Dakgoten plaatsen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakgoten plaatsen

Dakgoten plaatsen: een stappenplan

Dakgoten plaatsen is een vrij simpele, maar zeer belangrijke klus. Het is een werkje dat je zeker zelf kan doen, zolang je rekening houdt met de regels om een dakgoot te plaatsen. Lees deze pagina om te weten te komen waar je op moet letten bij de montage en welke stappen je moet volgen om nieuwe dakgoten te plaatsen.

Start gratis offerteaanvraag!

Zelf doen is echter niet altijd de beste manier om te besparen. Jouw tijd is ook kostbaar. Misschien gaat een ervaren vakman ook veel sneller te werk. Voor je beslist om de werken zelf te doen, raden we dus ook aan om de prijzen van een vakman te bekijken. Maak gebruik van ons vrijblijvend aanbod om gratis offertes aan te vragen. Je hebt niets te verliezen.dakgoten plaatsen

Dakgoten zelf plaatsen?

Met de nodige kennis van zaken is het niet zo moeilijk om zelf dakgoten te monteren. Er komt echter wel wat rekenwerk bij kijken en je moet heel nauwkeurig kunnen werken.

Om dakgoten goed te plaatsen, moet je het afschot correct berekenen. Je moet ook berekenen hoeveel beugels, hoeveel meter dakgoot en hoeveel hoek- en verbindingsstukken je nodig hebt.

Andere belangrijke berekeningen zijn de hoogte en de capaciteit van de dakgoot. Dit bereken je op basis van de hellingsgraad en de totale oppervlakte van het dak.

Hieronder leggen we stuk voor stuk uit in welke volgorde je aan de slag moet gaan en met welke regels je rekening moet houden.

1. Afschot en maat bepalen

Eenmaal je de hoogte van de dakgoot bepaald hebt, begin je met de montage van de beugels. De beugel ter hoogte van de regenpijp komt eerst. Dit is de laagste beugel. Bereken daarna de afstand tot de verste beugel (maximum 8 tot 10 meter). Rekening houdend met een afloop van 2,5 tot 3 mm per meter, bepaal je de hoogte van de laatste beugel. Het hoogteverschil tussen de eerste en de laatste beugel zal dus ongeveer 2 cm zijn voor een dakgoot van zo’n 8 meter.

Span na het monteren van de uiterste beugels een strak touw tussen de beugels. Zo kan je gemakkelijk de hoogte van de andere gootbeugels bepalen.

2. Beugels monteren

Om voldoende draagkracht te garanderen, dien je om de halve meter een beugel te plaatsen. Zorg ervoor dat de beugels op een regelmatige afstand van elkaar gemonteerd worden. Zo ziet de afwerking er veel netter uit. Hiervoor mag je lichtjes afwijken van de ideale tussenafstand van 50 cm.

Wanneer je de plaats van de beugels bepaald hebt, schroef je ze vast ter hoogte van het gespannen touw. Je kan de beugels bevestigen in het dakbeschot, de daklijst of de dakbalken.

3. Dakgoot op maat maken

Dakgoten worden doorgaans geleverd in vaste maten. Daarom is het belangrijk om de lengte op te meten en uit te rekenen hoeveel meter je moet bestellen.

Daarna zaag je de dakgoten op maat. Het is belangrijk om ze haaks op te meten en een goede zaag te gebruiken. Zaag vanaf de onderkant zodat de dakgoot niet breekt. Nadien verwijder je de bramen met wat fijn schuurpapier.

4. Dakgoten monteren

Eenmaal de beugels op hun plaats zitten en de dakgoten op maat gezaagd zijn, is het tijd om ze te monteren. De goten leg of schuif je gemakkelijk in de beugels, maar de klemstrip moet uiteraard omhoog gebogen zijn.

Daarna moet je enkel nog de stukken dakgoot aan elkaar monteren. Dit doe je met lijm of door te solderen. Vergeet voor het lijmen niet om lichtjes op te schuren.

Toch een vakman inschakelen om dakgoten te monteren?

Vraag gratis offertes aan om prijzen voor de montage van dakgoten te vergelijken.

Pvc dakgoot plaatsen

Pvc dakgoten moet je in elkaar schuiven. Daarvoor bestaan twee soorten verbindingen: lijmverbinding en klemverbinding.

Bij lijmverbinding is het belangrijk om de nodige overlap te respecteren en om de uiteinden op te schuren.

Bij klemverbindingen mag je de stukken niet te stevig in elkaar schuiven. Doordat de buizen kunnen uitzetten en krimpen, zouden er lekken kunnen ontstaan bij een te grote spanning. Bovendien zorgen de aanwezige rubberstrips voor de waterdichtheid van de dakgoot.

Dakgoot monteren: zink, koper of aluminium

Een metalen dakgoot monteren, is een stuk moeilijker. De meest voorkomende manier om stukken van een zinken dakgoot aan elkaar te zetten, is door te solderen. Hier begint het schoentje echter te wringen voor de doe-het-zelver. Solderen is iets moeilijker dan in elkaar lijmen.

Voor een goed resultaat heb je het juiste materiaal nodig. Afhankelijk van het soort metaal gebruik je een soldeerstaaf of een speciale soldeervloeistof. Ook de temperatuur en lastijden zijn belangrijk om lekken en slechte verbindingen te voorkomen.

Voor het soldeerwerk laat je dus misschien beter een vakman langskomen. Een ander alternatief is lijm. Met speciale lijm kan je een zinken dakgoot monteren zonder solderen.

Dakgoten plaatsen: waarom een vakman inschakelen?

Er zijn drie belangrijke redenen om een vakman te zoeken voor de montage van de dakgoten.

  1. Een dakwerker weet welke afmetingen van belang zijn. Hij weet op welke hoogte de dakgoten moeten komen, hoeveel beugels er nodig zijn en hoeveel regenpijpen vereist zijn voor een goede hemelwaterafvoer.
  2. Dakgoten bestaan in verschillende maten en vormen. Het is belangrijk om de juiste dakgoten te kiezen zodat ze voldoende capaciteit hebben om al het hemelwater op te vangen. Een dakwerker berekent in no-time wat de minimumafmetingen voor de dakgoten zijn.
  3. Dakgoten solderen, is een gevaarlijk en moeilijk werk. Met behulp van een vakman hoef je echter niet te piekeren over de lasnaden. Hij weet welk materiaal nodig is en heeft de nodige ervaring om nieuwe dakgoten te plaatsen.

Nieuwe dakgoten plaatsen: prijs

De prijs voor nieuwe dakgoten hangt af van meerdere factoren. Vooral het materiaal is van groot belang. Omdat de materialen verschillende basisprijzen hebben en op andere manieren gemonteerd worden, zijn er belangrijke prijsverschillen.

Aangezien een bepaald materiaal op verschillende manier geplaatst kan worden, zijn er ook relevante verschillen bij de prijzen per materiaal. Bovendien hangt de prijs sterk af van de extra werken. Zijn er, bijvoorbeeld, al beugels? Moeten de oude dakgoten verwijderd worden?

Je snapt dus best wel dat het moeilijk is om er exacte prijzen op te plakken. In onderstaande tabel krijg je toch enkele richtprijzen per materiaal.

Kosten dakgoten plaatsen 2024

Type materiaal Prijs per meter*
Pvc €25,- tot €35,-
Zink €30,- tot €55,-
Koper €40,- tot €45,-
Aluminium €30,- tot €55,-

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan en bespaar!

dakgoten plaatsen kosten

Dakgoten laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Een dakgoot monteren, is niet zo moeilijk. De meesten onder ons kunnen wel een beugel in de dakrand schroeven en een dakgoot in de beugels tillen. De moeilijkheid zit hem echter in de juiste berekeningen maken en de stukken aan elkaar solderen.

Wie zonder ervaring zelf begint te solderen, komt vaak in de problemen. Als je dan een vakman moet bellen om de problemen op te lossen, lopen de kosten ook op. Het is dus beter om meteen een vakman in te schakelen om dakgoten te plaatsen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

We stellen voor om hier vrijblijvend gratis offertes aan te vragen om prijzen te bekijken. Zo krijg je een idee van de prijs om nieuwe dakgoten te laten plaatsen. Je zal zien dat het best wel meevalt.

Gratis offertes vergelijken!