Leien dak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Leien dak

Leien dak

Heb je twijfels over een nieuwe leien dakbekleding? Dan zoek je wellicht de voordelen en de kosten van een leien dak? Of heb je al dakleien en wil je informatie over onderhoud, renovatie of vervanging?

Start gratis offerteaanvraag!

Je bent hier sowieso aan het juiste adres! Lees verder voor alle nodige basisinformatie over dakleien. Klik door naar onze onderliggende pagina’s voor specifieke informatie over de plaatsing, renovatie en verschillende types. Of klik hier als je meteen gratis offertes wil ontvangen voor een nieuwe leien dakbekleding of renovatie van het bestaande leien dak.leien dak

Wat is een leien dak?

Een leien dak is een van de populairste daksoorten in België. Het dak wordt opgebouwd met natuurlijke of kunstmatige leistenen. Het is vaak iets duurder dan bakstenen maar een leien dakbedekking heeft vele voordelen.

Dakleien zijn licht. Daardoor wordt de dakconstructie weinig belast. Verder wordt het dak beschermd door de goede waterdichtheid en isolatie van leistenen. Dakleien ondervinden, ondanks hun kleine gewicht, weinig last van stormweer. De leistenen worden namelijk individueel vastgemaakt aan het dak.

Een leien dak vereist ook weinig onderhoud. Bovendien kan je de gevels in dezelfde stijl afwerken. Een leisteen kan je namelijk ook op de gevels bevestigen.

Kosten leien dak

Een leien dak is een van de duurdere daksoorten. Dit komt omdat de individuele bevestiging van de leistenen doorweegt op de arbeidskosten. Verder is een natuurlijke leisteen duurder dan een kunstmatige. Wat in de natuur ontgonnen wordt, kost uiteraard iets meer dan wat snel in een fabriek gemaakt kan worden.

Kunstleien kosten gemiddeld tussen de €65,- tot €75,- per vierkante meter. Voor een natuurlijk leien dak is de prijs per vierkante meter zo’n €110,- tot €120,-. Dit natuurproduct gaat echter veel langer mee, waardoor dit een betere investering is.

Type leien Prijs per m²  Gemiddelde levensduur
Kunstleien €65,- tot €75,- 25 tot 35 jaar
Natuurleien €110,- tot €120,- 80 tot 100 jaar

Welke factoren beïnvloeden de totaalprijs?

Naast het type leistenen zijn er nog enkele factoren die de totaalprijs beïnvloeden. Vooral de arbeidskosten zijn van belang. We leggen kort uit welke onderliggende factoren van invloed zijn op de arbeidskosten.

 1. Een leien dak leggen is een arbeidsintensieve klus. Grote daken vereisen meer werkuren en zijn dus duurder. Je kan uiteraard wel om een hoeveelheidskorting vragen.
 2. Het legpatroon van de leistenen heeft ook zijn invloed. Het ene patroon vergt meer dakleien dan het andere. Dit betekent dus ook extra werk.
 3. Kleine tegels plaatsen is duurder dan grote tegels plaatsen. Weer geldt dezelfde regel: meer tegels, meer werk, meer kosten.
 4. De arbeidskosten kunnen ook gewoon verschillen volgens de standaardtarieven van de aannemer. Daarom is het belangrijk om grondig offertes te vergelijken.

Benieuwd hoeveel je kan besparen door offertes te vergelijken?

Vraag hier gratis offertes voor een leien dak aan en ontdek het snel zelf!

Soorten leien dakbedekking

Leistenen worden onderverdeeld in verschillende soorten volgens het type materiaal. Daarnaast bestaan ze in verschillende vormen: vierkant, rechthoekig, afgerond, met of zonder reliëf. Verder zijn er ook verschillende kleuren. Hier gaan we echter dieper in op de verschillende materialen.

 • Natuurleien: dit is een natuurproduct. Dit betekent dat de leistenen vaak kleine vorm- en kleurverschillen vertonen. Daardoor geniet je wel van een natuurlijkere uitstraling. Helaas is een natuurproduct ook duurder. Dit wordt echter meer dan gecompenseerd door de uitstekende duurzaamheid.
 • Kunstleien: deze tegels worden gemaakt op basis van vezelcement. De kunstmatige productie leidt tot een goede prijs-kwaliteit verhouding. Dit materiaal gaat minder lang mee, maar heeft enkele ander voordelen: er zijn meer plaatsingsmogelijkheden en het zorgt voor een strakke, moderne look zonder vorm- of kleurverschillen.
 • Bitumen leien: ook wel dakshingles genoemd. Het grote voordeel is dat je ze op maat kan snijden. Je ziet ze vaak op bijbebouwingen, maar je kan ze ook perfect op schuine daken leggen. Dakshingles worden doorgaans bevestigd met nagels.
 • Zinken leien: dit materiaal is zeer handig voor complexe dakvormen. De tegels zijn vierkant of ruitvormig. Ze zijn ook iets lichter. Door deze eigenschappen zijn er nog meer verschillende plaatsingsmogelijkheden. Voor een snelle installatie kies je echter beter voor zinken panelen.

Verschil tussen natuur- en kunstleien

Kunstleien Natuurleien
Levensduur 80 tot 100 jaar Levensduur 25 tot 35 jaar
Budgetvriendelijk Luxe optie
Vormvast Kleine maatverschillen
Geen kleurverschil Kleine kleurverschillen
Enigszins poreus Niet poreus
Gevoeliger voor mosgroei Minder gevoelig voor mosgroei

Leien plaatsen: werkwijze

Een leien dak vereist een grondige voorbereiding. Allereerst meet de vakman het dak op. Met deze informatie bepaal je het type legpatroon, het formaat van de leistenen, de overlap en het type daklei. Daarna volgen verdere berekeningen over het aantal leistenen en de afstand tussen de latten.

Na het voorbereidende werk wordt de dakopbouw afgewerkt. Vervolgens maakt de vakman de leistenen individueel vast volgens het gewenste patroon.

De verschillende patronen hebben uiteraard hun invloed op de prijs, waterdichtheid en isolatiewaarde van het dak.

Een vakman inschakelen voor de plaatsing van een leien dak?

Vergelijk onze offertes om later verrassingen in verband met de prijs te vermijden.

Leien dak vervangen: wanneer is dit nodig?

Bij sommige dakwerken is het onvermijdelijk om een deel van de leien dakbedekking te vervangen. Denk maar aan kapotte isolatie of houtrot in de latten.

Gelukkig bestaan er speciale tangen om de leistenen los te maken. Mits wat handigheid en geduld kan je ze zo hergebruiken. Heb je echter kunstleien op basis van asbest, dan is het delicater. Hierover volgt verder meer informatie.

Daarnaast is het mogelijk dat er schade ontstaat door water, vorst en slecht onderhoud. Gebarsten tegels leiden tot vochtproblemen. Het leien dak vernieuwen is dus noodzakelijk, tenzij je kan renoveren.

Renovatie leien dak

Bij onderliggende problemen of kleine schade is het uiteraard niet nodig om de leien te vervangen. Zoals gezegd, bestaan er speciale tangen om de leien los te maken.

Omdat de dakleien één voor één verwijderd worden, leidt dit tot extra arbeidskosten. Bij natuurlijke leistenen loont dit wellicht de moeite. Bij goedkopere leien moet je toch even afwegen of de extra arbeidskosten wel opwegen tegen de nieuwprijs van dakleien.

Bevat mijn dak asbesthoudende leien?

Oudere leien daken bevatten vaak asbest. Vroeger waren de gevaren nog niet zo bekend, maar nu is dit materiaal gelukkig verboden.

Een dak met asbest is op zich niet gevaarlijk, zolang er geen schade aan is. Pas bij afbraak komen de schadelijke stoffen vrij. Het is dus heel belangrijk om na te gaan of je dak asbesthoudende leien bevat, voor je aan afbraak-, vervangings- of renovatiewerken begint.

Leien met een productiedatum voor 1990 bevatten bijna gegarandeerd asbest. Vanaf 1990 verminderde de productie van asbesthoudende leien. Na 1996 werd dit materiaal niet meer gebruikt.

Een daklei met asbest herken je door de aanwezigheid van grote witte vezels in een breuk. Bij een vuurtest blijven de vezels gloeien, maar branden ze niet weg. Een laboanalyse is echter de veiligste en zekerste manier om te bepalen of de leisteen asbest bevat.

Onderhoud leien dakbedekking

Mossen en algen zorgen ervoor dat er water tussen de leien kan sijpelen. Bij vorst zetten ze uit en kunnen ze de dakleien zelfs doen barsten. Het leien dak schoonmaken is dus belangrijk.

In de eerste jaren ondervind je minder last van mossen en algen. Een nieuwe leisteen bevat namelijk een beschermende coating. Na verloop van tijd of na een behandeling met een hogedrukreiniger verdwijnt deze beschermlaag.

Wanneer je bij een inspectie groen opmerkt, moet je het leien dak ontmossen om problemen te voorkomen. Vergeet niet om nadien een nieuwe coating aan te brengen.

Leien dak vervangen door pannen?

Wie een leien dak vervangt door dakpannen doet dit meestal omdat dakpannen goedkoper zijn. Bovendien zijn ze sneller en gemakkelijker te plaatsen. Dit zorgt dan weer voor minder arbeidskosten.

Er komen echter enkele problemen bij kijken. Een leisteen weegt minder dan een dakpan. Je moet dus goed nagaan of de draagstructuur het extra gewicht van de pannen wel aankan.

Bovendien verlies je enkele andere voordelen. Dakleien zijn namelijk duurzamer en bieden betere bescherming tegen diverse weersomstandigheden. Ook zijn ze polyvalenter. Ze kunnen zelfs op de gevel aangebracht worden. Dat kan met pannen natuurlijk niet.

leien dak kosten

Leien dakbedekking plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Zoals je wellicht gemerkt hebt, moet je rekening houden met enkele belangrijke details. De plaatsing is een langdurig werk en vereist veel precisie. Bij herstellingen zijn er ook enkele risico’s in verband met asbest. Je laat de dakwerken dus beter uitvoeren door iemand met ervaring.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Omdat we niet willen dat je te veel betaalt voor een nieuwe leien dakbedekking, helpen we je graag een handje. Via onze gratis offerteservice mag je vrijblijvend offertes aanvragen. Vergelijk deze grondig op vlak van tarieven en voorwaarden om de beste offerte te vinden.

Gratis offertes vergelijken!