in meerdere lagen.
 • Vlamtest: houd een vlam langs de gebroken leipan. Zie je vezels gloeien dan gaat het waarschijnlijk om asbest. Gaat het materiaal op in de vlam dan is het geen asbest.

Twijfel je over asbest in je leien dak? Laat dit dan altijd controleren door een expert. Alleen dan weet je echt zeker.

Gevaren leien dak met asbest ontmossen

Asbest is een schadelijke stof voor je gezondheid. Zolang de stof echter vast zit gaat er niet mis. Maar wanneer de stof vrijkomt bij slijtage of een reining kan het ernstige schade veroorzaken.

Het dak ontmossen is te risicovol: hierbij is de kans groot dat de asbestvezels loslaten en zo terecht komen in de omgeving. Dit zorgt voor problemen bij de persoon die het dak ontmost én bij de bewoners en de buren. De asbestvezels komen dan namelijk in de riool terecht: dat is verboden omdat de gezondheid van je omwonenden in gevaar brengt.

Het grootste gevaar van het ontmossen van je asbestleien is dat jij, de persoon die dit doet of eventueel de buren op latere leeftijd kanker krijgt. Asbest staat bekend als de veroorzaker van verschillende soorten kanker: in de longen, in het buikvlies, strottenhoofd en in de eierstokken.

Wat mag wel bij een leien dak met asbest?

Wanneer je leien dak met asbest vervuild raakt, is er geen manier om deze schoon te maken. Er bestaat geen reinigingsmethode waarbij het mos loskomt maar de asbestdeeltjes niet.

Een leien dak ontmossen doe je dus alleen door alle kunstleien te vervangen en nieuwe te plaatsen.

Maar let op: Je doet dit nog altijd best niet zelf. De oude leien met asbest verwijderen, dient heel zorgvuldig te gebeuren zonder schade te veroorzaken.

Hoe minder schade, hoe minder risico. Vaklui dragen bovendien altijd beschermende kledij en de omwonenden krijgen het advies om binnenshuis te blijven tijden de werken. Ook voeren de vakmannen de asbestleien netjes af.

Kosten leien dak vernieuwen

De kosten om een leien dak te vernieuwen liggen vrij hoog. Je betaalt om te beginnen zo’n €10,- à €15,- per m² om de leien met asbest te verwijderen. Daarbovenop kom de stortkosten voor de afvoer van het giftige materiaal. Dit loopt op tot ongeveer €140,- per ton.

Daarna zijn er eventueel herstellingswerken nodig en dan volgt de voorbereiding voor de nieuwe dakbekleding. Kunstleien laat je al plaatsen vanaf gemiddeld €65,- tot €75,- per m². De prijs voor natuurleien ligt rond de €110,- tot €120,- per m²

Type leien

Prijs per m²

Gemiddelde levensduur

Kunstleien

€65,- tot €75,-

25 tot 35 jaar

Natuurleien

€110,- tot €120,-

80 tot 100 jaar

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per vakman.

ontmossen asbest leien dak

Leien dak ontmossen? Vergelijk gratis offertes

Zelf een leien dak ontmossen is uitgesloten als het dak asbest bevat. Je moet sowieso een vakman inschakelen om niemand in gevaar te brengen.

Je kijkt dus aan tegen een grote kost, maar gelukkig kan je besparen door offertes te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van de vaklui uit je buurt te vergelijken. Een aanvraag indienen bij Bouwadviseur kost je heel weinig tijd en moeite. Het kost je bovendien geen enkele cent want het aanbod is gratis en vrijblijvend.

Ga meteen op zoek!

Gratis offertes vergelijken!