Dakisolatie prijzen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakisolatie prijzen

Dakisolatie: alles over de prijzen 2024

Op zoek naar de prijzen voor dakisolatie? Wil je weten hoe de prijs voor dakisolatie per m² berekend wordt en hoe je kan besparen? Lees verder!

De totaalprijs hangt, onder andere, af van de prijs voor dakisolatieplaten en het type isolatie. Ook de andere factoren bespreken we stuk voor stuk.

Start gratis offerteaanvraag!

Aangezien dakisolatie vanaf 2020 verplicht is, zullen dakwerkers het extra druk hebben. Vraag dus snel offertes aan om tijdig een voordelige dakwerker te vinden om je dak te isoleren.dakisolatie prijzen

Wat kost dakisolatie?

De kostprijs van dakisolatie hangt af van de isolatiemethode, het isolatiemateriaal, de tarieven van de vakman, het daktype, de oppervlakte van het dak en andere materiaalkosten. Eerst komen er enkele algemene prijzen aan bod, daarna leggen we stap voor stap uit hoe deze factoren de kostprijs beïnvloeden.

De laagste prijzen voor dakisolatie liggen rond de €20,- per vierkante meter. Daarmee kan je een schuin dak langs binnen isoleren. Om een plat dak langs buiten te isoleren, kunnen de kosten echter oplopen tot €110,- per vierkante meter.

Maar eigenlijk mag je dakisolatie niet als een kost zien. Het is namelijk een investering. Dankzij premies, waar we het later ook over hebben, en een energiezuinigere woning heb je de investering in dakisolatie binnen de kortste keren terugverdiend.

Prijs dakisolatie 2024

Een dak isoleren aan de binnenkant is doorgaans goedkoper dan de buitenkant isoleren. Zoldervloerisolatie is vaak nog iets goedkoper. Langs buiten isoleren kost meer omdat er ingrijpende werken aan de dakbedekking nodig zijn.
Een overzicht van de verschillende isolatiemethodes en hun prijzen:

Type dak Methode Prijs per m²*
Schuin dak Langs binnen €20,- tot €50,-
Langs buiten €40,- tot €60,-
Plat dak Langs binnen €30,- tot €40,-
Langs buiten €70,- tot €110,-
Zoldervloerisolatie €25,- tot €40,-

*Let op: dit zijn prijzen incl. btw, excl. de kosten voor afwerking. Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Factoren die de dakisolatie prijs beïnvloeden

De prijzen voor isolatie van het dak hebben veel marge. Zowel op vlak van materiaal als tarieven zijn er grote prijsverschillen. Hieronder bespreken we uitgebreid hoe andere materialen, andere methodes en tarieven van vaklui de totaalkost voor dakisolatie beïnvloeden.1. Isolatiemateriaal

Isolatiematerialen hebben een speciale isolatiewaarde: de lambda-waarde. Deze waarde geeft de warmtegeleiding aan. Hoe lager de waarde, hoe beter. Materialen met een lage lambda-waarde isoleren dus beter. Dit betekent dat je een minder dikke laag nodig hebt. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de aanbevolen dikte en prijs per vierkante meter van enkele populaire isolatiematerialen.

Isolatiemateriaal Prijs per m²* Vereiste dikte**
Minerale wol €10,- tot €35,- 16 tot 21 cm
Pur Schuim €15,- tot €30,- 12 tot 14 cm
EPS-platen €10,- tot €20,- 12 tot 14 cm
PUR-platen €20,- tot €25,- 12 tot 14 cm
PIR-platen €25,- tot €30,- 12 tot 14 cm
Cellulose €20,- tot €30,- 16 tot 21 cm
Houtwol €20,- tot €25,- 16 tot 21 cm

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw.
*De vereiste dikte is afhankelijk van het materiaal en de gewenste isolatiewaarde.

2. Isolatiemethode

De isolatiemethode heeft wellicht de grootste invloed op de dakisolatie prijzen. Aan de binnenkant kan je meestal gemakkelijk isolatie plaatsen. Er zijn weinig extra werken nodig. Langs buiten moet je bij renovatiewerken de dakbedekking afbreken en nieuwe dakbedekking plaatsen. Dit zorgt er uiteraard voor dat de prijzen voor isolatie van het dak hier een stuk hoger liggen.

Isolatie aan de binnenkant is goedkoper maar minder effectief. Bovendien kunnen er condensatieproblemen ontstaan. Overleg met je vakman voor je aan de werken begint.

Benieuwd hoeveel het kost om een dak te isoleren? Vergelijk gratis offertes!

3. Type dak

Het verschil tussen een plat dak en hellend dak is van belang voor de prijs. Het daktype heeft vooral zijn invloed op de materiaalkeuze. Maar ook de installatie is verschillend. Langs binnen isoleren bij een hellend dak is iets gemakkelijker dan bij een plat dak. Wat gemakkelijk is, is vaak goedkoper.

De moeilijkheidsgraad om langs buiten te isoleren, is wellicht omgekeerd. Daarom is de isolatie van hellende daken aan de buitenzijde duurder dan bij platte daken. Bovendien kan je bij platte daken de isolatie bovenop de dakbedekking leggen. Dit noemt men een omgekeerd dak.

Ten slotte, is de dakoppervlakte van hellende daken groter dan van een plat dak. Een grotere oppervlakte betekent dus meer werk en ook hogere kosten.

4. Dakoppervlak

De dakisolatie prijs per m² hangt af van al de voorgaande factoren. Deze prijs dien je uiteraard te vermenigvuldigen met je dakoppervlak. Grotere daken isoleren, zal dus duurder zijn dan een klein dak isoleren. Bij grote daken maak je misschien wel kans op een hoeveelheidskorting.

Verder kan ook de dakvorm van invloed zijn. Vee hoeken en onregelmatige vormen bemoeilijken het werk. Bovendien zal je meer materiaal moeten versnijden waardoor er meer verlies zal zijn.

Besparen op de kosten voor een dakisolatie?

Vraag gratis offertes aan om prijzen voor het isoleren van het dak te vergelijken.

5. Arbeidskosten

De tarieven van dakwerkers zijn een andere belangrijke factor. Ervaren vaklui zullen waarschijnlijk duurder zijn dan een beginnende dakwerker. Grotere bedrijven hebben hogere tarieven dan een klein lokaal bedrijfje.

Maar hoe vind je nu een goedkope vakman voor dakisolatie?

Door offertes te vergelijken! Vraag hier gratis offertes aan om de voordeligste vakman uit je buurt te vinden.

6. Overige materiaalkosten

Bij overige materiaalkosten denken we aan de afwerking. Aan de binnenzijde gaat het bijvoorbeeld om dampwering en gipsplaten om een waterdicht en mooi geheel te creëren. Aan de buitenzijde gaat het om de kosten voor nieuwe dakbedekking of ballast bij een omgekeerd dak.

Terugverdientijd van dakisolatie

De kosten voor dakisolatie verdien je snel terug. Het is namelijk een investering waardoor je flink kan besparen op energiekosten. Zo kan je onder optimale omstandigheden binnen de 5 jaar al de volledige investering terugverdienen.

Hoe snel je de investering terugverdient, hangt in grote mate af van de kwaliteit van het materiaal en de afwerking. Als de randen niet goed zijn afgesloten, zal er toch nog veel warmte verloren gaan.

In deze tabel krijg je een overzicht van de terugverdientijd van verschillende isolatiemogelijkheden.

Type dakisolatie Prijs oppervlakte 75 m²* Gemiddelde besparing per jaar* Terugverdientijd
Hellend dak: langs binnen €2.200,- €400,- 5 jaar
Hellend dak: langs buiten €3.400,- €650,- 6 jaar
Plat dak €3.000,- €475,- 6 jaar
Zoldervloer €3.400,- €500,- 7 jaar

*Gemiddelde prijzen afhankelijk van gebruikte isolatiemateriaal en afwerking.
**Gemiddelde jaarlijkse besparing afhankelijk van type ketel, overige woningisolatie, stookgedrag en weersomstandigheden.

Besparen op kosten dakisolatie? Handige tips!

Er zijn enkele interessante manieren om te besparen op de dak isolatie prijzen. Vraag offertes aan om tarieven te vergelijken, vraag premies aan en zoek een aannemer om te genieten van een verlaagd btw-tarief en hogere premiebedragen.

Dak isoleren: premies

Zowel de Vlaamse overheid als de netbeheerder bieden premies aan voor renovatiewerken of energiebesparende maatregelen. Dakisolatie behoort daartoe. Dus kan je genieten van verschillende bonussen en premies. Ontdek de verschillende mogelijkheden op deze overzichtspagina.

Btw-tarief voor dakisolatie: 6%

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar en je de woning hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt, kom je misschien in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief. De isolatiewerken moeten namelijk ook door een aannemer uitgevoerd worden en alle kosten moeten aan de eindgebruiker gefactureerd worden. Lees er hier meer over.

prijzen dakisolatie

Dakisolatie laten plaatsen? Besparen op de kosten!

Nu je een beter idee hebt van de prijzen voor dakisolatie ben je klaar om eraan te beginnen. Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte dakwerker te vinden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Aangezien je net geleerd hebt wat het ongeveer zal kosten, weet je waaraan je je mag verwachten. Door geduldig de prijzen en tarieven te vergelijken, zal je wellicht zelfs een goedkopere offerte vinden dan je verwacht had!

Gratis offertes vergelijken!