Kunstleien dak

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Kunstleien dak

Kunstleien dak plaatsen?

Heb je vragen over je kunstleien dak of zoek je informatie over een nieuw dak met vezelcement leien?

Hier vind je alle antwoorden over de voordelen, de patronen, de plaatsing, het onderhoud en de gevaren met asbest.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je informatie op maat of een erkende dakwerker om de leien te leggen, vraag dan nu gratis offertes aan om tarieven van dakdekkers uit je buurt te vergelijken.

Wat zijn kunstleien?

Kunstleien is een soort dakbedekking, het zijn kleine dakleien van vezelcement. Ze bestaan uit een combinatie van portlandcement en cellulosevezels.

Dankzij de massale productie van deze kunstmatige leien is de prijs gunstig ten opzichte van natuurleien. Daarnaast zijn er nog wat verschillen tussen natuurleien en kunstleien. Deze bespreken we hieronder in de voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van kunstleien

Kunstleien worden in grote getale geproduceerd. Dit betekent dat de productie vrij goedkoop is maar ook dat er weinig energie nodig is om ze te produceren. De ecologische voetafdruk van kunstleien is dus vrij laag.

Andere voordelen van kunstleien ten opzichte van natuurleien zijn de flexibiliteit en het gewicht. Met kunstleien heb je meer mogelijkheden omdat ze in allerlei vormen gemaakt kunnen worden. Ze zijn ook erg licht.

Het nadeel is echter dat kunstleien minder charmant zijn dan natuurleien. Terwijl elke natuurlei authentiek is, zijn alle kunstleien in een serie identiek. Ook de levensduur van kunstleien ligt wat lager dan die van natuurleien.

dak reparatie vakman

Vormen en variaties

Terwijl de vormen en soorten bij natuurleien eerder beperkt zijn, kan je met kunstleien alle kanten op.

Deze leien zijn beschikbaar in allerlei vormen zoals vierkant, rechthoekig, ruitvormig en zeshoekig. De modellen kunnen zowel hoekig of afgerond zijn. Ook qua grootte variëren de modellen.

Ook qua kleur zijn er vele mogelijkheden omdat de leien bij de productie gekleurd kunnen worden.

De laatste variatie gebeurt bij het plaatsen. Kunstleien kunnen namelijk in allerlei patronen gelegd worden, zowel op het dak als tegen de gevel.

Wat kost een kunstleien dak?

Kunstleien zijn een stuk goedkoper dan natuurleien, maar de levensduur ligt ook flink lager. Kunstleien kosten gemiddeld €65,- tot €75,- per m². Daarnaast hebben we ook de prijs van dakshingles inbegrepen. Deze zijn nog goedkoper maar hebben een nog kortere levensduur. Ook qua uitstraling moet dit materiaal bovendien onderdoen voor kunst- en natuurleien. Shingles kosten ongeveer vanaf €12,-.

De gemiddelde prijzen zijn afhankelijk van onder andere deze factoren:

 • Grote daken vereisen meer werkuren en zijn dus duurder. Je kan uiteraard wel om een hoeveelheidskorting vragen.
 • Het ene patroon vergt meer dakleien en/of werk dan het andere.
 • Kleine leien plaatsen is duurder dan grote leien plaatsen.
 • Arbeidskosten variëren volgens regio en ervaring van de dakwerker. Op de pagina dakwerken prijzen vind je een handig prijzenoverzicht.

Kosten kunstleien dak 2024

Type leien

Prijs per m²

Gemiddelde levensduur

Kunstleien

€65,- tot €75,-

25 tot 35 jaar

Natuurleien

€110,- tot €120,-

80 tot 100 jaar

Shingles

Vanaf €12,-

20 tot 25 jaar

* Dit zijn gemiddelde prijzen per m². Vraag gratis offertes aan van dakspecialisten uit je regio.

Kunstleien plaatsen: wat is de werkwijze?

Om zelf een kunstleien dak te plaatsen, heb je een goede voorbereiding nodig. Vooral het onderdak is van belang, dus geven we je hieronder extra info over het onderdak. Daarna krijg je ook wat meer info over de patronen.

Maar in het algemeen ga je zo te werk om kunstleien te leggen:
Op het onderdak komt een houten structuur. De leien worden vastgehaakt met roestvrijstalen haken. Voor extra stevigheid nagelt men de leien ook vaak vast.

Dakwerker inschakelen voor dakwerken? Vraag gratis offertes aan!

Onderdak

Een stevig en waterdicht onderdak is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen, vooral bij minder steile daken.

Er bestaan soepele en starre onderdaken. Een soepel onderdak is goedkoper maar de kwaliteit en isolatiewaarden liggen water. Een star onderdak is dus de betere optie voor een kunstleien dak.

Besparen op de prijs voor een kunstleien dak?

Vraag nu gratis offertes aan om de prijzen van dakwerkers uit je buurt te vergelijken.

Patronen

Het leuke van kunstleien is dat je uit allerlei patronen kan kiezen om zelfs de meest complexe daken te bedekken.

Dit zijn de meest voorkomende patronen:

 • Dubbele dekking: bij dit patroon overlappen de leien elkaar verticaal maar niet horizontaal. Dit zorgt voor een betere waterdichtheid.
 • Enkelvoudige horizontale dekking: bij deze dekking liggen de leien horizontaal. Ze overlappen elkaar langs alle kanten maar de overlapping is veel kleiner dan bij een dubbele dekking.
 • Enkelvoudige ruitdekking: hetzelfde patroon als hierboven beschreven maar dan met vierkante of ruitvormige leien.
 • Dekking in halfsteensverband: ook dit patroon is gelijk aan de horizontale dekking, maar de leien overlappen elkaar wat meer om een halfsteensverband te creëren zoals bij bakstenen.

Onderhoud kunstleien dak

In de eerste jaren heb je weinig werk om een kunstleien dak te onderhouden. Een jaarlijkse schoonmaak is voldoende om de kwaliteit van je dak te garanderen.

Na verloop van tijd heb je wel wat meer tijd nodig om je kunstleien dat schoon te houden. Kunstmatige leien ondervinden namelijk wel wat last van algen en mossen. Je kan dit echter voorkomen met een anti-mos middel.

Is je lei erg vuil, raadpleeg dan een specialist om je dak te reinigen zodat je de coating van je kunstleien niet beschadigt.

Oudere kunstleien hebben soms asbest. Je mag deze in geen geval schoonmaken met een hogedrukreiniger or bijtende schoonmaakmiddelen.

Kunstleien vervangen

Wanneer je kustleien erg vuil zijn, laat je ze misschien beter vervangen. Maar voor je dit zelf doet, is het aan te raden om na te gaan of je leien asbest bevatten of niet.

Asbest is namelijk schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Tijdens de afbraak van een dak met asbest komen deze schadelijke partikels in de lucht terecht. Je hebt dus beschermende kledij nodig en je moet rekening houden met andere veiligheidsmaatregelen. Je schakelt eigenlijk beste een professionele asbestverwijderaar in.

Zonnepanelen op kunstleien

Zonnepanelen kunnen zonder problemen op een kunstleien dak gelegd worden. Met speciale bevestigingssystemen zorg je voor een stevige installatie die geen last ondervind van hevige wind.

Om zonnepanelen te plaatsen op een bestaan leien dak, dien je weer eerst na te gaan of je leien al dan niet asbest bevatten. Aangezien je moet boren om de zonnepanelen te bevestigen op het kunstleien dak, mag je gen zonnepanelen leggen op een dak met asbest.

dak reparatie vakman

Goedkoop kunstleien dak? Vergelijk gratis offertes

Wil je graag hulp van een erkende dakwerker om je nieuwe dak te leggen of het oude dak te vervangen.

Betaal niet te veel door vooraf offertes te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend de tarieven van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!