Dak laten ontmossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Ontmossen van daken

Ontmossen van daken

Een groen dak is niet mooi en ook niet goed voor je woning. Een klein beetje mos kan meestal geen kwaad, maar een beetje wordt al snel een beetje te veel. Laat daarom tijdig iemand langskomen om het dak te inspecteren en eventueel te reinigen.

Op deze pagina kom je te weten hoe dit in zijn werk gaat. We vertellen je ook welke trucjes je eventueel zelf kan toepassen voor het ontmossen van daken en waarom je dit eigenlijk beter niet doet. Bijvoorbeeld, voor je veiligheid en dat van het groen dat je liever wel in leven houdt.

Start gratis offerteaanvraag!

Gelukkig is het ontmossen van daken niet zo duur. En door offertes te vergelijken, is het gegarandeerd nog goedkoper dan je dacht. Vraag nu gratis en snel offertes aan om exacte prijzen te verkrijgen.Waarom het dak ontmossen?

Het dak mosvrij maken en de dakpannen schoonmaken, is belangrijk om schade te voorkomen. Bij platte daken ontstaan er lekken door sterke mosgroei en dakpannen worden er poreus door. Wanneer het mos zich tussen de dakpannen nestelt, kunnen ze zelfs barsten in de vorstperiode. In extreme gevallen dringt het mos zich zelfs zodanig door dat het de isolatie aantast.

Tijdig het dak reinigen en ontmossen, is dus noodzakelijk om vochtproblemen in huis te voorkomen. Bovendien ziet je dak er weer een stuk mooier uit na een grondige reinigingsbeurt. Ten slotte, doe je er ook je portefeuille een plezier mee. Goed onderhouden daken gaan namelijk veel langer mee.

Ontmossen daken: prijzen

Ontmos je dak om je woning te beschermen. Dat is een goede investering. De prijs om het dak te ontmossen, is trouwens niet eens overdreven hoog. Wie enkel wil ontmossen, betaalt zelden meer dan €15,- per vierkante meter.

Met een nabehandeling ligt de prijs echter iets hoger. Kies je ervoor om nadien het dak te impregneren, reken dan op zo’n €15,- tot €30,- per m². Coating is iets duurder. Daarvoor betaal je minimum €30,- per m².

Kosten daken ontmossen 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²*
Ontmossen €10,- en €15,-
Ontmossen, reinigen en coaten Vanaf €30,-
Ontmossen en dak impregneren €15,- tot €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, incl. btw. Vraag gratis offertes aan voor een prijs op maat.

Vaak rekenen firma’s echter te veel aan voor het ontmossen van daken. Daarom is het belangrijk om verschillende offertes te vergelijken. Vind je dat te veel werk? Maak dan gebruik van onze offerteservice om volledig vrijblijvend tot vier gratis offertes te ontvangen.

Besparen op de kosten voor het ontmossen van daken?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen van professionals te vergelijken.

Hoe het dak ontmossen?

Het ontmossen van daken met behulp van een hogedrukreiniger is de simpelste manier. Jammer genoeg is dit niet altijd voldoende. Soms heb je speciale reinigingsproducten nodig voor het gewenste resultaat. Een oudere dakpan is vaak poreuzer en daardoor zit het mos steviger vast.

Voor de reiniging van je dak doe je er goed aan om het dak te laten inspecteren door iemand met ervaring. Het type dakbekleding en de staat ervan zijn namelijk van groot belang om de juiste druk van de hogedrukreiniger te bepalen. Ook mag je niet zomaar gelijk elk reinigingsproduct gebruiken.

Wanneer de hogedrukreiniger niet voldoende bleek, zal de specialist een gepast reinigingsmiddel aanbrengen. Hij gebruikt daarvoor een speciaal pak om zijn huid niet te beschadigen en de nevel niet in te ademen.

Nadien behandelt hij, indien gewenst, de dakbekleding met een passende coating of impregneermiddel voor een betere bescherming. Zo kan je dak er weer enkele jaren tegen.

Dak ontmossen met of zonder reinigingsmiddel?

Om hardnekkig vuil te verwijderen, gebruik je een reinigingsmiddel. Speciale producten zijn de beste keuze, maar het kan ook met enkele huishoudproducten.

 • Het dak ontmossen met bleekwater werkt prima, maar er zijn enkele nadelen. Bleekwater kan namelijk de dakpannen en de dakgoten beschadigen. Bovendien tast het ook je gazon aan.
 • Het dak ontmossen met azijn is een ander goedkoop alternatief. Hiervoor gebruik je best een tuinsproeier om te benevelen. Maar net zoals bleekwater is azijn schadelijk voor je planten en gazon.

Als je wat extra power nodig hebt om te ontmossen, vraag je dus beter raad bij een specialist. Hij zal wel weten welk biologische product je kan gebruiken.

Schuin dak ontmossen

Hellend daken ontmossen, doe je steeds van boven naar onder. Zo loop het water netjes af en komt er geen water onder de dakpannen of leien terecht. Om dezelfde reden is het belangrijk om de hogedrukreiniger onder de correct hoek te gebruiken.

Professionals gebruiken echter vaak een stellage met sproeikoppen om schuine daken te ontmossen. Dat is iets praktischer en veiliger.

Bij het ontmossen van hellende daken is er echter een groot praktisch probleem. Het water met speciaal product en het vuil komen namelijk in de dakgoten terecht. Daarom is het belangrijk om de afvoer af te sluiten om te voorkomen dat het regenwater vervuild geraakt of de leidingen verstopt geraken.

Leien dak ontmossen

Bij een leien dak moet je rekening houden met de staat van de leien en het type lei om schade te voorkomen. Kunstleien en natuurleien vereisen namelijk een ander soort reinigingsmiddel en een ander drukgehalte.

OPGELET: Sommige leien daken bevatten asbest. Aangezien asbest vele gezondheidsproblemen kan veroorzaken is het ontmossen van een leien dak met asbest verboden. Vervangen is de boodschap.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Rieten dak ontmossen

Rieten daken maak je uiteraard niet schoon met de hogedrukreiniger. Ook vele reinigingsproducten zijn schadelijk voor je rieten dak.

Algen en mos verwijderen van een rieten dak doe je door uit te kammen of een speciaal middel aan te brengen. Vaak gebruikt men hiervoor quaternaire ammoniumverbindingen.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Behandel daarom het riet met een preventief middel om mos en algen te vermijden.

Dakpannen ontmossen

Vooral betondakpannen ondervinden last van mos en algen, maar ook keramische ontsnappen niet aan dit probleem. Doordat keramische dakpannen gebakken worden, blijven ze echter iets langer mosvrij.

Eenmaal mos en algen toeslaan, is het belangrijk om het dak door een specialist te laten inspecteren. Om schade aan de dakpannen te voorkomen, bepaalt hij met hoeveel druk er mag worden gespoten. Verder is het belangrijk om het type dakpan te bepalen om het correcte reinigingsmiddel te kiezen.

En vakman inschakelen om het dak te ontmossen?

Gebruik onze offerteservice om gratis offertes van tot vier specialisten te ontvangen.

Plat dak ontmossen

Afhankelijk van het type plat dak, heb je sneller of minder snel last van mossen. Met een dakbekleding die minder poreus is dan een dakpan, zal je niet snel last hebben van mossen. Je moet wel regelmatig schoonmaken. Op platte daken blijft vuil meer liggen waardoor mos sneller gaat groeien.

Gelukkig is platte daken ontmossen een stuk goedkoper dan hellende daken. Het is namelijk veel gemakkelijker en veiliger.

Behandeling na ontmossen: coaten of impregneren?

Een nabehandeling met coating of impregneermiddel zorgt ervoor dat je dak tot 10 jaar mosvrij blijft.
Deze behandelingen kunnen echter enkel uitgevoerd worden in droge periodes, wat niet altijd voor de hand liggend is in België.

 • Coaten: Een coating beschermt het dak door bacteriën te doden om ervoor te zorgen dat mossen en algen niet snel terugkeren.
 • Impregneren: Een impregneermiddel werkt water- en vuilwerend. Dat zorgt ervoor dat mossen zich moeilijk hechten.

Coating heeft bovendien nog een ander voordeel: je kan het kleur van je dak wijzigen. Gekleurde coating is echter wel iets duurder dan transparante.

Zelf het dak ontmossen: ja of nee?

Het dak ontmossen zelf doen, is perfect mogelijk als je het juiste materiaal in huis hebt. Maar tenzij je een plat of heel licht hellend dak hebt, is dit niet zo veilig. Vuile, hellende daken zijn namelijk zeer glad en ongevallen komen jammergenoeg vaak voor. Om narigheden te voorkomen, hebben specialisten professioneel materiaal voor een betere en veiligere werkwijze.

Verder is het aan te raden om een ervaren ontmosser te contacteren, zodat die kan helpen om de juiste reinigingswijze te bepalen. Een te hoge druk of fout reinigingsmiddel kunnen namelijk grote schade veroorzaken. Ook is het belangrijk om na te gaan of je dak asbestvrij is.

ontmossen van daken kosten

Dak laten ontmossen? Bespaar op de kosten!

Mocht je nog twijfelen over het zelf doen of niet door de prijs, dan hopen we je met deze tips te overhalen om je veiligheid niet in gedrang te brengen.

 • Wie zijn dak laat reinigen door een vakman, komt eventueel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%.
 • Het dak laten reinigen door een specialist brengt minder risico op problemen met zich mee. Schade door een foute productkeuze of druk is duurder dan eenmalig een vakman te betalen.
 • Wie grondig offertes vergelijkt, vindt zonder twijfel een goede deal.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Twijfel dus niet langer en vraag hier tot vier gratis offertes aan. Zonder verplichting!

Gratis offertes vergelijken!