Dakpannen prijs

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Dakpannen prijs

Kosten dakpannen 2024

Is je dakpannendak aan vernieuwing toe? Wil je isolatie leggen of een nieuw kleurtje? De prijs van dakpannen is een belangrijke factor om de juiste keuze te maken.

Lees verder om te ontdekken wat dakpannen kosten, wat de verschillen zijn tussen de soorten en wat er nog van belang is om de prijs te bepalen. We sluiten dit artikel af met enkele bespaartips.

Dakpannen prijs: korte samenvatting

 • Betonnen dakpannen zijn het goedkoopste, ongeveer €26,- tot €36,- per m². Keramische dakpannen zijn duurder, gemiddeld €35,- tot €75,- per m², maar gaan een stuk langer mee.
 • Dakpanplaten zijn nog goedkoper, ongeveer €30,- per vierkante meter. Let er wel op dat je dan geluidsisolatie nodig hebt.
 • De prijs wordt beïnvloed door het type dakpan, het daktype, isolatie en eventuele coating.

dakpannen-prijs

Wat kosten nieuwe dakpannen?

De prijs van een nieuw dak met dakpannen ligt gemiddeld tussen de €5.500,- en €8.200,-.

De prijs hangt uiteraard af van verschillende factoren, zoals het type dakpan, de grootte van het dak en de tarieven van de dakwerker. Later meer over deze factoren. In vergelijking met andere soorten dakbedekking doen dakpannen het heel goed qua prijs-kwaliteit. Vooral keramische dakpannen gaan heel lang mee voor hun prijs.

Nieuwe dakpannen zijn trouwens geen kost, maar een investering. Door het vernieuwen van de dakpannen zal de waarde van je woning stijgen.

Dakpannen prijs per m² 2024

Er zijn twee soorten dakpannen en een gelijkaardig alternatief. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische. Dakpanplaten zijn nog goedkoper.

Betonnen dakpannen kosten zo’n €26,- tot €36,- per vierkante meter en gaan ongeveer 30 jaar mee. Ze zijn praktisch en beschikbaar in verschillende kleuren.

Keramische dakpannen hebben een prijs van om en bij de €35,- tot €75,- per vierkante meter. Ze gaan minstens 50 jaar mee onder gewone omstandigheden. In tegenstelling tot betonnen dakpannen zijn ze ook kleurvaster.

Dakpanplaten, ten slotte, zijn een makkelijk en goedkoop alternatief. De plaatsing van deze metalen panelen met dakpan look gaat heel vlot. Uiteraard hebben ze wel niet dezelfde charme.

Soorten dakpannen Gemiddelde dakpannen kosten per m², incl. btw*
Betonnen dakpannen €26,- tot €36,- per m²
Keramische dakpannen €35,- tot €75,- per m²
Geglazuurde dakpannen €45,- tot €75,- per m²
Pottelbergse dakpannen €15,- tot €50,- per m²
Sneldakpannen €30,- tot €45,- per m²
Tegelpannen €75,- tot €95,- per m²
Zonnedakpannen Vanaf €400,- per m²
Dakpanplaten €30,-

*Let op: Dit zijn richtprijzen op basis van gemiddelde offertes.


Op zoek naar de prijs voor nieuwe keramische dakpannen?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste aanbiedingen uit de buurt te vergelijken.


Voorbeelden prijzen dakpannen

Om je een beter beeld te geven van de totale kosten voor nieuwe dakpannen, volgen hier enkele voorbeelden. Zo weet je ook waaruit de werken bestaan.

Om dakpannen te verwijderen en nieuwe betondakpannen te leggen op een dak van 100 m² mag je rekenen op een totale kost van rond de €5.500,-.

Hetzelfde project met keramische dakpannen kost eerder zo’n €7.000,-.

Wanneer je voor hoge kwaliteit kiest en de nieuwe dakpannen ook laat coaten, zal de prijs rond de €9.000,- liggen.

Werkzaamheden Soort dakpan Prijs*
Dakpannen verwijderen en vervangen Beton €5.200,- tot €5.800,-
Dakpannen verwijderen en vervangen Keramisch €6.500,- tot €7.200,-
Dakpannen verwijderen, vervangen en coaten Keramisch €8.700,- tot €9.200,-

*Let op: Dit zijn richtprijzen op basis van gemiddelde offertes.


Prijsfactoren dakpannen

De prijs van een nieuw dakpannendak is afhankelijk van vele factoren. Denk maar aan de materiaalkosten, de tarieven van de vakman en de voorrijkosten.

De belangrijkste factor is uiteraard het tarief van de vakman. Dakpannen leggen duurt vrij lang dus is het belangrijk om rekening te houden met de prijs per uur van de dakwerker.

Daarnaast zijn er nog enkele specifieke factoren met een belangrijke invloed. We bespreken ze hieronder.

 • Soort dakpannen
 • Daktype
 • Isolatie
 • Coating
Soms is het voordelig om je oude dakpannen voorzichtig af te halen en ze opnieuw te gebruiken. De dakpannen terug leggen, zorgt echter voor extra werk en dus extra kosten. Doe dit enkel als alle pannen nog in heel goede staat zijn.

 

Soort dakpannen

De soort dakpannen is wellicht de belangrijkste factor om de totaalprijs te bepalen. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische maar ze gaan minder lang mee.

Daarna is ook de kleur en de kwaliteit van de dakpannen van belang. Niet alle merken hanteren dezelfde kwaliteitsgaranties. Bepaalde kleuren zijn ook duurder dan andere.

Verder bestaan er verschillende modellen op basis van het type dak en de hellingsgraad.

Besparen op de kosten van nieuwe dakpannen?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%

Gratis offertes vergelijken

Dakstijl

Er bestaan meerdere soorten hellende daken. Dakwerken op een traditioneel hellend dak zijn gemakkelijker dan bij een mansardedak. Het werk gaat vlotter en dus zal de prijs lager liggen.

Verder dien je rekening te houden met de vorm en oppervlakte. Als het dak vele onregelmatigheden heeft door dakramen en dergelijke ligt de prijs hoger.

Bij stijle daken is er een ander soort verankering nodig. Dit vereist meer werk dus liggen de arbeidskosten hoger.

Prijs dakpannen met isolatie?

Wanneer je de dakpannen laat vervangen, is het een goed moment om ook de dakisolatie te vernieuwen of om voor het eerst dakisolatie te plaatsen.

Bij deze werken kiest men meestal voor isolatiepanelen tussen het onderdak en dakpannen. Dit zorgt voor een extra kost van zo’n €30,- per vierkante meter. De exacte kosten zijn te vinden op de pagina Dakisolatie prijzen.

Prijs dakpannen coaten

Om de dakpannen te beschermen en ze een langere duurzaamheid te geven, kan je ze laten coaten. Dit zorgt gemiddeld voor €20,- extra per vierkante meter.

Het voordeel van deze coating is dat algen en mossen veel minder kans maken. Je dakpannen zullen dus minder snel poreus worden. Bovendien zal je besparen op de jaarlijkse reinigingskosten.

De coating gaat zo’n 8 à 10 jaar mee.

Besparen op prijs voor dakpannen

Overleg met de buren om samen dakpannen aan te kopen of nieuwe dakpannen te laten leggen. In grote hoeveelheid zijn de prijzen voordeliger.

Daarnaast kan je zelf de handen uit de mouwen steken om de oude dakpannen van het dak te halen en om de nieuwe aan te geven.

Om te besparen op de prijs kan je ook tweedehands dakpannen aankopen. Via gespecialiseerde bedrijven weet je zeker dat de kwaliteit zal meevallen.

Soms is het voordelig om je oude dakpannen voorzichtig af te halen en ze opnieuw te gebruiken. De dakpannen terug leggen, zorgt echter voor extra werk en dus extra kosten. Doe dit enkel als alle pannen nog in heel goede staat zijn.

kosten-dakpannen

Besparen op dakpannen prijs? Vergelijk gratis offertes

Zoek goedkope nieuwe dakpannen of een goedkope dakwerker door hier gratis offertes aan te vragen.

Met één aanvraag krijg je tot vier offertes toegestuurd. Vergelijk die vrijblijvend op vlak van prijs en voorwaarden om de beste aanbieding te vinden. Probeer het snel uit zonder verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken!