Dakwerker gezocht voor dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Dakisolatie premie

Het dak isoleren, is soms een grote investering. Sinds 2020 is dakisolatie verplicht dus je kan er niet aan onderuit. Gelukkig zijn er vele premies die helpen om de kosten te beperken. Op deze pagina krijg je een overzicht van alle beschikbare isolatiepremies en extra uitleg over de voorwaarden en premiebedragen.

Start gratis offerteaanvraag!

Bij de meeste premies krijg je meer terug als je de werken laat uitvoeren door een dakwerker. Door offertes te vergelijken, bespaar je zelf ook op de kosten. Vraag hier dus snel gratis offertes aan om tarieven voor dakisolatie te vergelijken. Vergeet niet om te vermelden of het om een hellend dak of plat dak gaat.dakisolatie premie

Premies voor dakisolatie 2020: een overzicht

Je kan op verschillende manieren een isolatiepremie verkrijgen voor dakisolatie. Niet alleen de Vlaamse Overheid maar ook de netbeheerder en lokale besturen bieden premies en bonussen voor dakisolatiewerken. Een overzicht van de verschillende premies en en kostenverminderingen:

 • Premies van de netbeheerder
 • Burenpremie
 • Renovatiepremie
 • Totaalrenovatiebonus
 • Lokale premies
 • Verlaagd btw-tarief

Dakisolatie premie: netbeheerders

De netbeheerder is niet gelijk aan de energieleverancier. De netbeheerders Eandis en Infrax zijn nu Fluvius. Voor meer informatie over de dakisolatie premie van de netbeheerder kan je dus bij deze overkoepelende organisatie terecht. Wil je weten wie je lokale netbeheerder is, raadpleeg dan dit
overzicht van netbeheerders in Vlaanderen. In Brussel is dit Sibelga en in het Waals gewest zijn er verschillende netbeheerders.

De dakisolatie premie van de netbeheerder geldt zowel voor wie de werken laat uitvoeren als voor wie het liever zelf doet. Ook komen er verschillende types dakisolatie in aanmerking. Zolang de volledige oppervlakte geïsoleerd wordt, is de premie geldig voor dakisolatie en zoldervloerisolatie.

Hoeveel bedraagt de dakisolatiepremie?

Het premiebedrag is afhankelijk van wie de werken uitvoert. Voer je de werken zelf uit dan krijg je 2 euro per vierkante meter. Wie de werken laat uitvoeren, mag rekenen op een bedrag van 4 euro per vierkante meter. Beschermde afnemers genieten van veel betere tarieven. Zij krijgen iets meer dan 2,5 maal de vermelde bedragen.

Welke voorwaarden gelden er?

Om in aanmerking te komen voor deze premie moest de woning voor 2006 aangesloten zijn op het energienet. De facturen moeten ook tijdig verstuurd worden. Ze moeten ten laatste 1 jaar na de datum op eindfactuur bij de netbeheerder toekomen. Ook moet de isolatie minstens een warmteweerstand (Rd-waarde) van 4,5 m²K/W halen.

Ga naar de website van de Vlaamse Overheid of Fluvius voor meer informatie.

Burenpremie voor dak isoleren

De burenpremie bestaat sinds 2017. Deze premie geldt voor projecten van minstens 10 woningen.
Een goedgekeurde premie levert minstens €400,- per woning op. Het bedrag gaat echter naar de projectbegeleider en niet naar de individuele deelnemers. Uiteraard kan je wel besparen door kostenverlagingen op de isolatiewerken. De transportkosten zullen een stuk lager liggen en wellicht biedt de aannemer ook een groepskorting.

Om voor de burenpremie in aanmerking te komen moet je de projectbegeleider en het project registeren bij de netbeheerder. Voor meer info over de voorwaarden kan je terecht bij Vlaanderen is duurzaam en Vlaanderen is energie.

Het dak laten isoleren om van betere premies te genieten?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven van specialisten te vergelijken!

De Vlaamse renovatiepremie voor dakisolatie

De overkoepelende renovatiepremie heet tegenwoordig de Mijn VerbouwPremie. Voor de nieuwe isolatiepremie raadpleeg je meteen de website van Mijn VerbouwPremie. Daarvoor gelden bepaalde voorwaarden in verband met je inkomen, woning, andere eigendommen en de facturen.

Totaalrenovatiebonus

Wie in drie of meerdere energiebesparende maatregelen investeert, komt in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus. Dakisolatie is een van deze maatregelen. Om aanspraak te maken op deze premie moeten de verschillende maatregelen binnen een periode van vijf jaar uitgevoerd worden. Daarnaast moet je nog aan enkele andere voorwaarden voldoen.

 • De aansluiting van je woning op het energienet moest ten laatste in 2005 plaatsvinden.
 • Enkel facturen met een datum vanaf 2017 zijn geldig.
 • Vanaf 5 energiemaatregelen moet je een geldig EPC-attest voorleggen.

Voor dakisolatie gelden ook enkele specifieke maatregelen:

 • De volledige oppervlakte van het dak moet geïsoleerd worden.
 • De totale zoldervloerisolatie of dakisolatie moet minstens 30 vierkante meter bedragen.

Meer informatie over deze ‘benoveermaatregelen’ vind je hier.

Hoe hoog is de totaalrenovatiebonus?

De netbeheerder betaalt de totaalrenovatiebonus uit in schijven vanaf de derde investering. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de bedragen. De som van de feitelijke premie en deze bonus kan echter nooit meer zijn dan de totaalfactuur. Ook hier krijgen beschermde afnemers hogere premies. Ze krijgen 50% extra bovenop deze bedragen.

Aantal energiebesparende maatregelen Hoogte bonus eengezinswoningen Hoogte bonus appartementen
3 €1.250,- €625,-
4 €1.750,- €875,-
5 €2.750,- €1.375,-
6 €3.750,- €1.875,-
7 €4.750,- €2.375,-

Gemeentelijke premie voor dakisolatie

Ook op gemeentelijk of provinciaal niveau bestaan er verschillende premies. Terwijl de overheidspremies uitsluitend voor privéwoningen zijn, bestaan er op lokaal niveau ook soms premies voor bedrijven of handelszaken. Via deze handige premiezoeker vind je gemakkelijk of er ook in jouw gemeente een premie voor dakisolatie is in 2020.

Van plan om dakisolatie aan te brengen met een premie?

Door tarieven van dakwerkers te vergelijken, krijg je ook een flinke prijsbonus.

Is belastingvermindering voor dakisolatie nog mogelijk?

Vroeger kreeg je 30% belastingvermindering voor dakisolatie. Deze maatregel werd echter afgeschaft in 2017. Je kan wel nog op een andere manier van een belastingvoordeel genieten bij dakisolatie. Je betaalt namelijk slechts 6% btw op de isolatiewerken bij woningen ouder dan 10 jaar. Je moet deze werken wel laten uitvoeren door een aannemer.

Kom meer te weten over de voorwaarden van deze bonus op deze pagina van de FOD Financiën.

Dakisolatie premie aanvragen: hoe werkt dat?

De verschillende dakisolatie premies hebben een iets andere aanvraagprocedure. Voor specifieke informatie kan je terecht op de websites van de uitgevende instanties. Hier geven we een kort overzicht met de belangrijkste punten.

De premies van de netbeheerder Fluvius kan je online aanvragen of met een aanvraagformulier. Vergeet niet om het dossiernummer te vermelden en de informatiebrochure op hun website grondig door te nemen. Verder is het belangrijk om de premies tijdig aan te vragen. De facturen moeten binnen het jaar aangegeven worden.

Het formulier voor de renovatiepremie kan je via post opsturen of afgeven bij de balie. Het is niet verplicht om foto’s toe te voegen aan de aanvraag, maar het wordt wel sterk aangeraden. Een maand na de aanvraag krijg je normaal een dossiernummer en een bevestiging van de aanvraag toegestuurd.

Dakisolatie zelf plaatsen: premie mogelijk?

Wie zelf dakisolatie gaat plaatsen, kan ook op enkele premies rekenen. Het verlaagde btw-tarief geldt niet, maar enkele van de premies voor dakisolatie van de netbeheerder zijn wel van toepassing. Hiervoor krijg je bijvoorbeeld 2 euro per vierkante meter. Raadpleeg grondig de informatiepagina’s om te weten of je ook een premie krijgt wanneer je zelf de werken doet. Bepaalde maatregelen van de totaalrenovatiebonus mag je zelf uitvoeren, andere weer niet. Hou er ook rekening mee dat je vaak minder krijgt wanneer je de isolatiewerken zelf doet.

Hier vind je nog eens de informatie over de dakisolatie premie van de netbeheerder.

premie dakisolatie

Besparen op dakisolatie? Vergelijk gratis offertes!

Een dakisolatie premie in 2023 is een goede manier om te besparen om de isolatiewerken aan het dak om te voldoen aan de huidige isolatienormen. Hopelijk zijn deze premies van nut voor jouw isolatiewerken.

Uiteraard win je deze investering ook terug door besparingen op de energiekosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Ten slotte, dien je offertes te vergelijken om een voordelige dakwerker te vinden. Vraag hier je gratis offertes aan. Je zal zien dat dakisolatie installeren helemaal niet zo duur is dankzij deze premies en andere maatregelen.

Gratis offertes vergelijken!