EPDM plaatsen
Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
EPDM laten plaatsen?
Heb je een plat dak dat aan renovatie toe is? Wil je het EPDM vernieuwen of een nieuwe laag EPDM plaatsen.
Ontdek hier de voordelen van deze rubber folie en hoe professionele dakwerkers te werk gaan om het dak te bedekken.
- Stappenplan: voorbereiding zoals oude dakbedekking verwijderen en kimfixatie aanbrengen, dan het plaatsen van een laag EPDM met lijm, balast of andere bevestiging en vervolgens de afwerking.
- EPDM kan op verschillende ondergronden geplaatst worden, zoals roofing en hout.
- Schakel een dakwerker is voor het plaatsen, want je hebt kennis nodig voor een correcte plaatsing. Zo voorkom je lekkages en andere problemen.
Inhoud van deze pagina:
Hoe EPDM plaatsen?
EPDM plaatsen begint met een goede voorbereiding. Daarna kies je voor een van de drie methodes om EPDM te plaatsen. Dit hangt af van de omstandigheden en van de ondergrond. Later gaan we hier verder op in.
Ten slotte, werkt men het dak verder af voor een nette uitstraling. Klaar om EPDM te plaatsen? Schakel dan een vakman in door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen!
Voorbereiding
In het geval van een dakrenovatie dien je eerste de oude dakbedekking te verwijderen voor je een nieuwe laag EPDM kan plaatsen.
Daarnaast is het belangrijk om kimfixatie aan te brengen in de hoeken om te voorkomen dat de folie losraakt door krimpen of scheuren.
De rest van de voorbereiding hangt af van de gekozen methode: balast, lijmen of mechanische fixatie. Je bespreekt de details best met je vakman.
EPDM plaatsen
Je kan EPDM plaatsen en bevestigen met lijm, balast of mechanische bevestiging.
Verlijmen is het meest gebruikte systeem. Met speciale contactlijm wordt de folie overal aan de grond bevestigd.
Daarnaast kiest men soms voor een balastlaag. Hiervoor legt men de folie naadloos op het dak. Daarna bedekt men de folie met kiezels of andere zware materialen zodat het niet loskomt. De randen dien je wel te verlijmen om te voorkomen dat er water onder de folie terechtkomt.
Ten slotte, kan je de folie mechanisch bevestigen met onderplaten.
Afwerking
Ter afwerking is het belangrijk om de EPDM-folie te vulkaniseren op de kimfixatie. Zo voorkom je waterlekken in het dak. Voor de randen gebruikt men vormfolie om ook daar lekken te voorkomen.
Is de folie toch niet naadloos, dan dien je de naden af te werken met zelfklevende tape.
Belangrijke aandachtspunten bij leggen EPDM
Het belangrijkste aandachtspunt om EPDM te plaatsen is de dikte van de folie. EPDM-folie is beschikbaar in diktes van 1,15 mm en 1,50 mm.
Voor de meeste daken is de dunste folie geschikt en dus is dit ook de meest gebruikte folie. Daken die meer belopen worden of die met een ballastlaag zullen afgewerkt worden, vereisen een dikkere laag folie.
De dikkere folie heeft natuurlijk wel enkele nadelen: het is duurder en moeilijker te plooien. Daardoor is het moeilijker om de folie te plaatsen en de hoeken mooi naadloos af te werken.
Onder normale omstandigheden gaan beide folies wel even lang mee.
Welke onderlaag voor EPDM?
EPDM plaatsen kan op verschillende onderlagen. Je moet wel rekening houden met de onderlaag om de jusite methode te kiezen. En soms zijn er wat extra aandachtspunten.
Hieronder krijg je meer informatie over EPDM plaatsen op roofing, op hout en op andere materialen.
EPDM plaatsen op roofing
Je kan zonder problemen EPDM plaatsen op roofing. Bovendien is deze renovatie een perfecte gelegenheid om ook je dak te isoleren.
Het is wel belangrijk om rekening te houden met de volgorde van de dakopbouw. Vergeet niet om een dampwerende laag aan te brengen om vochtproblemen te voorkomen.
EPDM plaatsen of OSB
Ook op houten platen zoals OSB kan je makkelijk EPDM plaatsen. Ook bij hout kan je natuurlijk het dak isoleren. Vergeet ook niet om hier de dampwerende laag te plaatsen.
Het is uiteraard logisch dat je de folie enkel op droog hout mag plaatsen. Wanneer het hout nog wat nat is onder de folie kan dit vocht niet ontsnappen en rot het hout.
Andere materialen
Je kan EPDM plaatsen over de meeste materialen, zoals metaal, beton, PIR platen en zink. Bij alle materialen geldt echter dat de ondergrond goed schoon en droog dient te zijn.
Verder zijn er enkele uitzonderingen. EPDM plaatsen op mastiek of PVC dakbedekking is niet mogelijk.
EPDM op EPDM lijmen kan bovendien ook.
EPDM laten plaatsen door een vakman?
Vind een geschikte dakdekker uit je regio. Vergelijk offertes en bespaar!
Zelf doen of uitbesteden
Heel veel heb je niet nodig om EPDM te plaatsen. Daarom is het aanlokkelijk om zelf EPDM te plaatsen maar dit is niet zonder risico.
Om zelf de folie te plaatsen heb je voldoende kennis nodig. Bovendien is ook enige handigheid vereist om EPDM in de hoeken te plaatsen en de naden correct af te werken. Dit is essentieel om waterproblemen te vermijden.
Als je twijfelt, zoek dan vrijblijvend de prijzen voor een vakman op om een idee te krijgen van de kosten. Daarna kan je een betere beslissing maken. Vraag hier gratis offertes aan.
Wat zijn de kosten om EPDM te plaatsen?
De gemiddelde kosten om EPDM te plaatsen zijn €50,- tot €60,- per vierkante meter. Deze tarieven zijn inclusief plaatsing en btw.
Op deze pagina staat alles over de prijzen van EPDM.
EPDM plaatsen? Vergelijk gratis offertes
Wil je EPDM plaatsen op je plat dak? Vergeet niet om prijzen voor vaklui te vergelijken voor je eraan begint. Zelfs als je zeker bent dat je het zelf wil doen, verlies je niets door even prijzen te vergelijken. Zo krijg je een beter overzicht van alle kosten.
En wie weet, misschien laat je je toch verleiden wanneer de arbeidskosten lager uitvallen dan verwacht.
Dien nu een gratis offerte-aanvraag in om tarieven van vaklui uit je buurt te vergelijken.