EPDM dak

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. EPDM Dak

EPDM dak: alles wat je moet weten!

EPDM op een plat dak biedt de bescherming die jouw woning nodig heeft. Lees hier alles over de grote voordelen en kleine nadelen van dit product. Verder krijg je prijsvoorbeelden, een vergelijking met gelijkaardige producten en een inleiding over EPDM plaatsen.

EPDM: alle informatie

 • EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en is een synthetisch rubber dat uitermate geschikt is als dakbedekking.
 • Voordelen: lange levensduur, bestand tegen hoge en lage temperaturen, waterdicht en recycleerbaar.
 • De kosten zijn €30,- per vierkante meter. De prijs wordt beïnvloed door grootte van het dak, eventuele afvoer oude dakbedekking, dikte van het materiaal en het uurloon van de dakwerker.
 • Alternatieven zijn roofing (bitumen) en PVC.


epdm dak

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM is een polymeer, of samenstelling van verschillende monomeren. Vandaar ook de volledige naam: ethyleen-propyleen-dieen-monomeer. Door deze verschillende materialen samen te voegen, creëert men synthetisch rubber met een zeer goede elasticiteit en een groot temperatuurbereik.
Volgens de exacte samenstelling en de proporties van de verscheidene bestanddelen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo gebruikt men dit materiaal ook voor, onder andere, tuinslangen en vijverfolie.

De eigenschappen van EPDM zijn uitstekend om dit materiaal te gebruiken op platte daken. Uiteraard wordt EPDM dakbedekking behandeld voor de brandveiligheid.

Voordelen van een EPDM dak

Een EPDM dak heeft vele voordelen. We sommen de voornaamste even op:

 • Producenten garanderen een lange levensduur.
 • Een goed gelegd dak is volledig waterdicht.
 • Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals felle zon, zure regen, hagel en vorst.
 • Het is recycleerbaar, en dus een ecologisch product.
 • Het is een goede basis voor de aanleg van een groendak.
 • EPDM daken zijn goedkoop een eenvoudig te plaatsen

EPDM nadelen: zijn die er?

EPDM rubber heeft een klein nadeel. Er is namelijk kans op barsten en scheuren, vooral bij producten van mindere kwaliteit. Niet alle producten zijn namelijk van dezelfde kwaliteit. Jammer genoeg zijn er ook verschillende minderwaardige folies op de markt.

Om dezelfde reden is de levensduur niet altijd gegarandeerd, al zou een goed product toch zeker 50 jaar dienst moeten doen.

Schakel een vakman in om je te helpen bij de productkeuze. Zowel de vakman als het betere product doen de prijs wat oplopen, maar de langere levensduur is deze investering zeker waard.

Wat kost EPDM?

Daken van EPDM kosten gemiddeld zo’n €30,- per vierkante meter. Je betaalt wel een stuk meer als het oude dak eerst verwijderd moet worden. Door de extra werkuren betaal je daarvoor zo’n €20,- extra per vierkante meter.

In onderstaande tabel krijg je de prijzen nogmaals opgesomd. De exacte prijs voor EPDM dakbedekking is echter afhankelijk van verschillende factoren. Die komen hierna aan bod.

Omschrijving Prijs per m²*
Plaatsen nieuw EPDM €30,-
Verwijderen en plaatsen nieuw EPDM €50,-

*Dit zijn gemiddelde kosten.

Lees meer over kosten van dakbedekking.

Factoren die de totaalprijs van EPDM beïnvloeden

De prijzen voor EPDM dakbedekking zijn niet vrij hoog, al worden ze flink beïnvloed door allerlei factoren. Zowel kwaliteit en kwantiteit zijn van belang. Een opsomming:

 • Extra werk om oude dakbekleding te verwijderen, zorgt voor extra werkuren en dus een hogere totaalkost.
 • Hoe groter het dak, hoe hoger de totaalkost maar hoe voordeliger de relatieve prijs per vierkante meter.
 • Dikker rubber van betere kwaliteit kost uiteraard ietsje meer.
 • Er bestaan verschillende kleuren, waarvan wit en zwart de goedkoopste opties zijn.
 • Een groen dak bovenop het rubber weegt door op de prijs. Het zorgt echter voor extra bescherming en betere duurzaamheid. Een goede investering dus.

Voordeel halen uit de vrijblijvende offerteservice van Bouwadviseur?

Vraag hier je gratis offertes aan om prijzen voor EPDM daken te vergelijken.

EPDM leggen: wat doet de dakwerker?

EPDM leggen, verloopt in drie stappen: voorbereiding, plaatsing en afwerking. Ter voorbereiding worden eventuele oude dakmaterialen verwijderd. Ook worden de afmetingen bepaald om de juiste hoeveelheid materiaal te kopen.

De plaatsing kan op verschillende manieren. Meestal kiest men ervoor om de bekleding te verlijmen met dakprimer en lijm. Synthetisch rubber vastmaken, kan echter ook met ballast of mechanische bevestigingen.

Ten slotte, vulkaniseert men de folie voor een goede, waterdichte afwerking van het dak.

Alternatieven voor EPDM

Kies je toch liever niet voor EPDM, dan zijn er een tweetal populaire alternatieven voor platte daken: roofing en PVC.

Beide materialen zijn iets goedkoper maar niet altijd even duurzaam.

Bovendien is EPDM, in tegenstelling tot deze materialen, prima geschikt als basis voor een groendak omdat het materiaal worteldicht is.

EPDM vs. roofing

EPDM is gemakkelijker te leggen dan bitumen. Daardoor is het ook goedkoper. Bovendien kan de folie op maat gesneden worden.

Roofing, of bitumen, brengt men aan in rollen. Dat duurt iets langer en is dus ook iets duurder. Het materiaal is echter dikker en dus steviger. Bovendien vergt het minder onderhoud.

Beide materialen zijn recycleerbaar, al is synthetisch rubber toch een stuk milieuvriendelijker. Zowel bitumen als EPDM van betere kwaliteit zijn ook geschikt voor de recuperatie van regenwater.

Besparen op EPDM dakbedekking? Tips!

Besparen op een EPDM dak is niet altijd de beste keuze. Je moet dit zien als een toekomstinvestering. Door een topproduct te kopen, kan je lang genieten van het resultaat zonder problemen. Met een goedkoper product heb je meer kans op schade en lekkage.

Gelukkig is er toch een manier om goede kwaliteit te vinden voor een goede prijs.

Vergelijk hier offertes van verschillende dakwerkers. Hou hierbij rekening met alle voorwaarden, de voorgestelde producten en de arbeidskosten.

epdm dak kosten

EPDM dak laten aanleggen? Gratis offertes vergelijken!

EPDM wordt vaak in beeld gebracht als een product dat je gemakkelijk zelf kan aanbrengen. Maar is dat wel zo? Het klopt dat er geen bijzonder moeilijke handelingen of speciale materialen bij komen kijken.

Toch moet je goed opletten met de details. Waar moet ik lijmen? Hoeveel lijm heb ik nodig? Kan het bij alle weersomstandigheden. Hoeveel extra centimeter moet ik rekenen bij overlappingen of aan de randen?

Zoals je ziet, komt er toch wat kennis van zaken bij kijken. Bovendien is het zeker niet eenvoudig om EPDM egaal te plakken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Neem dus geen risico’s en vraag hier gratis offertes aan bij verschillende aannemers. Dit is trouwens volledig vrijblijvend. Zit er niets interessants tussen, dan kan je het nog altijd zelf doen.

Gratis offertes vergelijken!