Kiezen voor kleidakpannen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Kleidakpannen

Kleidakpannen: alle kosten in 2024

Wil je een mooi traditioneel dak met kleidakpannen? Kleidakpannen worden ook wel keramische dakpannen genoemd en zijn één van de populairste soorten dakbedekkingen. Kleidakpannen hebben een natuurlijke uitstraling en passen bij traditionele en moderne woningen. De levensduur van dit type dakpan is ongeveer 75 jaar.

Lees verder om de andere voordelen te ontdekken of vraag meteen gratis offertes aan om een geschikte vakman en exacte tarieven te ontdekken.

Kleidakpannen: waarom hiervoor kiezen?

 • Kosten van kleidakpannen liggen tussen de €45,- tot €110,- per vierkante meter.
 • Kleidakpannen gaan ontzettend lang mee, gemiddelde levensduur is gemiddeld 75 jaar.
 • Keramische dakpannen zijn duurder dan betondakpannen, maar door de lange levensduur en authentieke uitstraling toch een goede keuze.
 • Je hebt de keuze uit allerlei kleuren, vormen en maten. Meestal zijn dakpannen van dit materiaal wel iets kleiner dan betondakpannen, hierdoor duurt het leggen iets langer.
 • De dakpannen zijn duurzaam, verkleuren bijna niet en blijven langer mooi.

Wat kosten kleidakpannen?

De prijs voor goede keramische dakpannen is wat gedaald ten opzichte van enkele decennia terug. Je betaalt nu ongeveer €45,- tot €110,- per vierkante meter inclusief plaatsing en btw. Wil je kleidakpannen met een coating/glazuurlaag? Houd dan rekening met hogere prijzen. Voordeel is wel dat deze dakpannen nog langer meegaan en er langer mooier uitzien.

Uiteraard kan de prijs verschillen. Zo kost het minder om grotere dakpannen te leggen, omdat deze sneller geplaatst worden. Ook de vorm en de oppervlakte van je dak zijn van belang.

Verder houdt deze gemiddelde prijs geen rekening met eventuele extra kosten voor herstellingen of het plaatsen van een dakraam, bijvoorbeeld. Voor meer informatie over de prijs van verschillende soorten dakpannen kan je de dakpannen prijs pagina raadplegen!

Wat zijn kleidakpannen?

Kleidakpannen zijn dakpannen die worden vervaardigd uit gebakken klei. De dakpannen worden gemaakt door klei te vormen in en vervolgens te bakken op hoge temperatuur. Vroeger werden kleidakpannen met de hand gevormd en gemaakt, maar tegenwoordig worden en automatische persen gebruikt.

Een kleidakpan wordt ook wel een keramische dakpan genoemd, door het productieproces.

Het is mogelijk om de kleidakpannen te voorzien van een glazuurlaag, dit maakt ze nog beter bestand tegen veroudering.

De voordelen op een rij:

 • Authentieke en mooi uitstraling.
 • Bieden een uitstekende bescherming tegen alle weersinvloeden.
 • Eenvoudig te plaatsen.
 • Duurzaam met een lange levensduur.
 • Minder onderhoud nodig dan betondakpannen.
 • Uitstekende thermische isolatie.

kleidakpannen

Soorten kleidakpannen

Keramische dakpannen bestaan in een aantal vormen. Het voornaamste verschil is tussen vlakke en golvende pannen. De keuze is niet alleen esthetisch, maar wordt ook bepaald door de hellingsgraad van het dak. Bij een lichte hellingsgraad zijn golvende dakpannen het beste. Voor vlakke (of platte) dakpannen heb je een minimale hellingsgraad van 35 graden nodig.

Daarnaast zijn er allerlei kleuren, afmetingen en vormen beschikbaar waardoor er tal van mogelijkheden zijn voor daken met kleidakpannen.

Afwerking

Om de keramische dakpannen helemaal in je stijl te krijgen, kan je kiezen uit vier soorten afwerking.

 • Verglazen: hiervoor wordt de dakpan afgewerkt met een dunne laag glas of glazuur. Dit zorgt voor een betere bescherming tegen mossen en ander vuil. De glaslaag kan zowel mat als glanzend zijn.
 • Patineren: dit is een manier om de dakpannen een oudere uitstraling te geven zonder aan kwaliteit in te boeten.
 • Engoberen: deze afwerking betekent dat je de pan net voor het bakken bedekt met kleipoeder in een bepaalde kleuren. Zo verkrijg je gekleurde keramische dakpannen met een speciaal effect. Meestal is dit een matte afwerking, maar men kan ook een glanzend effect verkrijgen door wat glas toe te voegen.
 • Smoren: dit is een speciaal bakproces waarbij men de luchttoevoer afsluit en stikstof toevoegt. De pannen krijgen daardoor een blauwzwarte kleur.

Kleidakpannen leggen

Nieuwe dakpannen leggen, begint met een goede voorbereiding. Zorg dat het onderdak in goede staat is en plaats isolatie want dat is tegenwoordig verplicht.

Bovenop de isolatie timmer je de verticale tengellatten en daarbovenop de horizontale panlatten. Zorg voor een gepaste afstand zodat de dakpannen elkaar goed overlappen.

Dakpannen leggen, doe je van onder naar boven, maar hou er rekening mee dat nadien nog van het dak moet. De onderste rij dakpannen dien je te verankeren, zodat ze niet in de goot terechtkomen. Ook de nokpannen maak je vast met roestvrije schroeven.

Kleidakpannen vernieuwen

Wanneer je het dak gaat renoveren om bijvoorbeeld isolatie te plaatsen, wil je misschien de oude kleidakpannen recupereren. Soms heeft dit zijn voordelen, maar niet altijd.

Dakpannen van het dak halen om te hergebruiken, kost veel meer werk. De arbeidskosten zullen dus een stuk hoger liggen dan wanneer je de oude pannen weggooit.

Overweeg dus het financiële plaatje van beide mogelijkheden. En vergeet niet dat dakpannen sowieso ooit vervangen moeten worden. Verder is het mogelijk dat dakwerkers geen volledige garantie geven op het werk wanneer ze met oude dakpannen moeten werken. Toch de dakpannen hergebruiken en een vakman inschakelen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

kleidakpannen leggen

Kleidakpannen plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Zoek je een manier om te besparen op de kosten voor een dak met kleidakpannen?

Vraag gratis offertes aan om vrijblijvend de tarieven van dakwerkers uit je buurt te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door hier een aanvraag in te dienen, hoef je zelf niet op zoek naar geschikte vaklui. Je bespaart veel tijd en je vind makkelijk meerdere vaklui. Offertes vergelijken, is bovendien, de snelste en makkelijkste manier om te besparen op de kosten.

Gratis offertes vergelijken!